خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 3 مهر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
عضو کمیسیون عمران مجلس: بورس کالا، مرکز ثقل حمایت از تولید است
فروش حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان اوراق مالی دولت در روزهای منفی بورس
دبیر کل کانون کارگزاران بورس: کارگزاریها ۲۱ هزار میلیارد اعتبار پرداخت کردند
چگونه سهامداران از سرمایه خود صیانت کنند؟
بازارگردانی دستوری راه حل جمع کردن صفهای فروش نیست
لزوم تدوین راهکارهایی برای افزایش عمق بازار سرمایه
آخرین اخبار بورس کالا
*عضو کمیسیون عمران مجلس: بورس کالا، مرکز ثقل حمایت از تولید است
عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت و گو با «کالاخبر» گفت: اگر تولیدات سیمان بهدرستی در بورس عرضه شود و کل حجم تولید از بازار سنتی و دلالی خارج شود، با حذف مافیا و دلالان، قیمتها به تعادل میرسد بهطوریکه هم تولیدکننده سود منطقی خواهد داشت و هم مصرفکننده، ناچار نیست سیمان را از بازار سیاه خریداری کند؛ این اتفاق هم اکنون در حال تحقق است.
سید البرز حسینی خاطرنشان کرد: سیمان یک محصول بومی است یعنی هم دانش فنی تولید این محصول در کشور وجود دارد و هم نهادههای مورد نیاز تولید در طبیعت کشور موجود است بنابراین تولید این محصول به ارز وابسته نیست که با هر تلاطم قیمت ارز، منتظر تکانههای شدید در این حوزه باشیم البته اگر دستکاری از سوی دولت صورت نگیرد، شاهد التهاب بازار و رشد کاذب قیمتها نخواهیم بود و رمز تحقق این موضوع نیز عرضه مستمر محصول و پاسخگویی نیاز بازار از طریق بورس کالاست.
وی افزود: در حوزه بازار فولاد نیز اگر شرایط عرضه کل زنجیره در بورس کالا محقق شود شاهد مدیریت صحیح بازار به دور از دخالت های دستوری خواهیم بود؛ این رویه ظرفیت بالای مکانیسم بورس کالا را نشان می دهد که باید از آن نهایت بهره را در شفافیت بازار و حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده برد.
*فروش حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان اوراق مالی دولت در روزهای منفی بورس
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بانک مرکزی جمهوری اسلامی نتایج فروش هجدهمین مرحله از حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال 1400 در هفته منتهی به 30 شهریور را اعلام کرد.
براساس اطلاعات منتشر شده توسط این بانک در هجدهمین مرحله فروش اوراق دولت در سال 1400 بالغ بر 10 هزار و 890 میلیارد تومان از اوراق دولت فروش رفته است.
درحالی دولت طی یک هفته گذشته حدود 11 هزار میلیارد تومان اوراق به فروش رسانده است که شاخص بورس طی این روزها روندی نزولی را طی می کند. فعالان بازار سرمایه یکی از علل منفی شدن شاخص در این روزها را فروش سهام توسط اشخاص حقیقی و حقوقی برای خریدن اوراق دولت عنوان می کنند.
*دبیر کل کانون کارگزاران بورس: کارگزاریها ۲۱ هزار میلیارد اعتبار پرداخت کردند
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمدرضا دهقانی درخصوص فشار کارگزاری ها برای تسویه اعتبار مشتریان در اواخر شهریور که پایان سال مالی اغلب آنها است به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بانک به کارگزاریها تسهیلات میدهد و کارگزاریها در این بین نقش توزیع تسهیلات را دارند.
وی افزود: به این صورت کارگزاریها از بانک تسهیلات میگیرند و بین مشتریانی که واجد شرایط هستند، توزیع میکند. طبق قرارداد، رابطه مشتری و کارگزار می تواند نامحدود باشد اما اعتبار داده شده باید در سررسید 3 یا 6 ماه آینده و یا در انتهای سال مالی تسویه شود و مشتریان قبل از انعقاد قرارداد از آن اطلاع کافی دارند.
