خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 18 اسفند 1400

سر خط مهمترین خبرها:
مجوز مجلس به دولت برای افزایش سرمایه بانکهای دولتی
اعلام رضایت خاندوزی از واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس
شورای عالی بورس: بازگشایی نماد سرمایهگذاریهای استانی سهام عدالت تصویب شد
مدیر عملیات عرضه بورس کالا: زمانبندی عرضهها در پایان سال و نوروز ۱۴۰۱
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی: حذف قیمتگذاری دستوری با بهرهگیری از سازوکار بورس کالا
سرعت گردش چرخه اقتصادی با رفع تحریمها
آخرین اخبار بورس کالا
*مجوز مجلس به دولت برای افزایش سرمایه بانکهای دولتی
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور با بندهای (د)، (هـ) و (و) تبصره ۱۸ ماده واحده این لایحه موافقت کردند. براساس بند (د) تبصره ۱۸ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور؛
– در سال ۱۴۰۱ سهم بخشهای مختلف اقتصادی از تسهیلات پرداختی شبکه بانکی برای تولید و اشتغال را وفق قوانین و با رعایت بند(پ) ماده(۴۶) قانون برنامه ششم توسعه و براساس شاخصهایی که تا یکماه پس از ابلاغ این قانون توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تهیه میشود به تصویب شورای پول و اعتبار میرسد.
براساس بند (هـ) تبصره ۱۸ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور؛
– به دولت اجازه داده می شود تا سقف سیصد و پنجاه هزار میلیارد از سهام و سهمالشرکه خود در شرکتهای دولتی و همچنین اموال منقول و غیر منقول را صرف افزایش سرمایه دولت در بانکهای دولتی نماید. بانکهای مذکور موظفند سه برابر این افزایش سرمایه را به تسهیلات حمایت از تولید و اشتغال اختصاص دهند.
براساس بند (و) تبصره ۱۸ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور؛
– به شرکتها و سازمانهای توسعهای تابعه وزارتخانههای ارتباطات و فناوری اطلاعات، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و نفت اجازه داده میشود با تأیید وزیر مربوطه تا مبلغ ده هزار میلیارد ریال از منابع داخلی خود را برای کمک به سرمایهگذاری در برنامههای تحقق رشد و تولید، صادرات کالا و خدمات، حمایت از ساخت داخل و طرح(پروژه)های توسعهای توسط بخشهای خصوصی و تعاونی به صورت وجوه ادارهشده، کمکهای فنی و اعتباری و پرداخت مابهالتفاوت نرخ سود اختصاص دهند. آییننامه اجرائی این بند مشتمل بر سازوکار تصویب طرحها، میزان حمایت و چهارچوب قرارداد عاملیت توسط سازمان برنامه و بودجه کشور با همکاری وزارتخانههای مذکور تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
*اعلام رضایت خاندوزی از واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس
به گزارش اقتصاد آنلانین و به نقل از شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران (شادا)، سید احسان خاندوزی طی سخنانی در مراسم جشن ملی واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس اظهار داشت: بسیار خوشوقت هستم از اینکه در فاصله ای کوتاه از شروع بکار دولت سیزدهم، این اتفاق مبارک به همت و همکاری وزیر ورزش، سازمان خصوصیسازی، بورس و دیگر دستگاه ها رخ داده است.
وزیر اقتصاد افزود: واگذاری استقلال و پرسپولیس، از آنجا که در ذات خود، معنای مردمی شدن را القاء و محقق می کند، بسیار ارزشمند است چرا که این دو سرمایه ملی را به آغوش مردم برمیگرداند.
وزیر اقتصاد افزود: اگر در جریان این واگذاری، صرفاًانتقال مالکیت صورت گیرد، گر چه ممکن است از منظر رفع محرومیت کنفدراسیون فوتبال آسیا و مردمی شدن دو باشگاه، اتفاق ارزشمندی رخ داده باشد اما اگر از نظر خروجی و برون داد و اقتصاد ورزش و حرفه ای شدن و سودآوری، نتیجه لازم کسب نشود، باید عملکرد ها مورد بازنگری قرار گیرد.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه در گذشته همواره ما در مورد واگذاری ها، از “رها سازی” مجموعه مورد نظر انتقاد می کردیم، اظهار داشت: این بار من به عنوان اولین استثناء، درخواستم از وزیر ورزش این است که پس از واگذاری استقلال و پرسپولیس به نحوی امور را مدیریت کنند که گویا دیگر هیچ دغدغه دولتی برای راهبری آنها وجود ندارد.
