خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 19 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: قیمتگذاری دستوری عامل رواج رانت و فساد
رییس کمیته اصلاح ساختار بودجه مجلس: گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با مبانی اقتصادی اسلامی در تضاد است
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: تحقیق و تفحص از شستا هم کلید میخورد
نماینده مجلس: بورس کشور، ماهها بلاتکلیف رها شده بود
صالح آبادی به مدیران بانکها: پرداخت وامهای خُرد را تسهیل کنید
چگونگی ورود اوراق سلف بانکی به بورس از نگاه رئیس کمیته فقهی
محصولاتی که میتوان در بورس کالا خرید و فروش کرد
آخرین اخبار بورس کالا
*رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: قیمتگذاری دستوری عامل رواج رانت و فساد
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از خانه ملت، رئیس کمیسیون اقتصادی به موضوع قیمتگذاری دستوری در اقتصاد اشاره کرد و گفت: در بسیاری از حوزهها این شرایط و تصمیمات عملاً ذینفعان که مردم هستند را تحت تأثیر قرار داده است. امروز هر تصمیمی که برای بازار سرمایه گرفته میشود انتفاع آن به محرومترین قشر جامعه خواهد رسید، زیرا میلیونها نفر ذینفع در بازار سرمایه وجود دارند و باید برای آنها تصمیم بگیریم.
نماینده مردم کرمان در مجلس ادامه داد: اگر حوزه نظارتی بر وضعیت بازار سرمایه هیچ تغییری نکند طبیعتاً نباید انتظار داشت اتفاقاتی که به عنوان تخلفات و اشکالات در حوزه بازار رخ میدهد دیگر تکرار نشود، بنابراین اولین مولفه در تصمیمات بازار سرمایه ایجاد یک ساختار دقیق و متناسب با شرایط بومی در کشور است.
وی تأکید کرد: تصمیمگیری برای این جمعیت عظیم سرمایهگذار در بازار سرمایه الزامی است. از نظر ما وضعیت نظارتی هیچ تناسبی ندارد و قطعا باید تغییر کند. امروز با صراحت اعلام میکنم وضعیت بازار سرمایه از طریق فضای مجازی و شبکههای مجازی مدیریت میشود، دست کاری در قیمت یکی از موضوعات مهم ما است که باید از طریق بازار بورس جلوی آن گرفته شود.
پورابراهیمی با اشاره به موضوع قیمتگذاری دستوری در بحث اقتصاد کشور گفت: قیمتگذاری دستوری موجب ایجاد رانت و فساد در کشور شده است بخشی از سرریز این رانت و فساد در بازار سرمایه خود را نشان میدهد. در بسیاری از حوزهها این شرایط و تصمیمات عملاً ذینفعان که مردم هستند را تحت تأثیر قرار داده است.
*رییس کمیته اصلاح ساختار بودجه مجلس: گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با مبانی اقتصادی اسلامی در تضاد است
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «محسن زنگنه» پس از قرائت گزارش وزیر امور اقتصاد و دارایی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی ، درباره وضعیت بورس طی تذکری آییننامهای گفت: متأسفانه مرکز پژوهشهای مجلس به عنوان زبان و مغز متفکر مجلس گزارشی را در صحن قرائت کرد که به طور کامل با جهتگیری و با اصول و مبانی اقتصاد اسلامی در تضاد است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: در گزارش بیان می کنند از ابتدای سال ۹۹ تاکنون بورس ۱۸۰ درصد رشد داشته ، اما این در حالی است که باید شرایط امروز بورس را از ابتدای دولت تاکنون را گزارش دهند.
نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس اعلام کرد : مجلسی ها عدم قیمتگذاری، اصلاح بودجه ۱۴۰۰، وضع مالیات بر عایدی سرمایه، ارتقای سامانههای نظارتی، اصلاح حکمرانی بازار سرمایه و ارتقای مدیریت تعارض منافع را وظیفه خوذد میدانند لذا ، در این رابطه تقاضا داریم مسئولین ذیربط ، رفاقتها و ارتباطات را در این مسئله دخالت ندهند.
زنگنه افزود: گاهی در مجلس به مردم گفته میشود ، اگر میخواهید اقتصاد کشورتان کامل شود باید تورم را تحمل کنید و اگر میخواهید بورستان بهبود یابد، باید اجازه دهید قیمت ارز ۶۰ هزار تومان شود….. اینها چه مبانی فکری هستند ؟ ما مجدانه تقاضا داریم هیأت رییسه به عنوان هیأت امنای مرکز پژوهشها به این موضوع ورود کند.
*عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: تحقیق و تفحص از شستا هم کلید میخورد
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، کیومرث سرمدی واله در تشریح جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این جلسه دو دستور کار داشت که یکی بحث تحقیق و تفحص از شستا بود و با دعوت از رییس سازمان تامین اجتماعی و رییس شرکت شستا موارد مورد تحقیق و تفحص در ۱۰ بند مطرح شد.
