خبر نیمروزی «بورساوا» یکشنبه 24 مرداد 1400

سر خط مهمترین خبرها:
برنامه خاندوزی برای مدیریت وزارت اقتصاد منتشر شد
رئیس سازمان بورس: ردپای قیمتگذاری دستوری در چالشهای بزرگ اقتصادی
جزئیات تعطیلی چندروزه بانکهای کشور از زبان دبیرکل کانون بانکها
لزوم تکیه بر عرضه کالاها در بورس کالا و انرژی
آخرین اخبار بورس کالا
*برنامه خاندوزی برای مدیریت وزارت اقتصاد منتشر شد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، احسان خاندوزی نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد در دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی معرفی شده و برنامه خود را برای اداره این وزارتخانه مهم در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده است.
وزیر پیشنهادی وزارت امور اقتصادی و دارایی با انتشار برنامه های خود از 8 راهبرد اصلاحی برای بازار سرمایه رونمایی کرده است که این راهبردها به شرح ذیل میباشد
- افزایش نقش بازار سرمایه در تامین مالی تولید با توسعه بازار بدهی
- متنوع سازی ابزارها و محصولات مالی در بازار سرمایه
- حذف تنظیم گری های غیرضروری و مضر
- تسهیل ورود شرکتها به بازار سهام 5. کاهش هزینه انتشار اوراق با تسهیل مقررات مربوطه
- لغو انحصارات و تسهیل مجوزدهی در ارائه خدمات مرتبط با بازار سرمایه مانند سبدگرانی، بازارگردانی و کارگزاری 7. اصلاح نظام حکمرانی شرکتی به منظور مدیریت تعارض منافع میان سهامداران عمده و خرد و ارائه مشوق برای سرمایه گذاری غیرمستقیم مردم در بازار سرمایه
و در آخر هشتمین برنامه: تفکیک نقش نظارتی و اجرایی بیمه مرکزی، بازنگری در مدل نظارتی بیمه مرکزی، تقویت ساختارهای بیمه اتکایی داخلی، توسعه انواع مجوزها و محصولات بیمه ای، تسهیل ورود استارت آپ ها و فناوران مالی در حوزه بیمه و بهره گیری از دانش نوین بیمه گری با پیگیری تصویب قوانین و مقررات لازم
*رئیس سازمان بورس: ردپای قیمتگذاری دستوری در چالشهای بزرگ اقتصادی
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از همشهری؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در رابطه با مقابله با سرچشمههای قیمتگذاری دستوری گفت: بنده قبل از اینکه به سازمان بورس بیایم، ۲سال معاون اقتصادی وزارت اقتصاد بودم و از نزدیک بحث قیمتگذاری دستوری و اثرات زیانبار آن را لمس کردهام. از نظر من قیمتگذاری دستوری یک سم مهلک و پدیدهای بسیار منفی است که نه فقط هیچ نتیجهای برای اقتصاد ندارد، بلکه به گسترش رانت و فساد در اقتصاد منجر شده است؛ بنابر این شخصا چه در مقام سیاستگذار اقتصادی و چه در مقام ناظر بازار سرمایه از هیچ تلاشی برای مقابله با این پدیده فروگذاری نمیکنم؛ هرچند ممکن است دایره عمل سازمان بورس بهطور کامل بهگونهای نباشد که بتوانیم این مشکل را حل کنیم، اما دستکم میتوانیم مشکل را نمایان کنیم و پیشروی سیاستگذار و قانونگذار قرار بدهیم.
دکتر دهنوی در پاسخ به این سوال که ابزارهای شما برای مقابله با قیمتگذاری دستوری چیست عنوان کرد: ابزارهایی در این زمینه وجود دارد؛ مثلا ما در زمینه قیمتگذاری دستوری سیمان توانستهایم از ابزار بورس کالا استفاده کنیم. مطابق ماده۱۸ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی وقتی کالایی وارد بورس کالا میشود، دیگر نباید مشمول قیمتگذاری دستوری شود و این میتواند یک ابزار برای مقابله با قیمتگذاری دستوری باشد. این کالا دیگر قابل خروج از بورس کالا نیست، اما همه باید تلاش کنند که همه کارخانههای سیمان محصولاتشان را در بورس کالا عرضه کنند و ما بتوانیم رانت و فساد را از این صنعت دور و یک بازار کارا ایجاد کنیم. این اطمینان را به شما میدهم که با حذف قیمتگذاری دستوری رفاه بیشتری نصیب مصرفکننده میشود. به شما قول میدهم اگر قیمتگذاری دستوری خودرو حذف شود، قیمتهای بازار آزاد کاهش پیدا خواهد کرد و کارخانههای ما میتوانند تولیدات بیشتری داشته باشند. در حال حاضر با افزایش زیان کارخانههای خودروساز، این شرکتها با مشکل نقدینگی مواجه شدهاند و چون مشکل نقدینگی دارند در تامین قطعات با مشکل مواجه میشوند؛ درنتیجه مجبورند قطعات را با قیمت گرانتری بهصورت پرداخت مدتدار تهیه کنند. اگر خودروسازان نقدینگی کافی در اختیار داشته باشند، میتوانند قطعات را با قیمت ارزانتری تهیه کنند و حل این مشکلات در گام نخست با حذف قیمتگذاری دستوری میسر است.
