خبر نیمروزی «بورساوا» یکشنبه 16 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
بانک مرکزی: حراج اوراق مالی اسلامی سه شنبه هفته جاری کنسل شد
رییس اداره نظارت گروه شیمیایی؛ فاصله زمانی ثبت سفارش تا تحویل کالا؛ دلیل اختلاف نرخ فروش اوره صادراتی
دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری: اثر فروش اوراق بر بورس و دو دلیل ریزش شاخص و سهم پولهای مهاجر
رییس شوراى ملى زعفران؛ عده ای به دنبال گرانی کاذب زعفران و منفعت شخصی هستند
قانون فعلی بازدارنده نیست
آخرین اخبار بورس کالا
* بانک مرکزی: حراج اوراق مالی اسلامی سه شنبه هفته جاری کنسل شد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، کارگزاری بانک مرکزی در راستای عرضه تدریجی اوراق مالی اسلامی توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و پیرو اطلاعیه منتشر شده مورخ ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ مقرر بود مرحله نوزدهم حراج اوراق مالی اسلامی دولتی را به منظور فروش به بانکها، مؤسسات اعتباری غیربانکی، صندوقهای سرمایهگذاری، شرکتهای بیمهای و شرکتهای تأمین سرمایه در روز سهشنبه ۱۸ آبانماه ۱۴۰۰ اجرا کند، اما بر اساس اعلام وزارت امور اقتصادی و دارایی، حراج مذکور در تاریخ یاد شده برگزار نمیشود و تاریخ دقیق به اطلاع هموطنان خواهد رسید.
در نهایت، عرضه اوراق به تمام برندگان انجام میشود. بانک مرکزی بر اساس تبصره ۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ مجاز به خرید و فروش اوراق مالی اسلامی دولت در بازار ثانویه اوراق است.
کارگزاری این بانک ضمن تأمین زیرساخت معاملات و برگزاری حراج، تعهدی نسبت به حجم و قیمت اوراق مالی اسلامی دولتی فروشرفته نداشته و اوراق مزبور را در بازار اولیه به منظور تأمین مالی دولت خریداری نخواهد کرد.
*رییس اداره نظارت گروه شیمیایی؛ فاصله زمانی ثبت سفارش تا تحویل کالا؛ دلیل اختلاف نرخ فروش اوره صادراتی
رییس اداره نظارت بر ناشران گروه شیمیایی و غذایی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اخبار منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر تفاوت نرخ فروش اوره صادراتی در گزارش فعالیت ماهانه برخی از شرکتهای پتروشیمی با نرخ فعلی اوره، به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار از شرکتهایی که این وضعیت برای آن ها پیش آمده، خواستار شفافسازی شده است.
ولیالله جعفری ادامه داد: شرکتهای پتروشیمی پردیس، پتروشیمی کرمانشاه، پتروشیمی شیراز و پتروشیمی خراسان شرکتهایی هستند که در ماه گذشته، تفاوت قیمت فروش صادراتی اوره نسبت به نرخ اوره فوب خلیج فارس در زمان ارائه گزارش داشتهاند.
به گفته این مقام مسوول، در شفافسازی منتشر شده از سوی شرکت پتروشیمی کرمانشاه، دلیل این اختلاف در نرخ، فاصله زمانی ثبت سفارش و صدور پیش فاکتور تا تاریخ تحویل کالا و همچنین تفاوت در نرخ اوره صادراتی شرکتهای پتروشیمی اوره ساز بوده است.
