خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 29 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
قائم مقام وزارت صنعت: اجرای طرح کشف پریمیوم در بورس کالا بازار را قابل پیشبینی میکند
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس: پروند پوسیده «وزارت راه» و خودروی دست دوم
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: مکانیزم تولید، توزیع و ساختار خودرو سازان اصلاح شود
نماینده مجلس: ادعای وزیر اقتصاد رد شد
سرپرست سازمان تامین اجتماعی: وصول طلب ۸۹ هزار میلیارد تومانی تامین اجتماعی از دولت از طریق سهام
مدیرعامل فرابورس: قیمتگذاری دستوری از آفتهای اقتصاد است
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس؛ مجوز تاسیس بانک تسویه؛ راه حل استقبال ناشران از سامانه سجام
آخرین اخبار بورس کالا
*قائم مقام وزارت صنعت: اجرای طرح کشف پریمیوم در بورس کالا بازار را قابل پیشبینی میکند
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمد صادق مفتح در خصوص طرح وزارت صنعت مبنی بر استفاده از قرارداد کشف پریمیوم در مدیریت هوشمند بازارهای کالایی و رفع دغدغه های تولید گفت: طبق این قرارداد ، تولیدکننده و مصرف کننده می توانند برای بازده زمانی یکساله و یا بیشتر برنامه ریزی و از آینده بازار و فروش کالا و تامین مواد اولیه اطمینان حاصل کنند. یعنی با بهره گیری از ظرفیت بورس کالا، بازار برای فعالان اقتصادی و تولید، قابل پیش بینی می شود.
وی افزود: در انعقاد قراردادهای بلند مدت در بورس کالا، یک شرکت تولید کننده وقتی محصول را برای ۶ ماه و حتی یکسال آینده عرضه می کند، مازادی برای مقطع زمانی ۶ ماهه یا یکساله پیدا می کند و می تواند بعد از پوشش نیاز بازار داخل، برای صادرات اقدام کند. با این روش، صادرات قابل برنامه ریزی می شود و وقتی شرکتی از امروز می داند برای نیاز داخل و صادرات طی ۶ ماه آینده به چه میزان تولید نیاز دارد به خوبی برنامه ریزی می کند که امتیازی برای تولیدکنندگان به شمار می رود.
مفتح گفت: به تدریج با آشنایی کامل صنایع با این طرح ، استقبال آنها بیشتر خواهد شد. چرا که در این روش، هم خریدار ماده اولیه مطمئن است ماده اولیه خریداری شده را در اختیار دارد و هم تولید کننده می داند ، محصول را برای تحویل در آینده فروخته و مازاد را صادر می کند. این رویه ، ثبات و آرامش خاصی به بازار می دهد و از ناحیه مصرف کننده ، تولید کننده و بازار مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
*رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس: پروند پوسیده «وزارت راه» و خودروی دست دوم
به گزارش بورس نیوز، عزت اله اکبری، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، درخصوص وضعیت خودرو اظهار کرد: تمامی بنگاههای اقتصادی بر اساس توان، پتانسیل و بهرهوری خود به حیات ادامه میدهند و باورمان این است که اگر دولت از تصدیگری دست بردارد، تمام مجموعههای دولتی به خصوص خودروسازان میتوانند به رشد دست یابند و پاسخگوی بخش اعظم نیازهای خودرویی کشور باشند.
وی افزود: توقع مجلس از خودروسازان اینگونه است که نیاز مردم را تامین کنند البته با تاکید بر اصل رقابتی بودن قیمتها تا مردم توان خرید خودروهای داخلی را داشته باشند؛ تمام خودروییها به خصوص دیزلیها باید بتوانند رقابت را با دیگر تولیدکنندگان جهانی داشته باشند و در این مسیر همکاری سیستم بانکی در راستای فروش قسطی و شرایطی برای مردم نیز احساس میشود.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: شرکتهای دانش بنیان ما آمادگی ساخت قطعاتی که خودروسازان نیاز داشته باشند را دارند و توقع داریم که این قراردادهای تضمین خرید با شرکتهای خودروسازی بسته شود و شرکتها هم استانداردهایشان را به حد قابل قبول برسانند.
