خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 27 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر صمت؛ ایجاد ثبات و حذف رانت در بازارها با بهرهگیری از ابزارهای بورس کالا
رییس سازمان برنامه و بودجه: در سال آینده ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تعهدات دولت قبل پرداخت میشود
معاون سازمان برنامه بودجه: 3 خبر خوش برای تقویت بورس، کاهش مالیات و کمک به شرکتهای تولیدی
نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس: کاهش مالیات بر تولید به نفع بازار سرمایه است
عضو شورای عالی بورس: رویکرد مثبت بودجه ۱۴۰۱ در عدم استقراض از بانک مرکزی، اثر غیرتورمی دارد
رئیس سازمان بورس: پیشنهاد انتشار ۸۸ هزار میلیارد تومان اوراق در سال ۱۴۰۱
گامهایی برای بهبود روند معاملات بورس
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر صمت؛ ایجاد ثبات و حذف رانت در بازارها با بهرهگیری از ابزارهای بورس کالا
به گزارش «کالاخبر» به نقل از شاتا، رضا فاطمی امین اظهار کرد: سازوکاری برای عرضه کالاهای پایه در بورس کالا مشتمل بر ۲۶ ابزار در نظر گرفته ایم که تمامی حالات این کالاها را در نظر میگیرد و با استفاده از یک ماتریس، وضعیت کالاها مشخص میشود. با ارائه این سازوکارها رانت ها و امضاء های طلایی در بازارها برداشته میشود و امورات در قالب یک ساز و کار عملیاتی بدون دخالت دست نظام مند میگردد.
وزیر صمت به موضوع فولاد به عنوان نمونه اشاره کرد و افزود: نوسان دلار این هفته در نوسان فولاد تاثیری نداشت.
وی در ادامه اضافه کرد: پیشخوان پاسخگویی مرکزی است که طراحی شده تا ورودی های وزارتخانه را به سمت خروجی های مناسب هدایت و پیگیری نماید.
وی در این خصوص ادامه داد: این مرکز ورودی ها و مطالبات مربوط به وزارتخانه را به مدیران ذیربط ارجاع می دهد و همچنین نقش دادستان را دارد و امورات را از جانب مخاطب درون وزارتخانه پیگیری می نماید.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ۹۰ پروژه طی سه ماهه اخیر در مجموعه وزارت صمت فعال شده است، گفت: با اجرای این پروژه ها نوع حکمرانی در وزارت صنعت، معدن و تجارت تغییر میکند و از روزمرگی ها بیرون می آییم.
*رییس سازمان برنامه و بودجه: در سال آینده ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تعهدات دولت قبل پرداخت میشود
به گزارش بورس24 : سید مسعود میرکاظمی در توئیتی نوشت: سال آینده باید ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق مالی و وامهای خارجی از تعهدات دولت قبل پرداخت شود.
وی ادامه داد: این در حالی است که دولت سیزدهم سال آینده ۸۸ هزار میلیارد تومان اوراق مالی منتشر خواهد کرد. یعنی بیش از آنچه منتشر کند، تسویه میکند.
این متن با هشتگ «تغییر ریل بودجه» در توئیتر منتشر شده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه پیش از این اعلام کرده بود:«تا سال ۱۴۰۵ دولت باید ۵۳۵ هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق دولت قبل را پرداخت کند. دولت سیزدهم تاکنون بیشتر از آنکه اوراق بفروشد اوراق تسویه کرده است.»
*معاون سازمان برنامه بودجه: 3 خبر خوش برای تقویت بورس، کاهش مالیات و کمک به شرکتهای تولیدی
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، حمید پورمحمدی از تزریق کل مالیات حاصل از خرید و فروش سهام به صندوق تثبیت بازار در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ خبر داده که معادل ۶ هزار میلیارد تومان براورد می شود.
وی افزود: این در حالی است که این مبلغ در سنوات گذشته به عنوان درآمدهای مالیاتی دولت به خزانه واریز میشد. این مبلغ علاوه بر یک درصد سهم صندوق تثبیت بازار سرمایه از درآمدهای سالانه صندوق توسعه ملی است.
این مقام مسئول ادامه داد: کاهش ۵ درصدی مالیات شرکتها تولیدی نیز خبر خوش دیگری است که با تصویب آن از مجموع مالیات پرداختی شرکتهای دولتی ۲۵ درصد کاسته شده و به سود شرکتها اضافه میشود.