رییس اداره نظارت بر ناشران گروه شیمیایی و غذایی سازمان شفافسازی و توجیه منتشر شده از سوی شرکت پتروشیمی کرمانشاه را چنین توضیح داد: «شرکتهای تولیدکننده اوره در راستای مدیریت کنترل تولید و جلوگیری از انباشت محصول و جلوگیری از توقف تولید، اقدام به پیش فروش محصول میکنند. در نتیجه، صدور پیش فاکتور و زمان تحویل محصول و تاریخ محقق شدن فروش تفاوت دارد. این امر موجب اختلاف قیمت ثبت شده در دفاتر با نرخ جهانی ماه مورد گزارش میشود. ارقام گزارش شده در خصوص فروش صادراتی مهر ماه با توجه به توضیحات فوق مربوط به پیش فاکتور صادره در شهریور ماه است که مطابق با قیمت های جهانی آن ماه بوده و با توجه به برداشت محصول در مهر ماه فاکتور فروش صادر و درآمد محقق شده است. با توجه به روند رو به رشد قیمت محصول اوره در مهر ماه و اقدامات صورت گرفته در خصوص پیش فروش محصول، برداشت محصول فروخته شده مهرماه در آبان ماه صورت میپذیرد و با قیمتهای جهانی مهر ماه مطابقت دارد.»
به گفته جعفری، شرکت پتروشیمی پردیس نیز با انتشار اطلاعیه شفاف سازی بخشی از تفاوت مذکور را ناشی از فروش تهاتری عنوان کرده است.
*دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری: اثر فروش اوراق بر بورس و دو دلیل ریزش شاخص و سهم پولهای مهاجر
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، سعید اسلامی بیدگلی درباره اثر فروش اوراق بر بازار سرمایه به ایلنا گفت: این موضوع را از دو جنبه میتوان مورد بررسی قرار داد. خروج پول از بازار سرمایه به سمت اوراق تحلیل درستی نیست و نیاز به بررسی جدیتر و دادههای موثقتر دارد اما بطور قطع فروش اوراق بر روی نرخها اثرگذار است.
وی افزود: وقتی نرخها افزایش پیدا کند بر روی ارزش بازار سایر دارایی ها اثر میگذارد. چرا که نرخ تنزیل بالا میرود و سایر بازارها را تحت تاثیر قرار میدهد . بطور قطع بر جریان پول هم بیتاثیر نیست و دولت حتما باید برنامه زمان بندی شده برای فروش اوراق داشته باشد. اما فروش اوراق نمیتواند عامل و دلیل مهم خروج سرمایه از بورس باشد. آنهایی که این عامل را مهم ترین موضوع برای خروج پول از بازار سرمایه میدانند باید دادههای آماری داشته باشند. چرا که بسیاری از پدیدهها در بازار مالی دچار همزمانی میشوند و علت و معلول نیستند.
این مقام مسئول درباره دلایل ریزش شاخص و خروج سرمایه از بازار عنوان کرد: بیاعتمادی عمومی به بازار و بالا بودن نرخ تورم موضوعات بسیار مهمی هستند. به دلیل بالا بودن نرخ تورم، سرمایهها به ویژه از نوع نقدشونده و در بازارهای مالی معمولا به سراغ بازاری میروند که از آن انتظار بازدهی در کوتاه مدت داشته باشند.
اسلامی بیدگلی ادامه داد: بخشی از سرمایه که وارد انواع بازارهای دارایی میشوند اهداف کوتاه مدت سفتهبازانه دارند. بنابراین رفتار آنها بر تمام بازارها اثرگذار است. دلیل اصلی نرخ تورم است که بسیار بالا است به همین دلیل با وجود تورم متوسط 40 درصدی، وقتی در طول مدت 6 ماه از یک بازار سودی کسب نشود، 20 درصد از سرمایه از دست رفته است. از این رو سرمایهگذار ترجیح میدهد محل سرمایهگذاری را تغییر دهد. در شرایطی که نرخ تورم بالا است، جریان نقدینگی سرگردان و سهم این گروه از پولهای مهاجر در تمام بازارها افزایش پیدا کرده است.
*رییس شوراى ملى زعفران؛ عده ای به دنبال گرانی کاذب زعفران و منفعت شخصی هستند
قانون فعلی بازدارنده نیست
به گزارش اقتصادآنلاین، «محسن احتشام»، رییس شوراى ملى زعفران ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین به افزایش قیمت زعفران و عوامل تاثیرگذار بر آن اشاره کرد و افزود: موارد مختلفى در افزایش قیمت زعفران دخیل هستند و اخیرا قیمت زعفران تحت تاثیر عوامل متعدد به صورت کاذب بر مدار افزایشى قرار گرفته است.
