خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 20 مرداد 1400

سر خط مهمترین خبرها:
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس: تقویت بورس کالا در دستور کار دولت و مجلس
موافقت مجلس با تحقیق و تفحص از نحوه انتصاب رییس سازمان بورس
بانک مرکزی: اعلام نتیجه یازدهمین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار: مجوز بازارگردانی در اختیار بورس و فرابورس
دبیر کل کانون بانکها: بانکهای خصوصی مشکلی با واگذاری املاک مازاد در بورس کالا ندارند
آخرین اخبار بورس کالا
*سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس: تقویت بورس کالا در دستور کار دولت و مجلس
سید کاظم دلخوش در گفت وگو با خبرگزاری تسنیم، عنوان کرد: تجربیات سال های قبل نشان می دهد تولیدکنندگانی که خرید و فروش کالاهای مورد نیازشان را از طریق بورس کالا انجام می دهند، شفافیت را به جای مبادلات زیر زمینی ترجیح داده اند که این رویه باید در اقتصاد تقویت شود.
دلخوش اظهار داشت: به خاطر دارم زمانیکه بحث اصلاحات قوانین بورس مطرح بود بنده در شورای محترم نگهبان حاضر شده و از این حوزه دفاع کردم.
به گفته این نماینده مجلس، بنده معتقدم که کار بورس ایجاد شفافیت است و دست واسطه ها و رانتخواران اعم از دولتی و غیر دولتی را از بازار کالا کوتاه می کند.
این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: بخش بزرگی از نابسامانی های اقتصاد ما از بازارهای غیر رسمی نشات می گیرد، به طوری که در این بازار غیررسمی، شفافیتی وجود ندارد، مالیاتی پرداخت نمی شود، تولید آسیب می بیند و تنها واسطه ها قوی تر می شوند؛ از این رو تقویت بازارهای رسمی همچون بورس کالا باید در دستور کار دولت و مجلس قرار گیرد.
وی در پایان تصریح کرد: تقویت بازارهای رسمی، صرفا به صورت دستوری و صدور بخشنامه به نتیجه نخواهد رسید بلکه افزایش محدودیت های مالی برای فعالیت های زیرزمینی در اقتصاد در مقابل ایجاد امتیازاتی برای معامله گران حاضر در بورس کالا که شفافیت را برای فعالیت خود انتخاب کرده اند، رمز موفقیت حمایت از تولید خواهد بود.
*موافقت مجلس با تحقیق و تفحص از نحوه انتصاب رییس سازمان بورس
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی مغایرتهای قانونی در نحوه انتخاب و انتصاب رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در دستور کار قرار داد و این تحقیق و تفحص با ۱۸۹ رای موافق نمایندگان به تصویب رسید.
پیش از رای گیری «غلامرضا مرحبا» سخنگوی کمیسیون اقتصادی در این باره گفت: درپی تقاضا و پذیرش استعفای حسن قالیباف اصل از ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار، وزیر امور اقتصادی و دارایی بدون رعایت تشریفات قانونی و بدون توجه به شرایط احراز تصدی این جایگاه حساس مدیریتی، گزینه مورد نظر خود را در جلسه شورای عالی بورس اوراق بهادار طرح و علیرغم تذکر عضو ناظر مجلس شورای اسلامی به مغایرت شکلی و ماهوی این اقدام، به اخذ رای، انتخاب، صدورحکم و معارفه رییس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار می پردازد.
وی افزود: گزارش عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در جلسه فوق العاده کمیسیون اقتصادی مطرح و با احراز موارد استنکاف و تخلف از قانون، اعمال ماده (۲۳۴) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تصویب شد و پس از ارجاع هیات رییسه، در جلسه کمیسیون اقتصادی رسیدگی و موارد تخلف اعلامی در گزارش ناظر مجلس و تقاضای ماده (۲۳۴) وارد شناخته شد.
*بانک مرکزی: اعلام نتیجه یازدهمین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی
به گزارش خبرگزاری مهر، بانک مرکزی اعلام کرد ضمن ارائه نتیجه یازدهمین مرحله از حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۰، به اطلاع میرساند حراج جدید اوراق یاد شده در تاریخ ۲۶ مرداد ماه سال جاری برگزار خواهد شد.
تمام نهادهای مالی متقاضی شرکت در این حراج میتوانند سفارشهای خود را در هر نماد به طور جداگانه ارسال کنند. حداقل حجم سفارش در هر یک از نمادهای مزبور ۵۰۰ هزار ورقه است.
وزارت امور اقتصادی و دارایی الزامی به پذیرش کلیه پیشنهادات دریافتی یا فروش کلیه اوراق عرضهشده در حراج را ندارد. بانک مرکزی سفارشات دریافتشده را به منظور تصمیمگیری به آن وزارتخانه ارسال و وزارتخانه مزبور نسبت به تعیین سفارشهای برنده اقدام میکند. در نهایت، عرضه اوراق به تمامی برندگان انجام میشود. بانک مرکزی بر اساس یکی از بندهای قانون بودجه سال ۱۴۰۰ مجاز به خرید و فروش اوراق مالی اسلامی دولت در بازار ثانویه اوراق است.
*مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار: مجوز بازارگردانی در اختیار بورس و فرابورس
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مهدی پارچینی مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار طی جلسهای از تصویب تغییرات در دستورالعمل بازارگردانی هیات مدیره سازمان بورس خبر داد و گفت: مقرر شد صدور مجوز فعالیت بازارگردانی در اختیار بورسها قرار بگیرد.از این پس، بورسها خود مجوز فعالیت بازارگردانی را به بازارگردانها اعطا میکنند.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به «تعیین طبقات نقدشوندگی» توسط بورسها، اظهار کرد: براساس این دستورالعمل جدید، بورسها برای نمادهای معاملاتی، اقدام به انتشار طبقات نقدشوندگی خواهند کرد و بر اساس شرایط هر طبقه نقدشوندگی، پارامترهای بازارگردانی را به عموم اعلام خواهند کرد. این موضوع علاوه بر مشخص کردن حداقل تعهدات برای شروع فعالیت بازارگردانی کمک شایانی در انجام مذاکرات میان تامینکننده منابع و بازارگردان میکند.
پارچینی «تعدیل تعهدات بازارگردانها» را تغییر سوم در دستورالعمل یادشده خواندو گفت: با افزایش سرمایه در یک نماد، بازارگردانها ملزم خواهند بود پارامترهایی که در زمان انعقاد قرارداد تعیین کردهاند را متناسب با افزایش سرمایه، تعدیل کنند.
مدیر نظارت بر بورسها با اشاره به اینکه براساس تغییرات مذکور، بورسها عملکرد بازارگردانها را ارزیابی و رتبهبندی میکنند، تصریح کرد: سقف دریافت کارمزد بازارگردانها از این پس به رتبهبندی آنها گره خواهد خورد. بر این اساس، سقف کارمزد قابل دریافت توسط بازارگردان از تامینکننده منابع طبق عملکرد آنها تعیین میشود. این موضوع، ضمن افزایش رقابت میان بازارگردانها، آنها را تشویق میکند تا در کنار بهبود کیفیت فعالیت خود، کارمزد بیشتری را نیز دریافت کنند.
وی «معافیت کارمزد نقل و انتقال» را تغییر پنجم برشمرد و گفت: داراییهایی که به کد بازارگردان از طریق تامینکنندگان منابع یا برعکس، منتقل میشود از معافیت کارمزدی برخوردار میشود.
وی بیان کرد: گاهی بازارگردانها با مشکل یا مشکلاتی مواجه میشوند یا منابع موجود در دسترس آنها، کفاف تعهدات فعلی را نمیدهد. به همین دلیل، «اعطای فرصت» در بازبینی دستورالعمل بازارگردانی به تصویب رسید.
وی افزود: بر این اساس، بورسها حداکثر تا ۱۰ روزکاری به بازارگردانها فرصت میدهند تا تعهدات خود را حداکثر ۵۰ درصد کاهش دهند تا بتوانند طی فرصت اعطا شده، اقدام به برطرف کردن شرایط غیرعادی خود کنند.
به گفته این مدیر ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار، با تغییرات تصویب شده در دستورالعمل بازارگردانی، بورسها به صورت هفتگی موظف به ارزیابی عملکرد بازارگردانها و انتشار آن در درگاه اینترنتی خود هستند. این موضوع، پایش لحظهای و شفافیت و همچنین، بهبود کیفیت عملکرد بازارگردانها در پی خواهد داشت.
*دبیر کل کانون بانکها: بانکهای خصوصی مشکلی با واگذاری املاک مازاد در بورس کالا ندارند
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از چابک آنلاین، دبیر کل کانون بانک ها و مؤسسات اعتباری خصوصی، گفت: برخی از بانک ها شعب مازاد دارند و می توانند آن ها را نیز از طریق بورس کالا به فروش برسانند. بانک های خصوصی ۱۱ کارگاه تولیدی را در کل کشور تملیک کرده اند که ۴ فقره از آنها در اختیار صاحبان قبلی است و در آنجا مشغول به کار هستند.
محمدرضا جمشیدی در این خصوص تصریح کرد: صاحبان این کارگاه ها با این هدف مشغول به کار هستند که بتوانند بدهی خود را به بانک ها بپردازند و کارگاه به ایشان اقاله شود. پنج مورد از کارگاه های تولیدی تملیکی هم مربوط به کارخانجاتی است که صاحبان آن تسهیلاتی را از بانک اخذ کرده اند و در جای دیگری وجه مربوطه را هزینه کرده اند.
دبیر کل کانون بانک ها و مؤسسات اعتباری خصوصی در رابطه با دو واحد صنعتی دیگر نیز که به تملیک بانک های خصوصی کشور در آمده، تصریح کرد: یک کارخانه یخسازی و یک مرغداری نیز تملیک شده است که صاحبان آن تمایلی به ادامه کار نداشتند. این آمار به تأیید ستاد تسهیل قانون رفع موانع تولید نیز رسیده است.
به گفته وی ، بانک ها چشم داشتی به افزایش قیمتی که شامل حال املاک تملیکی شده است ندارند و آماده اند تا پس از اینکه وام گیرنده ها بدهی خود را به بانک ها پرداخت کردند املاک مربوطه را به آنها اقاله کنند.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران، روز سه شنبه 19 مرداد ماه، میزبان دادوستد 60 هزار تن تختال C بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 3 هزار و 700 تن ورق فولادی، 30 تن کنسانتره فلزات گرانبها،60 تن آلومینیوم و 100 تن سیمان معامله شد.
شایان ذکر است تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی هم در این روز معامله 45 هزار و 823 تن مواد پلیمری، یک هزار و 644 تن قیر، یک هزار و 560 تنPDA TAR و 2هزار و 117 تن مواد شیمیایی را تجربه کرد.
تالار صادراتی بورس کالای ایران هم در این روز شاهد دادوستد 2 هزار و 850 تن قیر و 15 هزار تن گوگرد بود.
همچنین یک هزار و 320 عدد بشکه خالی، 250 تن براده آلومینیوم و ضایعات پلاستیکی هم در بازار فرعی بورس کالای ایران به فروش رسید.