خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 15 دی 1400

سر خط مهمترین خبرها:
عضو کمیسیون اقتصادی: پیشنویس اصلاح قانون بازار اوراق بهادار فقط در حد یک طرح است
معاون دادگستری تهران: پیشنویس قانون بازار با قانون اساسی در تعارض است
۲ هدف بانک مرکزی از تغییر در شیوه فروش ارز مسافرتی
مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس؛ هسته در چهار سال اخیر بروزرسانی نشده است
دو دبیر کل کانونها خطاب به پورابراهیمی اعلام کردند: درخواست ۹ اقدام اصلاحی در لایحه بودجه برای عدم تحمیل ریسک به بازار سرمایه
صندوق تثبیت برای بازارساز شدن احتیاج به قدرت بیشتری دارد
آخرین اخبار بورس کالا
*عضو کمیسیون اقتصادی: پیشنویس اصلاح قانون بازار اوراق بهادار فقط در حد یک طرح است
«غلامرضا مرحبا» عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به ارائه پیشنویس اصلاح قانون بازار اوراق بهادار از سوی مجلس اشاره کرد و افزود: با توجه به حاشیههای ایجاد شده در خصوص اصلاح قانون بازار اوراق بهادار باید اعلام کرد که مسایل مطرح شده در خصوص بازار سرمایه فقط در حد پیشنویس است و اکنون قابلیت اجرایی شدن را ندارند.
وی اظهار داشت: ارائه پیشنویس بدین معنا است که در ابتدا متن اولیه نوشته میشود و بعد از آن اظهار نظراتی در مورد مسایل عنوان شده در پیشنویس ارائه خواهد شد.
مرحبا، به روال تدوین قانون اشاره کرد و اظهار داشت: زمانی که یک طرح از سوی کمیسیون ارائه میشود، آن طرح در اختیار کمیته تخصصی قرار میگیرد و در نهایت کمیته از نظرات مختلف مسوولان مربوطه از طریق برگزاری جلسه و مشورت با مرکز پژوهش های شورای اسلامی، دولت و دستگاههای ذیربط استفاده خواهد کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامهداد: خروجی که بعد از جلسه به عنوان متن پیشنهادی از طریق کمیسیون به صحن مجلس ارائه داده است جمعآوری می شود که برآیند آن نظر همه مسوولان و نهادهای مربوطه است.
وی خاطرنشانکرد: اگر دولت نظری را در خصوص پیشنویس مدنظر داشته باشد، بهطور حتم نماینده آن در جلسات کمیسیون حضور پیدا می کند و در آنجا مسایل را عنوان خواهد کرد، در نهایت همه نظرات مطرح و مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
مرحبا با بیان اینکه هیچ یک از اقدامات بدون بررسی نظرات مختلف به مرحله اجرا نمیرسند، گفت: فعالان بازار نباید به هیچ عنوان نگران پیش نویس ارائه شده باشند، بلکه همیشه پیشنویسها در معرض نقد افکار عمومی و متخصصان قرار میگیرد و نظرات در پیشنویس اعمال می شوند.
*معاون دادگستری تهران: پیشنویس قانون بازار با قانون اساسی در تعارض است
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، نعمت اله بهروزی معاون حقوقی دادگستری استان تهران در نامهای خطاب به پیمان نوری معاون اقتصادی دادستان کل اعلام کرد: آسیب شناسی و پیشنهادات این مرجع در خصوص پیش نویس طرح اصلاح قانون بازار اوراق بهادار که در کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح است، ارسال می شود تا از طریق مواد قانونی، هم افزایی لازم در رفع آسیب های طرح و ارتقاء آن به عمل آید.
مراتب اعلامی صرفا ناظر به امر حقوقی پیشنویس بوده که به نظر میرسد در دو بعد جرم انگاری و تشدید مجازات، سیاست گسترش کیفیت در پیش نویس در تعارض با سند تحول قضایی است.
مع الوصف آنچه مهم تر به نظر می رسد این طرح باید نواقص ساختاری و زیربنایی سازمان، شرکت های بورسی و بازار سرمایه را مرتفع و سیستم نظارتی را بدون گسترش سیاست کیفری طراحی که این پیشنویس فاقد این خصیصه است و مستمراً ضمانت اجرا را در دستگاه قضایی جستجو کرده است. مراتب جهت لزوم پیگیری کارشناسی همه جانبه ارسال می شود.