وی افزود: رفع تمام این موانع، مستلزم این است که گاه بتوانیم قدم مبارک اولی را که با استحکام برداشته شده؛ پس از این هم، ادامه دهیم و امیدواریم، با همکاری هیئت مدیره هر دو باشگاه و تدابیر وزیر ورزش، شاهد به ثمر نشستن این اتفاق مبارک باشیم.
*شورای عالی بورس: بازگشایی نماد سرمایهگذاریهای استانی سهام عدالت تصویب شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محسن انصاری مهیاری مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، مصوبات جلسه ۹ اسفند شورای عالی بورس در خصوص شرکت های سرمایهگذاری استانی سهام عدالت را ابلاغ کرد.
بر این اساس، طبق جلسه ۹ اسفند شورای عالی بورس، بند ذیل در خصوص شرکتهای سرمایهگذاری استانی به تصویب رسید:
بازگشایی نماد کلیه شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت پس از ارائه الگوی پیشنهادی جهت بازبینی آیین نامه اجرای آزادسازی سهام عدالت به شورا، تصویب و ابلاغ آن توسط سازمان بورس انجام پذیرد.
*مدیر عملیات عرضه بورس کالا: زمانبندی عرضهها در پایان سال و نوروز ۱۴۰۱
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر، در نامه مدیر عملیات عرضه بورس کالا به شرکتهای کارگزاری آمده است: عرضه محصولها در هفته پایانی سال ۱۴۰۰ (از تاریخ ۲۱ تا ۲۴ اسفند) و ایام نوروز سال ۱۴۰۱ (از تاریخ ۶ تا ۱۰ فروردین) به ترتیب زیر خواهد بود.
آخرین روز عرضه همه محصولها در سال ۱۴۰۰، روز سه شنبه ۲۴ اسفند است. جزییات عرضهها به قرار زیرند:
یکشنبه ۲۲ اسفند، عرضه ورق و مقاطع طولی شامل میلگرد و تیرآهن در تالار صنعتی
دوشنبه ۲۳ اسفند، عرضه شمش بلوم و تختال در تالار صنعتی / سه شنبه ۲۴ اسفند، عرضه مقاطع طولی شامل میلگرد، تیرآهن، نبشی و ناودانی در تالار صنعتی، محصولات پتروشیمی و محصولات آف گرید پلیمری به غیر از پلی پروپیلن و پلی وینیل کلراید در تالار پتروشیمی
عرضه مابقی محصولها طبق روال عادی هر هفته صورت خواهد پذیرفت.
در ادامه نامه ابلاغی درباره زمان بندی عرضه ها در سال ۱۴۰۱ آمده است: روز ۶ فروردین سال ۱۴۰۱ هیچ گونه عرضه ای صورت نمی پذیرد. همچنین جزییات عرضه در روزهای ۷ تا ۱۰ فروردین به ترتیب زیر خواهد بود:
یکشنبه ۷ فروردین، عرضه زنجیره فولاد در تالار صنعتی و محصولات غیر بهین یابی در تالار پتروشیمی / دوشنبه ۸ فروردین، عرضه ورق در تالار صنعتی و اسلاک واکس و روغن پایه SOC۴ در تالار فرآورده های نفتی / سه شنبه ۹ فروردین، عرضه روغن پایه به جز SOC۴ در تالار فرآورده های نفتی / عرضه مابقی محصولها طبق روال عادی هر هفته صورت می گیرد.
*عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی: حذف قیمتگذاری دستوری با بهرهگیری از سازوکار بورس کالا
به گزارش «کالاخبر» به نقل از خبرگزاری مهر، بهرام شکوری عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و از فعالان معدنی کشور اظهار کرد: قیمتگذاری دستوری همواره یکی از چالشهای اقتصاد ایران بوده است. این در حالیست که اعمال دخالت در اقتصاد یا قیمتگذاری دستوری دستاوردی جز فساد به دنبال ندارد.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: بورسهای کالایی درهمه دنیا مورد حمایت جمعی همه نهادها هستند؛ در واقع بورسهای کالایی محل مناسبی برای خرید و فروش ایجاد میکنند.
شکوری با بیان اینکه هیچ فعال اقتصادی مخالف عرضه در بورس کالا نیست و همه به نوعی از مکانیزه عرضه و تقاضا در بورس کالا دفاع میکنند، تاکید کرد: بهترین و کاراترین جایگزین برای برچیدن اعمال قیمت گذاری دستوری در اقتصاد ایران نیز، بورس کالا است که میتواند با تجلی مکانیزم عرضه و تقاضا شرایط منصفانهای را در خرید و فروش شکل دهد.
