خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 6 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
خبر خوش معاون اقتصادی رئیسجمهور برای سهامداران بورس
نماینده مجلس: کلیات طرح اصلاح نظام بانکی به زودی تصویب میشود
معاون دادستان کلکشور: حاکمیت نباید هزینه بیتجربگی مردم در بورس را بدهد
رئیس سازمان بورس: راهکار رفع بی اعتمادی سهامداران و پیگیری تزریق باقیمانده منابع صندوق به بورس
مدیرعامل فرابورس ایران: ورود استارتاپها به بازار سرمایه
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی: معاملات فرآوردههای نفتی در بورس انرژی از ۴۵ همت فراتر رفت
آخرین اخبار بورس کالا
*خبر خوش معاون اقتصادی رئیسجمهور برای سهامداران بورس
محسن رضایی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بندرعباس در حاشیه بازدید از بندر شهید رجایی در پاسخ به این سؤال که “خبر خوش آذرماهی شما برای مردم ایران چه بود؟”، اظهار داشت: در مسئله بورس وزارت اقتصاد مسئول شد تا چند کار اساسی انجام دهد.
وی با بیان اینکه در مرحله نخست مقرر شد سهامداران کوچک و خرد کانونی تشکیل دهند تا در هیئت مدیره و مدیران بورس مؤثر باشند، افزود: بالای 80 درصد سهامداران بورس، سهامداران خرد هستند.
معاون اقتصادی رئیس جمهور با یادآوری این نکته که “هماکنون برخیها با 5 میلیون، 10 میلیون و 20 میلیون در بورس سرمایهگذاری کردهاند”، ادامه داد: این سرمایهگذاران باید در بورس جایگاهی داشته باشند و بهنوعی در اداره بورس سهیم شوند.
رضایی با ابراز اینکه “مقرر شد کانونی از سهامداران خرد تشکیل شود تا نمایندگانی در هیئت مدیره داشته باشند”، تصریح کرد: مشکل بورس بهصورت دستوری حل نمیشود و هر نوع دخالت دستوری دولت ممکن است برای مقطعی مشکل بورس را برطرف کند، اما در درازمدت اوضاع بورس را بههم میزند.
وی با بیان اینکه به همین منظور مقرر شده است از یکسری عوامل مؤثر مثل بازارگردانها و آنهایی که بستههای بورسی را تعیین میکنند برای رفع مشکل بورس استفاده شود، گفت: همچنین مقرر شده است اصلاحاتی در دامنه نوسان بورس در ماههای آینده صورت گیرد تا انشاءالله وضعیت بهتر شود.
*نماینده مجلس: کلیات طرح اصلاح نظام بانکی به زودی تصویب میشود
به گزارش خبرگزاری مهر، روح الله نجابت در مراسم راه اندازی دفتر بسیج تجار و فعالین اقتصادی استان فارس، گفت: کلیات طرح اصلاح نظام بانکی به مجلس ارائه شد و جلسات مختلفی نیز در این راستا برگزار گردید و در حال تصویب است.
وی تصریح کرد: همچنین طرح بهبود فضای اقتصادی در دستور کار مجلس است و در مدت اخیر قانون بهبود محیط کسب و کار و شفاف شدن آن را در مجلس مورد بررسی قرار دادهایم.
نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی افزود: برای ساخت کشور راهی به جز شبانه روز کار کردن نداریم که این، تفکر بسیجی است و با توجه به اینکه مدیریت ارشد استان به موضوعهای اقتصادی توجه ویژهای دارد استان فارس به زودی شاهد بهبود خوبی خواهد بود.
*معاون دادستان کلکشور: حاکمیت نباید هزینه بیتجربگی مردم در بورس را بدهد
رضا خشنودی در حاشیه نشست تخصصی اخلاق اجتماعی در مدیریت شهری در مشهد در جمع خبرنگاران عنوان کرد: اسناد بهادار در بورس قابلیت خرید و فروش دارد و مردم مختارند در خرید خود، این که بر اساس تحلیلهای غلط این اقدام اقتصادی منجر به ضرر شده است را که حاکمیت نباید پاسخگو باشد.
وی اضافه کرد: پرونده پدیده با بورس متفاوت است در پرونده شرکت پدیده رفتار مجرمانه مشخصی صورت گرفته بود و عده ای به سبب این رفتار مجرمانه متضرر شده بودند.
معاون دادستان کل کشور گفت: در بحث بورس نیز اگر یک رفتار مجرمانهای ثابت شود و شرایط اثبات یک عنوان اتهامی وجود داشته باشد و عمل، مجرمانه محسوب شود افراد زیاندیده میتوانند درخواست مطالبه ضرر و زیان بدهند.
