خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 27 فروردین 1401

سر خط مهمترین خبرها:
معاون اقتصادی رئیس جمهور: مصوبات ۹ بندی ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ابلاغ شد
معاون وزارت صمت: عوارض صادراتی پلکانی مصوبه ستاد تنظیم بازار است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: ایجاد زبان مشترک بین اهالی بازار سرمایه و صاحبان سرمایه
کاهش هزار میلیارد تومانی سود یک شرکت معدنی با افزایش عوارض صادراتی
تسهیل در انتشار اوراق با مبنا قرار گرفتن رتبه اعتباری اشخاص
تکرار اشتباهات گذشته ضربه به تحرکات اعتمادساز بازار سرمایه
آخرین اخبار بورس کالا
*معاون اقتصادی رئیس جمهور: مصوبات ۹ بندی ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ابلاغ شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محسن رضایی در نامه ای مصوبه های بند “و” جلسه ١٢ بهمن ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درخصوص بسته سیاست های تشویقی و رفع موانع تولید را به وزیر اقتصاد ابلاغ کرد که ۵ بند از ٩ بند ابلاغی به بورس کالا ارتباط دارد.
براین اساس، وزارت اقتصاد موظف است با هدف تسهیل فرآیند انتشار انواع اوراق مالی اسلامی و افزایش سهم بخش خصوصی از بازار بدهی نسبت به اجرای موارد زیر اقدام کند:
١. سقف تامین مالی از طریق انتشار اوراق بدون استفاده از رکن ضامن و براساس رتبه بندی اعتباری را تا ۸۰ درصد سود خالص سالانه و برای اوراق اجاره با شرط امکان رجوع به دارایی مبنا تا ۱۲۰ درصد سود سالانه افزایش دهد.
٢. عرضه کنندگان کالا یا اوراق بهادار در بورس های کالایی را متناسب با رتبه اعتباری از مزایای کاهش در وثایق بهره مند کند.
٣- به منظور متنوع سازی وثایق قابل پذیرش برای انتشار اوراق بدهی شرکتی و استفاده از ظرفیت های صنعت بیمه، سازمان بورس با همکاری بیمه مرکزی، موظف است حداکثر ظرف مدت سه ماه، امکان استفاده از خدمات بیمه ای را برای ضمانت انتشار اوراق عملیاتی کند.
۴- صدور موافقت اصولی، مجوز انتشار، مجوز عرضه عمومی سهام و … برای انتشار انواع اوراق بدهی، تأسیس صندوق پروژه، تأسیس شرکت سهامی عام و سایر روش هایی که نیازمند اخذ تأییدیه از سازمان بورس است، پس از تکمیل مدارک طی حداکثر دو هفته صورت گیرد.
۵- به منظور تأمین مالی طرح های نیمه تمام تولیدی و خدماتی، ضمن ایجاد بازاری در فرابورس، ساز و کار اجرایی آن را با هماهنگی وزارت صنعت ظرف مدت سه ماه تدوین و ابلاغ کند.
*معاون وزارت صمت: عوارض صادراتی پلکانی مصوبه ستاد تنظیم بازار است
به گزارش ایرنا، معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت در نامه ای به رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: اعمال عوارض صادراتی پلکانی مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور و برای وزارتین اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت لازم الاتباع می باشد و بیان اینکه هر گونه تغییر در محتوای این مصوبه باید در همین ستاد به جمع بندی و تصویب برسد.
رضا محتشمی پور با بیان اینکه، رشد مداوم شاخص بورس تنها عامل در تصمیم گیریهای اقتصادی کشور نخواهد بود، گفت: از سوی دیگر ماهیت این عوارض صرفا کاهش شدت سود آوری صادراتی و جذابیت صادرات است و نه کاهش اصل سود بنگاهها.به عنوان مثال در شرایطی که طی سه ماه گذشته قیمت محصولات صادراتی و به تبع آن سود حاصل از صادرات شرکتها در برخی گروههای صنایع فلزی تا ۵۰ درصد افزایش یافته با وضع عوارضی در حدود ۲۲ درصد سعی در کاهش انگیزه صادرات و حفظ موجودی مواد اولیه کشور شده است.
*عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: ایجاد زبان مشترک بین اهالی بازار سرمایه و صاحبان سرمایه
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نوسانات شدید بازار سرمایه در سال ۱۳۹۹، به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: با برنامهریزیهای خوب دولت و مجلس در سال گذشته، بازار به سمت ثبات حرکت کرد و به نوعی اطمینان خاطری را برای سرمایهگذاران فراهم کرد.
حجت الله فیروزی در ادامه اظهار کرد: به نظر میرسد در سال جاری فهم مشترکی از بازار سرمایه و بازار سرمایهگذاری در کشور ایجاد شده است و سرمایهگذاران، سرمایهداران، بانکها، صاحبان سرمایههای کلان و فعالان عرصه اقتصادی، مجموعه دولت و مجلس به این نتیجه رسیدهاند که باید سرمایههای خود را به سمت مولدسازی و حوزه تولید هدایت کنند.
