خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 24 شهریور 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر صمت: علاوه بر سیمانیها، همه کالاها و زنجیرهها راهی بورس کالا میشوند
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: طرح عرضه خودرو در بورس کالا توسط کمیسیون صنایع تصویب شد
طی حکمی از سوی معاون اجرایی سازمان بورس: انتصاب رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی
معاون مطالعات تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس: باید فضای مناسبی برای تعاونیها در جهت توزیع سیمان فراهم شود
رئیس اداره امور صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس و اوراق بهادار: فرآیندهای پرکاربرد صندوقهای سرمایهگذاری چک لیستدار شدند
معاون نظارت فرابورس از مضرات خرید خودکار میگوید
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر صمت: علاوه بر سیمانیها، همه کالاها و زنجیرهها راهی بورس کالا میشوند
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از کالاخبر؛ سید رضا فاطمیامین در نشست با تشکلها و فعالان حوزه تولید سیمان افزود: موضوعات ساخت مسکن و صادرات برای این وزارتخانه اهمیت بسیار
دارد و امیدواریم بتوانیم در قالب یک تعامل و همکاری، نمونهای متعالی از حکمرانی هوشمند را به نمایش بگذاریم.
این عضو کابینه سیزدهم با بیان اینکه بهشدت با تصمیمات خلق الساعه مخالف هستم، به روز رای اعتماد به وزرا در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: حتی صبح همان روز که هنوز معلوم نبود در جلسه رای اعتماد مجلس چه خواهد گذشت، برخیها با من تماس گرفتند که “صادرات سیمان را ممنوع کنید”، اما با آن مخالفت کردم.
وی با بیان اینکه بحث بورس کالا برای حاکمیت و صنعت مهم است گفت: با عرضه در بورس اگر مازاد تقاضایی باشد و درآمد ایجاد شود دیگر به جیب دلالان نمیرود و این درآمد به جیب تولید کننده میرود.
وزیر صمت افزود: در زمینه بورس کالا، همه کالاها و زنجیرههای مربوطه را در نظر داریم و فقط سیمانیها نیستند که ورود آنها به بورس مطرح شده است.
فاطمیامین تاکید کرد: همه عاملان فروش باید فاکتور زده و در سامانه جامع تجارت اعلام کنند و تا دو هفته دیگر نیز همه عرضه کنندگان باید در قالب این سامانه درآیند در غیر این صورت اجازه خرید از بورس را نخواهند داشت.
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: طرح عرضه خودرو در بورس کالا توسط کمیسیون صنایع تصویب شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، روح اله ایزدخواه با اشاره به آخرین جزئیات عرضه خودرو در بورس کالا به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در بحث تولید و عرضه خودرو طرحی تهیه شده که شامل ۲۰ ماده است و در آن بحث اسقاط خودرو و عرضه در بورس کالا گفته شده است.
وی افزود: تجربه موفق عرضه سیمان در بورس کالا، قیمت این کالا را تا حد زیادی کاهش داد. این شفافیت و کاهش قیمتی که در سیمان رخ داد در مورد خودرو نیز رخ میدهد که با عرضه
خودرو در بورس کالا، بازار آن شفاف و جلوی رانتها و دلالیها گرفته میشود. برخی ادعا کردهاند اگر خودرو در بورس کالا عرضه شود، قیمت متفاوتی خواهد داشت و بدون قید و بند خواهد بود اما اینگونه نیست.
این نماینده مجلس تصریح کرد: عرضه خودرو در بورس کالا تنظیم گری و شرایط برای این کار شفاف شده است. با عرضه خودرو در بورس میتوان از خرید و فروشهای کاذب جلوگیری کرد. تمام موارد اکنون در قالب یک طرح جدید آماده است و به دلیل اینکه در کمیسیون تصویب شده، ظرف ۲ ماه آینده به صحن خواهد آمد.
وی ادامه داد: وزیر صنعت موظف است سیاست صنعت خودرو را اصلاح کند نه اینکه مراقب این باشد ترازنامه خودروسازان شبه دولتی بالا و پایین نشود البته در دولت جدید این موضوع را خواهیم دید.
*طی حکمی از سوی معاون اجرایی سازمان بورس: انتصاب رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مصطفی بهشتی سرشت معاون اجرایی و عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، طی حکمی، جعفر سلطانی را به سمت رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی سازمان بورس منصوب کرد.
