خبر نیمروزی «بورساوا» یکشنبه 9 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر اقتصاد: بانکها؛ خط مقدم جبهه سرمایهگذاریهای بزرگ
الزام شرکتها به واریز سود از طریق سجام قانون میخواهد
در میز اقتصادی مطرح شد؛ اوراق فروشی دولت در بورس به چه شکل است؟
فرصتی طلایی برای زعفران کاران
تضعیف اقتصاد زیرزمینی و رانتخواری با حذف قیمتگذاری دستوری
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر اقتصاد: بانکها؛ خط مقدم جبهه سرمایهگذاریهای بزرگ
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از (شادا)، دکتر سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: افزایش سرعت حرکت به سمت عدالت محوری و حمایت از تولید و تحقق کامل بانکداری بدون ربا، در صدر مطالبات دولت سیزدهم از نظام بانکی کشور قرار دارد.
وزیر اقتصاد با اشاره به نامه اخیر خود به رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: آنچه در این نامه مطرح شد، مربوط به یکی از لایه های بسیار کوچک حقوق اعتباری و بانکی کشور است که متضمن دسترسی فعالان اقتصادی و تسهیلات گیرندگان به قراردادهای خود و نحوه محاسبه سودها در سیستم بانکی، تضامین و وثائق، جرائم و … است که باید به شکلی شفاف، عادلانه و با قابلیت دادخواهی در اختیار آنها قرار گیرد.
دکتر خاندوزی اجرای مصوبات شورای پول و اعتبار و تسریع حرکت به سمت اهداف توسعه ای بانکی از جمله خروج از بنگاهداری غیر ضرور و حرکت به سمت سرمایهگذاری های بزرگ را از دیگر انتظارات وزارت اقتصاد از نظام بانکی خواند و افزود: بانک سپه مفتخر است به اینکه در زمانی که کشور نیازمند به سرمایه گذاری در پروژه هایی چون گل گهر، چادر ملو، سیمان هرمزگان، بید بلند و بویژه موضوع انتقال آب از خلیج فارس بود مشارکت خوبی کرده است.
وی از سایر بانک ها نیز خواست، پتانسیل های خود را به سمت پروژه های پیشران توسعه ای جدید در کشور هدایت کنند.
وزیر اقتصاد در ادامه به منشور ۳۱ بندی که مورد تأیید مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است اشاره کرد و گفت: سرلوحه کار بانک در فرایند اصلاح ساختار، باید ابتدا و پیش از هر چیز، پیگری و اجرای این منشور باشد به نحوی که بتوانیم بگوییم در پایان سال ۱۴۰۱ محورها و بندهای این منشور به طور کامل به سرانجام رسیده و پروژه ادغام خاتمه یافته است.
*الزام شرکتها به واریز سود از طریق سجام قانون میخواهد
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، مجید عشقی با اشاره به جلسه با رییس کمیسیون اصل 90 مجلس در مورد اینکه گفته شده همه شرکتهای بورسی ظرف دو ماه آینده ملزم به واریز سود سهام خود از طریق سجام میشوند، گفت: این گونه نبود، بلکه رییس کمیسیون اصل نود دغدغههای خود مبنی بر واریز سود نقدی سهامداران را مطرح کرد و قرار شد با همکاری مجلس تلاش کنیم، ظرف یکی دو ماه آینده مشکلاتی که از نظر زیرساخت وجود دارد، را برطرف کنیم. همچنین با شرکتهای بزرگ ظرف این مدت به تفاهم برسیم که سود سهامداران خود را به صورت متمرکز از طریق سجام واریز کنند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد اینکه با توجه به پراکندگی سهامداران خود بخشی از سودها رسوب میکند، گفت: عدد و رقم رسوب سود در حساب شرکتها را نداریم و از قدیم هم این اتفاق میافتد، برخی از شرکتها سودی را که به سهامداران میدادند، بخشی از سود در حساب شرکتها باقی میماند و در گزارش حسابرسی هم اعلام میشد.
