خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 17 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
پیشنویس لایحه اصلاح قانون اجرای سیاستهای اصل 44 به دولت رفت
رئیس کل بانک مرکزی: هیچ کمبودی برای عرضه ارز در بازار نیما و متشکل وجود ندارد
رئیس سازمان بورس: صندوق پالایش و دارا یکم صاحب بازارگردان میشوند
انتصاب مدیر صندوق تثبیت بازار طی حکم آقای وزیر
سرپرست فرابورس: فروش سهام عدالت همچنان متوقف است
رییس هیات مدیره بورس: تأمین مالی پروژهها کار آسانی نیست
آخرین اخبار بورس کالا
*پیشنویس لایحه اصلاح قانون اجرای سیاستهای اصل 44 به دولت رفت
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران (شادا)، سید احسان خاندوزی در حاشیه نشست با فعالان تشکل های دانشجویی، از تهیه پیش نویس لایحه اصلاح قانون اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی خبر داد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه یکی از وعدههای وی زمان رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی این موضوع بوده است، گفت: با توجه به وجود نارضایتیهایی که از روند برخی واگذاریهای گذشته وجود داشت و باید علاج میشد، تلاش کردیم در دولت سیزدهم این واگذاریها با روندی متفاوت و با اصلاح ریل صورت گیرد.
وی با بیان اینکه پیش نویس لایحه یادشده، مبتنی بر یک آسیب شناسی بسیار مفصل است افزود: در این پیش نویس تمام روند واگذاریهای 15 سال گذشته سازماندهی شده و نقاط قوتی که باید ادامه پیدا کند و نقاط ضعفی که وجود داشته و موجب به وجود آمدن برخی آثار و پیامدهای شدید اجتماعی و اقتصادی و حتی امنیتی و منطقهای شده مورد بررسی قرار گرفته است.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: نقطه کانونی این است که تا حد ممکن به سمت کاهش رد دیون که یکی از مشکلات از گذشته تا امسال بوده حرکت کنیم و یکی دیگر از اصلاحات بحث پیمان مدیریت است به این معنا که مالک شدن بنگاههای دولتی پاداشی برای مدیران بهرهور و سالم باشد.
خاندوزی در تبیین بیشتر این موضوع، افزود: بعد از آنکه در عمل ثابت شد مدیران می توانند بنگاههای دولتی را با استانداردهای تخصصی و بدون مسائل و مشکلات و مفاسدی که گاهی اوقات وجود داشته اداره کنند، انتقال مالکیت به آنها رخ خواهد داد.
وی در پایان ابزار امیدواری کرد و گفت: در آینده حجم این نوع واگذاریها افزایش پیدا کند تا تغییر مهمی در اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی شاهد باشیم.
*رئیس کل بانک مرکزی: هیچ کمبودی برای عرضه ارز در بازار نیما و متشکل وجود ندارد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، علی صالحآبادی رئیس کل بانک مرکزی در جریان بازدید از صرافیهای میدان فردوسی تهران با اشاره به آخرین وضعیت تأمین ارز گفت: مدیرعامل جدید بازار متشکل ارزی به تازگی منصوب شد و امیر هامونی وظیفه رسیدگی به بازار متشکل ارز را بر عهده گرفت. سابقا وی مدیرعامل بازار فرابورس بود و البته عضو هیئت مدیره بازار متشکل نیزه بوده است و بازار را به خوبی میشناسد و تاکید ما هم این است که هر چه تقاضا در بازار باشد، ما به آن پاسخ خواهیم داد.
وی ادامه داد: در عرضه ارز در بازار متشکل هیچ مشکلی وجود ندارد. صادرکنندگان ایرانی ارز حاصل از صادرات خود را به صورت اسکناس در اختیار ما میگذارند، لذا در بازار متشکل به هیچ وجه کمبودی وجود ندارد. بنابراین هر چه تقاضا بود، مبتنی بر مستندات در مقررات دیده شده است، توسط صرافان تأمین خواهد شد.
صالحآبادی افزود: خوشبختانه در بحث حواله در سامانه نیما عرضه ارز به مراتب بیشتر از تقاضا است، لذا ما از جانب ارز با هیچ محدودیتی مواجه نیستیم و حتی وضعیت ارزی کشور رو به بهبود نیز است. در بازار متشکل نیز همان طور که صرافان نیز اذعان کردند، هیچ مشکلی برای عرضه وجود ندارد و هر چه که مردم تقاضا داشته باشند تأمین میشود.