وی بیان کرد: از طرفی ایران خودرو دیزل فایلی از مجموعه شرکتهای دانش بنیان را داشته باشد که با آنها قرارداد تضمین خرید ببندد یعنی دو طرف همدیگر را حمایت کنند. ما به وزارت راه در دولت قبل خیلی توصیه کردیم اما گوش نکردند تا ناوگان حمل و نقل را با یک قرارداد دوساله، ۸ ساله و ۱۰ ساله نوسازی کنند.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اینکه بخش مصرف کننده مشکل دارد، خاطرنشان کرد: وقتی وزارتخانهای ترجیح میدهد خودروهای فرسوده را از کشورهای دیگر وارد کند، این حرف به منزله “توهین” به تولید کشور است؛ اگر ما توان تولید دیزل را نداشتیم بحث متفاوت بود اما؛ زمانی که این توان ساخت در کشور وجود دارد، نباید واردات را اولویت قرار دهیم.
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: مکانیزم تولید، توزیع و ساختار خودرو سازان اصلاح شود
نماینده مردم قزوین، و البرز در مجلس با تأکید بر اینکه افزایش قیمت خودرو و قیمتگذاری دستوری بی توجهی به رای نمایندگان و مردم است، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: نمایندگان مجلس به ویژه کمیسیون صنایع و معادن خواستار دقت و توجه بیشتر در زمینه صنعت خودرو هستند و منتظرند تا ببینند در حوزه خودرو در بحث مربوط به کمیت، کیفیت و قیمت، چه اتفافی خواهد افتاد.
لطفالله سیاهکلی افزود: امیدواریم مشکلات موجود در مکانیزم تولید و توزیع خودرو برطرف شده و ساختار خودروسازان کشور اصلاح شود.
وی خاطر نشان کرد: با رفع ابهامهای موجود در طرح ساماندهی خودرو و تصویب آن، امیدواریم واردات خودرو در چارچوب مقرراتی که دولت تعیین میکند، صورت گیرد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: هزینه های سربار باید کاهش یافته و از مردم گرفته نشود. گرفتن هزینههای سربار از مردم، بی توجهی و ظلم به مصرف کننده و مشتری است.
*نماینده مجلس: ادعای وزیر اقتصاد رد شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، احسان ارکانی درباره جلسهی گذشته احسان خاندوزی با کمیسیون برنامه بودجه مجلس و با محوریت عملکرد دولت در تحقق منابع درآمدی بودجه و بررسی ظرفیتها و راهکارهای تامین کسری بودجه به اقتصاد آنلاین اعلام کرد: ادعای خاندوزی مبنی بر عدم عرضه اوراق بدهی در بورس در بررسیهای کمیسیون برنامه و بودجه و گزارشهای دیوان محاسبات، رد شده است .
وی افزود: بر اساس گزارش دیوان محاسبات، دولت و وزارت اقتصاد مجوز فروش ۶۷ هزار میلیارد تومان اوراق طی ۶ ماه گذشته، داشتند اما در این مدت ۱۱۴هزار میلیارد تومان، اوراق فروخته شده و یکی از دلایل عدم استقراض دولت در این مدت، انتشار بیش از حد مجاز اوراق قرضه بوده که افت بازار سرمایه را در پی داشت .
وی تصریح کرد: 10 هزار میلیارد تومان از اوراق منتشره، صرف پرداخت سررسید اوراق فروخته شده در گذشته شده و ادامه این روند، میتواند مشکلات بزرگی مشابه اوایل دهه ۹۰ موسسات مالی و اعتباری را به وجود آورد. بنابراین وزیر اقتصاد باید درباره ادعاهای غیر واقع درمورد انتشار اوراق شفاف سازی کند .
