خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 22 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر اقتصاد : مردم برای بهبود تورم و بورس صبر کنند
عضو کمیسیون اصل ٩٠مجلس؛ برخورد قاطع با بانکهایی که در مقابل قانون ایستادهاند
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: ثبات مالی و اقتصادی در گرو حذف قیمتگذاری دستوری
نایب رئیس کمیسیون بازار پول: اصلاح دامنه نوسان، ضرورتی برای بورس
مدیر عامل فرابورس ایران: ریشه تورم را باید با کنترل کسری بودجه درمان کرد
رییس اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس: صندوق تثبیت ، راه نجات بورس
رفع قیمتگذاری دستوری، صنایع بورسی را توسعه میدهد
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر اقتصاد : مردم برای بهبود تورم و بورس صبر کنند
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، زهره الهیان در نشستی در محل وزارت اقتصاد گفت: با اشاره به سپری شدن 3 ماه از دولت و اصلاحات اساسی در خصوص انتصابات اشخاص پاک دست در سازمان های حساس مالی از جمله گمرک و سازمان مالیاتی چیست و زمان عملیاتی شدن سامانه های طرح جامع مالیات و کنترل گمرکی افزود: پیرو برنامه های اعلامی ، تدابیر ویژه به منظور بسته سیاستی توزیع ارز ترجیحی در خصوص کالاهای معیشتی و هدایت هدفمند نقدینگی ، کاهش سیل تورم ، افزایش ارزش پول ملی و جذابیت بازار سرمایه و بورس چیست و چه زمانی اجرائی خواهد شد ؟
خاندوزی هم در پاسخ به این نماینده گفت: مسایل و مشکلاتی همچون بالا بودن نرخ تورم ، نوسانات بازار سرمایه، وضعیت کالاهای اساسی مثل گندم ،جو، لبنیات و … در پی تصمیمات دولت قبل اتخاذ و حتی در بودجه 1400 گنجانده شده است .
وی افزود: در شرایط تغییر دولت و ستاد مدیریتی ، بروز چنین مسایلی گریز ناپذیر است . همه هنر دولت جدید این است که سعی کند ریل قبلی اقتصاد را تغییر دهد و برای این کار از یکسو به نمایندگان مطالبه گر مجلس به منظور تحت فشار گذاشتن مسئولان جدید برای سرعت بخشی به امور و از سوی دیگر اقناع مردم برای پیشه کردن صبر، حداقل تا چند ماه آینده و به نتیجه رسیدن برنامه های دولت نیاز است !
*عضو کمیسیون اصل ٩٠مجلس؛ برخورد قاطع با بانکهایی که در مقابل قانون ایستادهاند
به گزارش خبرنگار مهر، علی خضریان، عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، در نشست ملی مطالبه گران بانک و بازار سرمایه اظهار داشت: اگر ما قبول کنیم که در جنگ اقتصادی هستیم بانکها ابزاری هستند برای جنگ در این حوزه، که دشمنان دست روی آن میگذارند.
علی خضریان خاطرنشان کرد: برای اجرای قانون جدید چک از اول سال ۱۴۰۰ برخی از بانکها مقاومت میکنند که انشاءالله تا پایان سال برخوردی قاطع با بانکهایی که در مقابل قانون ایستادهاند، میکنیم.
در ادامه همین نشست ، محمد قاسمی، رئیس شعبه ۳۹ مجتمع قضایی شهید صدر نیز گفت: هر چقدر ما حرف بزنیم و درخواست کنیم اقتصاد راه خودش را میرود ، وقتی تخلفی در اقتصاد رخ میدهد یکی از مقصرین اصلی آن دستگاه نظارتی است که نظارتش درست نبوده است چرا که با وجود تمام منابعی که در دست دارند بعد از ۵ تا ۶ سال تازه متوجه تخلف شدهاند.
رئیس شعبه ۳۹ مجتمع قضایی شهید صدر خاطرنشان کرد: در کشوری که تورم وجود دارد حفظ ارزش پول با ربا متفاوت است، این بحثهای ربوی بودن با اصل اقتصاد جامعه ما همخوانی ندارد.
*عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: ثبات مالی و اقتصادی در گرو حذف قیمتگذاری دستوری
نماینده مردم سپیدان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه باید مانع قیمتگذاری دستوری برای کالاهای عرضه شده در بورس کالا شد، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: جلوگیری از قیمتگذاری دستوری میتواند ثبات مالی و اقتصادی را در کشور حاکم کند.
