خبر عصرگاهی «بورساوا» یکشنبه 7 آذر 1400

سر خط خبرها:
معاون وزیر نفت؛ نفت خام آماده عرضه در بورس است
عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید: موافقت مشروط مجلس با آزاد سازی قیمت خودرو
رئیس هیئت مدیره بورس تهران: پیشنهاد طرح فروش اقساطی سهام به مردم
سوخت و چالشی سه گانه برای سیمانیها
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” لرزه جهانی بر اندام بورس”
*معاون وزیر نفت؛ نفت خام آماده عرضه در بورس است
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از مهر، محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشستی خبری با اشاره به اینکه صنعت نفت یکی از مؤلفههای اقتصاد ایران است، گفت: شرکت ملی نفت جزء ۱۰ شرکت برتر دنیا از نظر داراییهای فیزیکی است و علاوه بر اینها ظرفیت ۱۲۰۰ میلیارد بشکه نفت خام را داریم.
وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت با حدود ۴۰۰ میدان و مخزن و با فناوریهای فعلی قابلیت استحصال ۳۴ میلیارد از ظرفیت گفته شده وجود دارد، گفت: قادر خواهیم بود تا ۱۰۰ سال آینده نفت و گاز تولید کنیم.
معاون وزیر نفت افزود: به اشتباه مطرح میشود که سهم انرژی هیدروکربنی در حال کاهش است. به دلیل اهمیت ارزش حرارتی منابع هیدروکربنی حداقل در کوتاه مدت سهم انرژی هیدروکربنی کاهش پیدا نخواهد کرد و به اعتقاد ما طرح این مباحث بیشتر سیاسی است تا اقتصادی.
خجستهمهر اظهار داشت: براساس برنامه ریزی های صورت گرفته تا ده سال آینده توان تولید گاز کشور به یک و نیم میلیارد مترمکعب در روز خواهد رسید و ظرفیت تولید نفت خام کشور به ۵ میلیون بشکه در روز میرسد که برای تحقق این برنامه نیاز به سرمایه گذاری ۹۰ میلیارد دلاری در بخش نفت و نیز سرمایه گذاری ۷۰ میلیارد دلاری دربخش توسعه میادین گازی هستیم.
وی افزود: همچنین در صورت تحقق این برنامهها ظرفیت پالایشی کشور و ظرفیتهای صادراتی کشور به ۱.۵ برابر قبل از تحریمها خواهد رسید.
*عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید: موافقت مشروط مجلس با آزاد سازی قیمت خودرو
عضو کمیسیون ویژه جهش و رورنق تولید مجلس درباره انتشار اخباری مبنی بر افزایش قیمت کارخانهای خودرو، گفت: هرچند خودروسازان ادعا میکنند که تولید خودرو با قیمت کنونی برای آنها زیانده است و این روند موجب افزایش زیان انباشته آنها شده اما باید به این موضوع نیز توجه کرد که در قیمت تمام شده تولید خودرو چه هزینههایی اثرگذار است در شرایطی که بزرگترین خودروساز کشور دارای شرکتهای ساختمانی، بیمهای، خرید و فروش سهام و غیره است، به طور مسلم، هزینههای سربار این خودروساز افزایش چشمگیری پیدا میکند.
نماینده مردم آباده در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: خودروسازان بدون توجه به ضرورت افزایش کیفیت و کاهش قیمت تمام شده هر چند وقت یک بار هم با بهانههای مختلف به دنبال افزایش قیمت میروند این در حالی است که بازار نیز برای آنها انحصاری بوده و به جای اینکه این شرکتها درصدد جذب مشتری باشند پشت درهای آنها صف های مشتریان ایجاد شده است.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: در حالی که خودروسازان باید از تقاضای مردم برای خرید خودرو، استقبال کنند و برای افزایش تیراژ تولید برنامهریزی کنند، همواره و در تمامی جلسات از زیانده بودن قیمت کنونی خودروها دم میزنند و تمرکز خود را بدون توجه به ضرورت کاهش قیمت تمام شده و حذف هزینههای سربار به گران کردن خودرو معطوف کردهاند.
عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس ادامه داد: هرچند همه بر تاثیر عرضه بر کاهش قیمتها آگاه هستند اما خودروسازان طی هفته گذشته و پس از دستور رئیس جمهور مبنی بر لغو افزایش قیمت خودرو، طرح فروش فوری خودرو را نیز اجرایی نکردند در واقع اجرای این طرح را گروگان گرفتند تا وزارت صمت را ملزم به افزایش قیمت کنند که سازمان بازرسی باید به این موضوع ورود کند.
*رئیس هیئت مدیره بورس تهران: پیشنهاد طرح فروش اقساطی سهام به مردم
امیر تقی خان تجریشی، رئیس هیئت مدیره بورس تهران در گفتوگو با خبرگزاری فارس به موضوع واگذاری اقساطی سهام اشاره کرده و بیان کرد: .در این روش افراد با هر میزان و درجهای از توان مالی میتوانند اقدام به خرید اقساطی سهام کرده و در مقابل، خود سهم را وثیقه و تضمین پرداخت اقساط قرار دهند. با توجه به روند تورم در اقتصاد ایران و لزوم توجه به همه اقشار جامعه در فرآیند افزایش ارزش داراییها از جمله رشد قیمت سهام، به نظر میرسد، اجرای این طرح در وضعیت فعلی میتواند توجه متقاضیان زیادی را جلب کند.
به گفته تجریشی، در طرح واگذاری اقساطی سهام که از طریق بانکها، قابلیت فروش سهام وجود دارد، فرایند فروش برای چهار گروه هدف شامل 3 کلاس برای اشخاص حقیقی و یک کلاس برای اشخاص حقوقی تنظیم شده است که البته تمرکز طرح بیشتر بر 3 گروه اول و پوشش طیف گستردهتری از اشخاص حقیقی است.