*سرپرست سازمان تامین اجتماعی: وصول طلب ۸۹ هزار میلیارد تومانی تامین اجتماعی از دولت از طریق سهام
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، هاشم موسوی با اعلام عادی بودن کسری صندوق تأمین اجتماعی به دلیل مخارج بسیار زیاد و در برگیری اعضای مرتبط با این صندوق به فارس گفت: یکی از موارد مهم، پیگیری وصول مطالبات صندوق تأمین اجتماعی از دولت است تا در قالب واگذاری سهام حداقل 89 هزار میلیارد تومان طی سال جاری ، اخذ و بخشی از مشکلات کمبود منابع رفع شود. همچنین برنامه توسعه درآمد تأمین اجتماعی برای سال آینده اجرا خواهد شد.
وی درباره مجموع مطالبات سازمان تأمین اجتماعی از دولت هم توضیح داد: میزان مطالبات حداقل 300 هزار میلیارد تومان بابت تعهدات دولت در حق بیمههایی است که باید پرداخت میشد و تکالیفی که طبق قانون بر دوش دولت گذاشته شده است.
موسوی افزود : به عنوان مثال تخفیفاتی برای بیمه اقشار خاص مانند بیمه کارگران کمتر از پنج نفر، بیمه قالیبافان، بیمه رانندگان و صیادان که دولت تعهد کرده میزان تخفیف حق بیمهها را به تأمین اجتماعی پرداخت کند. امید می رود سال جاری دولت به تعهد خود عمل کند و برای سال آینده، ردیف مستقلی در قالب لایحه بودجه پیشبینی کند و بدهی به تأمین اجتماعی را بپردازد .
*مدیرعامل فرابورس: قیمتگذاری دستوری از آفتهای اقتصاد است
به گزارش ایرنا از روابط عمومی شرکت فرابورس ایران، «امیرهامونی» با اشاره به ریشهیابی تورم بالا در اقتصاد کشور گفت: وقتی سخن از حذف قیمتگذاری دستوری میشود باید این نکته را نیز مدنظر قرار داد که نرخ سود هم باید مانند قیمت محصولات و کالاها، در بازار و به صورت غیر دستوری تعیین شود.
به گفته مدیرعامل فرابورس نمیتوان همزمان نرخ محصولی را کنترل کرد اما انتظار داشت این موضوع اثری در قیمت سهام آن شرکت نداشته باشد. اقتصاد ایران سالهاست با این عارضه درگیر است.
وی در ادامه به دغدغه جامعه سهامداری در خصوص نوسان نرخ دلار اشاره کرد و گفت: تصور چسبندگی تورم به نرخ دلار از نگاه های غلطی است که در اقتصاد کشور حاکم شده، در واقع، گرانی و تورم است که به دلار سیگنال حرکت صعودی میدهد.
هامونی با اشاره به اینکه فرمول تعیین نرخ دلار یک فرمول درونزاست، افزود: میزان تورم کشور، منهای تورم کشورهایی که بیشترین تراز پرداختها را با آنان داریم، منجر به پایین آمدن ارزش ریال یا گران شدن قیمت دلار میشود و هرگونه مداخله در این فرمول صحیح، منجر به ایجاد رانت و فساد برای یک عدهای خواهد شد، برهمین اساس به جای کنترل اسمی دلار باید تورم را مهار کرد و برای کنترل تورم باید ریال را مدیریت و این مسیر را با همین فرمان به جلو هدایت کرد.
*مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس؛ مجوز تاسیس بانک تسویه؛ راه حل استقبال ناشران از سامانه سجام
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با خبر نیمروزی شبکه یک سیما در پاسخ به این سوال که چرا شرکتهای بورسی رغبتی به پرداخت سود مجامع از طریق سجام ندارند، گفت: بانکیها و برخی دیگر از ناشران که سهامداران عمده آنها بانکها هستند، مایل هستند این پول و سود نقدی در مجموعه خود آنها رسوب یا به گردش درآید.