*کاهش هزار میلیارد تومانی سود یک شرکت معدنی با افزایش عوارض صادراتی
یک شرکت بورسی در نامه ای به رئیس اداره نظارت بر ناشران صنعتی و معدنی، سود از دست رفته این شرکت در پی افزایش عوارض صادراتی را یک هزار میلیارد تومان برآورد کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، شرکت سنگ آهن گهر زمین در نامه ای به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی بورس نوشت:
با توجه به دستورالعمل جدید وزارت صمت در خصوص عوارض صادراتی، به استحضار می رساند که بر اساس قیمت های کنونی جهانی و پیش بینی صادرات 2 میلیون تن گندله در سال 1401، سود از دست رفته صادراتی برای مجموعه گهرزمین و سهامداران به شرح ذیل می باشد:
نرخ کنونی گندله فوب بندر عباس 150 دلار و نرخ تسعیر ارز 245000 ریال
لذا با توجه به محاسبات بالا و اعمال عوارض 14 درصدی بر روی صادرات گندله بیش از 10 هزار میلیارد ریال سود از دست رفته سهامداران خواهد بود.
*تسهیل در انتشار اوراق با مبنا قرار گرفتن رتبه اعتباری اشخاص
علی بیگ زاده، مدیر سابق بازار اولیه سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) اظهار کرد: در سالیان گذشته بر اساس تجربههای موفق جهانی، انتشار اوراق بر اساس رتبه اعتباری در بازار سرمایه آغاز شد و تاکنون تعدادی اوراق نیز بر اساس این مکانیزم منتشر شده است. این اقدام، گامی موثر در راستای سهولت در انتشار اوراق بوده است.
قائممقام تامین سرمایه تمدن ادامه داد: علیرغم این موضوع و امکان استفاده از فرایند توثیق برای رکن ضامن در انتشار اوراق، بحث ضمانت کماکان یکی از گلوگاهها در انتشار اوراق است که نقش سیستم بانکی در این فرایند میتواند کمک شایانی در انتشار اوراق داشته باشد.
وی با مدنظر قرار دادن اقدامات بانک مرکزی بر مبنای اعتبارسنجی مشتریان حقوقی بانکها تصریح کرد: با تدابیر جدید بانک مرکزی، پرداخت تسهیلات خرد بر مبنای اعتبارسنجی به شکل جدی پیگیری میشود و این در حالی است که باید ارائه تضامین به شرکتهای حقوقی به منظور انتشار اوراق در بازار سرمایه مورد تاکید قرار گیرد.
قائممقام تامین سرمایه تمدن خاطرنشان کرد: کمک سیستم بانکی به رونق هرچه بیشتر فرایند انتشار اوراق می تواند از فشار روز افزون به بانکها برای پرداخت تسهیلات بکاهد و بانکها با ارائه ضمانت و بر مبنای اقلام زیرخط، حرکت چرخ تامین مالی در کشور را تسریع کنند.
*تکرار اشتباهات گذشته ضربه به تحرکات اعتمادساز بازار سرمایه
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از خبرگزاری ایسنا، فردین آقابزرگی با بیان اینکه هدف اتاقهای فکر در حوزه اقتصاد، بازار سرمایه و مسائل مرتبط با سرمایه، بازگشت سرمایه از خارج از کشور به داخل کشور است، اظهار کرد: با انجام چنین اقداماتی نه تنها سرمایهگذار داخلی دچار تردید میشود، بلکه ریسکهای سرمایهگذاری نیز افزایش پیدا میکند. در یک سال و نیم گذشته سه مرتبه شاهد اخذ چنین تصمیماتی بودیم.
وی ادامه داد: علاوه بر بخشنامه اخیر، وضع تعرفه صادراتی در محصولات نیمه خام پتروشیمی مانند اوره و آمونیاک و قیمت گازی که در بودجه برای صنایع تعریف شده بود حاکی از آن است که انسجام لازم برای درک منافع کلان کشور در راستای حمایت از تولید وجود ندارد. در حالی که شعار امسال تولید دانش بنیان و اشتغال افرینی است، با وضع چنین مقرراتی فقط تولید ضعیف میشود.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: این در حالی است که مالیات و عوارض زیادی را در حوزه دلالی میتوان اعمال کرد اما یا در بانک اطلاعاتی منسجم وجود ندارد یا اراده کافی نیست. این موضوعات باعث بروز بی اعتمادی در بازار سرمایه میشود. در حالی که همه اعتقاد داشتند سال ۱۴۰۱ اعتماد از دست رفته سهامداران به بازار سرمایه بر میگردد، با چنین تصمیماتی نه تنها اشتباهات گذشته خنثی نمیشود، بلکه اشتباهات هم تکرار میشود.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 24 فروردین ماه، میزبان دادوستد 31 هزار و 877 تن میلگرد و 4 هزار و 932 تن تیرآهن بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 14 هزار تن خاک روی، یک هزار تن ناودانی، 720 تن نبشی، 425 تن شمش روی و 175 تن شمش آلیاژی آلومینیوم معامله شد.
تالار صادراتی نیز برای نخستین بار میزبان معامله10هزار تن کلینکر تیپ 1و4 هزار تن سیمان بود.
همچنین 8 هزار و 950 تن قیر هم در تالار صادراتی مورد معامله قرار گرفت.
25 هزار و 210 تن سیمان نیز در سیستم معاملات مچینگ بورس کالای ایران به ثبت رسید.
تالار حراج باز هم در این روز شاهد معامله 15 هزار تن وکیوم باتوم، 4 هزار و 488 تن استایرن منومر،یک هزار و 100 تن دی اتیل هگزانول، 126 تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص، 320 تن تولوئن دی ایزو سیانات (TDI) بود.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز معامله 7 هزار تن مواد شیمیایی، یک هزار و 539 تن مواد پلیمری و 275 تن قیر را تجربه کرد.
بازار فرعی نیز میزبان معامله 51 هزار و 577 تن تسمه فولادی، کلوخه باریت، بوتادین، کنسانتره فسفات و نرمال پارافین بود.
در مجموع 173 هزار و 771 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.