پورمحمدی تصریح کرد: علاوه بر این معافیتها ۱۷۵ هزار میلیارد تومان نیز کمک بودجهای دیگر برای شرکتهای تولیدی در قالب کمکهای فنی/اعتباری، یارانه سوخت یا زیرساخت تولید در نظر گرفته شده است.
*نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس: کاهش مالیات بر تولید به نفع بازار سرمایه است
نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۱ توجه خوبی به بازار سرمایه شده و چشم انداز بازار سرمایه از دریچه بودجه مثبت ارزیابی میشود و کاهش ۵ درصدی مالیات یکی از نقاط قوت بودجه ۱۴۰۱ است که میتواند به رشد و تقاضای فعالیت تولیدی کمک کند و مانع دلالی و سفته بازی و خدمات غیرمولد در کشور شود.
علی بابایی در ادامه افزود: واریز منابع مستقل به صندوق تثبیت بازار در لایحه بودجه ۱۴۰۱ یکی از بهترین اتفاق های بودجه است، واریز منابع به این صندوق یکی از حلقههای مفقوده و چندین ساله بوده که میتواند بهترین حمایت را از بازار سرمایه و سهامداران داشته باشد.
وی در ادامه افزود: استفاده از صندوق تثبیت در بازار سرمایه کار بسیار خوبی است و استفاده از منابع این صندوق نقاط مثبتی را به همراه دارد.
وی ادامه داد: با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تمام متغیرها نسبت به چند سال گذشته، تغییر میکند و با توجه به اینکه روند توسعه اقتصادی کشور به ویژه بازار سرمایه ارتباط تنگاتنگی با بازار ارز دارد، جزئیات این بند باید برای مجلس ملموس و قابل تحلیل شود.
بابایی در پایان خاطر نشان کرد: قضاوت قبل از بررسی لایحه زود است و به نظر می رسد پیدایش و ظهور هشدار هایی در بودجه ۱۴۰۱ به نفع بازار و یا بر علیه بازار سرمایه نیاز به بررسی بیشتر دارد.
*عضو شورای عالی بورس: رویکرد مثبت بودجه ۱۴۰۱ در عدم استقراض از بانک مرکزی، اثر غیرتورمی دارد
«سید موسی فیض فلاح شمس» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به عدم استقراض از بانک مرکزی و تاثیر آن بر جلوگیری از افزایش تورم اشاره کرد و گفت: استقراض از بانک مرکزی باعث افزایش پایه پولی میشود که این امر به طور حتم اثر مستقیم خود را بر روی حجم نقدینگی و نیز خلق پول جدید میگذارد.
وی ادامه داد: با توجه به وجود مصائب و مشکلات مربوط به استقراض از بانک مرکزی در دولتهای گذشته، شاهد تلاش دولت برای تامین مالی از طریق استقراض از بانک مرکزی بودیم که این امر مشابه با چاپ پول جدید عمل میکند.
شمس خاطرنشان کرد: با توجه به شناخت مسوولان نسبت به ایجاد چنین مشکلاتی در استقراض از بانک مرکزی، دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ اشارههایی را نسبت به عدم استقراض از بانک مرکزی داشت که این امر به طور حتم میتواند سبب جلوگیری از افزایش شدید تورم و بهبود وضعیت اقتصادی کشور شود.
عضو شورای عالی بورس تاکید کرد: این موضوع نباید فراموش شود که مساله افزایش و کاهش تورم، تحت تاثیر مجموعهای از عوامل قرار دارد و عواملی مختلف در ایجاد آن نقش خواهند داشت؛ بنابراین افزایش تورم در اقتصاد کشور را نمیتوان فقط ناشی از یک موضوع خاص دانست.
وی معتقد است که تورم نیز علاوه بر تحت تاثیر قرار گرفتن عوامل ساختاری، وابسته به برخی از عوامل غیرساختاری است که باید تلاش لازم برای رفع آن صورت گیرد.
شمس گفت: البته، فقط انتشار اوراق و تامین مالی از طریق استقراض به تنهایی تاثیرگذار بر تغییر نرخ تورم نیست، بلکه در این زمینه برخی از مسایل وجود دارند که باید مجموعه آن را در کاهش تورم در نظر گرفت و به مرحله اجرا رساند.