در این حکم آمده است: «نظر به تجربیات و شایستگی جنابعالی و با عنایت به پیشنهاد مدیر مربوطه و موافقت ریاست محترم سازمان، به موجب این حکم به عنوان «رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی» منصوب می شوید تا با توجه به شرح وظایف مربوط، اهداف و برنامه های سازمانی انجام وظیفه کنید.
امید است با کسب تاییدات الهی و رعایت ضوابط و مقررات سازمانی در انجام امور محوله موفق و پیروز باشید.»
*معاون مطالعات تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس: باید فضای مناسبی برای تعاونیها در جهت توزیع سیمان فراهم شود
به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، شاهانی معاون مطالعات تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس در پاسخ به این پرسش که، اگر سیمان به بورس کالا وارد نمی شد چه اتفاقی رخ میداد؟، اظهار کرد: بورس به دلیل شفافیت بالایی که دارد بهترین مکان برای عرضه
سیمان است. در حال حاضر قرار است ۹۰ درصد از سیمان در بورس ارائه شود، اما از نظر من، بهتر است تمام سیمان در بورس عرضه شود.
وی بیان کرد: در حال حاضر قیمت سیمان نسبت به چند ماه اخیر بسیار کاهش یافته است، اما هنوز به قیمت واقعی خود نرسیده است. البته با توجه به افزایش عرضه سیمان، در چند روز اخیر توقع کاهش بیشتر قیمت سیمان در بازار را داریم.
معاون مطالعات تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس در پاسخ به این پرسش که چگونه فضای رقابتی در بازار فراهم میشود؟، گفت: یکسری تعاونیهای توزیع سیمان از قبل در کشور وجود داشته که کار توزیع سیمان را انجام میدادند که در حال حاضر باید برای این تعاونیها امکان خرید سیمان از بورس فراهم شود؛ که این اقدام مستلزم دو مورد است، یکی دریافت کد بورس توسط تعاونیها و دوم اینکه ممکن است نقدینگی کم تعاونیها سبب سلب مشارکت آنان در خرید حجم بسیار زیاد سیمان شود. بورس کالا ظرفیت دارد تا به تعاونیها فرصت دهد که هزینه خرید سیمان را چند ماه بعد بپردازند.
وی بیان کرد: همچنین تعاونیها باید تقویت شوند تا دست دلالان از بازار سیمان قطع شود تا همه از سوی تعاونیها و مجاری توزیع سیمان اقدام به خرید سیمان کنند. در این صورت برای مصارف خرد نیز مردم فقط باید به تعاونیها مراجعه کنند.
*رئیس اداره امور صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس و اوراق بهادار: فرآیندهای پرکاربرد صندوقهای سرمایهگذاری چک لیستدار شدند
رئیس اداره امور صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن اشاره به این مطلب که سازمان بورس و اوراق بهادار چک لیستهایی برای تعدادی از فرایندهای پر کاربرد حوزه اجرایی صندوقهای سرمایهگذاری تدوین و ابلاغ کرده و در خصوص ضرورت تدوین این چک لیستها به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: تسریع در بررسی درخواستهای فعالان بازار سرمایه و همچنین ایجاد تعامل سازنده با بخشهای اجرایی مربوطه، همواره یکی از اهداف سازمان بورس و اوراق بهادار بوده که در این راستا برنامههای متعددی در دست اجرا است.
رضا نوحی ادامه داد: یکی از برنامههای یادشده، اعلام حداقل موارد کنترلی سازمان بر درخواستهای اجرایی متقاضیان است تا از این طریق متقاضیان نسبت به مدارک و مستندات لازم آگاهی یافته و بتوانند در زمان کوتاهتری با تامین مدارک و مستندات مربوطه، نسبت به تاسیس انواع صندوقهای سرمایهگذاری، دریافت مجوز ثبت صورتجلسات صندوقها و همچنین سایر امور اجرایی صندوقهای فعال اقدام کنند.
