خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 25 دی 1400

سر خط مهمترین خبرها:
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس: نگرانی فعالان بازار از پیشنویس تغییر قانون بازار سرمایه
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: حل مشکلات مردم فصل مشترک دولت و مجلس
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس؛ استیضاح دو وزیر دیگر کلید خورده است
رییس سازمان خصوصیسازی: عرضه اولیه ۲ شرکت در سال آینده
بانکها موظف به استعلام اعتبارسنجی متقاضی وام شدند
عضو سابق اتاق ایران: ارز چند نرخی از اشتباهات مهلک دولتهای گذشته بود
آخرین اخبار بورس کالا
*رییس کمیسیون اقتصادی مجلس: نگرانی فعالان بازار از پیشنویس تغییر قانون بازار سرمایه
«محمدرضا پورابراهیمی»در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهار داشت: تغییرات اعمال شده در خصوص آموزش و فضای مجازی که با حاشیههای زیادی از سوی کارشناسان همراه بود، فقط در حد یادداشتی است که یکی از اعضای مجلس آن را تنظیم کرده است تا در کمیته مورد بحث قرار گیرد.
پورابراهیمی خاطرنشانکرد: فعالان حاضر در بازار سرمایه نباید نگران صحبتهای مربوط به آموزش و بخش فضای مجازی باشند؛ زیرا مسایل مطرح شده در کمیته بهطور حتم در کمیسیون اقتصادی بررسی و بعد از ابلاغ آن در صحن مجلس تبدیل به قانون میشود.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، به صحبت های مطرح شده از سوی کارشناسان بازار سرمایه نسبت به پیش نویس تغییر قوانین بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: اکنون ۱۶ ماده رونمایی شده در این پیشنویس، فاز نخست تصمیماتی است که در یک گزارش ارائه شده تا مسوولان حاضر در بازار سرمایه بتوانند نسبت به آن اظهار نظر کنند.
وی اظهار داشت: در خصوص باقی موارد باید مصوبات کمیته بهطور رسمی در نامهای به ما ابلاغ شود که طبق وعدههای داده شده قرار است تا ۲ هفته آینده گزارش کمیته به کمیسیون ارسال شود.
پورابراهیمی با بیان اینکه گزارشی که برای بررسی در کمیسیون جمعبندی میشود دوباره در اختیار افکار عمومی و رسانهها قرار میگیرد، گفت: موضوعی که اکنون در فضای مجازی منتشر و طرح موضوع شده است، به هیچ عنوان جزو مصوبات کمیته تخصصی یا کمیسیون اقتصادی مجلس نیست.
*عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: حل مشکلات مردم فصل مشترک دولت و مجلس
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه در صورت توافق در مذاکرات، به طور قطع، تحولاتی در حوزه داخلی کشور به وجود خواهد آمد به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: در صورت توافق، شاهد ایجاد تحولاتی در بخش مدیریتی و منابع خواهیم بود به طوری که منابع بیشتری به کشور وارد میشود.
جبار کوچکی نژاد افزود: دولت باید در هزینه منابع دقت کند و آنها را هدر ندهد و تنها در زیرساختهای کشور که طی سالیان گذشته آسیب دیده و مستهلک شده اند، هزینه کند.
نماینده مردم رشت در مجلس با اشاره به اینکه خوشبختانه مدیران قدرتمند، جهادی و انقلابی در کشور میتوانند در این تحولات اقتصادی کشور سهیم باشند و برنامهریزی و مدیریت درستی را پیادهسازی کنند، افزود: با توجه به زمان محدود و انتظارات بیشمار، مدیران کشور ضمن سرعت دادن به فعالیتها و برنامههای از پیش تعیین شده، در جهت بهبود مسائل اقتصادی کشور گام بردارند.
کوچکینژاد در پایان با اشاره به بودجه ۱۴۰۱ گفت: خوشبختانه در این بودجه به موضوعاتی چون کاهش تورم، رونق کسب و کار، ایجاد اشتغال توجه ویژه شده است اما امیدواریم دولت به وعدههای خود در این بودجه جامه عمل بپوشاند وگرنه با مشکلات بزرگی مواجه خواهیم شد.
نماینده مردم رشت در مجلس یازدهم افزود: ۳۶ درصد بودجه به نفت وابسته است و در عین حال صندوقهای تامین اجتماعی مطالبات زیادی از دولت دارد که این پیش بینی در بودجه دیده نشده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مجلس افزود: خوراک پتروشیمیها در بودجه افزایش چشمگیری داشته و اجازه دولت به انتشار اوراق در صورت کسری بودجه موجب بدهی دولت خواهد شد.