*رئیس سازمان بورس: پیشنهاد انتشار ۸۸ هزار میلیارد تومان اوراق در سال ۱۴۰۱
مجید عشقی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در پاسخ به این پرسش که با توجه به تامین مالی از بورس کشور امسال دولت چقدر از این بازار تامین مالی کرده است، اظهار کرد: بر اساس گزارشهایی که ارائه شده است بخشی از تامین مالی از طریق فروش اوراق اسناد خزانه بوده است که امسال اوراق نقدی حدود 53 هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه فروخته شد که البته کل این مبلغ برای بازپرداخت بدهی قبلی دولت دوباره به بازار و سیستم بانکی و مالی برگشته است.
رئیس سازمان بورس افزود: یک بخش از اوراق اسناد خزانه بوده است که از سوی دولت به میزان حدود 103 هزار میلیارد تومان در سال جاری منتشر شده که این مبلغ در اختیار خود خزانه قرار دارد و یک رقم کوچک دیگر در حد 25 تا 30 هزار میلیارد تومان از این اوراق به پیمانکارانی داده شده است که از دولت طلب داشتهاند که البته پیمانکاران هم اغلب اوراق را در بازار به قیمتهای جاری عرضه کردهاند که آن هم فروش رفته است.
وی تصریح کرد: در زمینه سهام فروش دولت امسال تقریبا صفر بوده و فروش سهام دولتی نداشته است. بقیه تامین مالی در بازار سرمایه مربوط به شرکتهای بورسی بوده است که از طریق افزایش سرمایه شرکتها تامین مالی صورت گرفته است
وی در پاسخ به اینکه در لایحه بودجه 1401 چقدر اوراق پیشبینی شده است؟ گفت: البته این هنوز پیشنهاد است و مصوب نشده، اما رقم آن نسبت به سال جاری کاهش داشته و رقم اوراق از حدود 170 هزار میلیارد تومان سال جاری به کمتر از 100 هزار میلیارد تومان (80 هزار میلیارد تومان) کاهش یافته که البته آن هم به شرایط بازار بستگی دارد و عمده این اوراق با هدف بازپرداخت بدهی دولت و هزینه اوراق قبلی خواهد بود.
*گامهایی برای بهبود روند معاملات بورس
“مرتضی امیری” در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به روند اخیر معاملات بورس و افت و خیزهای ایجاد شده در این بازار اشاره کرد و افزود: در هفتههای اخیر تحت تاثیر هیجان های ایجاد شده شاهد خروج پول حقیقی از بازار بودیم که این موضوع چندان اتفاق خوبی برای بازار سرمایه نیست.
وی به علت نوسان حاکم در بازار اشاره کرد و اظهار داشت: در این زمینه مواردی مانند عدم تحقق انتظارات بازار از تعدیل نرخگذاریهای دستوری و انتظارکاهش نرخ ارز در ایجاد هیجان معاملات بورس تاثیرگذار بود.
امیری معتقد است که برای کاهش هیجان ایجاد شده در بازار و نیز بازگشت رشد به معاملات بورس بهتر است در نحوه مدیریت نظام عرضه و تقاضا تجدید نظر شود.
این کارشناس بازار سرمایه به راه های تاثیرگذار در بهبود روند معاملات بورس تاکید کرد و گفت: سیاستگذاران بازار سرمایه نیز میتوانند با در دستور کار قرار دادن راهکارها و ابزارهای حمایتی نظیر حذف دامنه نوسان برای افزایش کارایی عملیاتی بازار، ایجاد امکان فروش استقراضی سهام، تنوعبخشی هرچه بیشتر در ابزارهای بازار سرمایه و عمقبخشی بیشتر به بازارهای آتی و مشتقه در جهت برونرفت از وضعیت فعلی گامهای اثربخشی بردارند.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز چهارشنبه 24 آذرماه میزبان دادوستد 3 هزار تن مس کاتد بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 27 هزار و 750 تن قیر نیز معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی هم شاهد معامله 27 هزار و 410 تن میلگرد، 7هزار و 226 تن تیرآهن، 4 هزار و 800 تن شمش بلوم، 200 تن ورق گرم و یک کیلوگرم شمش طلا بود.
20 هزار تن لوب کات، 8 هزار و 423 تن مواد شیمیایی، 4 هزار و 917 تن قیر، 2 هزار و 425 تن مواد پلیمری و 400 تن گوگرد معامله شد.
علاوه براین 126 تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص و 280 تن تولوئن دی ایزو سیانات (TDI) هم در تالار حراج باز بورس کالای ایران معامله شد.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز معامله 850 تن تسمه فولادی، دی اکتیل فتالات، الیاف استیپل پلی استر، دوده صنعتی، اتیل بنزن، پشم شیشه و بوتادین را تجربه کرد.
درمجموع 111 هزار و 664 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.