رئیس کل بانک مرکزی درباره اختلاف نرخ دلار بازار متشکل با بازار غیررسمی گفت: بازار غیررسمی، بازاری خارج از بازار متشکل است، وقتی در بازار متشکل، عرضه به اندازه کافی وجود دارد، چرا مردم به سمت بازار غیررسمی بروند؟ میتوانند ارز موردنیاز خود را از بازار متشکل تأمین کنند.
وی تاکید کرد: ما در بازار متشکل به دنبال راهکارهایی هستیم که دسترسی مردم به ارز را تسهیل کنیم و به زودی این اقدام انجام میشود تا دیگر نیازی نباشد، مردم برای دریافت ارز در صف بایستند. مردم میتوانند با ارائه مستندات خود در سامانه بازار متشکل ارزی، ارز موردنیاز را از صرافیها دریافت کنند.
*رئیس سازمان بورس: صندوق پالایش و دارا یکم صاحب بازارگردان میشوند
مجید عشقی رئیس سازمان بورس در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد آخرین اقدامات سازمان بورس برای ساماندهی وضعیت صندوق پالایش و دارا یکم گفت: یکی از معضلاتی که در صندوق پالایش یکم و دارا یکم (ETFهای دولتی) وجود دارد این است که، این دو صندوق بازارگردان ندارند. در همین راستا در تلاشیم تا به طریقی بازارگردانی این صندوقها را شروع کنیم تا از این جهت قیمت این دو صندوق به قیمت NAV نزدیک شود. چرا که معضل جدی این صندوقها فاصله بین قیمت جاری و NAV آنها است.
رئیس سازمان بورس گفت: صندوق پالایش یکم و دارا یکم نقدشوندگی بالا و حجم معاملات سنگینی دارند. برنامهای که داریم برقراری مجدد بازارگردان این صندوقها است، شروع بازارگردانی بر روی این صندوقها میتواند تا حدی قیمت آنها را اصلاح کند.
گفتنی است در حال حاضر ارزش خالص دارایی صندوق پالایش یکم به ازای هر واحد بین ۸ هزار و ۴۰۰ تا ۸ هزار و ۵۰۰ تومان است، اما هر واحد این صندوق با اختلاف منفی ۲۰ درصدی ۶ هزار و ۹۰۰ تا ۷ هزار تومان در حال معامله شدن است.
*انتصاب مدیر صندوق تثبیت بازار طی حکم آقای وزیر
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، طی حکمی امیر مهدی صبائی مدیرعامل صندوق تثبیت بازار شد. وی سابقه عضویت در هیات مدیره بورس کالا و پتروشیمی تبریز و در سطوح مختلف مدیریتی در شرکت های تاپیکو، ، صباتامین، تامین سرمایه امین، صندوق توسعه بازار سرمایه را دارا است. همچنین فارغ التحصیل دکترای مدیریت مالی از دانشگاه تهران است.
گفتنی است که صندوق تثبیت بازار سرمایه از جمله مهمترین ارکان در روزهای رکود و فشار عرضهها در بازار سرمایه به شمار میرود.
این صندوق در راستای اجرای ماده ۲۸ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقاء نظام مالی و با هدف تثبیت، کنترل و کاهش مخاطرات سامانهای یا فرا دستگاهی، حفظ شرایط رقابت منصفانه، جلوگیری از ایجاد و تداوم ترس فراگیر در زمان وقوع بحرانهای مالی و اقتصادی و اجرای سیاستهای عمومی و حاکمیتی در بازار سرمایه، جلب اطمینان سرمایهگذاران خرد برای تداوم فعالیت در این بازار تشکیل شده و هماکنون در حال فعالیت است.
*سرپرست فرابورس: فروش سهام عدالت همچنان متوقف است
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، میثم فدایی درباره اثر فروش اوراق بر بازار سهام به ایلنا گفت: اوراق تاثیری در جریان نقدینگی بازار سرمایه ندارد و بازار آن جدا از بازار سهام است اما به بازار درباره نرخ بهره بدون ریسک سیگنال میدهد. در این شرایط وقتی نرخ بهره به 25 درصد میرسد یعنی P/E چهار درصد است. در این شرایط سهمهایی بالاتر از P/E بازار با ریسک همراه است. در واقع اوراق از این طریق تاثیر میگذارد نه اینکه جریان نقدینگی را تغییر دهد و این گونه نیست که نقدینگی از بازار سهام به سمت بازار اوراق رفته باشد.
