خبر نیمروزی «بورساوا» یکشنبه 18 مهر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی: ممنوعیت خرید و فروش امتیاز طرح اقدام ملی مسکن
تحلیل رئیس هیات مدیره بورس از ۵ عامل موثر و نگرانی رشد نرخ بهره بین بانکی
عرضه صکوک اجاره سهام ۷ هزار میلیارد ریالی صنایع و معادن غدیر
بازار بدهی؛ بازوی بازار سرمایه
آیا «بورس» با نگاه تحلیل پتانسیل رشد دارد؟
آخرین اخبار بورس کالا
*معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی: ممنوعیت خرید و فروش امتیاز طرح اقدام ملی مسکن
به گزارش بورس۲۴ : معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد: هرگونه خرید و فروش امتیاز طرح اقدام ملی مسکن و سایر طرحهای حمایتی حوزه مسکن ممنوع است.
بر اساس گزارش های دریافتی از مردم و مراجع نظارتی، تعدادی از مشاورین املاک فعال در سطح شهرستان ها اقدام به خرید و فروش غیر قانونی امتیاز طرح اقدام ملی مسکن می کنند که این امر با توجه به ناآگاهی برخی خریداران امتیازها و نیز عدم انجام فرآیند انتخاب واحد و انعقاد قرارداد واگذاری منجر به سوء استفاده و تضییع حقوق خریداران امتیازها و در نهایت درگیری پروژه ها با پرونده های حقوقی و قضایی ناشی از این تخلفات و جرایم خواهد شد.
به همین علت معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی برای اطلاع رسانی در مورد عواقب این اقدام اطلاعیه ای صادر کرد که متن آن به شرح زیر است:
«به اطلاع میرساند هرگونه خرید و فروش امتیاز طرح اقدام ملی مسکن و سایر طرحهای حمایتی تامین مسکن وزارت راه و شهرسازی از طریق ثبتنام کنندگان در طرحها، مشاورین املاک، افراد و طروق مختلف ممنوع بوده و میتواند منجر به ابطال ثبتنام اولیه و حذف از طرحها و پروژهها شود.
از این رو ضمن تاکید بر خودداری از هر گونه خرید و فروش امتیاز، اعلام میشود که وزارت راه و شهرسازی هیچگونه مسئولیت و پاسخگویی در برابر فروشندگان و خریداران امتیازها ندارد.»
*تحلیل رئیس هیات مدیره بورس از ۵ عامل موثر و نگرانی رشد نرخ بهره بین بانکی
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، امیر تقی خان تجریشی درباره آخرین وضعیت بازار سهام به سنا اعلام کرد: با وجود رفع برخی ریسکها و پس از استقرار دولت جدید ، نوسانات بازار در غیاب دلیل بنیادینی و به علت هیجانات و رفتاره گلهای تداوم دارد.
برای بررسی دقیق و علمی پدیده ها در بازارهای مالی و حتی کاهش ریسک در سرمایهگذاری، باید از نگاه تک مولفهای پرهیز کرد و تمام عوامل موثر در نظر گرفته شود تا از گزند آسیب های
احتمالی به دور بود. بنابراین نخستین عامل نوسانات بازارسرمایه را می توان چشم انداز مذاکرات برجام دانست که نظرات متفاوتی نسبت به آن وجود دارد. عامل دوم هم مربوط به نرخ ارز است. گرچه در روزهای اخیر ، نوساناتی نرخ ارز رخ داده که به لحاظ روانی بر روی تصمیمات سرمایهگذاران تأثیر می گذارد اما این موضوع توجه سرمایه گذران را به اهمیت نرخ نیمایی که مبنای محاسبات شرکتها در سودآوری و تسعیر ارز در صورتهای مالی است، جلب می کند که بیشتر با رشد همراه بوده است.
گزارشهای۶ ماهه شرکت ها، نرخ کامودیتیها و کسری بودجه دولت هم از عوامل دیگری است که بازار به آن توجه دارد و به نظر می رسد برنامه هایی با حداقل فشار بر بازار سرمایه درحال تدوین باشد. بنابراین بازار نباید در خصوص انتشار اوراق و یا عرضه های دولتی نگرانی جدی داشته باشد.
