خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 4 اسفند 1400

سر خط مهمترین خبرها:
تصمیم خوب خانه ملت؛ سود انباشته شرکتها معاف از مالیات به شرط صرف در توسعه تولید
معاون سازمان برنامه و بودجه: تخصیص سهام عدالت جاماندگان به کمیسیون تلفیق برگشت خورد
مدیریت عملیات عرضه بورس کالا: راهاندازی سامانه جدید عرضه بورس کالا از هفته آینده
مدیر نهادهای مالی فرابورس: صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی، بهترین گزینه برای خصوصی سازی شرکتها
قائم مقام مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی: انجام انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث امکانپذیر شد
طیف منتفعین ارز تک نرخی: از یارانهبگیران انرژی تا رانت زدایی از بازار
آخرین اخبار بورس کالا
*تصمیم خوب خانه ملت؛ سود انباشته شرکتها معاف از مالیات به شرط صرف در توسعه تولید
به گزارش پایگاه بری بازار سرمایه (سنا)، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، بند الحاقی۸، و بند الحاقی ۹ تبصره ۲ در بخش درآمدی را به شرح زیر تصویب کردند:
بند الحاقی ۸ – به منظور تشویق سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس و ترغیب آنها به عدم تقسیم بخش بیشتری از سود اکتسابی و استفاده از منابع حاصل برای افزایش سرمایه و در نتیجه توسعه بخش های تولیدی و ایجاد فرصتهای جدید شغلی در سال ۱۴۰۱ مالیات درآمد آن بخش از سود تقسیم نشده شرکتهای مذکور که به حساب سرمایه انتقال مییابد مشمول نرخ صفر مالیاتی است.
بند الحاقی ۹ – به منظور حمایت از توسعه ابزارهای مالی و همچنین تسهیل معاملات ابزارهای مبتنی بر کالا، مالیات بر ارزش افزوده کلیه کالاهایی که در قالب گواهی سپرده کالایی در بورسهای کالایی کشور پذیرش میشوند، مادامی که در هر یک از بورس های کالایی مورد مبادله قرار می گیرند مشمول نرخ صفر مالیاتی می باشند. در صورتی که کالای پشتوانه گواهی سپرده ماهیتاً مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد مالیات مذکور، تنها یک مرتبه و در زمان تحویل فیزیکی کالا پس از کسر اعتبار مالیاتی وصول خواهد شد و وظیفه پرداخت مالیات مذکور بر عهده تحویل گیرنده نهایی کالای پشتوانه گواهی سپرده کالایی می باشد.
*معاون سازمان برنامه و بودجه: تخصیص سهام عدالت جاماندگان به کمیسیون تلفیق برگشت خورد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، حمید پورمحمدی اظهار کرد: سهامی برای جاماندگان به عنوان سهام عدالت وجود ندارد. زیرا دادن چنین وعده ای، نتیجهای جز نارضایتی مردم نخواهد داشت. کمیسیون تلفیق بودجه ۱۳۰ هزار میلیارد پیشنهاد کرده تا سهام عدالت به مشمولان زیرمجموعه تأمین اجتماعی و ایثارگران واگذار شود اما کسی درباره میزان سهام صحبت نمیکند.
وی ادامه داد: چنین سهامی وجود ندارد و با وعده دادن به مردم و قانونی کردن آن نتیجهای جز نارضایتی مشاهده نمیشود. پس بهتر است سهام قابل واگذاری مشخص و در یک سال برای آن تصمیمگیری شود.
براساس این گزارش ، نمایندگان مجلس در ادامه بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال آینده، تکلیف جاماندگان سهام عدالت را با ۱۷۶ رأی موافق ، تعیین کردند و این موضوع را برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق بودجه برگشت دادند .
*مدیریت عملیات عرضه بورس کالا: راهاندازی سامانه جدید عرضه بورس کالا از هفته آینده
به گزارش «کالاخبر»؛ برمک هوشیار اظهار کرد: طراحی سامانه جدید عرضه، یکی از پروژه هایی است که در راستای طرح جامع یکپارچه سازی سامانه های عملیاتی موسوم به «سامانه سیمرغ» پیاده سازی شده و این سامانه که به لحاظ تکنولوژی و فرآیندی به طور ویژه ارتقا یافته است به زودی جایگزین تمام سامانه های قبلی بورس کالا می شود.
وی افزود: با این اقدام یک وحدت رویه در تمامی سامانه های عملیاتی به وجود می آید تا همگی آنها از یک ساختار شکلی و فرآیندی تبعیت کنند.
وی یادآور شد: به لحاظ بحث مدیریت کاربران نیز مدیریت کاربران تمامی این سامانه ها یکپارچه شده و دسترسی سامانه های جدید از طریق سامانه sso یا همان درگاه ورود یکپارچه اتفاق می افتد که پیشرفته ترین تمهیدات امنیتی در آن لحاظ شده است.
وی در پایان تصریح کرد: قابلیت دیگری که بنا به درخواست عرضه کنندگان به ویژه عرضه کنندگان بزرگ و با توجه به رشد حجم و ارزش معاملات در سامانه تعبیه شده است، امکان همکاری با چند بانک به صورت همزمان به عنوان بانک عامل است، چراکه تا پیش از این هر عرضه کننده می توانست تنها یک حساب تسویه در بورس کالا داشته باشد، ولی در سامانه جدید این امکان تعبیه شده است که عرضه کنندگان قادر باشند به ازای هر عرضه، حساب تسویه مختص آن عرضه را از بین حساب های بانکی مختلف خود انتخاب نمایند و در واقع عرضه کننده می تواند به صورت همزمان با چندین بانک همکاری داشته باشد.
*مدیر نهادهای مالی فرابورس: صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی، بهترین گزینه برای خصوصی سازی شرکتها
به گزارش ایرنا از سازمان بورس و اوراق بهادار، «عارف علیقلی پور» به کارکرد صندوقهای خصوصی اشاره کرد و اظهار کرد: بزرگترین مزیت این صندوقها سرمایهگذاری روی شرکتهای پرریسک و گاهی زیانده است، در نتیجه نباید وارد چرخه خرده فروشی شوند زیرا به دلیل ماهیت بلندمدت و ریسک بالای آن شرکت یا کسب و کار، این صندوقها مناسب عرضه عمومی نیستند.
وی گفت: از سالهای گذشته کشور نیازمند این صندوقها بود، زیرا تعداد زیادی از شرکتهای مشمول واگذاری اصل ۴۴ زیانده هستند و قابلیت عرضه به عموم را ندارند. بنابراین، بهتر بود این شرکتها از سوی یک صندوق خصوصی عرضه عمومی شوند و اگر قرار است مردم هم مشارکتی داشته باشند از طریق آن صندوق وارد این شرکتها شوند و بعد آن صندوق این شرکتها را احیا کند.
علیقلیپور با بیان اینکه تملک این شرکتها در صندوقهای خصوصی بسیار قابل توجه است، تصریحکرد: کنترل و مدیریت این دست از شرکتها در اختیار صندوق خصوصی قرار میگیرد و تیم کارآفرین صندوق با ورود به آن کسب و کار، زمینه احیاء و سودهی شرکت را فراهم میکند.
مدیر نهادهای مالی فرابورس ایران اضافه کرد: در بازار سرمایه برای شرکتهای کوچک در شهرکهای صنعتی نیز ابزارهای تامین مالی وجود ندارد؛ بنابراین نمیتوان آن شرکت را عرضه عمومی کرد. بنابراین، صندوق خصوصی این فرصت را ایجاد میکند و شرکتهایی که نمیتوانند به عرضه عمومی برسند یا درمانده بوده و مدیریت ضعیفی دارند را با روشهایی، اقدام به تملک میکند.
*قائم مقام مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی: انجام انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث امکانپذیر شد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، غلامرضا ابوترابی در گفتگو با رادیو تهران در پاسخ به این پرسش که آیا ثبتنام جدید برای تخصیص سهام عدالت به جاماندگان از این سهام داریم یا خیر؟ گفت: تصمیمگیری درباره کسانی که به هر دلیلی به آنها سهام عدالت تخصیص پیدا نکرده است در حیطه اختیارات دولت و مجلس است و شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در این خصوص مسئولیتی ندارد. اگر ثبتنام جدید برای تخصیص سهام عدالت صورت بگیرد سود سهام به افرادی که بهتازگی ثبتنام کردند نیز اختصاص پیدا میکند.
این مقام مسئول تاکید کرد: شناسایی جاماندگان از سهام عدالت کار دشواری است ضمن اینکه باید میزان سهام دولت در شرکتها بررسی شود که آیا امکان تخصیص سهام برای افراد جدید ممکن است یا خیر؟ در کوتاهمدت این امکان فراهم نخواهد بود ولی ممکن است در درازمدت تخصیص مجدد سهام عدالت محقق شود.
قائممقام مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در مورد تکلیف سهام عدالت متوفیان هم تصریح کرد: از سال 1385 تاکنون بیش از 3 میلیون از دارندگان سهام عدالت فوت کردهاند و تخصیص سهام عدالت افراد فوتشدگان به وراث آنها مراحل قانونی متعددی دارد. تلاش میکنیم با استفاده از ظرفیتهای قانونی ازجمله آییننامه اجرایی سها زمان ممکن و بهصورت غیرحضوری انجام شود ضمن اینکه سودهای تعلقگرفته مربوط به سال 98 و 99 را نیز بین وراث تقسیم خواهیم کرد.
*طیف منتفعین ارز تک نرخی: از یارانهبگیران انرژی تا رانت زدایی از بازار
یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تک نرخی کردن ارز روی گروههای بورسی تاثیر متفاوتی دارد به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: با تک نرخی کردن ارز، شرکتهایی که دارای دو ویژگی فروش خارجی (صادراتی) و مواد اولیه داخلی هستند، بیشترین سود را برده و شرکتهایی که فروش داخلی داشته و از مواد اولیه خارجی استفاده میکنند، در کوتاه مدت زیان خواهند دید.
احسان رضاپور افزود: تکنرخی شدن ارز همواره از سوی کارشناسان از منظر حذف رانت مورد توجه و حمایت بوده است، اما ارز نیمایی از این جهت که عرضهکنندگان یعنی همان شرکتهای صادراتی را ملزم به ارائه ارز خود با قیمت پایینتر از نرخ بازار میکرد، عاملی در نارضایتی آنها و کاهش عرضه ارز در این سامانه شده بود.
وی عنوان کرد: با سیاست ارزی جدید سیاستگذار پولی، با تغییراتی در منحنی عرضه و تقاضای آن در داخل مواجه خواهیم شد. بازار سرمایه و شرکتهای بورسی از این تغییرات بیتاثیر نخواهند ماند؛ ثمرهها و تبعاتی که میتوان آنها را از منتفعترین شرکتها تا بینصیبترین روی یک طیف ارزشی جایگذاری کرد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: نرخگذاری و کنترل قیمتی به کسانی نفع میرساند که بین کارخانه و مصرفکننده قرار دارند، یعنی کسانی که به طور عمده از آنها بهعنوان واسطهها یاد میشود. بنابراین بهتر است هرچه زودتر شرکتها و تولیدکنندهها بتوانند محصولات خود را با ارز آزاد به بازار عرضه کنند.
برخی از شرکتهای تولیدی از یارانه انرژی و مواد اولیه استفاده میکنند، از این جهت فروش با ارز آزاد برای آنها رانت بزرگی ایجاد میکند.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار حراج باز بورس کالای ایران روز سه شنبه 3 اسفند ماه، میزبان دادوستد 30 هزار تن وکیوم باتوم و 220 تن سولفورمولیبدن بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز 61 هزار و 825 تن شمش بلوم، 6 هزار و 300 تن ورق فولادی، 2هزار و 900 تن مس کاتد، 2 هزار و 675 تن شمش آلومینیوم و 60 تن شمش روی معامله شد.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی شاهد معامله 43 هزار و 445 تن مواد پلیمری، 3 هزار تن لوب کات، 700 تن گوگرد و 700 تن مواد شیمیایی بود.
25 هزار و 55 تن قیر و 24 تن اسید استیک نیز در تالار صادراتی به فروش رسید.
بازار فرعی نیز معامله 9 هزار و 400 تن شمش بلوم، الیاف استیپل پلی استر، ضایعات فلزی، ضایعات پلاستیکی وتایر خودرو را تجربه کرد.
در مجموع 204 هزار و 779 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.