خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 6 مرداد 1400

سر خط مهمترین خبرها:
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: دولت باید قطعی برق سیمانیها را پیشبینی میکرد
بورس بین الملل؛ در انتظار تائید شورای عالی بورس
تاثیر مثبت بورس کالا بر سهام شرکت های سیمانی
پاسخ معاون اسبق سازمان بورس به ادعای وزیر راه
آخرین اخبار بورس کالا
* عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: دولت باید قطعی برق سیمانیها را پیشبینی میکرد
به گزارش «کالاخبر» به نقل از خبرگزاری میزان، حجت الله فیروزی در خصوص اعلام گرانی سیمان به دلیل عرضه این محصول در بورس کالا، اظهار داشت: در بورس کالا، عرضه و تقاضا قیمت را مشخص میکند و اگر دولت تدبیری برای عرضه کافی یک محصول در هر بازاری از جمله بورس نداشته باشد، مسلما قیمت آن محصول افزایش مییابد حالا اینکه محصولات در بازاری که قابل رصد و شفاف است عرضه شود و مورد انتقاد قرار گیرد به نظر میرسد که از سوی واسطهها انجام میشود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه ما موافق قیمت گذاری دستوری و غیرشفاف کالاها در بازار سنتی نیستیم که این رویداد، خبری خوش برای دلالان است، افزود: بازهم که بازاری با التهاب مواجه شده، نخستین فرمول دولتی کنترل قیمتی به شیوه دستوری است به طوریکه به دلیل کمبود برق و چالش برای تولیدکنندگان سیمان، دولت به دنبال مدیریت دستوری بازار سیمان است.
وی افزود: یکی از زیرساختهای مهم صنایع در کشور برق است که متاسفانه در چند ماه گذشته ضمن آن که مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است صنایع نیز از اثرات مخرب آن در امان نمانده اند؛ به ویژه صنایع فولادی و سیمانی که یکی از پر کاربردترین صنایع هستند در هفتههای گذشته با چالشهای بسیاری مواجه شده اند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در هفته گذشته جلساتی را با معاون وزیر صمت، نماینده انجمن سیمان و فولاد برگزار کردیم تصریح کرد: متاسفانه چنین کمبودهایی در کشور وجود دارد، اما موضوع مهم آن است که دولت باید از قبل پیش بینیهای لازم را میکرد تا به شیوهای بهتر برای قطعی یا محدودیت برق واحدها برنامه ریزی میشد.
این نماینده مجلس قطعی مداوم برق را عاملی در برهم خوردن تعادل بازار سیمان دانست و گفت: پس از اجرای طرح محدودیت و قطع برق، بازار سیمان با مشکلات عدیده مواجه شده که دولت برای تعادل بازار بازهم به قیمت گذاری روی آورده که ما موافق آن نیستیم.
*بورس بین الملل؛ در انتظار تائید شورای عالی بورس
الهام سخایی مدیر اجرایی تاسیس بورس بین الملل مناطق آزاد در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به راه اندازی بورس بین الملل در مناطق آزاد اظهار کرد: براساس مصوبه اسفند ۱۳۹۷ هیئت وزیران، اجازه داده شد تا بورس بین الملل در مناطق آزاد تاسیس شود. در این بورس به عنوان پنجمین بورس کشور، سرمایه اولیه و تمام معاملات به صورت ارزی خواهد بود و برای راه اندازی این بورس سهامدار و سرمایه گذار خارجی خواهیم داشت.
وی افزود: براساس فازبندی صورت گرفته، در فاز اول انتشار اوراق ارزی برای تامین مالی پروژههای بزرگ کشور را خواهیم داشت. به مرور که شرکتها به سطحی از استانداردهای مالی بین المللی برسند که بتوانند سهام خود را به صورت ارزی عرضه کنند، وارد فاز دوم میشویم و سهام شرکتها را به صورت ارزی بر روی تابلوی بورس بین الملل عرضه خواهیم کرد.
سخایی در ادامه بیان کرد: از آنجایی که بستر معاملات، ارزی است این قابلیت را دارد که تمام کالاهایی که به کشورهای دیگر صادر میشوند، از طریق این بورس عرضه شوند. این بورس به عنوان بورس بین المللی کشور اساسا تداخلی با سایر بورسها نخواهد داشت، بورسها مکمل هم هستند و در رقابت با یکدیگر نخواهند بود.
او افزود: آنچه که در فاز اول بورس بین الملل مدنظر داریم، تامین مالی ارزی برای پروژههای بزرگ کشور است؛ به نحوی که مسیر ورود منابع مالی ارزی به پروژههای زیر ساختی و بزرگ کشور را از طریق انتشار اوراق و سایر ابزارهای مالی تسهیل کنیم. این امر، متفاوت از خرید و فروش و فعالیت سرمایه گذاران خارجی در معاملات بازار ثانویه است. موفقیت در فاز اول باعث رشد بازار سرمایه و ارتقای استانداردهای شرکتی و فراهم شدن شرایط برای ورود به فاز دوم و معاملات بازار ثانویه میشود.