خشنودی افزود: منتهی افکار عمومی بدانند بنا نیست حاکمیت، صندوق ذخیره ارزی داشته باشد و مردم هرجا به سبب انجام فعالیتهای اقتصادی ارادی متضرر شدند پول پرداخت شود، این توقع، مبنای عقلی، منطقی و اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: دلیل ندارد یک درصد از جمعیت ایران در بورس متضرر شوند و زیان آنها از سهم ۹۹ درصد مردم جبران شود.
وی تاکید کرد: اصل شفافیت یک اصل پذیرفته شده در نظام حکمرانی خردورز است و ما از شفافیت حمایت میکنیم.
*رئیس سازمان بورس: راهکار رفع بی اعتمادی سهامداران و پیگیری تزریق باقیمانده منابع صندوق به بورس
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مجید عشقی با اشاره به سیاست دولت مبنی بر عدم تبدیل ارز صندوق توسعه ملی به ریال و تزریق منابع از محل ریالهایی که قبلا تبدیل شده به صندوق تثبیت اعلام کرد: با بازگشت اعتماد و ثبات به بازار سرمایه نیازی به منابع صندوق نخواهیم داشت. هرچند صندوق تثبیت و توسعه بازار در جایی که لازم باشد ورود پیدا میکند اما تلاش می شود کمترین حضور را داشته باشد تا بازار به حالت عادی برگردد. همچنین پیگیریها برای حذف قیمت گذاری دستوری صنایع مختلف از جمله صنعت خودرو ادامه دارد. بسته سیاستگذاری نیز برای سهام عدالت طراحی و بر این نکته تاکید شده، بازار سرمایه مسیری متعادل و رو به رشد خواهد داشت.
وی افزود: راهکار رفع بی اعتمادی سهامداران، ایجاد ثبات در بازار است. ثبات در بازار باعث بازگشت اعتماد سرمایهگذاران عمده و خرد میشود. شفافیت اطلاعات مالی و اطلاعات منتشره شرکتها توسط سازمان پیگیری میشود. اگر اطلاعاتی که روی کدال منتشر میشود و اطلاعاتی که در اختیار سرمایهگذاران قرار میگیرد، شفاف باشد سرمایه گذار میتواند اعتماد کند. منظور از اطلاعات شفاف این است که صورتهای مالی شرکتها مبهم و متناقض نباشد. درحال حاضر در چند صنعت از جمله صنعت بانکداری، تناقض وجود دارد. اگر این مشکل حل شود، اطلاعات مالی شفاف شده و در نتیجه اعتماد سرمایه گذاران به بازار برمیگردد.
وی تصریح کرد: در این راستا سیاستی که سازمان بورس دنبال کرد و خوشبختانه سیاستگذاران دولتی از جمله وزیر اقتصاد، معاون اول رئیس جمهور و رئیس جمهور روی آن تأکید دارند این است که بتوان ثبات را در سیاستها به نحوی اعلام کرد که سهامداران و شرکتها تکلیف را بدانند و قادر باشند در بلند مدت برنامهریزی کنند. رویکرد کلی دولت حذف قیمت گذاری دستوری است.
*مدیرعامل فرابورس ایران: ورود استارتاپها به بازار سرمایه
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، امیر هامونی با اشاره به اینکه در قدم اول، شرکت تپسی به عنوان اولین استارتاپ در فرابورس پذیرش شد، گفت: سایر استارتاپها مثل فیلیمو هم درخواست پذیرش در فرابورس را دادهاند که در حال بررسی است.
وی با تاکید بر اینکه شرکتهای استارتاپی به دلیل داراییهای نامشهود زیادی که دارند نسبت به سایر شرکتهای بازار سرمایه با ریسک بالاتری مواجهند، افزود: به همین دلیل در قدم اول برای عرضه اولیه این شرکتها، سهام آنها به مردم عرضه نمیشود بلکه به طور غیر مستقیم و از طریق مشارکت صندوقهای سرمایهگذاری و سایر نهادهای مالی عرضه اولیه انجام خواهد شد.
مدیرعامل فرابورس ایران در پاسخ به این پرسش که استارتاپها برای ورود به بازار سرمایه باید چه شرایطی را احراز کنند، اظهار داشت: این شرکتها مثل همه بنگاههایی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند باید شرایط پذیرش را که توسط فرابورس مشخص شده، احراز کنند.
وی ادامه داد: همچنین علاوه بر شرایط فوق، شروط ۱۷ گانهای نیز توسط کارگروه استارتاپها تعیین شده که باید آنها را پیش از ورود به بازار سرمایه فراهم کنند.