عشقی تأکید کرد: توافق کلی با کمیسیون اصل 90 انجام شد که زیر ساختهای فنی را فراهم کنیم و همه کدهای معاملاتی در سجام ثبتنام کنند، اما اگر قرار باشد شرکتهای بورسی را الزام کنیم که سود خود را از طریق سجام واریز کنند یا باید مجلس طرحی تصویب کند یا اینکه قانونی از طرف بورس باشد و شرکتها ملزم شوند.
وی افزود: در حال حاضر 58 میلیون کد سهامداری در بورس صادر شده که حدود 35 میلیون نفر در سجام ثبتنام کردند.
*در میز اقتصادی مطرح شد؛ اوراق فروشی دولت در بورس به چه شکل است؟
به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، میثم فدایی مدیر نظارت ناشران بورس در پاسخ به این پرسش که از اوراق دولتی منتشر شده در بورس چه میزان وارد بازار سرمایه شده است؟ و از این طریق فروش رفته است؟ اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ که یکی از سالهای سخت دولت از نظر تامین بودجه بوده است، اوراق بهادر نیز منتشر شده است.
وی ادامه داد: یکی از این اوراق منتشر شده اوراق خزانه است؛ این اوراق در قالب تهاتر بدهیهای دولت با پیمانکاران منتشر میشود، و در اختیار سازمان برنامه و بودجه قرار میگیرند و سازمان برنامه و بودجه نیز این اوراق را در اختیار پیمانکار قرار میدهد تا در یک بازار نقد شونده که در بازار سرمایه وجود دارد، پیمانکار بتواند به فروش برساند.
این مقام مسئول گفت: در حال حاضر ۲۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد اوراق خزانه داشته ایم که در اختیار پیمانکاران قرار گرفته تا بتوانند در بازار به فروش برسانند، اما الزاما این حجم به فروش نرفته است.۶۷ هزار میلیارد تومان از این اوراق توسط سازمان برنامه و بودجه در اختیار وزارت اقتصاد قرار گرفته، اما هنوز در اختیار پیمانکار قرار نگرفته است. اوراقی که دولت توانسته در بازار سرمایه ریز کند به دو بخش اوراق سلف دولتی و اوراق مرابحه دولتی تقسیم می شود که در این بخشها اوراق سلف ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد و مرابحه ۳۴ هزار میلیارد تامین مالی کرده است.
فدایی در ادامه افزود: صندوقهای سرمایه گذاری در بازار سرمایه پشتوانه بسیار مناسبی برای بازار سرمایه هستند و صندوقهای بازار گردان طی ۷ ماه گذشته بالغ بر ۴۲ هزار میلیارد تومان خرید سهام و ۲۸ هزار میلیارد تومان فروش سهام داشته اند و به طور خاص ۱۴ هزار میلیارد تومان اقدامات خاص آنها بوده است .
*فرصتی طلایی برای زعفران کاران
عباسعلی حقانی نسب رئیس هیئت مدیره شرکت سبدگردان هدف در گفتوگو با بورس نیوز با اشاره به راهکار این شرکت سبدگردان برای افزایش سود زعفران کاران بیان کرد: با توجه به آنکه در حال حاضر زعفران کاران در فصل برداشت، بخش عمده محصول خود را راهی بازار می کنند، قیمت زعفران در این فصل کاهش شدیدی پیدا می کند. ضمن اینکه برای صادرات زعفران هم برنامهریزی صحیح انجام نشده و قیمت زعفران ایران در مقایسه با قیمت واقعی زعفران در بازارهای جهانی بسیار ارزان است.
وی افزود: از این رو شرکت سبدگردان هدف در نظر دارد خدمات ویژه ای به زعفران کاران ارائه کند تا هم کشاورزان با استفاده از ظرفیتهای بورس کالا درآمد بیشتری کسب کنند و هم بازار زعفران اوضاع بهتری داشته باشد. برای این منظور پیشنهاد می شود زعفران کاران به اندازه تامین هزینه های روزمره زندگی خود، محصول شان را به صورت سنتی به فروش برسانند و مابقی محصول را در انبارهای بورس کالا سپرده کنند.