* 2 هدف بانک مرکزی از تغییر در شیوه فروش ارز مسافرتی
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، بر اساس اطلاعیه منتشر شده در سامانه سنا، سهمیه ارز مسافرتی تغییراتی پیدا کرده و طبق آن، میزان فروش ارز مسافرتی توسط صرافیها برای کشورهای نیازمند به روادید ۲ هزار یورو و برای کشورهای بدون نیاز به روادید معادل ۳۰۰ یورو تعیین شده است.
این اقدام بانک مرکزی در راستای ساماندهی وضعیت فروش ارز مسافرتی است؛ پیش از این و بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی برای همه مسافران اعم از سفر هوایی، زمینی و دریایی، برای سفر به کشورهای نیازمند به دریافت روادید یا غیر از آن به طور یکسان ۲ هزار و ۲۰۰ یورو یا ۲ هزار و ۴۰۰ دلار بود.
با این حال بازرسیهای صورت گرفته توسط دستگاههای نظارتی و گزارشات مردمی حکایت از برخی از تخلفات در این زمینه داشت و بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در نهاد ناظر پولی مقرر شد بر اساس تکلیف دولت، بانک مرکزی در سرفصلهای مسافرتی تغییراتی اعمال کند.
بر این اساس سرفصلهای ارز مسافرتی به سه طبقه تقسیم شدهاند که به سفرهای هوایی با روادید ۲ هزار یورو، سفرهای هوایی بدون روادید ۳۰۰ یورو و سفرهای زمینی، ریلی و دریایی ۳۰۰ یورو ارز مسافری تعلق میگیرد.
بانک مرکزی تاکید کرده است که این اقدام در راستای ساماندهی وضعیت فروش ارز مسافرتی انجام گرفته و هیچگونه کمبودی ارزی از این نظر وجود ندارد.
*مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس؛ هسته در چهار سال اخیر بروزرسانی نشده است
به گزارش اقتصاد آنلاین روح الله دهقان، مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس، اظهار کرد: با وجود اینکه نتیجه مشکلات در هسته معاملات یکسان است و دسترسی به سامانه معاملات را محدود میکند، اما اتفاقی که روز گذشته افتاد، در طول عمر سامانه بیسابقه بوده است.
وی ادامه داد: در سامانههای معاملاتی، زنجیرهای از سرویسها، یک خدمت نهایی را در اختیار معاملهگران قرار میدهند. مشکل دیروز، در رابطه با مسیر ارتباطی این سرویسها بود. مشکلاتی که در گذشته برای هسته معاملات پیش آمده بود، همه از جنس نرمافزاری و یا فشار بار معاملات روی سامانه بود و ما تا دیروز با چنین مشکلی مواجه نشده بودیم.
وی در ادامه اذعان کرد: برخلاف کارگزاریها، سامانه معاملات برای ارتباط با افراد، روی یک بستر اینترنتی قرار ندارد و این ارتباط از طریق یک بستر مخابراتی انجام میپذیرد. این تجهیزات مخابراتی توسط برق تغذیه میشوند و دیروز یکی از نقاط این بستر، با مشکل تامین برق مواجه شد و برای حدود ۲۰ دقیقه، دسترسیها به سامانه معاملات از بین رفت.
دهقان افزود: البته با پشتیبانیهایی که صورت گرفت، ارتباط دوباره برقرار شد. با وجود اینکه بخشی از ایستگاههای معاملاتی در طول بازار مشکل داشتند اما تا پایان زمان معاملات، مشکل این ایستگاهها نیز برطرف شد.
هسته معاملات بازار سرمایه ایران، توسط شرکت فرانسوی اتوس که یکی از بزرگترین شرکتهای جهان در این زمینه است، طراحی و اجرا شده و در سال ۱۳۸۷ تحویل داده شد. ماژولهای این هسته معاملاتی تا سال ۹۶، به دلایل مختلف از جمله تحریمها، بروزرسانی نشدند.
وی افزود: در اواخر سال۹۷ و پس از قطع ارتباط با شرکت اتوس، یکی از باگهای پیچیده در سیستم معاملاتی، که حتی خود شرکت فرانسوی هم قادر به برطرف کردن آن نبود، توسط همکاران ما حل شد.
*دو دبیر کل کانونها خطاب به پورابراهیمی اعلام کردند: درخواست ۹ اقدام اصلاحی در لایحه بودجه برای عدم تحمیل ریسک به بازار سرمایه
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، سعید اسلامی بیدگلی دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری و محمدرضا دهقانی دبیر کل کانون کارگزاران بورس طی نامه ای مشترک به محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس باتوجه به بررسی لایحه بودجه سال 1401 در مجلس و ارائه بسته 10 گانه حمایتی دولت از بازار سرمایه، خواستار اتخاذ تدابیری شدند که لوایح بودجه به عنوان منشا ریسک سیستماتیک برای شرکت های بورسی و سرمایه گذاران تلقی نشده و به وسیله ای برای پوشش کسری بودجه و بی انضباطی مالی دولت ها از طریق دست اندازی به سود شرکت های بورسی با میلیون ها سهامدار مستقیم و غیر مستقیم بدل نشود.