محسن علیزاده دراین باره عنوان کرد: شاید قیمتگذاری دستوری در کوتاه مدت بتواند به عنوان یک مُسکن , رضایت مندی را در بین مردم جامعه ایجاد کند اما در بلندمدت به شاکله اقتصاد و بازار سرمایه کشور آسیب خواهد زد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بهترین راهکاری که بتواند بازار سرمایه را رونق ببخشد، خروج کالاها از نظام قیمت گذاری دستوری است.
عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در ادامه به راهکار دولت برای تامین کسری بودجه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر شرکتهای دولتی بسیار خوبی وجود دارد که دولت با عرضه سهام آنها، به طور قطع کسری بودجه را حل خواهد کرد.
*نایب رئیس کمیسیون بازار پول: اصلاح دامنه نوسان، ضرورتی برای بورس
عباس آرگون نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی در گفتوگو با بورس نیوز بیان کرد: حرکت به سمت قیمت گذاری براساس مکانیسم بازار آزاد، قطعا تاثیر مثبتی بر وضعیت بازار خواهد داشت و اقتصاد را از حالت رانتی خارج میکند. امیدواریم شاهد آزادسازی قیمت ها در تمامی صنایع باشیم.
آرگون در پاسخ به دغدغه احتمال تورم زا بودن آزادسازی قیمت ها گفت: سال ها است که اقتصاد ما با قیمت گذاری های دستوری اداره می شود و در تمام این سال ها نیز شاهد تورم در اقتصاد کشور بوده ایم. بنابراین، قیمت گذاری دستوری، مانع ایجاد تورم نبوده که با آزادسازی قیمت ها، نگران افزایش تورم باشیم و اتفاقا چون قیمت گذاری دستوری، جواب نداده به سمت آزادسازی قیمت ها رفته ایم.
همچنین در تورم عواملی مانند تحریم ها و فشارهای خارجی، رشد نقدینگی، کاهش سرمایه گذاری، بی اعتمادی ها و عدم قطعیت ها، نامناسب بودن فضای کسب و کار، افت ارزش پول ملی موثر است و با قیمت گذاری دستوری کالاها و خدمات نمی توان تورم را مهار کرد.
رئیس کمیسیون بازار سرمایه ضمن تاکید بر ضرورت حذف ارز دولتی، اظهار کرد: ارز دولتی به نوعی توزیع رانت است. یارانه ای که در چند سال اخیر در قالب دلار ۴۲۰۰ تومانی توزیع شد، بطور کامل به دست جامعه هدف نرسید و بخش عمده اهداف سیاست گذاران محقق نشد. از این رو، موافق حذف ارز دولتی و نیز آزادسازی قیمت ها هستم.
آرگون در پایان خاطر نشان کرد: برای اصلاح بازار سرمایه قبل از هر کار می بایست بازار سرمایه مان را با بازارهای جهانی مطابقت دهیم و استانداردهای بورس های خارجی را در بازار سرمایه مان پیاده کنیم. اصلاح دامنه نوسانات، کاهش مداخلات، اصلاح قوانین و مقررات، توسعه زیرساخت ها، مقابله با قیمت گذاری دستوری، افزایش شفافیت، افزایش تعامل بین فعالان بازار سرمایه، ابزارسازی، فرهنگ سازی به منظور ارتقای دانش مالی و تغییر استراتژی سرمایه گذاران به نگاه بلندمدت، دفاع از حقوق سهامداران و تامین امنیت سرمایه گذاران، معرفی ریسک های بازار سرمایه از جمله اقداماتی است که به بهبود وضعیت بازار سرمایه کمک خواهد کرد.
*مدیر عامل فرابورس ایران: ریشه تورم را باید با کنترل کسری بودجه درمان کرد
به گزارش خبرگزاری فارس، امیر هامونی مدیر عامل فرابورس ایران نوشته است، به جای اینکه قیمت دلار را دستوری تعیین کنیم، باید به ریشه آن یعنی تورم توجه کرد. برای تورم نیز باید ریال را کنترل کرد و برای کنترل ریال هم لازم است، ریشه آن را پیدا کرد که همانا کسری بودجه است. کسری بودجه از سمت دولت به بانک مرکزی تحمیل میشود تا در پی آن اقدام به چاپ پول کند و این رابطه یک پیشینه پنجاه ساله دارد.
برای مدیریت این امر باید درآمدهای دولت را افزایش و یا هزینههای آن را کاهش داد و هر طرحی که به افزایش درآمدها یا کاهش هزینهها کمک کند باید، به عنوان اولویت دولت مورد توجه قرار گیرد.