وى اظهار داشت: متاسفانه طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزى، امسال تولید محصول زعفران نسبت به سال گذشته تا ٣٥ درصد کاهش پیدا کرده است.
احتشام خاطرنشان کرد: عده اى سال گذشته ضمن خرید زعفران اقدام به نگهداری آن در انبار کرده اند، حال با توجه به کاهش تولید این محصول در کشور در حال سواستفاده از این موقعیت هستند و با اقدامات خود زمینه ساز ایجاد بى ثباتى در بازار زعفران شده اند.
احتشام با بیان اینکه با وجود کاهش تولید زعفران نسبت به سال گذشته اما میزان آن کمتر از تقاضاى جهانى نیست، افزود: میزان محصول زعفران تولید شده پاسخگوى تقاضاى جهانى است.
رییس شوراى ملى زعفران ایران به نقش موثر واسطه ها در افزایش قیمت زعفران تاکید کرد و گفت: از سال گذشته میزان زیادى زعفران در اختیار برخى از افراد قرار دارد که به دنبال ایجاد جو روانى در بازار و افزایش کاذب قیمت آن به نفع خود هستند.
وى با تاکید بر اینکه بورس مى تواند تنظیم کننده قیمت زعفران باشد، گفت: بهتر است سازمان تعاون روستایى اقدامى را در دستور کار قرار دهد تا از طریق ایجاد تعادل مانع از لطمه به بازار این محصول شود.
احتشام با بیان اینکه تداوم وضعیت بى ثباتى در بازار زعفران منجر به از دست رفتن بسیارى از بازارهای صادراتی خواهد شد، ادامه داد: وجود بى ثباتى در بازار و ایجاد فضاى سودجویانه و دلالانه در دراز مدت به نفع بازار زعفران ایران نیست.
*قانون فعلی بازدارنده نیست
مرتضی شهیدی کارشناس حقوقی بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با میزان بازدارندگی قوانین موجود از جرائم و تخلفات بورسی بیان کرد: قوانین فعلی بازدارندگی بسیار کمی دارند. فصل ۶ قانون بازار اوراق بهادار در خصوص جرائم و مجازاتها مربوط به بازار سرمایه است اما به دلیل سختگیری در اثبات جرم نزد مراجع قضایی، تاکنون خیلی اثرگذار نبوده است. این یعنی متاسفانه خیال متخلف از این بابت راحت است که به راحتی جرم رخ داده را نمیتوان اثبات کرد و احتمال این عدم اثبات، خودش باعث آسودگی خیال مجرم میشود.
این کارشناس حقوقی بازار سرمایه در ادامه اظهار کرد: مجازاتها باید به شکلی باشد که هر شخص یقین داشته باشد که اگر ذرهای تخلف کند فورا کشف و با آن برخورد و مجازات میشود، اما متاسفانه کشف جرائم ضعیف است و رسیدگی نیز به جرائم به کندی صورت میگیرد.
شهیدی در ادامه گفت: بنابراین نیاز به، به روز رسانی قوانین به شدت احساس میشود. البته نه تنها به روز رسانی قوانین بلکه به به روز رسانی ابزارهای نظارتی هم نیازمند هستیم و باید در این حوزه نیز کار بیشتری صورت گیرد.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار سیمان بورس کالای ایران روز شنبه 15 آبان ماه، میزبان دادوستد 873 هزار و 355 تن سیمان بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز 6 هزار و 600 تن ورق فولادی و2 هزار و 402 تن میلگرد معامله شد.
شایان ذکر است تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران هم در این روز میزبان معامله 12 هزار و 931 تن مواد شیمیایی، 3 هزار و 203 تن مواد پلیمری، یک هزار و 900 تن وکیوم باتوم، 500 تن گوگرد و 75 تن قیر بود.
تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز معامله 5 هزار و 210 تن قیر را تجربه کرد.
از طرفی بازار فرعی بورس کالای ایران هم شاهد معامله 5 هزار تن نرمه گندله بود.
در مجموع 913 هزار و 346 تن کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت.