خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 26 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از بررسی وضعیت بورس خبر داد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: واردات خودروی دست دوم یا گلبهخودی
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی؛ سامانه پرداخت لحظهای طی ماه آتی عملیاتی میشود
سهم 7 درصدی شستا در منابع تأمین اجتماعی
«مالکیت، پاداشی برای مدیریت بهرهور»، رویکرد جدید سازمان خصوصیسازی
اوراق دولتی تاثیری بر بورس نمیگذارد
آخرین اخبار بورس کالا
*سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از بررسی وضعیت بورس خبر داد.
به گزارش اقتصادنیوز و به نقل از ایسنا، محمد مهدی مفتح در گفت و گویی در توضیح جلسه کمیسیون اقتصادی گفت: این جلسه با حضور خاندوزی وزیر امور اقتصاد، قربانزاده رئیس کل سازمان خصوصی سازی، عشقی رئیس سازمان بورس، رئیس کل گمرک ایران، خزانهدار کل کشور، مرکز پژوهشهای مجلس و دیوان محاسبات کل کشور برگزار شد.
وی ادامه داد: در این جلسه گزارشی درباره مسائل اقتصادی کشور، وضعیت بازار مالی (بورس) و میزان تحقق درآمدهای پیش بینی شده در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور از جمله درآمدهای مالیاتی و حقوق ورودی و منابع مربوط به واگذاری ها ارائه شد.
مفتح خاطرنشان کرد: علاوه بر این کلیات طرح نظامنامه برنامه ریزی و بودجه کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مقرر شد این طرح در کمیته اصلاح ساختار بودجه بررسی شود و بعد مجددا در دستور کمیسیون قرار گیرد.
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: واردات خودروی دست دوم یا گلبهخودی
علی جدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتوگو با بورس نیوز، در خصوص وضعیت خودروهای دیزلی در کشور اظهار کرد: بازار خودرو در کشور ما آشفته شده و در عین حال خودرو که با زندگی مردم مرتبط است باید تصمیمگیریها در این خصوص از یک قنای کافی برخوردار باشد و تصمیمی استراتژیک لحاظ شود زیرا در فضایی که عرضه و تقاضا بالانس نیست و بازار متشنج است، نباید تصمیمهای غیرمنطقی و از روی هیجان گرفت.
نماینده مردم خراسان شمالی در خانه ملت با اشاره به اینکه در برخی مواقع مجبور به واردات برای تامین نیاز داخل هستیم، گفت: در پارهای از اوقات باید با بحث تجویز واردات، برخی از نیازهای داخلی را تامین کرد ولی از طرف دیگر، بسیاری از کارشناسان خودرویی اذعان دارند که چنین اقدامی به روند تولید داخلی آسیب میرساند اما؛ معتقدم که اینگونه نیست زیرا فضای تقاضای کشور باید به سویی برود که بازار داخلی آرام شود.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم خاطرنشان کرد: تامین بازار داخلی و آرامسازی فضای تقاضا در کشور بهمعنای بستن تمام راهها و فرصتها نیست و در کمیسیون صنایع نیز واردات خودرو را تضمینکنندهای برای پاسخ به تقاضاها ندانستیم بلکه، در این کمیسیون عنوان شد که پس از تولید داخل و کسری پاسخ به تقاضای خرید را با راهکارهایی همچون واردات پوشش داد.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس بیان کرد: در فضایی که خودروسازان، مصرفکننده، دولت، مجلس و … همه ناراضی هستند، اخذ بهترین و استراتژیترین تصمیم میتواند به بهبود وضعیت تولید خودرو کمک کند زیرا تصمیم پایدار میتواند خودروسازان را به سوی اهداف بلندمدت خود هدایت کند اما؛ اگر تصمیم هیجانی و یکشبه اتخاذ شود، این دلالان هستند که در آب گلآلود ماهی میگیرند.
جدی در خصوص واردات خودروهای دست دوم گفت: با وارداتی تحت عنوان خودروهای دست دوم، موافق نیستم چراکه بحث خدمات پس از فروش، قطعات و … از اهمیت بسزایی برخوردار میشود و پس از آن، صنعت خودروهای دیزلی باید به سوی بحرانی بهنام تامین قطعات گام بردارد تا تولید خودرو!