هامونی درخصوص این شروط ۱۷ گانه به چند مورد مهم آن اشاره کرد و گفت: مثلا باید درصدی از سهام خود را نزد هیأت پذیرش فرابورس به وثیقه بگذارند تا زمانی که ریسکهای شرکت به حداقل رسید این سهام به مرور در بازار سرمایه عرضه خواهد شد.
*معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی: معاملات فرآوردههای نفتی در بورس انرژی از ۴۵ همت فراتر رفت
محمد صالحیفر معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی ایران در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بورس انرژی در سالهای اخیر میزبان عرضه انواع فرآوردههای اصلی و ویژه نفت خام شامل نفت گاز، بنزین، نفت سفید، گاز مایع، نفت کوره و نفتای سنگین و سبک و سایر فرآوردههای ویژه در رینگ بینالملل بوده و با استفاده از یک سازوکار، امکان ورود خریداران بالقوه به منظور توسعه صادرات و ارتقای سطح بازاریابی مشتقات نفتی را فراهم کرده است.
وی گفت: در رینگ صادراتی بورس انرژی، خریداران خارجی پس از ارائه مدارک، کد معاملاتی خود را دریافت کرده و از طریق این کد میتوانند در جلسات معاملاتی بورس شرکت و معامله کنند. یکی از نکات مهم در این زمینه حفظ محرمانگی اطلاعات خریداران است که بر اساس قانون بازار اوراق بهادار تمامی ارکان موظف به رعایت این امر هستند.
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی ایران با اشاره به این که در سال گذشته ۴ میلیارد دلار صادرات انواع فرآوردههای هیدروکربوری از طریق بورس انرژی صورت گرفته، گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون ۳.۵ میلیون تن فرآورده به ارزش بیش از ۴۵ هزار میلیارد تومان در رینگ صادراتی معامله شده است. با تقویت رینگ صادراتی، مرجعیت قیمت گذاری انواع محصولات، مبتنی بر مکانیزمهای معاملاتی بورس تعیین می شود که این اتفاق منجر به کشف قیمتها، افزایش رقابت پذیری برای خرید محصولات و کسب درآمد برای عرضه کنندگان خواهد شد.
وی با ذکر این نکته که تسویه معاملات در بورس انرژی بسته به نیاز عرضه کنندگان میتواند در چهارچوبهای مقرراتی و خاص خود مورد استفاده قرار گیرند، گفت: روشهای تسویه نقدی، خارج از پایاپای، با تضامین، چند مرحلهای، چهارچوبهایی هستند که می توانند نیاز فروشندگان فرآوردههای نفتی را در این زمینه برطرف کنند. شرکت سپردهگذاری مرکزی به عنوان اتاق پایاپای بورس نیز نقش مهمی در این حوزه ایفا میکند، همچنین عرضهکنندگان می توانند از طریق روش تسویه خارج از اتاق پایاپای نیز اقدام به تسویه معاملات خود با خریداران کنند و تعدادی دیگر از طریق حسابهایی با معرفی فروشنده و خریدار خارج از اتاق پایاپای انجام میشود.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 3 آذر ماه میزبان عرضه300 هزار و 80 تن ورق گرم، 136 هزار و 832 تن میلگرد، 137 هزار تن خاک روی، 12 هزار و 586 تن تیرآهن، 5 هزار تن ورق سرد، 2 هزار و 32 تن نبشی، و یک کیلوگرم شمش طلا است.
عرضه بیش از 593 هزار تن فولاد و خاک روی
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، برای نخستین بار 21 تن کنسانتره فلزات گرانبها و 126 تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص در تالار حراج باز بورس کالای ایران عرضه می شود.
تالار صادراتی بورس کالای ایران شاهد عرضه 24 هزار تن قیر، 3 هزار تن مس کاتد، 2 هزا رو 209 تن پلی وینیل کلراید و 260 تن اسید نیتریک است.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران نیز میزبان عرضه 73 هزار و 397 تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، وکیوم باتوم، گوگرد، لوب کات و قیر است.
همچنین ۳۰ هزار تن شمش بلوم شرکت آهن و فولاد ارفع در ۶ قالب قرارداد ۵ هزار تنی کشف پریمیوم روی تابلو معاملات می رود.
بازار فرعی بورس کالای ایران در این روز عرضه یک هزار و 722 تن اتیل بنزن، بوتادین، تسمه فولادی و دی اکتیل فتالات را تجربه می کند.
در مجموع 695 هزار و 305 تن انواع کالا در تالار های مختلف بورس کالای ایران عرضه می شود.