نکته دیگری که ذهن فعالان بازار را مشغول کرده افزایش نرخ بهره بین بانکی به حدود ۱۹.۳۵ درصد است. بازار بیم این را دارد که نرخ سپرده ها نیز افزایش یابد. البته زمزمههایی هم در برخی بانکها پیرامون این موضوع به گوش می رسد که در برخی موارد هم افزایش نرخ سپرده های بلند مدت رخ داده است .
راهکار مواجه با این موضوع را میتوان در توسعه صندوقهای با درآمد ثابت دانست. چرا که آشنایی بیشتر مردم با مزیتهای صندوقهای با درآمد ثابت از جمله نرخ بالاتر و نداشتن نرخ شکست می تواند پولهایی که تصمیم به پارک شدن در سپرده ها را دارند به سوی صندوقهای سرمایهگذاری هدایت کند.
*عرضه صکوک اجاره سهام ۷ هزار میلیارد ریالی صنایع و معادن غدیر
با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار، صکوک اجاره سهام شرکت بین المللی توسعه صنایع و معادن غدیر به مبلغ ۷ هزار میلیارد ریال از طریق بورس اوراق بهادار تهران از روز دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ به مدت سه روز کاری در نماد “صمعاد۴۰۷” عرضه عمومی خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه، غلامرضا ابوترابی با اعلام خبر فوق افزود: شرکت بین المللی توسعه صنایع و معادن غدیر قصد دارد بخشی از منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق فروش و اجاره به شرط تملیک بخشی از سهام شرکت فولاد آلیاژی ایران تأمین کند.
وی توضیح داد: این اوراق با نرخ اجارهبهای سالیانه ۱۸ درصد و عمر ۴ ساله به شیوه حراج از طریق بورس اوراق بهادار تهران از روز دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ لغایت چهارشنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۰ عرضه عمومی خواهد شد. مبلغ اسمی هر ورقه آن یک میلیون ریال بوده و اجارهبهای مربوطه هر سه ماه یکبار توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به حساب دارندگان اوراق واریز میشود.
*بازار بدهی؛ بازوی بازار سرمایه
بازار بدهی نقطه کانونی بازار سهام برای تغییر نهادهای بازار سرمایه است؛ بنابراین، به شدت نیاز به تغییر در نهادهای بازار داریم چرا که با نهادهای فعلی بازار سرمایه نمی توان افقی که برای بازار بدهی مدنظر است را محقق کرد.
مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سامان مجد با بیان مطلب فوق به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: با توجه به اینکه به سهامداران بر استفاده از تئوری پرتفوی تاکید میشود، بنابراین، بخشی از منابع می تواند برای اوراق با درآمد ثابت و بازار بدهی اختصاص یابد به ویژه در شرایط نزولی بازار و زمانی که سپرده های بانکی به سایر بازارها ترجیح داده می شود.
محمدمهدی مومن زاده در خصوص کمک بازار بدهی به دولت و اقتصاد کلان افزود: این بازار بر تشکیل سرمایه و رشد اقتصادی، تامین کسری بودجه دولت و نظم بخشی به عملیات دولت کمک بزرگی می کند.
مومن زاده با اشاره به این مطلب که همیشه نظم مالی در باز پرداخت های اوراق وجود داشته است، بیان داشت: نظم موجود باعث دفاع ما از بازار بدهی شده است، چرا که سرمایه گذاران حقیقی را به سمت آن جذب می کند .
به گفته این کارشناس اقتصادی، زمانی که بازار سهام در اوج و رونق خود است، بازار بدهی از منظر معاملات حقیقی ها و سهامداران خرد رونق دارد و چنانچه معاملات حقیقی ها و حقوقی ها در بازار بدهی رشد یابد، اتفاقات خوب برای بازار سهام نیز دور از انتظار نیست.