جایگاه تغییر متغیرهایی همچون نرخ نهاده های تولید و قیمت فروش محصولات که تاثیر بسزایی بر تصمیم گیری فعالان اقتصادی برای سرمایه گذاری های بلند مدت و ارزش گذاری دارایی های مالی دارد در لایحه بودجه سالانه نیست و باید در بازه بلند مدت از چارچوب ثابت، منصفانه و شفافی پیروی کند و در احکام دینی گنجانده شود.
با این وجود با هدف پیش بینی پذیر کردن اقتصاد برای فعالان اقتصادی درباره اصلاح فرمول نرخ گاز خوراک شرکت های پتروشیمی، نرخ بهره مالکانه، تهاتر مطالبات شرکت ها از دولت، خام فروشی، حذف ارز ترجیحی، صندوق تثبیت، اخذ مالیات از سود سپرده اشخاص حقوقی، انتشار اوراق، مصوبات 10 بندی ستاد اقتصادی دولت در راستای اصلاح لایحه بودجه سال 1401 توضیحاتی ارائه کردند.
پیشنهاد می شود در تدوین لوایح بودجه سال های آینده، کمیته ای متشکل از نمایندگان کانون های فعال در بازار سرمایه مشارکت داشته باشند.
*صندوق تثبیت برای بازارساز شدن احتیاج به قدرت بیشتری دارد
همایون دارابی، در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) اظهار داشت: اگرچه از لحاظ قانونی، از زمان شکلگیری صندوق تثبیت بازار سرمایه مدت زمان قابل ملاحظهای میگذرد، اما متاسفانه دولت قبل به تعهدات پیشبینی شده در قانون برای تأمین منابع این صندوق توجه نکرد.
وی افزود: حتی در پایان سال گذشته موضوع واریز یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت هم مطرح شد، اما اقدامی در این راستا صورت نگرفت.
مدیرعامل سبدگردان داریوش ادامه داد: برای آنکه عملکرد صندوق قابل دفاع باشد باید صبر کرد تا منابع کافی تأمین شود، در این صورت صندوق میتواند به عنوان یک لنگر ثبات بازار عمل کند.
دارابی با اشاره به مصوبه ۱۰ بندی شورای اقتصادی دولت گفت: به نظر طرح تقویت این صندوق که در مصوبه مذکور عنوان شده، حائز نکات بسیار خوبی است که میتواند خلاء نبود یک بازارساز (Market Maker) بسیار بزرگ در بازار سرمایه را جبران کند.
دارابی معتقد است که پیش از هر چیز بهتر است که این صندوق و صندوق توسعه بازار به صورت «صندوق در صندوق» عمل و منابع را به صورت غیرمستقیم در بازار توزیع کنند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در صورتی که صندوق تقویت شود، ایدهایی که پشتوانه این صندوق وجود دارد، یک ایده کارساز خواهد بود. بنابراین، ابتدا باید منابع لازم تزریق و پس از آن عملکرد صندوق تحلیل و بررسی شود.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار کشاورزی بورس کالای ایران روز سه شنبه 14 دی ماه، میزبان دادوستد 50 کیلوگرم زعفران رشته ای بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 46 هزار و 197 تن مواد پلیمری، 20 هزار تن لوب کات، 6 هزار و 196 تن قیر، 2 هزار و 650 تن مواد شیمیایی و یک هزار و 40 تن PDA TAR معامله شد.
تالار صادراتی هم میزبان معامله 24 هزار و 700 تن قیر، 5 هزار تن گوگرد و 4 هزار تن مس کاتد بود.
براساس این گزارش تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز معامله 99 هزار و 550 تن شمش بلوم، 25 هزار و 800 تن تختال، 17 هزار و 400 تن ورق فولادی، یک هزار و 400 تن میلگرد و 450 تن آلومینیوم را تجربه کرد.
همچنین 7 هزار و 796 تن سیمان هم در سیستم معاملات مچینگ به ثبت رسید.
بازار فرعی نیز شاهد معامله 4 هزار و 337 تن دوده صنعتی، ضایعات فولادی، نرمال پارافین، انیدرید فتالیک، روغن ضایعاتی و سپر ضایعاتی خودرو بود.
در مجموع 265 هزار و 519 تن کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.