این مقام مسئول ادامه داد: طبق ضوابط قرارداد به علت اینکه در شهریور، سال مالی اغلب کارگزاریها تمام میشود باید حساب را نزد بانک تسویه کنند. چرا که کارگزاری ها ترجیح میدهند بدهی کمتری در صورتهای مالی منتشر شود. اما این ترجیح باعث نمی شود فشار جدی از سمت کارگزاری ها در رابطه با تسویه اعتبار به مشتریان وارد شود. به علت اینکه آنها مهلت تسویه اعتبارات مشتریان را تمدید میکنند.
وی درخصوص میزان اعتبارات پرداخت شده کارگزاری ها به مشتریان توضیح داد: رقم مانده بدهی تعدیل شده شرکتهای کارگزاری، شاخص خوبی از حجم اعتبارات پرداخت شده است. این مبلغ ۲۱ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به حجم کل سپرده و تسهیلات بانکی مقدار قابل توجهای نیست. رتبه بندی کارگزاریها و اعلام آن در گذشته تکلیفی از سوی سازمان بورس بود اما در حال حاضر الزامی به کارگزاریها در این رابطه وجود ندارد. بنابراین این رتبه بندی ها منتشر نمیشود.
*چگونه سهامداران از سرمایه خود صیانت کنند؟
مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، صیانت از سرمایه سهامداران را یک اصل تلقی کرد که گاهی با چالشهایی مواجه میشود و گفت: لازم است، تحولات و اخبار تاثیرگذار به دقت تحت نظر سرمایه گذاران قرار بگیرند تا آنها بتوانند با هدایت و جایگزینیهای بهموقع از فرصتهای سودآوری در بازار منتفع شوند و از سرمایه خود محافظت کنند. این امر، بیتردید برای سرمایهگذاران غیرحرفهای و سهامدار خرد به آسانی میسر نمیشود.
احسان رضاپور نیکرو با اشاره به اینکه صندوقهای سرمایهگذاری توسط کارشناسان و متخصصان بازار سرمایه مدیریت میشوند، اظهار کرد: زمانی که سرمایهگذاران سرمایه خود را به صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان میسپارند، با این اقدام، سرمایه خود را به مخاطره نمیاندازند و عملکرد بهتری را نیز تجربه خواهند کرد.
رضاپور با اشاره به نوع رفتار سهامداران و رویکرد آنها در شرایط فعلی اذعان داشت: نگاه بلندمدت، توجه و وزندهی بیشتر به ارزش نمادها در صنایع مختلف و تشکیل سبد متنوعی از اوراق بهادار یا صندوقهای مختلف از جمله عواملی است که بهبود عملکرد سهامداران را در پی دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت، در شرایط نزولی بازار، گاهی رفتارهای اشتباه از سوی سرمایهگذاران نهادی نیز بروز میکند. صندوقهای سرمایهگذاری با مدیران حرفهای کمتر دچار تصمیمهای هیجانی شوند، مگر اینکه آنها در شرایط ابطال واحدها و نیاز به تامین نقدینگی قرار گیرند که این امر موجب ورود اجباری آنها بهعنوان عرضهکننده در بازار میشود.
*بازارگردانی دستوری راه حل جمع کردن صفهای فروش نیست
محمدرضا صادقی مقدم کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در پاسخ به این پرسش که همچنان نمادهایی هستند که در صف فروش قفل باشند؟ بیان کرد: با توجه به ابهاماتی که در رابطه با قیمت دلار و شرایط سیاسی وجود دارد در برخی از روزها شاهد این امر هستیم که تعداد نمادهایی که در صف فروش هستند از تعداد نمادهایی که در صف خرید هستند بیشتر است، بنابراین تذکر ما به سهامداران این است که به اطلاعات، گزارشها سود و زیان شرکتها قبل از تصمیم به خرید، بیشتر توجه کنند.
وی ادامه داد: نمیتوانیم با اجبار ، سهامداران عمده و بازارگردان ها را به عملی مخالف با اصول بازار سرمایه مجبور کنیم، بلکه باید به جای این امر باید روی مزایای بازارگردانی تاکید شود.