وی در پایان گفت: اگر پتانسیل واردات خودرو وجود دارد، باید برای ورود خودروهای صفر کیلومتر به کار برده شود نه آنکه ارز کشور را برای خودروهای دست دوم هزینه شود.
*معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی؛ سامانه پرداخت لحظهای طی ماه آتی عملیاتی میشود
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، مهران محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی بر اساس آخرین استانداردهای روز دنیا در صنعت بانکداری و با تحلیل نیازمندی های حوزه بانکی از مدت ها قبل و تقریباً همگام با دنیا، سامانه پرداخت لحظهای را در دستور کار قرارداده است. این سامانه اکنون، پس از طی مراحل آزمونهای نهایی به مرحله بهرهبرداری در شبکه بانکی رسیدهاست.
معاون فناوری های نوین بانک مرکزی ادامه داد: جایگزینی روش کارت به کارت با سامانه دیگری که امکان هدایت و نظارت دقیقتر بر شبکه بانکی و همچنین مدیریت ریسک را فراهم آورد، اقدام لازمی بود که خوشبختانه سامانه پل با توسعه فرآیندهای حساب به حساب، این ضرورت را پاسخ میدهد.
گفتنی است سامانه پل (سامانه پرداخت لحظهای)، سرویسی بین بانکی، هماهنگ و استاندارد در سطح کشور است که با نظارت بانک مرکزی، تسویه پرداخت های لحظه ای با حجم انبوه و مبالغ خُرد را در هر ساعتی از شبانهروز فراهم میکند و انتقال وجه در آن به صورت آنی و بر اساس شماره حساب انجام می شود.
سامانه پل بر اساس نیازهای بازار و انتظارات مشتریان، ابزار انتقال اعتبار الکترونیکی داخلی جدیدی را معرفی می کند که در آن هر تراکنش ظرف چند ثانیه پردازش، تعیین وضعیت میشود. هم چنین از مزایای این سامانه می توان به کارمزد پایینتر نسبت به سرویس کارت به کارت، سهولت انتقال حساب و کارکرد ۷ در ۲۴ و بدون وقفه در تمام ایام سال اشاره کرد.
*سهم 7 درصدی شستا در منابع تأمین اجتماعی
میرهاشم موسوی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در پاسخ به این پرسش که چه برنامهای برای عرضه شرکتهای زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی، شستا در بورس دارید، گفت: در حال حاضر خود شستا در بورس حضور دارد که 10 درصد سهام آن به صورت شناور در بورس ارائه شده است و در برنامه داریم طبق فرایندهای بورسی شرکتهای زیرمجموعه شستا هم واگذار شود.
موسوی افزود: تا آخر سال شرکتهایی از شستا که باید در بورس عرضه شوند، را آماده میکنیم. در زیر مجموعه شستا 160 شرکت وجود دارد که شستا سهام مدیریتی در این شرکتها دارد. البته به لحاظ ارزش شرکتها 90 درصد شرکتهای شستا بورسی شدهاند، اما همان 10درصدی که باقیمانده تعدادی از شرکتهای کوچک است که برنامه داریم، طی سال جاری و سال آینده آنها را در بورس ارائه کنیم.
موسوی مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی در پاسخ به این پرسش که شستا چه میزان از منابع سازمان تأمین اجتماعی را تأمین میکند، عنوان کرد: با توجه به DPS یا سودی پرداختی که شستا از شرکتهای خود به دست میآورد و باید به تأمین اجتماعی بدهد، برای سال گذشته 17 هزار میلیارد تومان منابع برای تأمین اجتماعی فراهم کرده است که این رقم بین 6 تا 7 درصد کل منابع درآمدی تأمین اجتماعی را شامل میشود و برنامه داریم برای سال آینده با افزایش سرمایهگذاری و تأکید بیشتر بر توسعه زیرساختها منابع شستا برای تأمین اجتماعی حداقل دو برابر این میزان یعنی 14 درصد درآمدهای سازمان تأمین اجتماعی شود.