نماینده مردم اسدآباد در ادامه بیان کرد: یکی دیگر از محورهای این تحقیق و تفحص اعمال نظر غیر کارشناسی درباره ازکارافتادگی ها بود به این نحو که در مواردی ، بعضی از افراد که واقعا ازکارافتاده هستند اینگونه تشخیص داده نمی شوند و بعضا افرادی که ممکن است مشکلات آنها در حد از کار افتادگی نباشد، ازکارافتاده محسوب می شوند.
سرمدی محور بعدی این تحقیق و تفحص را عدم حمایت از کارگران ساختمانی و فرشبافان و بالطبع اقشار آسیب پذیر تحت حمایت این سازمان برشمرد و گفت: بحث آخر نیز فقدان اطلاع رسانی به موقع از ورود شستا به بازار بورس و سرمایه بود. اینها مواردی بود که مطرح شد و شخص متقاضی تحقیق و تفحص ، توضیحات لازم را ارائه کرد و مسئولین هم به دفاع و ارائه گزارش لازم پرداختند که در نهایت با رای مخفی اعضای کمیسیون اجتماعی این تحقیق و تفحص رای آورد که در صحن علنی مجلس مطرح شود.
وی در رابطه با دستور دوم کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: دستور بعدی در رابطه با تحقیق و تفحص از صندوق تامین اجتماعی بازنشستگی صداوسیما بود که چند محور از جمله درآمدهای ارزی، ریالی، هزینه ها و واردات آنها تا نحوه فروش املاک و مستغلات و نحوه جذب نیرو در این صندوق، بحث اخذ ارز ۴۲۰۰ به مبلغ اخذ شده و نحوه هزینه کرد آن و حضور برخی از نمایندگان ادوار و بازنشستگان کشوری در این صندوق داشت که مورد تحقیق و تفحص قرار گرفت.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: این موضوع نیز در نهایت با اجماع نمایندگان کمیسیون اجتماعی رای مثبت گرفت و قرار شد بررسی و ادامه کار در صحن علنی مجلس پیگیری شود.
*نماینده مجلس: بورس کشور، ماهها بلاتکلیف رها شده بود
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، صدیف بدری طی نامه ای به احسان خاندوزی اعلام کرد: بازار سرمایه به عنوان ویترین اقتصاد، آشفته است و از بی برنامگی رنج میبرد و همه روزه گلایهها و نارضایتیهای شهروندان در این مورد وجود دارد.
بیش از 15 ماه است که بورس بلاتکلیف به حال خود رها شده و روندی نزولی را طی میکند و این بلاتکلیفی به منزله نشان دادن چراغ سبز به خروج پول حقیقی از بازار سرمایه، بدتر شدن اوضاع و آب شدن سرمایههای خرد آحاد مردم است.
دولت باید با تشریح برنامهها و تبیین سیاستها در قبال بازار سرمایه به سکوت پایان دهد و مشخص شود جایگاه بورس در برنامههای اقتصادی دولت چیست؟
*صالح آبادی به مدیران بانکها: پرداخت وامهای خُرد را تسهیل کنید
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، علی صالح آبادی در جلسه دورهای با مدیران عامل بانکها، گفت: یکی از مطالبات مردم از شبکه بانکی، تسهیل در اعطای تسهیلات است و در این راستا، انتظار میرود شبکه بانکی با توجه به رتبه اعتباری متقاضیان، شرایط سهل تری را در خصوص سازوکار اعطای تسهیلات خرد به متقاضیان دارای رتبه اعتباری مناسب در نظر بگیرد.
وی با اشاره به اینکه مفروضات طرح شده برای تدوین قانون بودجه سال آینده توسط دولت، مطلوب است و پیش بینی میشود شاهد بهبود در شرایط اقتصاد کلان کشور باشیم، عنوان کرد: باید این موضوع در نظر گرفته شود که تکالیف قانونی که برای بانکها تعیین شده ، قابلیت اجرا داشته و بانکها بتوانند به طور کامل تکالیف مربوطه را اجرا کنند تا رضایت ذینفعان از عملکرد شبکه بانکی بهبود یابد و در این راستا، مشارکت فعالانه شبکه بانکی در کنار بانک مرکزی، ضروری است.
رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به ضرورت تقویت بازار پول و سرمایه و هم افزایی هرچه بیشتر بین این دو بازار در راستای رفع نیاز بنگاههای اقتصادی به منابع مالی تصریح کرد: بازار سرمایه در کنار شبکه بانکی، میتواند نقش قابل توجهی در تأمین مالی بنگاههای اقتصادی ایفا کند و از این رو، همکاری و هم افزایی بازار پول و بازار سرمایه میبایست تقویت شود.
*چگونگی ورود اوراق سلف بانکی به بورس از نگاه رئیس کمیته فقهی
علی معصومینیا عضو کمیته فقهی سازمان بورس در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با پیشینه شکلگیری اوراق سلف در کشور عنوان کرد: یکی از نیاز تولیدکنندگان سرمایه در گردش است، به همین علت تولیدکنندگان یک قسمتی از تولید آینده خودشان را برای تامین سرمایه در گردش فعلی پیش فروش میکنند، که به آن معامله سلف میگویند.