محسن انصاری مهیاری ادامه داد: برای پرداخت سود از طریق سپردهگذاری، ناشر به ازای هر سهامدار باید مبلغ ۲۵۰ تومان به شرکت سپرده گذاری مرکزی پرداخت کند که این عدد مصوب ۵ سال گذشته بوده و تاکنون افزایش نیافته اما پرداخت همین مبلغ برای برخی از ناشران به عنوان دلیل عدم استقبال ذکر شده است.
وی با بیان اینکه یکی از دلایل اصلی و مانع پیش رو برای اجرای کامل این موضوع، تراکنشهای بانکی و کامزدها است، اظهار کرد: اگر ناشران بخواهند خود سود مجامع را پرداخت کنند هزینهها بیشتر از این خواهد شد علاوه بر اینکه حرکتی برخلاف تسهیل کار سهامداران که اصلی ترین عامل برای یکسانسازی پرداخت سود مجامع است، صورت میگیرد.
انصاری گفت: سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر متولی بازار سرمایه جلسات خوبی طی روزهای اخیر با بانک مرکزی داشته که توافق هایی خوبی در این خصوص به دست آمده است. اگر شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه بتواند به عنوان بانک، مجوز تاسیس بانک تسویه را اخذ کند و به عنوان عضو مورد اعتماد در سامانه تسویه ناخالص آنی یا اتاق پایاپای پذیرفته شود، هم میزان تراکنشها بالا می رود و هم اینکه هزینهها به تعداد قابل توجهی کاهش مییابد که این موضوع میتواند به استقبال شرکتها در استفاده از سامانه سجام برای پرداخت سود مجامع منجر شود.
*آخرین اخبار بورس کالا
طرح ویژه وزارت صمت چهارشنبه 26 آبان ماه از طریق قراردادهای کشف پریمیوم محصولاتی چون مس کاتد، شمش فولاد، تختال و آلومینیوم به منظور مدیریت هوشمند بازار و رفع دغدغه تولیدکنندگان در بورس کالا آغاز می شود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، بر این اساس در این تاریخ 12 قرارداد کشف پریمیوم مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران (مجموعا 30 هزار تن)، 4 قرارداد شمش بلوم شرکت فولاد کاوه جنوب کیش (معادل80 هزار تن)، 12 قرارداد شمش بلوم شرکت جهان فولاد سیرجان (معادل 48 هزار تن) و 12 قرارداد شمش بلوم شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (معادل 120 هزار تن) در بورس کالا عرضه می شود. در ادامه نیز 3 قرارداد شمش هزار پوندی آلومینیوم شرکت آلومینای ایران (معادل 1500 تن)، 2 قرارداد تختال فولاد خوزستان (معادل 150 هزار تن) و 3 قرارداد تختال فولاد هرمزگان جنوب (معادل 60 هزار تن) روی تابلو می رود.
همچنین یک قرارداد لوله مسی شرکت صنایع مس شهید باهنر نیز به حجم 6 تن در قالب کشف پریمیوم عرضه می شود.
همچنین در این روز تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران میزبان عرضه 139 هزار و 324 تن میلگرد، 17 هزار و 3 تن تیرآهن، 5 هزار تن ورق سرد،432 تن نبشی، یک هزار تن مس کاتد2، 400 تن شمش بلوم، 80 تن بیلت و اسلب مسی، 15 تن کنسانتره فلزات گرانبها و 30 کیلوگرم شمش طلا است.
43 هزار و 330 تن قیر، 6 هزار تن گوگرد و 3 هزار تن مس کاتد، 2 هزار و 209 تن پلی وینیل کلراید، 520 تن اسلاک واکس و 260 تن اسیدنیتریک در تالار صادراتی بورس کالای ایران عرضه می شود.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران در این روز شاهد عرضه 36 هزار و 554 تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، وکیوم باتوم و قیر است.
تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران عرضه 1 تن سبد زعفران را تجربه می کند.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز میزبان عرضه 66 تن انیدریدفتالیک صادراتی و 586 تن اسلب برنجی، بوتادین، بیلت برنجی، دی اکتیل فتالات، ضایعات فلزی و ضایعات گندله است.