این کارشناس اقتصادی در پایان سخنان خود اظهار کرد: با توجه به اینکه بازار بدهی نقطه کانونی بازار سهام برای تغییر نهادهای بازار سرمایه است، بنابراین به شدت نیاز به تغییر در نهاده های بازار داریم چرا که با نهادهای فعلی بازار سرمایه نمی توان افقی که برای بازار بدهی مد نظر است را محقق کرد.
* آیا «بورس» با نگاه تحلیل پتانسیل رشد دارد؟
بهروز زارع رئیس هیات مدیره شرکت سبدگردان سرآمد بازار در گفتوگو با بورس نیوز در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: معتقدم بازار سرمایه ما کاملا پتانسیل رشد دارد اما؛ این نگرش به معنای تکرار اتفاقاتی که در نیمه دوم سال ۹۸ و نیمه اول سال ۹۹ رخ داد نخواهد بود.
وی اضافه کرد: اصولاً اتفاقاتی که در آن مقطع رخ داد غیرعادی بود و قرار نیست که دوباره همان شرایط تکرار شود ؛ وضعیت بنیادی و میزان سود ریالی محقق شده در شرکتها و وضعیت بازارهای جهانی و اوضاع اقتصادی کشور، نوید بخش پتانسیل رشد بازار سرمایه است، البته این پتانسیل در تمام صنایع یکسان نخواهد بود و برخی از صنایع رشد قوی تر و برخی دیگر پتانسیل رشد ضعیف تری خواهند داشت.
رئیس هیات مدیره شرکت سبدگردان سرآمد بازار افزود: اما ترسی که به سبب اتفاقات سال گذشته بر بازار سرمایه مساوی افکنده هنوز مجال رشد به بازار نداده است. ضمن اینکه با تغییر دولت، بسیاری از سیاستهای اقتصادی دولت مبهم است.
این کارشناس بازارسرمایه تاکید کرد: برای مثال در دو ماه گذشته مرتباً در مورد تثبیت قیمت ها اظهار نظر شده و در حال حاضر صنایع فلزی، پتروشیمی و حتی ساختمانی ها در مورد موضوع تثبیت قیمت با ابهام مواجه هستند و سرمایهگذاران ترجیح می دهند تا شفافتر شدن شرایط محتاطانه تر عمل کنند.
زارع ادامه داد: علاوه بر این شرایط برجام و نرخ ارز در ماههای آینده هم از ابهامات مهم بازار سرمایه هم تلقی می شود. ضمن اینکه هنوز سیاستهای بانک مرکزی هم برای ما شفاف نیست و نمی دانیم آیا قرار است بانک مرکزی سیاست های انقباضی در پیش بگیرد یا نه.
رئیس هیات مدیره شرکت سبدگردان سرآمد بازار تصریح کرد: در چنین شرایط مبهم این طبیعی است که بازار سرمایه حرکت با ثباتی نداشته باشد و به نوعی درجا بزند. ولی با شفاف تر شدن شرایط و کاهش ابهامات با توجه به پتانسیل های ذکر شده بازار سرمایه امکان استارت یک حرکت صعودی را خواهند داشت.
این کارشناس بازار سرمایه در معرفی گزینههای منطقی تر برای سرمایهگذاری گفت: البته نمی توان شرایط را به کل بازار تعمیم داد و در مورد بازار سرمایه با نگاه گروهی صحبت کرد، اما انتظار میرود صنایعی که به نرخ ارز وابستگی دارند، در نیمه دوم سال اوضاع بهتری داشته باشند.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز شنبه 17 مهرماه، میزبان دادوستد 2 هزار و 671 تن قیر و 105 تن عایق رطوبتی بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 3 هزار و 994 تن مواد پلیمری، 16 هزار و 904 تن مواد شیمیایی و یک هزار و 794 تن PDA TAR معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز شاهد معامله 744 هزار و 445 تن سیمان، 16 هزار و 390 تن ورق گرم خودرو، 2هزار تن سبد میلگرد، 184 تن سبد تیرآهن و 2 هزار تن کک متالورژی بود.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز معامله 200 تن پشم شیشه را تجربه کرد.