خبر نیمروزی «بورساوا» چهارشنبه 10 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: اعلام آمادگی ایران برای تاسیس و راهاندازی بورس کالای مشترک با سوریه
سخنگوی کمیسیون مجلس: ارائه نکردن فهرست اموال مازاد دولت توسط مدیران قانونشکنی است
بانک مرکزی: نتیجه بیست و یکمین هفته عرضه اوراق بهادار دولتی اعلام شد
رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه مالی سازمان بورس: الزام بانکها به افشای اطلاعات انواع سرمایهگذاری در بازار سرمایه
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس: ساز و کار انتشار اوراق دولتی نیازمند اصلاح
بهبود معاملات بورس با فروش اموال دولتی از طریق بازار سرمایه
آخرین اخبار بورس کالا
*رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: اعلام آمادگی ایران برای تاسیس و راهاندازی بورس کالای مشترک با سوریه
به گزارش روابط عمومی بورس کالا، پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: هدف اصلی از برگزاری این جلسه تلاش در جهت توسعه روابط اقتصادی دو کشور ایران و سوریه است. اگرچه تاکنون روابط سیاسی دو کشور در سطح بسیار بالایی قرار داشته، اما روابط اقتصادی فیمابین دو کشور به میزان شایسته توسعه نیافته است که در این زمینه، یکی از راههای توسعه روابط اقتصادی، همکاری دو کشور در خصوص بازار سرمایه است.
وی ادامه داد: با توجه به حضور حدود ۳۰ شرکت در بورس اوراق بهادار دمشق، یکی از پیشنهادهای طرفهای ایرانی تسریع در درج نام شرکتهای صنعتی ایرانی در سوریه مطابق قوانین، مقررات و ضوابط بازار سرمایه سوریه است. این موضوع سبب عمیقشدن بازار سرمایه سوریه و همچنین کمک به فعالیت تولیدی این کارخانهها و بنگاههای اقتصادی خواهد شد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: موضوع دیگری که در خصوص همکاری بازار سرمایه ایران و سوریه قابل بررسی است، تجربه و دانش بالای نهادهای بازار سرمایه ایرانی در خصوص زیرساختها و نرمافزارهای مربوطه است. طرفهای ایرانی علاقهمند هستند که ضمن همکاری در خصوص این موضوعات به بازار سرمایه سوریه در توسعه ابزارها و زیرساختهای معاملاتی کمک کند.
پور ابراهیمی گفت: موضوع دیگری که در حوزه توسعه اقتصادی دو کشور از مسیر بازار سرمایه بسیار اهمیت دارد، همکاری ایران و سوریه در زمینه بورسهای کالایی است. در این زمینه، ایران آمادگی خود را برای همکاری در زمینه تامین نیاز مواد اولیه صنایع سوریه از طریق بورس کالای ایران مطرح کرده و همچنین بورس کالای ایران آمادگی کامل دارد که با همکاری طرفهای سوری، اقدام به تاسیس و راهاندازی بورس کالای مشترک ایران و سوریه و همچنین بورس کالای سوریه کند.
*سخنگوی کمیسیون مجلس: ارائه نکردن فهرست اموال مازاد دولت توسط مدیران قانونشکنی است
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس، در برنامه تیتر امشب شبکه خبر با اشاره به فروش اموال مازاد دولتی طبق قانون بودجه سال ۱۴۰۰ اظهارداشت: فروش اموال مازاد دستگاههای دولتی در بودجه شفاف روشن ذکر شده و یکی از سالمترین روش های تامین کسری بودجه فروش اموال مازاد دولتی محسوب میشود.
وی با بیان اینکه نگهداری این اموال برای دولت هزینه بر بوده و برای کشور نیز هزینه میتراشد، گفت: قانونگذار در بودجه امر کرده از محل فروش اموال مازاد بخشی از کسری بودجه تامین شود. قانون شکنی است اگر مدیری تخطی کند و دیوان محاسبات نیز وظیفه دارد در قالب تفریق بودجه آن را بررسی کند و ابزار مناسب برای برخورد با مدیران متخلف وجود دارد.
به گفته سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس، در سالهای مختلف این مسئله فرهنگی را میبینیم که مدیران احساس میکنند وقتی دارایی از دولت در اختیار دارند فقط آن را توسعه دهند و بروکراسی را گسترش دهند در حالی که وظیفه دارند به شکل کارآمد و اثربخش از آن بهره گیری کنند.