*«مالکیت، پاداشی برای مدیریت بهرهور»، رویکرد جدید سازمان خصوصیسازی
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از شبکه اخبار اقتصادی و دارایی(شادا)، رئیس کل سازمان خصوصیسازی با حضور در جمع فعالان اقتصادی به آسیبشناسی و بررسی وضعیت امروز ناشی از واگذاریهایی که در گذشته انجام شده اشاره و تاکید کرد: بر اساس بررسیهایی که انجام دادیم به این نقطه رسیدیم که برای موفقیت در خصوصیسازی باید مالکیت را پاداشی برای مدیریت بهرهور قرار دهیم.
حسین قربانزاده درباره این دو روایتی که از حجم واگذاریها در آینده مطرح است، گفت: مبلغی که تخمین زده میشود مربوط به املاک و مستغلات دولت است. علاوه بر این، شرکتهای بزرگی هستند که حسابرسی نشدهاند و حجم بالایی زیان انباشته دارند. درباره این بخش هیچ اطلاع مالی نداریم و این یکی از ضعفهای جدی کار است که باید در اسرع وقت برطرف شود.
طبق گفته وی، ۹۰ هزار میلیارد تومان تکلیف بودجهای برای سازمان دیده شده که باید از طریق فروش سهام انجام شود و تاکنون اتفاقی نیفتاده و ۱۳۰ هزار میلیارد تومان رد دیون داریم که در سال ۱۴۰۰ باید انجام شود و در این حوزه هم اقدامی صورت نگرفته است.
وی از تشکیل کارگروههایی برای به روز کردن نظام ارزشگذاری در روند واگذاریها خبر داد و خاطرنشان کرد: بنگاههایی که واگذار میشوند باید به رشد و بهرهوری برسند و برای این منظور به دیدگاههای بلندنظرانه در اقتصاد ملی نیاز داریم.
*اوراق دولتی تاثیری بر بورس نمیگذارد
احسان سلطانی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص اوراق فروشی جدید دولت و خرید بیش از ۶.۶ هزار میلیارد تومانی آن توسط فعالین بازار سرمایه، اظهار کرد: هر زمانی که خبری از فروش اوراق بدهی در بازار سرمایه منتشر میشود، جو هیجانی منفی در بازار شکل میگیرد. هم اکنون تصورات سرمایهگذاران به سمتی رفته که فروش اوراق را برابر با کاهش شاخص بورس میدانند. در حالی که کشش بازار سرمایه بیشتر از مقدار اوراقی است که دولت میفروشد و فروش اوراق ارتباطی به بازدهی نزولی بورس ندارد، زیرا ۹۰ درصد از این اوراق توسط صندوقهای درآمد ثابت خریداری میشوند که این صندوقها نیز ارتباطی با بازار سهام ندارند.
این کارشناس اقتصادی افزود: گاهی اوقات در بازار فرابورس آمار بسیار بالایی از فروش اوراق منتشر میشود که مربوط به اوراق فروشی دولت نیست و حاصل معاملات عملیات بازار باز بانک مرکزی است. عملیات بازار باز یکی از ابزارهای سیاستهای اقتصادی دولت است که از طرف بانک مرکزی اعمال میشود و اوراقی است که بین بانک مرکزی و بانکها معامله میشود. طبق قانون آمار این معاملات برای شفافیت بیشتر در بازار فرابورس افشا میشود.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران روز سه شنبه 25 آبان ماه، میزبان دادوستد یک هزار و 518 تن سبد میلگرد بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 31 هزار 480 تن قیر نیز معامله شد.
شایان ذکر است 51 هزار و 436 تن مواد پلیمری، 5 هزار تن وکیوم باتوم، 325 تن قیر، یک هزار و 170 تن PDA TAR و یک هزار تن لوب کات نیز در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی به فروش رسید.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز میزبان معامله 104 هزار و 710 تن شمش بلوم، 37 هزار تن آهن اسفنجی، 23 هزار تن تختال، 4 هزار و 900 تن ورق فولادی و 20 تن روی بود.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز در این روز دادوستد 9 هزار و 606 تن شمش بلوم، ضایعات فولادی، ضایعات کارتن، قراضه فولادی، پشم شیشه، بشکه خالی و براده آلومینیوم را تجربه کرد.
در مجموع 282 هزار و 755 تن کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.