وی گفت: همه فعالان صنایع موافق عرضه کالاها در بورس کالا هستند اما دولت نیز باید از سیاستهای اشتباه گذشته درس بگیرد و به هیچ عنوان در روند معاملات دخالت نکند و در این زمینه، بهترین راه حل همان مقررات بورس در زمینه کشف عادلانه قیمتها در تقابل عرضه و تقاضاست و بدون شک با پیگیری این روند همه فعالان بازارها همانند بورسهای کالایی دنیا از جمله بورس فلزات لندن، شیکاگو، شانگهای، دالیان و … از شیوه مبادلات راضی خواهند بود.
*سرعت گردش چرخه اقتصادی با رفع تحریمها
یک کارشناس بازارسرمایه در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، در خصوص تاثیر رفع تحریمها در بازارسرمایه گفت: تجربه رفع تحریمها طی یک دهه گذشته قابل بررسی است. به طوریکه در سال ۲۰۱۶ که توافق هستهای برجام به اجرا رسید، بازار ظرف یک سال با رشد ۱۲ و نیم درصدی مواجه شد.
مجتبی شهبازی افزود: نگاه به این آمار و ارقام و تجربه قبلی نشان میدهد در صورت رفع تحریمها بازار سرمایه به طور حتم با رشدی دوباره رو به رو خواهد بود. در نظر داشته باشید که از سال ۲۰۱۷ تا پایان سال ۲۰۲۰ که تحریم ها دوباره بازگشت و اعمال شدند، با کاهش حدود ۵ درصدی GDP مواجه شدیم؛ بنابراین توجه به این دو نکته گویای نکات بسیاری در این خصوص است.
وی تصریح کرد: اگر به اقتصاد با دید یک چرخه نگاه کنیم، در این چرخه صنایع مختلفی حضور دارند که نیاز به مواد اولیه، خطوط تولید، کالاهای واسطهای و انواع خدمات برای تولید نیاز دارند. از آنجایی که هیچ کشوری توانایی تولید همه موارد یاد شده را ندارد، بنابراین صنایع برای تامین این موارد برای تولید خود از پتانسیل دیگر کشورها بهره میبرند، که در این مسیر در دوران تحریمها شاهد افزایش هزینهها بودیم؛ موضوعی که به کیفیت اخذ این خدمات هم اثر گذاشه بود.
وی با اشاره به مشکلات فروش و صادرات گفت: در بحث فروش موضوع مبادلات بانکی سبب شده که مبادلات مالی به شکل چمدانی انجام می شود. روشی که هیچ گاه به رشد اقتصادی منجر نمیشود. براین اساس شرکتها و صنایع مختلف، امکان رقابت با سایر شرکتها و صنایع کشورهای مختلف دیگر را نداشتند.
شهبازی با اشاره مجدد به تجربه رفع تحریمها در سال ۲۰۱۶، بیان کرد: امیدواریم این اتفاق دوباره رقم بخورد و اتصال بانکهای داخلی با بانکهای خارج از کشور برقرار شود تا مبالغ فروش شرکتها به راحتی به کشور بازگردد که شاهد بازگشت ارزآوری و در نهایت رونق تولید در کشور باشیم.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز سه شنبه 17 اسفند ماه میزبان عرضه 95 هزار و 880 تن شمش بلوم، 25 هزار و 800 تن ورق فولادی و 10 هزار تن آهن اسفنجی است.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران،60 هزار تن تختالC و 48 هزار تن وکیوم باتوم و 250 تن سولفورمولیبدن در تالار حراج باز عرضه می شود.
تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز شاهد عرضه 17 هزار و 770 تن قیر است.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران در این روز میزبان عرضه 89 هزار و 205 تن مواد پلیمری، قیر، لوب کات و PDA TAR است.
بازار فرعی بورس کالای ایران در این روز شاهد عرضه 4 هزار و 767 تن ضایعات فلزی، ضایعات کارتن، ضایعات پلاستیکی، ضایعات کارتن، شمش بلوم، سپر ضایعاتی خودرو، روغن کارکرده لوکوموتیو، براده آلومینیوم، بدنه ضایعاتی خودرو و الیاف استیپل پلی استر است.
در مجموع 351 هزار و 672 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران عرضه می شود.