*عضو کمیسیون اجتماعی مجلس؛ استیضاح دو وزیر دیگر کلید خورده است
به گزارش اقتصاد آنلاین _ کیومرث سرمدی واله، نماینده حوزه انتخابیه اسدآباد و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در پاسخ به پرسشی مبنی بر به جریان افتادن استیضاح دو وزیر دیگر در مجلس، گفت: آنچه که شنیده میشود حاکی از نارضایتی برخی از نمایندگان مجلس نسبت به کم و کیف تعامل وزرا است. بههرحال یک نماینده باید بتواند بهراحتی با وزیر ملاقات کرده و مشکلات حوزه انتخابیه را با وی مطرح کند، اما در حال حاضر برخی از نمایندگان از نحوه تعامل وزرا رضایت ندارند.
وی در ادامه یادآور شد: همین مشکل باعث ایجاد یک شکاف بین نمایندگان و تعدادی از وزرای کابینه شده است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به اقتصاد آنلاین گفت: در همین راستا شاهد برخی پیگیریها در راستای استیضاح وزرای بهداشت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در مجلس شورای اسلامی هستیم.
این نماینده مجلس، ادامه داد: درخواست این استیضاح ثبت شده و حالا بستگی دارد که نمایندگان تا چه اندازه با این امر همراهی کنند. از همین رو بهصورت قطعی نمیتوان اظهارنظر کرد اما همانطور که گفته شد برخی تلاشها برای این مسئله در جریان است.
وی افزود: البته دلیل اصلی پیشنهاد استیضاح وزیر بهداشت را نمیدانم اما درباره وزیر کار همان دلایلی که اشاره شد از سوی پیشنهاددهندگان طرح شده است.
نماینده حوزه انتخابیه اسدآباد به انتقاد نمایندگان از نحوه انتصاب مدیران میانی در وزارتخانهها اشاره کرده و گفت: انتصابات برخی از وزرا در مجلس شنیده میشود، البته بعضا خبرها تکذیب شده اما در مواردی هم شاهد انتصاباتی از سوی وزرا هستیم که انتقاد نمایندگان را باعث میشود.
سرمدی واله در پایان خاطرنشان کرد: این نکته درباره آقای عبدالملکی هم شنیده میشود و برخی از نمایندگان نقدهای جدی نسبت به برخی از انتصابات در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارند.
*رییس سازمان خصوصیسازی: عرضه اولیه ۲ شرکت در سال آینده
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، حسین قربانزاده به خبرگزاری ایرنا گفت: در وضعیت فعلی بازار سرمایه، عرضه سهام هلدینگ خلیج فارس بصورت تدریجی امکانپذیر نیست. بلوک ۱۵ درصدی “فارس” به دلیل نقص تضامین شرکتکنندگان در اولین عرضه موفق نبود و واگذاری دوباره بر اساس جلسه هیات واگذاری برای ۱۰ روز آینده مورد تصویب قرار گرفت.
وی افزود: عرضه اولیه ۲ شرکت آلومینا و پالایشگاه امام خمینی شازند در دستور کار است که ورود سهام آنها به بورس به دلیل روند فعلی بازار سرمایه اجرایی نشده است. اکنون درج نماد این ۲ شرکت با مشکل مواجه است اما در روزهای آینده مسئله مربوط به درج نماد آنها برطرف خواهد شد.
قربانزاده عنوان کرد: اعضای شورای عالی بورس، وزیر اقتصاد و نیز مسئولان حاضر در سازمان بورس باید نسبت به زمان ورود سهام این شرکتها در بازار سرمایه تصمیمگیری کنند. وظیفه سازمان خصوصیسازی، آمادهسازی شرکتها برای ارائه به هیات پذیرش است و باید فقط شرایط لازم را برای عرضه اولیه مهیا کرد. سهم دولت در هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس رقمی معادل ۱۸ درصد است که تا پایان سال به فروش میرسد.
*بانکها موظف به استعلام اعتبارسنجی متقاضی وام شدند
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، محبوب صادقی با اشاره به اینکه بررسی اعتبار سنجی برای پرداخت تسهیلات بانکی منجر به کاهش معوقات بانکی خواهد شد، گفت: یکی از معیارهای اعتبارسنجی، مبلغ و سابقه تسهیلات گذشته مشتریان است.
وی همچنین رقم و سابقه چکهای وصول یا برگشت شده متقاضیان را از دیگر معیارهای تعیین امتیاز اعتبار سنجی مشتریان شبکه بانکی برشمرد و افزود: بررسی سابقه پرداخت به موقع قبوض جرائم رانندگی و همچنین برق و گاز از دیگر مواردی است که میتواند در تعیین امتیاز اعتبارسنجی متقاضیان تسهیلات بانکی موثر باشد.