*جزئیات تعطیلی چندروزه بانکهای کشور از زبان دبیرکل کانون بانکها
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، علیرضا قیطاسی تصریح کرد: براساس تصمیم ستاد ملی کرونا از صبح روز دوشنبه ۲۵ مردادماه لغایت پایان وقت اداری شنبه سیام مردادماه تعطیل خواهند بود.
وی ادامه داد: بانکها برحسب ضرورت و صلاحدید و تصمیم مدیران عامل بانکها باجههای کشیک در شعب مرکزی شهرستانها را در سطح کشور برای رفع نیازهای غیرضروری پیش بینی خواهند کرد که از طریق سایت بانکها اطلاع رسانی لازم به عمل میآید.
دبیرکل کانون بانکهای دولتی و نیمه دولتی تاکید کرد: همچنین برقراری سامانههای ساتنا و پایا برعهده بانک مرکزی است که هنوز هماهنگی در این زمینه انجام نشده و تا این لحظه تغییری در عملکرد این سامانهها اعلام نشده است.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی گفت: در ایام تعطیلات ستاد کرونا، پشتیبانی ویژه از خدمات عابربانکها و همچنین خدمات غیرحضوری بانکهای دولتی صورت خواهد گرفت.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی در پایان گفت: بر اثر شیوع ویروس کرونا تا به امروز ۳۰۰ نفر از پرسنل بانکی کشور فوت کردهاند و حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار نفر هم مبتلا شدهاند، بنابراین شعب بانک از پرخطرترین جاهای شیوع ویروس کرونا است که از مردم خواهش میکنیم در ایام تعطیل غیر از کارهای ضروری به هیچ عنوان به بانک مراجعه نکنند و در ایام غیر تعطیل هم تا جایی که امکان دارد از خدمات غیر حضوری بانکها استفاده کنند.
*لزوم تکیه بر عرضه کالاها در بورس کالا و انرژی
به گزارش «کالاخبر» به نقل از ایسنا، همایون دارابی با بیان اینکه دولت سیزدهم نباید مسیرهای نادرست اقتصادی به خصوص قیمت گذاری دستوری کالاها و خدمات را در پیش بگیرد، اظهار کرد: چراکه این رویکرد علاوه بر آسیب جدی به صنایع مختلف کشور از جمله خودرو، سیمان، فولاد و … شرایط مصرف کنندگان را نیز بهتر نمی کند.
وی تقویت تولید در کشور را رمز عبور از گردنه های سخت عنوان کرد و گفت: باید موانع را از سر راه تولید برداشت و یکی از موانع، همین قیمت گذاری دستوری و بی انگیزگی تولیدکنندگان است. براین اساس به هر میزان که تقویت تولید را در کشور شاهد باشیم، تنظیم بازارها نیز به شکل بهتر رقم می خورد و با توجه به آنکه بازار سرمایه آینه بخش واقعی اقتصاد است، با رشد تولید، شرایط بورس نیز به مراتب بهتر خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: بورس کالا به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه باید میزبان عرضه محصولات مهم و مواد اولیه تولیدی شرکت های بورسی باشد تا شفافیت و رقابت جای قیمت گذاری دولتی را بگیرد که این رویداد می تواند از راه های اصلی پشتیبانی از تولید باشد.
به گفته دارابی، تجربه قیمت گذاری دستوری در چند سال گذشته نشان می دهد که این رویه نه تنها در کاهش التهاب های قیمتی و تنظیم بهینه بازار کمک کننده نبوده بلکه عموما به توزیع رانت و عدم بهره وری منجر شده که از دولت سیزدهم این انتظار می رود که سیاست قیمت گذاری دستوری کالاها را با مکانیزم بورس کالا و انرژی جایگزین کند تا همه فعالیت های براساس شفافیت و رقابت شکل گیرد.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز شنبه 23 مرداد ماه میزبان دادوستد 17 هزار تن قیر، 100 تن عایق رطوبتی و 800 تن پلی وینیل کلراید بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 3 هزار و 382 تن مواد پلیمری، 14 هزار و 968 تن مواد شیمیایی، 13 هزار و 635 تن قیر، یک هزار تن لوب کات، 34 هزار و 340 تن وکیوم باتوم و یک هزار و 430 تن PDA TAR معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز معامله 797 هزار و 150 تن سیمان، 59 هزار و 650 تن ورق فولادی، 400 تن کک متالورژی، 100 تن سبد میلگرد و 414 تن تیرآهن را تجربه کرد.