معصومینیا در ادامه بیان کرد: از نظر شرعی معامله سلف در صورتی که شرایط صحتش فراهم باشد اشکالی ندارد که یکی از این شرایط مشخص بودن مدت زمان تحویل است.
عضو کمیته فقهی بازار سرمایه بیان کرد: اوراق سلف مشکل تولید کننده را حل و تولیدکنندگان با پیش فروش قسمتی از محصولاتشان سرمایه لازم برای تولید را به دست می آوردند، ولی مشکل برای سرمایهگذارانی است که این اوراق را میخرند و حق فروش آن را تا زمان سررسید ندارند. بنابراین کمیته فقهی برای حل این مشکل در ۱۰ سال گذشته ابزاری به عنوان سلف موازی ایجاد کرد تا مردم بتوانند قبل از سررسید معادل آن را بفروشند.
این کارشناس فقهی بازار سرمایه بیان کرد: به عنوان مثال فردی یک بشکه نفت را خریداری می کند، اما نمیتواند این بشکه نفت را تا زمان سررسید معامله کند، اما میتواند معادل یک بشکه نفت (یا هر کالایی که در معامله اول خریداری شده) را به فرد دیگری بفروشد. یعنی خریدار در معامله دوم نقش فروشنده را اجرا میکند و معادل کالایی که در معامله اول خریده بود را به صورت کلی به فرد دیگر میفروشد و در معامله سوم ، فرد را حواله میدهد که در سررسید از تولیدکننده اصلی، نفت و یا هر کالای دیگری را تحویل بگیرد. این راهی بود که کمیته فقهی برای حل ایراد اوراق سلف انتخاب کرد. اما با این وجود تمامی این موارد و در نهایت سلف موازی به تصویب کمیته فقهی رسید و البته بعضی بزرگان این روش را جایز دانستند.
*محصولاتی که میتوان در بورس کالا خرید و فروش کرد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، رسول علیمحمدی کارشناس بورس کالا بیان کرد: اگر کالا به مجوز خاصی نیاز نداشته باشد شخص حقیقی میتواند خرید داشته باشد مشروط بر این که وی شرایط عمومی مثل کد اقتصادی، ارائه حسابهای مالیاتی و موارد این چنینی را داشته باشد.
وی در ادامه بیان کرد: اما یک استثنا در رابطه با سیمان که به تازگی وارد بورس کالا شده وجود دارد و آن راحتتر شدن شرایط خرید اشخاص حقیقی با حذف کد اقتصادی است. در کل مجوز کالا است که مهم است نه حقیقی یا حقوقی بودن اشخاص، این نکته مختص بازارهای مختلف بورس کالا است.
او در ادامه گفت: عرضه محصولات در بورس کالا در گروه مواد پلیمری، مواد شیمیایی، فرآوردههای نفتی، کشاورزی، صنعتی و معدنی و گازها و خوراکها صورت میگیرد که هر کدام از این بخشها زیر مجموعهها و محصولات متفاوتی دارند.
این کارشناس بیان کرد: به طور مثال در رابطه با قسمت محصولات کشاورزی بورس کالا میتوان اقلامی مانند پسته، زعفران، زیره و کشمش را نام برد و در رابطه با عرضههای متوقف شده در این زمینه میتوان از تخم مرغ و جوجه یک روزه نام برد. برای مردم عادی بخش محصولات کشاورزی در دسترستر و قابلیت عملیاتی بیشتری دارد. یا در بخش صنعتی و معدنی نیز میتوان به شمش فولادی اشاره کرد.
علیمحمدی در ادامه اظهار کرد:اولین قدم برای خرید از بورس کالا مراجعه به کارگزاری است. البته کد بورس اوراق بهادر با کد بورس کالا با یکدیگر فرق دارد و این یکی از نکاتی است که باید برای افراد تسهیل شود تا افراد به راحتی بتوانند در بورس کالا نیز وارد معامله شوند .
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران، روز سه شنبه 18 آبان ماه، میزبان دادوستد 113 هزار و 200 تن شمش بلوم، 44 هزار تن تختال و 9 هزار و 450 تن ورق فولادی بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 50 هزار تن گندله سنگ آهن، 20 هزار تن خاک روی، 17 هزار و 40 تن سیمان، 375 تن آلومینیوم، 9 تن کنسانتره فلزات گرانبها و 24 کیلوگرم شمش طلا معامله شد.
شایان ذکر است تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران هم در این روز شاهد معامله 145 هزار تن وکیوم باتوم، 46 هزار و 417 تن مواد پلیمری، 2 هزار و 300 تن مواد شیمیایی، 208 تن روغن پایه، 75 تن قیر و 10 تن گوگرد بود.
تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز معامله 13 هزار و 265 تن قیر و 230 تن عایق رطوبتی را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم میزبان معامله 2 هزار و 40 تن شمش بلوم، ضایعات پلاستیکی، و نرمال پارافین بود.