وی به مفاد چک لیستهای مرتبط با مراحل مختلف صندوقهای در شرف تاسیس اشاره کرد و افزود: این چک لیست ها شامل دریافت مجوز موافقت اصولی، تاسیس، پذیرهنویسی و صدور مجوز فعالیت میشود. همچنین در چک لیستهای مرتبط با امور اجرایی صندوقهای فعال، مواردی همچون تمدید مجوز فعالیت، تغییر مدیران سرمایهگذاری، افزایش سقف واحدهای صندوق و ثبت صورتجلسات مربوطه لحاظ شده است.
رئیس اداره امور صندوقهای سرمایهگذاری در تشریح مزایای تدوین چک لیستهای یاد شده، اعلام کرد: انتظار میرود با استفاده ازاین چکلیستها، از حجم مکاتبات برای یک امر واحد کاسته شود و از طرف دیگر، پیش از ارسال درخواستها، کنترل ساختارمند توسط خود متقاضیان نیز صورت پذیرد. به بیانی دیگر، کنترل بر درخواستها از همان ابتدا و مبدا و از سوی خود متقاضیان صورت میگیرد.
*معاون نظارت فرابورس از مضرات خرید خودکار میگوید
سروش خواجهحقوردی معاون نظارت بازار فرابورس درباره این خبر که اخیرا طبق تصمیمات اتخاذ شده از سوی شرکت فرابورس ایران، شرکتهای کارگزاری ملزم به حذف قرارداد خرید خودکار عرضه اولیه در خدمات خود شدهاند به «اقتصادنیوز» گفت: به صورت ماهوی یک ایرادی به خرید خودکار در عرضههای اولیه وارد است و آن اینکه در عرضه اولیه، در درجه اول به دنبال کشف قیمت سهام ناشری هستیم. وقتی مشتری اعلام موافقت می کند و می گوید من در هر عرضه اولیه و در هر قیمت و میزانی خریدار هستم، عملا اینجا فرایند کشف قیمت تحت تاثیر قرار می گیرد و این سوالات مطرح میشود که ایا مشتری حتما مواردی که در خصوص شرکت هست را بررسی کرده؟ و گزارشات مرتبط با آن را خوانده است؟
وی ادامه داد: این ایراد به امکانی که توسط برخی کارگزاران و بدون هماهنگی برای عرضه اولیه فراهم شده بود، وارد بود، چون مشتری اصلا نمی دانست سفارش خرید سهام چه شرکتی را به چه حجم و قیمت ارسال می کند که این موضوع کشف قیمت را تحت تاثیر قرار میداد. این اقدام آثار دیگری هم به همراه داشت، به عنوان نمونه در فرایندهای افزایش سرمایه باعث افزایش حق تقدم استفاده نشده می شد و مدیریت آن میزان برای شرکت چالش تلقی میشد. از سوی دیگر میزان زیاد حق تقدم استفاده منجر به تحت تاثیر قرار گرفتن روند معاملات سهم تا زمانی که حقتقدمها قابل معامله نیستند میشد. لذا با توجه به اینکه بعضی از کارگزاریها این امکان را فراهم کرده بودند و هیچ مجوزی برای این بخش از بورس یا سازمان دریافت نکرده بودند از آنها خواسته شد تا مقررات را رعایت کنند.
به گفته معاون نظارت فرابورس، لازم است مشخص باشد که مشتری سفارش مربوط به سهام یک شرکت را پس از بررسی با چه قیمتی ارسال کرده است. در بازارهای مالی پذیرفته شده نیست که یک نفر بگوید من سهام هر شرکتی که آمد را با هر قیمت و ریسکی در هر زمان خریدارم.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز سه شنبه 23 شهریورماه، میزبان دادوستد 18 هزار و 100 تن قیر و 10 هزار تن گوگرد بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 869 تن قیر، 28 هزار تن وکیوم باتوم، یک هزار و 200 تن گوگرد، 23 هزار تن لوب کات، 38 هزار و 664 تن مواد پلیمری، 2 هزار و 486 تن مواد شیمیایی و یک هزار و 560 تن PDA TAR معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز معامله 21 تن کنسانتره فلزات گرانبها،5 هزار تن آهن اسفنجی، 3 هزار و 50 تن ورق فولادی و 14 هزار و 260 تن شمش بلوم را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله 10 تن تخته پالت، 3 هزار و 775 تن شمش بلوم،400 تن ضایعات کارتن، 70 تن نرمال پارافین و یک هزار و 320 عدد بشکه خالی بود.