مصاحبه اختصاصی دکتر رامین ملماسی با روزنامه دنیایاقتصاد/بررسی نقش بازارسرمایه در تحرک تولید
13 تیر 1401
ارسال شده توسط یاسر فرهادی
135 بازدید

مدیرعامل شرکت کارگزاری بانک صنعت و معدن، به لزوم اطلاع رسانی و معرفی روشها و ابزارهای تامین مالی و تنوع بخشی به آنها اشاره کرد و صنایع را بهره بردار اصلی این روش از تامین مالی دانست .
دکتر رامین ملماسی در گفتوگوی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» بیان داشت: درباره ابزارهای جدیدی که بازار سرمایه برای حمایت از حوزه صنعت و معدن طراحی کرده ، میتوان به تلاشهایی که در سالهای اخیر در این بخش انجام شده، اشاره کرد. انواع نهادها و ابزارهای مالی ازجمله این ابزارها هستند که در اختیار واحدهای صنعتی و بنگاهها قرار داده شده است که بعضا مخاطب این ابزارهای مالی بنگاهها و واحدهای بزرگ صنعتی در کشور بودند که توانستند با توجه به شرایط صورتهای مالی خود از الزامات مورد نظر سازمان بورس عبور کنند و موفق به انتشار اوراق و تامین مالی شوند. شاهد این ادعا نیز پایین بودن ارزش معاملاتی است که در بازار ابزارهای (تامین) مالی به ویژه در حوزه بورس کالا میتوان با محاسبه اعداد و ارقام نظارهگر آن بود.
مدیرعامل کارگزاری بانک صنعت و معدن افزود: در رابطه با آسیبشناسی و تحلیل دلایل اینکه چرا ابزارها و نهادهای مالی مورد استقبال واحدهای صنعتی قرار نگرفتهاند میتوان به چند موضوع اصلی و اساسی اشاره کرد. نخستین مورد؛ عدم آشنایی و ضعف اطلاعرسانی بوده که بنگاهها و واحدهای صنعتی با این ابزارها آشنایی کامل ندارند و این نیز به سابقه فرآیند تامین مالی کشور بازمیگردد که عمدتا نگاه بنگاهها و واحدهای صنعتی به تامین مالی از سیستم بانکی بوده و البته دلایل آنها مورد قبول است، چراکه سرعت عمل در پرداخت برای فعال کسب و کار صورت میگیرد. وی عنوان کرد: در هر صورت این موضوع همیشه برای تامین سرمایه مورد اقبال بوده است، چرا که خیلی راحت و با سرعت میتوانند با تامین مدارکی که مورد نظر بانک است به منابع مالی مورد انتظار دست یابند. اما در این سوی ماجرا فرآیند تامین مالی در بازار سرمایه با پیچیدگیهایی همراه است و بخشی از این سختی به دلیل عدم آشنایی صاحبان کسب و کار و صنایع با روشها و ابزارهای تامین مالی است که به اطلاعرسانی دقیقتری توسط حوزههای متولی این بخش همچون شرکتهای تامین سرمایه و مشاوره سرمایهگذاری که مجوزهای مرتبط را از سازمانهای بورس دریافت کردند و همچنین بخشهای کارگزاری که به عنوان بدنه اجرایی وارد فرآیند انتشار اوراق میشوند، نیاز دارد.
دکتر ملماسی درباره دلایل عدم استقبال واحدهای صنعتی از ابزارهای جدید تامین مالی گفت: مورد دوم به ضعف ساختارهای مالی و نظامهای گزارشگری و اطلاعرسانی و تهیه صورتهای مالی که در خود بنگاهها وجود دارد، مربوط میشود. تلاشها و تجربههای متعددی در سال گذشته و جاری رخ داده که به یک بنگاه مراجعه میشود اما از نظر موضوعهای حداقلی بحث شفافیت صورتهای مالی با موانع و مشکلات عدیدهای مواجه است. به عنوان مثال بسیاری از بنگاهها به این موضوع اشراف ندارند که اگر بخواهند تامین مالی از طریق بازار سرمایه انجام دهند باید حسابرس آنها از حسابرسان معتمد سازمان بورس اوراق بهادار باشد، تا زمانی که این موضوع بخواهد تغییر در فرآیند ایجاد کند و حسابرس جدید جایگزین شود و ابهامات مطرحشده را حل و فصل کند خود به یک فرآیند طولانی تبدیل میشود.