مدیر اداره اطلاعات بانکی در بانک مرکزی با اشاره به اینکه اعتبار سنجی مشتریان در دنیا سابقهای صد ساله دارد، افزود: اجرایی شدن دقیق این مدل در ایران، میتواند شرایط اخذ ضامن از وام گیرندگان را تسهیل کمک کند.
وی در ادامه با اعلام اینکه پرداخت وامهای کوچک با مدل اعتبار سنجی به صورت نمونه آغاز شده است، افزود: اکنون ماهانه حدود یک میلیون فقره تسهیلات در شبکه بانکی کشور پرداخت میشود و هدف اعتبار سنجی این است که دسترسی افرادی که رفتار اعتباری مناسبی دارند به تسهیلات بانکی بیشتر شود.
صادقی اضافه کرد: دسترسی به سامانه اعتبر ینجی برای عموم مردم فراهم شده و متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه مای کریدیت و پرداخت هزینهای حدود هزار تومان از وضعیت اعتبار سنجی خود مطلع شوند و در آینده این امکان در نرم افزارهای موبایلی نیز مهیا خواهد شد.
وی در پایان گفت: اکنون بانکها برای پرداخت تسهیلات مکلف به اخذ اعتبار سنجی شدند و اگر بانکی تخلف کند با آن بانک برخورد قانونی خواهد شد.
*عضو سابق اتاق ایران: ارز چند نرخی از اشتباهات مهلک دولتهای گذشته بود
به گزارش بورس24 عضو سابق اتاق بازرگانی ایران، جمشید عدالتیان شهریاری اظهار کرد: متاسفانه ما در سالها و حتی دهههای گذشته بارها به غلط بودن برخی تصمیمهای اقتصادی خود رسیدهایم و هربار پس از چند سال اقدام به اصلاح اشتباهات گذشته کردهایم اما متاسفانه از این اشتباهات درس نگرفته و مجددا مشکلاتی برای اقتصاد کشور به وجود آوردهایم. نظام چند نرخی ارز نیز یکی از همین اشتباهات است.
وی با بیان اینکه خطر ایجاد رانت و فساد از اصلیترین ویژگیهای نظام چند نرخی ارز است، توضیح داد: ما پیش از این نیز گرفتار چند نرخی شدن ارز شده بودیم و در سالهای اخیر نیز دوباره با در نظر گرفتن ارز دولتی مشکلاتی در این حوزه به وجود آمده است. قطعا اصلاح این روند و حرکت به سمت ارز تک نرخی به سود اقتصاد ایران خواهد بود.
عضو سابق اتاق بازرگانی ایران با اشاره به لزوم حمایت از اقشار کم درآمد مردم در حوزه کالاهای اساسی، بیان کرد: با توجه به مشکلاتی که مردم در سالهای اخیر با آن مواجه بودهاند، در این تردیدی وجود ندارد که دولت باید حمایتهای لازم برای تامین مایحتاج مردم را در دستور کار قرار دهد اما اینکه این حمایتها به چه شکل انجام شود و چه شیوهای به کار گرفته شود که هزینههایش از فایدهاش بیشتر نشود سوال مهمی است که باید به آن پاسخ داده شود.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 22 دی ماه، میزبان دادوستد 40 هزار تن خاک روی بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، 33 هزار و 555 تن میلگرد، 12 هزا رو 653 تن تیرآهن، 10 هزار و 200 تن ورق فولادی، 2 هزار تن آهن اسفنجی، یک هزار و 400 تن شمش آلومینیوم، 841 تن ناودانی و نبشی، 200 تن شمش بلوم و 25 تن هیدروکسید آلومینیوم معامله شد.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز معامله 6 هزار و 372 تن مواد شیمیایی، 4 هزار و 862 تن مواد پلیمری و110 تن قیر را تجربه کرد.
10 هزار تن وکیوم باتوم، یک هزار و 100 تن دی اتیل هگزانول، 320 تن تولوئن دی ایزو سیانات و 126 تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص هم در تالار حراج باز بورس کالا به فروش رسید.
تالار صادراتی هم میزبان معامله 38 هزار و 530 تن قیر، یک هزار و 500 تن شمش هزار پوندی آلومینیوم و 3 هزار تن مس کاتد و 789 تن PVC بود.
همچنین 13 هزار و 480 سیمان هم در سیستم معاملات مچینگ به ثبت رسید.
بازار فرعی نیز دادوستد 275 تن بوتادین و ضایعات پلاستیکی را تجربه کرد.
در مجموع 194 هزار و 549 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.