وی درباره اثر عرضه سهام عدالت در بازارسرمایه توضیح داد: حجم زیادی از سفارشات فروش سهام عدالت در یک سال گذشته انجام نشد و روی زمین ماند. بنابراین همواره آثار آن در بازار وجود دارد. اثر دیگر در بخش سرمایهگذاری مستقیم سهامداران عدالت است . در روش غیرمستفیم 28 شرکت پذیرش شدند و معاملات این شرکتها در حال انجام است. به هر حال بخشی از جریان نقدینگی بازار به آن سمت رفته و میرود و در این بخش از بازار اثرگذار است.
فدایی ادامه داد: مهمترین و بدترین مشکل فعلی سهام عدالت ، عدم ساختار حاکمیتی 28 شرکت استانی است که گاهی ارزش بازار این گروه از تمام شرکتهای استان بالاتر است اما هیچ هیات مدیره ای ندارند. تعیین تکلیف هیات مدیره سهام عدالت و شرکتهای سرمایه پذیر، مهمترین مشکل است. در این شرایط بازار فعلا برای فروش سهام عدالت نمیتوان تصمیمی گرفت و همچنان فروش متوقف است.
*رییس هیات مدیره بورس: تأمین مالی پروژهها کار آسانی نیست
«امیرتقی خان تجریشی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به «نقشه راه غیر تورمی تولید» وزات امور اقتصادی و دارایی اشاره کرد و گفت: با توجه به تحریمهای ظالمانه و نیز عدم برنامهریزی برای مدیریت یکپارچه پروژهها در سطح کلان، اکنون بیش از یک هزار و ٢٠٠ میلیارد تومان از انواع پروژه و مگاپروژه نیمه تمام در سطح کشور وجود دارد که عدم اتمام و بهرهبرداری از آنها علاوه بر تأثیر بر رشد منفی اقتصادی، موجب بیکاری بسیاری از شرکتها و افراد خواهد شد.
وی با بیان اینکه این اتفاقات تبعات اقتصادی و اجتماعی بسیاری را با خود به همراه خواهد داشت، گفت: تأمین مالی این پروژه ها و به بهرهبرداری رساندن آنها میتواند خون تازهای را در رگهای اقتصاد ایران تزریق کند اما در مقابل کسری بودجه و محدودیتهای دیگر موجب شده تا کاهش بودجه عمرانی و نیز تمرکز بر مسائل جاری موجب غفلت از تأمین مالی پروژهها شود.
تجریشی خاطرنشان کرد: خوشبختانه با بررسی نقشه راه وزارت اقتصاد برای رشد غیر تورمی در خصوص تأمین مالی پروژهها و افزایش تولید، این امید تقویت میشود که دولت با به سرانجام رساندن پروژههای نیمه کاره، آغاز پروژههای حیاتی جدید را در دستور کار خود قرار داده است.
رییس هیات مدیره شرکت بورس تهران اظهار داشت: امروزه تأمین مالی پروژهها چندان کار آسانی نیست و در گذشته نیز این تأمین مالی فقط توسط بانک ها انجام می شد اما با توسعه ابزارها و نهادهای مالی طی دهه اخیر، روش های دیگری در بازار سرمایه در این خصوص از جمله انتشار انواع صکوک و اوراق مشارکت در روش های مبتنی بر بدهی و نیز روش های مبتنی بر سرمایه توسعه پیدا کردند.
وی اظهار داشت: در ارتباط با تأمین مالی پروژه مبتنی بر سرمایه، در سالهای گذشته تأمین مالی توسعه نیروگاهی براساس صندوق پروژه صورت گرفت که تجربه موفقی بود اما به علت وجود برخی از سختی ها و مشکلات فنی بخصوص در رویه های حسابداری این روند ادامه دار نشد و متأسفانه توسعه این نیروگاه، نخستین و آخرین صندوق پروژه بازار سرمایه تا این لحظه بوده است.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران روز سه شنبه 16 آذر ماه، میزبان دادوستد 50 هزار و 825 تن مواد پلیمری بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 2 هزار و 300 تن مواد شیمیایی، 52 تن روغن پایه و 950 تن PDA TAR معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز معامله 141 هزار و 900 تن شمش بلوم، 31 هزار و 620 تن تختال، 11 هزار تن ورق گالوانیزه، یک هزار تن مس کاتد و 21 تن کنسانتره فلزات گرانبها را تجربه کرد.
همچنین یک هزار و 500 تن قیر هم در تالار صادراتی بورس کالای ایران به فروش رسید.
بازار فرعی نیز شاهد دادوستد 2 هزار و 934 تن شمش بلوم، دوده صنعتی، ضایعات فولادی، ضایعات باطری، لاستیک ضایعاتی، دوده صنعتی، براده چدن، براده آلومینیوم و نرمال پارافین بود.
در مجموع 254 هزار و 519 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.