این تحلیلگر ارشد بازار سرمایه تاکید کرد: موضوع دیگر این است که هنوز بسیاری از بنگاهها و واحدهای صنعتی اعتمادی به شفافیت به معنای واقعی ندارند و به همین دلیل است که مشتری بسیاری از ابزارهای مالی جدید واحدهای بزرگ صنعتی بودند که با توجه به ساختار و الزامات دولتی که بر آنها حاکم است ناگزیر باید شفاف باشند. این موضوع فرآیند کار را در بنگاههای کوچک با مشکل مواجه میکند. البته این موضوع در رابطه با تمام بنگاهها صدق نمیکند و برخی از بنگاهها و شرکتهای صنعتی هستند که در واقع میخواهند اقدام به تامین مالی از طریق بازار سرمایه کنند. در مجموع باید گفت عدم شفافیت صورتهای مالی فرآیند انتشار اوراق را با موانع و مشکلات جدی مواجه کرده است. این دو موضوع ازجمله مهمترین موانع در این حوزه به حساب میآیند.
ملماسی معتقد است برای حل این مشکلات؛ راهکار این است که زمان و انرژی لازم از طریق سازمانها و نهادهایی که در این بحث متولی هستند، گذاشته شود تا موضوع اطلاعرسانی و معرفی این ابزارهای مالی و روشهای تامین مالی به صاحبان کسب و کار و فعالان اقتصادی صورت گیرد تا بتوانند بر این موضوع اشراف کامل داشته باشند.
مدیرعامل کارگزاری بانک صنعت و معدن یادآور شد: راهکار دوم تسهیل یا کوتاه کردن زمان و فرآیند اخذ مجوز و موافقت اصولی از خود سازمان بورس است تا در مجموع تامین مالی را از طریق بازار سرمایه جذاب کند که در صورت کوتاه شدن مسیر میتواند مفید باشد. موضوع دیگر این است که خود بنگاهها باید در موضوع شفافیت وقت و اهتمام جدی داشته باشند و از خدمات شرکتهای مشاور سرمایهگذاری که در این حوزه صاحب مجوز هستند برای بحث اصلاح ساختار مالی خود استفاده کنند که این فرآیند به استاندارد رسیدن و افزایش کیفی سطح گزارشگری را با بهرهگیری از خدمات شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری بتواند کوتاهتر کند تا فرآیند تامین مالی بسیار موثر و مفید در اختیار آنها قرار بگیرد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
خرید خودرو از بورس کالا از طریق دریافت کد کالایی از کارگزاری بانک صنعت و معدن
به گزارش کارگزاری بانک صنعت و معدن، مشتریان حقیقی و متقاضیان خرید خودرو از بورس...
صندوق سرمایهگذاری بخشی در راه ورود به بازار سرمایه
رئیس اداره امور صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در راستای توسعه سرمایهگذاری...
۳ مصوبه هیات مدیره سازمان بورس برای تسهیل فعالیت شرکتهای کارگزاری
مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس و اوراق بهادار از تصویب سه محور مهم در...
نزولی شدن دوباره روند شاخص بورس در دومین روز مرداد ماه
شاخص کل بورس تهران امروز (یکشنبه، دوم مردادماه) با ۹ هزار و ۷۳۴ واحد کاهش...
گزارش ماهانه تیر ماه 1401 / بازار مشتقه در صدر توجه سرمایهگذاران
در تیر ماه تمامی بازارها نسبت به ماه گذشته وضعیت کاهشی داشتند. این در حالی...
حضور کارگزاری بانک صنعت و معدن به عنوان ناظر در مجمع بورس کالا
مجمع عمومی عادی سالانه و فوق العاده بورس کالای ایران در حالی صبح یکشنبه 26...