به گفته تجریشی، با فروش اقساطی سهام، افراد جامعه خرید سهام و سهامدار ماندن را بهخوبی و بهدرستی آموزش میبینند. در این روش لزومی وجود ندارد، همه افراد همانند معاملهگران حرفهای بازار، هر روز و هر لحظه روند قیمتها را دنبال کرده و تابلوی بورس را بهصورت لحظهای مشاهده کنند. باید بپذیریم افراد جامعه، هرکدام تخصص و وظایفی دارند که باید در طول روز توجه و توان خود را بر روی حرفه اصلی خود متمرکز کنند و نباید آنطور که در جریان فروش سهام صندوق دارا رخ داد، به دلیل ارزیابی لحظهای بازار سهام، مشغله بیشتری برای آنان ایجاد شود.
*سوخت و چالشی سه گانه برای سیمانیها
رضا نیکپور مدیرعامل شرکت سیمان کردستان در گفتوگو با بورس نیوز بیان کرد: بحث تامین سوخت (برق و گاز) یکی از چالشهای صنعت سیمان بوده و از سالهای دور با مشکل کمبود گاز در فصل زمستان مواجه بودهایم و از سال گذشته، قطعی برق در فصل تابستان هم به مشکلات سیمانیها اضافه شده است.
وی افزود: با قطعی گاز در شروع فصل سرما، مازوت جایگزین گاز در کارخانههای سیمانی میشود اما؛ مقاومتهای زیست محیطی در برابر استفاده از مازوت در این کارخانهها، بیشتر در کلان شهرهای با معضل آلودگی هوا مطرح بوده و مختص به کل صنعت نیست؛ چراکه بیشتر کارخانههای سیمانی در خارج از محدوده شهری قرار دارند و اصولاً با چنین معضلی روبرو نیستند.
نیکپور تصریح کرد: از سوی دیگر، کارخانههایی که در شهرهای بزرگ از جمله تهران، اصفهان و … قرار دارند، قطعاً دچار مشکل خواهند شد و علاوه بر آن که در فصل زمستان احتمالا گاز ندارند، از مصرف مازوت هم محروم هستند. خوشبختانه در شرکت سیمان کردستان، محدودیتی برای استفاده از مازوت به جای گاز وجود ندارد و امکان تولید با استفاده از مازوت را داریم. نکته اینجاست که در چند سال گذشته کیفیت مازوت افت کرده است.
نیک پور در رابطه با تاثیر استفاده از مازوت به جای گاز طبیعی بر هزینه های سیمانی ها گفت: تا سال گذشته که در فصل زمستان با قطعی گاز، ناچار به استفاده از مازوت در شرکتهای سیمانی بودیم با وجود استفاده از مازوت با قیمت دولتی و با احتساب هزینههای حمل، هزینه های انرژی در شرکتهای سیمانی رشد قابل توجهی پیدا میکرد.
نیکپور اضافه کرد: سهم مازوت در قیمت تمام شده سیمان سال گذشته کمتر از ۱۰ درصد بوده که امسال به حدود ۲۰ درصد رسیده است.حال آنکه قیمت سیمان پاکتی امسال نسبت به سال گذشته رشدی نداشته است. در مجموع می توان گفت پارامترهای اثرگذار بر بهای تمام شده سیمان در یک سال گذشته، رشد ۲ تا ۳ برابری داشته و در صورت تداوم وضعیت فعلی، در چند ماه آینده سیمانی ها زیانده خواهند شد.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 1314 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 3483 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 277 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 455 نماد منفی و 170نماد مثبت بودهاند. همچنین 122 نماد صف فروش و 39 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به شفنح و بیشترین ورود پول حقوقی به میدکو اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 29،200
سکه 12،548,000
آبشده 5،438,000
طلای هیجده عیار 1،255،200
انس 1,788
*” لرزه جهانی بر اندام بورس”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر «لرزه جهانی بر اندام بورس » نوشت: افت قیمتها در نخستین روز معاملات هفته جاری بازهم در بازار سهام تداوم یافت، تا سریال ادامهدار خروچ پول حقیقی از این بازار همچنان ادامه داشته باشد. در این روز ۳۵۸میلیارد تومان از سرمایه سرمایهگذاران حقیقی بازار سهام از چرخه معاملات بورس تهران خارج شد و در شاخص بورس نیز به سبب قرمزپوش شدن نمادهایی از صنایع پتروشیمی و فولادی شاهد کاهش ۹۷/ ۱درصدی میانگین وزنی قیمتها بودیم.
تمامی اینها در شرایطی رقم خورد که قیمت دلار در بازار آزاد همچنان در کانال ۲۹ هزار تومانی در نوسان بود و آینده نامعلوم مذاکرات وین نیز بر سر انتظارات تورمی سنگینی میکرد. اینطور که گفته میشود دلیل اصلی افت قیمت در بازار سهام طی روز گذشته نزول سنگین قیمتها در بازارهای جهانی بوده است که بهطور سنتی اثر قابلتوجهی بر رویکرد فعالان خرد و کلان بازار سهام دارد. افت ۱۰دلاری قیمت نفتخام در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در کنار تداوم ضعف تقاضا در بازار فلزات اساسی بهویژه فولاد در شرایطی اتفاق افتاده که چشمانداز اقتصاد جهانی بهواسطه معرفی سویه جدیدی از ویروسکرونا بار دیگر تیره و تار شده و بسیاری انتظار دارند که در صورت شیوع این سویه جدید خطر رکود کنونی که همین حالا هم چین و آمریکا را تهدید میکند، در سال میلادی بعدی اثری جدی بر کاهش تقاضای کل در اقتصاد جهانی بگذارد.