خبر نیمروزی «بورساوا» یکشنبه 21 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
رئیس قوه قضاییه: ناظران بورس دخالتهای غیرمتعارف در خرید و فروش سهام دارند
دفاع وزیر صمت از افزایش قیمت خودرو
تصمیم مهم دولت برای بورس با ردیف مستقل صندوق تثبیت بازار و مالیات معاملات
توسعه پایههای مالیاتی، راهکاری مناسب برای جبران کسری بودجه
راهاندازی پلتفرم مشترک مبادلاتی ایران و سوریه از مبداء بورس کالا
کاهش سرمایهگذاری بلند مدت با تورم 40 درصدی
آخرین اخبار بورس کالا
*رئیس قوه قضاییه: ناظران بورس دخالتهای غیرمتعارف در خرید و فروش سهام دارند
به گزارش ایرنا از مرکز رسانه قوه قضاییه، غلامحسین محسنی اژه ای با اشاره به اهمیت بازار سرمایه و بورس اظهارداشت: با استقبال مردم از بورس فرصت خوبی برای دولت و مردم پیش آمد و نباید این فرصت با عملکرد ناصواب از بین برود و لازم است با شفاف کردن فرایندها در بورس دغدغه مردم هرچه زودتر رفع شود و مردم با امیدواری بتوانند کماکان در بورس فعالیت کنند.
وی با بیان اینکه بدیهی است بازار سرمایه نیز مانند بسیاری از بازارهای دیگر دادوستد، دارای سود و زیان است، افزود: طبعاً افراد با اختیار و آگاهی و آشنایی با بازار باید وارد آن شوند اما رشد فوقالعاده شاخص بورس در سالهای ۹۸ و ۹۹ غیرمتعارف و غیرمنطقی بود و به همین دلیل بسیاری از دلسوزان و سازمان بازرسی کل کشور و دادستانی کل کشور به مسئولان ذیربط به صورت کتبی و شفاهی هشدار دادند و موارد خلاف را متذکر شدند.
محسنی اژهای با اشاره به دغدغههای موجود در خصوص ریزش بورس در کشور گفت: باید تلاش و ابعاد نظارتی بازار سرمایه تقویت شود تا فرصت بازار سرمایه به ضد آن تبدیل نشود.
رئیس دستگاه قضا همچنین از آمادگی کامل قوه قضاییه برای کمک به دولت و سازمان بورس برای رفع آسیبها و مشکلات بورس خبر داد.
*دفاع وزیر صمت از افزایش قیمت خودرو
به گزارش بورس24 : سید رضا فاطمی امین پیرامون افزایش قیمت 10 تا 18 درصدی محصولات خودروسازان اظهار کرد: ستاد تنظیم بازار در این زمینه یک مصوبه داشت که البته به معنای افزایش قیمت نبود، باید توجه داشت که در چند ماه گذشته یعنی از اردیبهشت ماه تا امروز قیمت خودروها تثبیت شده و افزایشی نداشت اما از طرف دیگر قیمت مواد اولیه و ملزومات تولید افزایش یافته بود. یک روالی از قبل در کشور وجود داشت که هر شش ماه یک بار این آثار تورمی در قیمت خودرو تعدیل شود.
وی افزود: آنچه که بر مردم تاثیر دارد قیمتهای بازار است و نه قیمتهای کارخانه. یک شکاف قابل توجه بین قیمتهای کارخانه و بازار وجود دارد که در واقع یک رانت است. کسی که خودرو را از خودروساز میخرد بین پنجاه تا صد و پنجاه میلیون تومان منفعت به دست میآورد. ما باید به تولید کمک کنیم که بتواند علاوه بر ارتقای کیفیت، افزایش تولید نیز داشته باشد.