این مقام مسئول در ادامه تصریح کرد: زمانی که فعالان اقتصادی و سهامداران خارجی وارد این بازار شوند، اصول گزارش دهی و اداره شرکتهای ما به سمت استانداردهای بین المللی حرکت خواهد کرد و این امر میتواند در بازار ثانویه و خرید و فروش سهام شرکت ها، سایر ابزارها و داراییهای پذیرفته شده در بورس اثر مثبتی ایجاد کند.
او ادامه داد: بررسیهای لازم در سازمان بورس به انجام رسیده و اکنون در انتظار صدور مجوز شورای عالی بورس است تا اقدامات تاسیس شرکت و راه اندازی بورس بین الملل در منطقه آزاد کیش به انجام برسد. طبیعتا راه اندازی یک نهاد مالی بین المللی اقدام بسیار بزرگ و مهمی است و تاثیر قابل توجهی بر شرکتهای بزرگ کشور خواهد داشت.
*تاثیر مثبت بورس کالا بر سهام شرکت های سیمانی
حامد اصل روستا، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنایع سیمان در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: به محض اینکه برق صنعت سیمان وصل شود و نامه نگاری رییس سازمان بورس و وزیر صمت مبنی بر عرضه سیمان کل کشور به بورس کالا به مرحله اجرا برسد، می توان شاهد بهبود وضعیت صنعت سیمان بود.
وی افزود: با عرضه سیمان در بورس کالا، قیمت این محصول استراتژیک در مسیر تعادلی قرار می گیرد و دیگر صنعت سیمان با هیچ مشکلی در کشور مواجه نخواهد بود.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنایع سیمان اظهار داشت: اگر سیمان از بورس کالا خارج شود، باز هم به دلیل قطعی برق و عدم عرضه این محصول در بازار با افزایش قیمت ها مواجه خواهیم بود، این بدین معناست که بورس کالا هیچ نقشی در افزایش قیمت های اخیر نداشته است.
وی با بیان اینکه زمانی که عرضه سیمان در بازار کاهش پیدا کند، سیمان با افزایش قیمت همراه می شود، گفت: اکنون دو روز است که زمزمه خروج سیمان از بورس کالا مطرح شده است و به وضوح شاهد تاثیر منفی آن در بازار هستیم که این موضوع به ضرر سهامداران حاضر در بازار سرمایه خواهد بود.
اصل روستا به قیمت گذاری دستوری اشاره کرد و گفت: ما مخالف قیمت گذاری دستوری هستیم چراکه قیمت گذاری فقط به نفع دلالان و به ضرر سهامداران و تولیدکنندگان خواهد بود.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنایع سیمان اظهار داشت: اکنون صورتجلسه ای از وزارت صمت به ما ابلاغ شده است در این زمینه که برق کارخانه های سیمان وصل شده است در حالی که چنین صحبتی اشتباه است و همچنان با قطعی برق در کارخانه ها روربرو هستیم.
*پاسخ معاون اسبق سازمان بورس به ادعای وزیر راه
معاون اسبق نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس به ادعای وزیر راه پاسخ داد و از نگاه نازل و سطحی بالاترین مراکز تصمیمگیری به این بازار ، متاسف شد .
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمد رضا عربی مزرعه شاهی در واکنش به مخالفت محمد اسلامی با ورود مصالح ساختمانی به بورس کالا و ادعای گرانی 4 برابری سیمان به دلیل ورود به بورس در توییتر اعلام کرد: بورس در مفهوم اولیه و ساده یک تابلو و ساز و کار است که میگوید در اقتصاد چه می گذرد. نه رانت است و نه وسیله گروگانگیری مردم.
جای تأسف است که نگاه بالاترین مراکز تصمیمگیری به بورس به این میزان نازل و سطحی است.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران، روز سه شنبه 5 مرداد ماه، میزبان دادوستد 20 هزار تن لوب کات و 58 هزار و 150 تن وکیوم باتوم بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، امروز و در تالار مذکور 25 هزار و 14 تن مواد پلیمری، 660 تن اسلاک واکس، 4 هزار و 225 تن قیر، 2 هزار و 25 تن گوگرد، 200 تن روغن پایه و 905 تن مواد شیمیایی معامله شد.
شایان ذکر است، تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز معامله 3 هزار تن آهن اسفنجی، 30هزار تن کنسانتره سنگ آهن، 3 هزار و 330 تن آلومینیوم، 490 تن شمش روی، 5 هزار تن مس کاتد، 30 تن کنسانتره فلزات گرانبها، 120 تن سولفورمولیبدن، یک کیلوگرم شمش طلا، یک هزار تن تختال را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران در این روز شاهد معامله 225 تن اکسید آلومینیوم، 4 تن تیشو، 472 تن دوده صنعتی و 51 تن منو کلرو استیک اسید بود.