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: با برخوردهای حقوقی و کیفری هم نمی توان بازارگردان ها را مجبور کرد که بر خلاف روند بازار سرمایه رفتار کنند. بلکه باید با افزایش دامنه نوسان جذابیت را برای بازارگردانی بیشتر کنیم و تلاش هایی در راستای کاهش کارمزدها در پیش بگیریم.
وی در پایان عنوان کرد: در هر حال حاضر بازار سرمایه کشور ما یکی از بالاترین نرخها ی مالیات و نقل و انتقال سهام را دارد و باید فکری در راستای کاهش این مالیاتها در نظر گرفته شود. به علت اینکه کاهش مالیات میتواند منجر به ارتقای بازارگردانی در بازار سرمایه شود.
*لزوم تدوین راهکارهایی برای افزایش عمق بازار سرمایه
روزبه شریعتی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه یکی از سیاستهای اصلی و اهداف متولیان بازار سرمایه، افزایش عمق این بازار است، گفت: برای رسیدن به این هدف یکی از مهمترین راهکارها افزایش سرعت عرضههای اولیه و ورود شرکتها به بازار است که برای تسریع این روند باید راهکارهایی را تدوین کرد تا سرعت پذیرش شرکتها و عرضههای اولیه سهام به ویژه در شرکتهای کوچک افزایش یابد.
وی در روند عرضههای اولیه، موضوع قیمت گذاری و کشف نرخ را بسیار مهم و کلیدی دانست و ادامه داد: در صورتی که این کشف نرخ درست و کارشناسی صورت گیرد، میتواند باعث ورود نقدینگی جدید و رونق بازار شود.
وی با اشاره به تغییرات اخیر در عرضههای اولیه اظهار داشت: بر اساس آمار، صندوقهای سرمایهگذاری بیش از 8 میلیون نفر سرمایه گذار دارند و این در حالی است که حداکثر کدهای مشارکت کننده در یک عرضه اولیه بیش از 3 میلیون کد است، پس تخصیص برخی از عرضههای اولیه کوچک به صندوقهای سرمایهگذاری باعث تشویق مردم برای سرمایهگذاری غیرمستقیم و افزایش جذابیت صندوق های سرمایه گذاری میشود.
شریعتی با تاکید بر اینکه سازمان بورس در راستای بهبود عرضههای اولیه بهتر است، تصمیمی هم برای دامنه نوسان آنها بگیرد، گفت: در صورتی که دامنه نوسان در روزهای بعد از عرضه اولیه باز باشد و یا در محدودههای بالای 10 الی 15 درصد تعیین شود، دیگر شاهد پدیده صف نشینی برای عرضههای اولیه نخواهیم بود.
کارشناس بازار سرمایه در ادامه با تاکید بر اینکه این تغییرات در مجموع اتفاقی مثبت و در جهت توسعه و تعمیق بازار سرمایه است، تصریح کرد: همیشه رویههای جدید در ابتدای راه با انتقاداتی همراه میشود و به طور معمول در گذر زمان مزیتهای آن مشخص تر شده و طرفداران و موافقان بیشتری پیدا میکند.
*لزوم تدوین راهکارهایی برای افزایش عمق بازار سرمایه
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز چهارشنبه 31 شهریورماه، میزبان دادوستد 810 تن پلی وینیل کلراید، 55 تن عایق رطوبتی و 23 هزار و 400 تن قیر بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 2 هزار و 887 تن مواد پلیمری، 11 هزار و 842 تن مواد شیمیایی، 15 هزار تن وکیوم باتوم و یک هزار تن گوگرد معامله شد.
شایان ذکر است تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز دادوستد 21 هزار و 833 تن تیرآهن، میلگرد، سبد نبشی و ورق سرد را تجربه کرد.
همچنین 15 تن کنسانتره فلزات گرانبها و یک هزار و 500 تن سیمان نیز در تالار مذکور مورد معامله قرار گرفت.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم شاهد معامله 352 تن انیدریدفتالیک، 450 تن بوتادین و 44 تن دی اکتیل فتالات بود.