وی همچنین خاطرنشان ساخت: اصلاحات در قیمت بسیار کمتر از تورم بوده است. تورم کشور ما بالای 40 درصد است ولی از ابتدای سال تا امروز تنها 18 درصد افزایش قیمت خودرو را شاهد بودیم. به عبارتی اصلاح قیمت خودرو به میزان نصف مقدار تورمی بوده که در بازار و کالاها وجود دارد. این موضوع باعث میشود که میزان گردش مالی در خودروسازی افزایش یافته و تا حدی از زیان آنها کاسته شود. به تبع این عوامل میتواند باعث افزایش تولید شود.
*تصمیم مهم دولت برای بورس با ردیف مستقل صندوق تثبیت بازار و مالیات معاملات
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، برای نخستینبار، ردیف مستقل در لایحه بودجه ۱۴۰۱ از سمت دولت برای صندوق تثبیت بازار در نظر گرفته شد.
براین اساس، عدد پیشنهادی، توان صندوق تثبیت را چند برابر افزایش خواهد داد. همچنین با پیگیریهای سازمان بورس، مبالغ معوق صندوق توسعه ملی طی روزهای آینده به صندوق تثبیت واریز خواهد شد.
اقدامات دولت در حرکت به سمت حذف قیمتگذاری دستوری و مداخلات، جدی شده و وعده دولت در حمایت از بازار با مصادیق متعددی در حال تحقق است. توامان شدن این اقدام با وضعیت بسیار ارزنده بازار و سایر اخبار خوش بودجهای، نوید روزهای خوب برای بازار سرمایه را تا پایان سال خواهد داد.
*توسعه پایههای مالیاتی، راهکاری مناسب برای جبران کسری بودجه
سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس در آستانه بررسی لایحه بودجه در مجلس به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: دولت اموال زیادی دارد که هزینه نگهداری بالایی بر دوش دولت گذاشته است، بنابراین دولت باید این دست اموال را واگذار کند یا به صورت اجاره از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کند تا بتواند کسری بودجه را جبران کند.
رحیم زارع افزود: یک مشکل در حوزه بودجهریزی وجود دارد و آن بودجهریزی عملیاتی است؛ در بحث بودجهریزی عملیاتی، دستگاهها هزینههای واقعی را ارائه نمیدهند و ما هنوز نمیدانیم که کدام دستگاه بر اساس عملکرد خود در حال بودجهریزی است.
نماینده مردم آباده، تاکید کرد: باید بودجه شرکتهای دولتی و همچنین هزینههای کلان جاری دولت کاهش یابد که اگر چنین اتفاقی رقم خورد به نوعی میتوان کسری بودجه را کنترل کرد، اما اگر چنین اتفاقی نیفتد کسری بودجه معضلی برای کشور خواهد شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: کلیدیترین راهکار برای جبران کسری بودجه توسعه پایه های مالیاتی و اصلاح نظام مالیاتی است که باید در لایحه بودجه بیشتر به سمت آن رفت.
وی همچنین بر حمایت از بخش کشاورزی و دامپروری و صنایع کوچک توسط دولت اشاره کرد و گفت: دولت و بانک مرکزی از طریق تسعیر نرخ ارز و ارزیابی مجدد داراییهای خارجی و همزمان حمایت از بخش تولید و کشاورزی میتواند گامی بزرگ در راستای حذف رکود تورمی به سمت رونق بردارد.
*راهاندازی پلتفرم مشترک مبادلاتی ایران و سوریه از مبداء بورس کالا
به گزارش «کالاخبر» به نقل از سنا، بهادر بیژنی مشاور رئیس سازمان بورس در امور بین الملل در خصوص صحبت های اخیر رئیس سازمان بورس مبنی بر آمادگی ایران به منظور تشکیل بورس کالا با کشور سوریه، اظهار کرد: ارتباط سازمان بورس ایران با سازمان بورس سوریه مختص حال نمی شود و از گذشته نیز بوده است به گونه ای که در سال ۹۴ این ارتباط به جایی رسید که در تهران مسئولان این دو نهاد یک قرارداد دو جانبه ای را امضا کردند.