*بانک مرکزی: نتیجه بیست و یکمین هفته عرضه اوراق بهادار دولتی اعلام شد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، بانک مرکزی در اطلاعیهای ضمن اعلام نتیجه بیست و یکمین مرحله از حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در ۹ آذر ۱۴۰۰، تاریخ برگزاری حراج جدید اوراق یاد شده را ۱۶ آذر ماه جاری اعلام کرد.
مشروح اطلاعیه به این شرح است:
حداقل حجم سفارش ۵۰۰ هزار ورقه است.
وزارت امور اقتصادی و دارایی الزامی به پذیرش همه پیشنهادات دریافتی یا فروش کل اوراق عرضهشده در حراج را ندارد.
بانک مرکزی سفارشات دریافتشده را به منظور تصمیمگیری به آن وزارتخانه ارسال و وزارتخانه مزبور نسبت به تعیین سفارشهای برنده اقدام میکند. در نهایت، عرضه اوراق به تمامی برندگان انجام میشود. بانک مرکزی بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۰ مجاز به خرید و فروش اوراق مالی اسلامی دولت در بازار ثانویه اوراق است.
کارگزاری این بانک ضمن تامین زیرساخت معاملات و برگزاری حراج، تعهدی نسبت به حجم و قیمت اوراق مالی اسلامی دولتی فروشرفته نداشته و اوراق مزبور را در بازار اولیه به منظور تامین مالی دولت خریداری نخواهد کرد.
*رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه مالی سازمان بورس: الزام بانکها به افشای اطلاعات انواع سرمایهگذاری در بازار سرمایه
به گزارش خبرگزاری تسنیم، «سعید واشقانی فراهانی»، رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه مالی و خدماتی سازمان بورس و اوراق بهادار توضیح داد: از ابتدای هفته جاری با تغییرات گسترده در محتوای گزارشهای فعالیت ماهانه بانکها گام مهمی در راستای ارتقای شفافیت اطلاعاتی آنها برداشته شد.
وی افزود: با توجه به تأکید رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای ارتقای هر چه بیشتر شفافیت و کیفیت اطلاعات افشا شده ناشران، اولین گام در این راستا در گروه بانکها و مؤسسات اعتباری برداشته شد. با تغییر در محتوای اطلاعات گزارش فعالیت ماهانه بانکها، شفافیت اطلاعاتی در این صنعت بهبود خواهد یافت و تمام فعالیت بانکهای بازار سرمایه به صورت ماهانه در سامانه کدال افشا میشود.
وی تاکید کرد: با تفکیک اطلاعات مربوط به درآمدها و هزینههای مرتبط با عملیات، از اطلاعات مربوط به تسهیلات و سپردهها سعی شده است تا قابلیت استفاده از اطلاعات گزارش فعالیت ماهانه بانکها افزایش یابد.
واشقانی فراهانی بیان کرد: برنامههای مهمی در خصوص افزایش شفافیت اطلاعاتی تمام شرکتهای تحت نظارت این اداره در سازمان بورس و اوراق بهادار و در تعامل با سایر نهادهای سیاستگذاری نظیر بانک مرکزی و بیمه مرکزی و … در دست اقدام است که به مرور زمان و با عملیاتی شدن برنامههای یاد شده به اطلاع فعالان بازار سرمایه خواهد رسید.
*مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس: ساز و کار انتشار اوراق دولتی نیازمند اصلاح
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در پنل تخصصی روشهای نوین تامین مالی از طریق بازار سرمایه، ضمن اشاره به این مطلب که ضروری است فرآیند انتشار اوراق دولتی از لحاظ ساز و کار و ارکان هیچگونه تفاوتی با اوراق شرکتی نداشته باشند و اگر روند فعلی اصلاح نشود، تامین مالی دولت بیتردید به مشکل بر خواهد خورد.گفت: بازار سرمایه در وضعیت کنونی بازاری است که میتواند در خصوص انتشار اوراق، حجم آنها و همچنین میزان تامین مالی از این بازار، سیاستهایی تعیین کند.
میثم فدایی، شرکت های تامین سرمایه را یکی از بازیگران اصلی این حوزه خواند و گفت: میان وضعیت کنونی این شرکتها با وضعیت مطلوب فاصله وجود دارد.