حقانی نسب تاکید کرد: سپس گواهی سپرده زعفران خود در بورس کالا را در اختیار شرکت قرار دهند تا با تشکیل سبدی برای زعفران کاران، بتوان زعفران را در فرصتی مناسب تر و با قیمت بالاتر عرضه کرد. در چنین شرایطی زعفران کاران دغدغه انبار و نگهداری محصول خود و افت کیفی محصول را نخواهند داشت و ضمناً کارشناسان و متخصصانی که در شرکت حضور دارند، با بررسی شرایط بازارهای داخل و بازارهای صادراتی، گواهی سپرده محصول را به بهترین شکل ممکن مورد معامله قرار میدهند. همانطور که بورس کالا به واقعی تر شدن و شفاف تر شدن سایر کالاهایی که در این بازار مورد معامله قرار میگیرد، کمک کرده؛ می توان زعفران را هم به قیمت های واقعی نزدیک کرد؛ مشروط بر آنکه زعفران کاران به ظرفیت های این بازار شفاف اعتماد کنند و اجازه دهند فروش محصول شان توسط کارشناسان و متخصصان، مدیریت شود.
وی در خاتمه تصریح کرد: در حال حاضر حداقل میزان سپرده کالایی زعفران برای تشکیل یک سبد ۵ کیلوگرم است، اما در صورت استقبال زعفران کاران می توان سبدهایی با گواهی سپرده سه کیلوگرم زعفران نیز تشکیل داد.
*تضعیف اقتصاد زیرزمینی و رانتخواری با حذف قیمتگذاری دستوری
“امیرعلی امیرباقری” در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به روند معاملات بورس در هفته ای که گذشت اشاره کرد و افزود: بازار سهام در اوایل و اواسط هفته گذشته همچنان با فشار فروش مواجه بود اما در پایان هفته قدری از فشار فروش کاسته شد و شاهد افزایش سمت تقاضا در این بازار بودیم، همچنین به دنبال چنین روندی برخی از نمادها به آستانه صف خرید رسیدند.
وی با تاکید بر اینکه پول های پرقدرت عمدتا در سپرده های بانکی و صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت در انتظار ایجاد روندی قوی در معاملات بازار سهام هستند، گفت: مباحث مربوط به تحلیل های بنیادی باید یاریکننده این مسایل باشند، در غیر اینصورت پس از رشد چند روزه دوباره شاهد حرکت اصلاحی در بازار خواهیم بود و شاخص بورس به نقطه اول باز می گردد، از این رو می توان گفت بازار در کوتاه مدت ادامه دهنده روند نوسانی خود خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: این نکته باید مدنظر باشد که فعالان بازار در حالت کلی مخالف آزادسازی قیمت ها نیستند اما اعتقاد بر این است که براساس وضعیت حاکم در بازار آزاد، آزادسازی قیمت ها باید در سمت فروش و بهای تمام شده رخ دهد تا اقتصاد واقعی جایگزین اقتصاد زیرزمینی شود و زمینه نابودی رانت و دلالی در بازار را فراهم کند.
وی با تاکید بر اینکه اگر دولت می خواهد بهای تمام شده و نرخ خوراک را واقعی سازی کند باید دست از قیمت گذاری دستوری بردارد، گفت: دولت بارها به این موضوع اشاره داشته است که قیمت گذاری دستوری جز رانت و فساد چیزی را به همراه ندارد و فعالان بازار سرمایه امیدوارند تا دولت این شعار را تا زمان تحقق کامل دنبال کند و سرمایه گذاران حاضر در بازار سرمایه از آزادسازی قیمت ها در کلیت اقتصاد منتفع شوند.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران، روز شنبه 8 آبان ماه میزبان دادوستد 850 هزار و 515 تن سیمان بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، علاوه براین یک هزار و 500 تن شمش بلوم، یک هزار و 500 تن میلگرد، 828 تن تیرآهن و 250 تن ریل آهن نیز در تالار محصولات صنعتی و معدنی معامله شد.
شایان ذکر است تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز معامله 3 هزار و 699 تن مواد پلیمری، 15 هزار و 741 تن مواد شیمیایی، یک هزار و 677 تن قیر، 8 هزار تن وکیوم باتوم و 21 هزار تن لوب کات را تجربه کرد.
تالار صادراتی هم در این روز شاهد معامله 13 هزار و 570 تن قیر بود.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز میزبان معامله 50 تن پشم شیشه و 125 تن ورق سازه فولادی را تجربه کرد.