بیژنی بیان کرد: در حال حاضر پروژه های متنوعی بین نهاد ناظر بورس دمشق و ارکان بازار سرمایه ایران تعریف شده است، اکنون نیز بورس کالای ایران آمادگی کامل خود را به منظور طراحی کامل بورس کالا در سوریه و راه اندازی پلتفرم مشترک مبادلاتی در این کشور اعلام کرده است.
وی افزود: این امر علاوه بر افزایش تبادلات اقتصادی بین ایران و سوریه سبب تعریف پلتفرم مشترکی در راستای تبادل کالاهای تولیدی و اساسی نیز خواهد شد.
مشاور روابط بین الملل سازمان بورس در پایان گفت: امیدوار هستیم که این امر تا پایان سال رخ دهد اما یک مقدار اجرایی شدن این مسئله به امکانات کشور سوریه به منظور تاسیس بورس کالا به عنوان کشور مقصد باز می گردد زیرا سازمان بورس به سبب تجربهای که در راستای راهدازی پلتفرم مشترک معاملاتی با کشور هند دارد، هماکنون از سمت ما زیر ساختهای لازم برای اجرای این طرح وجود دارد.
*کاهش سرمایهگذاری بلند مدت با تورم 40 درصدی
سعید اسلامی بیدگلی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، گفت: در حال حاضر از دید بلند مدت میتوان گزینههای سرمایهگذاری بسیار مناسبی را در بازار سرمایه پیدا کرد، اما دیدگاه اغلب سهامداران، کوتاه مدت است و از این منظر چشم انداز مناسبی پیش روی فعالان بازار قرار ندارد.
وی افزود: فعالان با دیدگاه کوتاه مدت نرخ تورم بیش از 40 درصد را در نظر میگیرند و حساب میکنند در صورتی که این نرخ به حدود 30 درصد کاهش یابد و از آن نقطه بازار بخواهد رشد خود را آغاز کند، سوددهی سرمایهگذاری آنها تفاوت خواهد داشت، بنابراین تمایل آنها به سرمایهگذاری بلند مدت در شرایط فعلی اندک است.
اسلامی تاکید کرد: سرنوشت مذاکرات میان ایران و کشورهای اروپایی درباره برجام یکی از عواملی است که موجب روشن نبودن چشمانداز کوتاه مدت بازار شده است، زیرا خروجی این مذاکرات روی متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر میگذارد و از این جهت، بازار منتظر روشن شدن نتیجه مذاکرات است.
وی ادامه داد: تصمیمات دولت درباره صنایع بورسی و قیمتگذاری دستوری نیز از جمله متغیرهایی است که تاثیر مهمی در شفافیت چشم انداز بازار دارد. قدمهایی که تا کنون دولت در این باره برداشته به اندازه کافی قدرتمند نبوده و به همین دلیل نمیتوان گفت که از این ناحیه، اقدام رو به پیشرفتی برای بازار رخ داده است.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالارهای مختلف بورس کالای ایران، شنبه 20 آذر ماه در مجموع میزبان معامله یک میلیون و 227 هزار تن کالا بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار سیمان 976 هزار و 127 تن سیمان معامله شد.
بر اساس این گزارش 44 هزار و 850 تن ورق فولادی، 4 هزار تن شمش بلوم و یک هزار و 220 تن میلگرد در تالار محصولات صنعتی و معدنی به فروش رسید.
تالار صادراتی نیز در این روز شاهد معامله 33 هزار و 595 تن قیر بود.
همچنین تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی هم معامله 125 هزار تن وکیوم باتوم، 14 هزار و 858 تن مواد شیمیایی، 4 هزار و 951 تن مواد پلیمری، یک هزار تن سلاپس واکس، 120 تن گوگرد، 100 تن قیر و 910 تن PDA TAR را تجربه کرد.
بازار فرعی نیز شاهد دادوستد 687 تن پشم شیشه و دوده صنعتی بود.