وی با اشاره به حجم تامین مالی دولتی در سال ۹۹ از طریق اوراق بدهی گفت: حجم تامین مالی دولت طی سال گذشته، ۱۸۳ «همت» بوده که شامل اوراق خزانه، اوراق منفعت، اوراق سلف و اوراق مرابحه میشود.
فدایی در پایان سخنان خود حجم معاملات اوراق بدهی را یکی از دغدغه های فعالان بازار سرمایه برشمرد و تصریح کرد: حجم معاملات در بازار اوراق بدهی بازار سرمایه در بورس و فرابورس از ابتدای ۱۴۰۰ تا اکنون یک هزار و ۴۶۳ «همت» بوده است که معاملات عمده در برگیرنده یک هزار و ۱۳۷ «همت» بوده است، یعنی بیش از ۹۵ درصد بازار اوراق بدهی میان بازیگران بزرگ اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: معاملات بلوک در فرابورس ۱۷ «همت» و در بورس ۱۰ «همت» بوده است. معاملات خرد در بورس ۴ «همت» و در فرابورس ۵۶ «همت» بوده که عمده آن مربوط به خزانه اسلامی میشود که به پیمانکاران فروخته میشود.
*بهبود معاملات بورس با فروش اموال دولتی از طریق بازار سرمایه
«آراد پورکار»، کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به تامین کسری بودجه دولت از طریق دو راه اشاره کرد و گفت: فروش اوراق در بازار سهام به عنوان نخستین راه برای تامین مالی دولت تلقی می شود.
وی خاطرنشان کرد: تامین مالی از این راه باعث می شود تا در زمان سررسید اقدام به انتشار اوراق یا چاپ پول شود که این اتفاق با افزایش حجم نقدینگی و آثار تورمی همراه خواهد شد.
پورکار با بیان اینکه فروش اموال مازاد دولت راه دیگر تامین مالی دولت است که با آثار غیرتورمی همراه خواهد بود، گفت: اجرای این تصمیم و تامین مالی از طریق فروش اموال مازاد از جمله اقدامات مثبتی است که دولت اتخاذ کرده و می تواند تاثیر مثبت در اقتصاد داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: اموال مازاد می تواند شامل سهام دولت مانند گروه بانکیها باشد که در گذشته نیز در دستور کار دولت بود.
وی به راه اندازی بورس املاک و مستغلات و کمک آن در فروش اموال دولتی اشاره کرد و اظهار داشت: همچنین دولت می تواند سایر دارایی های منقول مانند ملک را وارد بورس و اقدام به فروش کند، این موضوع در کنار فروش سهام می تواند تاثیر زیادی را در تامین مالی دولت و بازگشت دوران رونق به معاملات بورس داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه به مزایای راهاندازی بورس املاک و مستغلات اشاره کرد و گفت: راه اندازی بورس املاک منجر به عمق بخشی معاملات بازار سرمایه می شود، همچنین در کنار آن به دلیل ورود نقدینگی های سرگردان موجود در بازار مسکن به بازار سرمایه زمینه رونق معاملات بازار سرمایه و مسکن همسو با یکدیگر فراهم می شود که این اقدام به مراتب بر معاملات سهام شرکت ها هم تاثیرگذار خواهد بود.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران روز سه شنبه 18 آبان ماه، میزبان دادوستد 50 هزار و 657 تن مواد پلیمری بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 18 هزار تن لوب کات، 10 هزار تن وکیوم باتوم، 173 تن قیر و 49 تن روغن پایه معامله شد.
شایان ذکر است تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز در این روز شاهد معامله 10 هزار و 934 تن قیر بود.
همچنین 58 هزار تن تختال، 41 هزار و 260 تن شمش بلوم، 30 هزار تن ورق فولادی، 10 هزار تن شمش چدن، 8 هزار تن آهن اسفنجی، 280 تن سولفورمولیبدن، 21 تن کنسانتره فلزات گرانبها و 4 کیلوگرم شمش طلا هم در تالار محصولات صنعتی و معدنی معامله شد.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز دادوستد 6 هزار و 511 تن شمش بلوم، دوده صنعتی، ضایعات فولادی، ضایعات باطری، ضایعات کارتن، دوده صنعتی، تیشو، تخته پالت و بدنه ضایعاتی خودرو را تجربه کرد.
در مجموع 256 هزار و 330 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.