مبحث مهم دیگر در وضعیت کنونی، موضوع مالیات است. علیرغم تلاشهایی که در راستای وضع قوانین و مقررات جدید در نظام مالیاتی کشور طی چهار دهه پس از انقلاب اسلامی صورت گرفته است، ساختار این نظام کماکان تحتتأثیر ضعفهای بنیادین و ناکارآمدیهای نظام مالیاتی قرار دارد.
محدودیتهای موجود در نظام مالیاتی کشور موجب بروز مشکلاتی در پرداختیهای جامعه شده، به این ترتیب که برخی افراد هم با مسئله پرداخت مالیاتهای متعارف و هم مالیات شرعی مواجه هستند که این مورد به نوبه خود موجب بروز مشکلاتی از قبیل ضعف فرهنگ پرداخت مالیات، فرار مالیاتی، کاهش درآمدهای دولت از این مسیر و بسیاری دیگر از مشکلات و ناکارآمدیها شده است.
*رییس اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس: صندوق تثبیت، راه نجات بورس
ارسلان فتحیپور، رییس اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با اقتصاد آنلاین، تحلیلی از چگونگی عملکرد خاندوزی در آینده ارائه داده و گفت: اگر خاندوزی بتواند با هم افزایی و با استفاده از صندوق توسعه ملی، کمک دولت و همچنین با استفاده از صندوق تثبیت بازار، حمایتی سرمایهای از بازار داشته باشد، قطعا بورس حفظ میشود و سرمایه مردم نیز احیا میشود.
فتحیپور، با اشاره به سخنان وزیر اقتصاد گفت: از گذشته شاخصها با مشکل مواجه بود ولی شرایط کنونی حمایت همهجانبه را میطلبد. به عبارتی اگر بانک مرکزی و دولت از بازار حمایت کنند و درصدی از صندوق توسعه ملی به حفظ و سامان بازار سرمایه اختصاص یابد می توان نسبت به احیای بازار امیدوار بود.
وی ادامه داد: در این صورت خاندوزی موفق خواهد شد ولی اگر بازار در روند کنونی باقی بماند، تغییری در بازار حاصل نخواهد شد و قطعا مجلس از ابزارهای خود استفاده خواهد کرد تا از دولت طلب پاسخگویی کند.
فتحیپور در پایان بیان کرد: بازار سرمایه علاوه بر حمایت حداکثری صندوق توسعه ملی به نظارت دقیق و کامل از حقوقیهای بازار نیازمند است؛ چرا که تخلفات و کمکاری هایی در این زمینه وجود دارد و دولت باید به آنها نیز رسیدگی کند. تنها در این شرایط است که می توان بازار را به تعادل رساند.
*رفع قیمتگذاری دستوری، صنایع بورسی را توسعه میدهد
علیرضا قدرتی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد قیمتگذاری دستوری کالاها و اثر آن بر بازار سرمایه اظهار کرد: یکی از مشکلات اقتصاد ایران بحث قیمت گذاری دستوری بر روی محصولات شرکتها و دخالت دولت در این موضوع است. در صنایع مختلف شاهد نرخگذاری دستوری مانند صنایع لبنی، خودرویی و تولید کننده محصولات کشاورزی بودهایم. ثمره این موضوع سبب ایجاد رانتهای سنگینی برای دلالان، واسطهها و زیان برای سهامداران شرکتها که صاحبان اصلی این کارخانجات هستند، بوده است. قیمت گذاری دستوری شرکتها را به سمت ورشکستگی و کاهش توسعه یافتگی سوق میدهد. همچنین اجازه رشد و ریکاوری را از اکثر شرکتها میگیرد.
وی افزود: کاهش کیفیت و صادرات محصولات فولادی در ۵ تا ۱۰ سال گذشته، نشان دهنده زیانهای جبران ناپذیر سیاست قیمت گذاری دستوری بر این صنعت بوده است.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که، در چند وقت اخیر کدام صنایع از قیمت گذاری دستوری خارج شدند؟ گفت: تا به حال تجربه بسیار خوبی در رفع قیمت گذاری دستوری از برخی صنایع بورسی داشتیم که تاثیر مثبتی نیز بر افزایش رشد، توسعه و کیفیت محصولات تولیدی داشته است. صنعت فولاد، سیمان و پتروشیمی از جمله صنایعی هستند که از قیمت گذاری دستوری تا حدودی خارج شدند و توانستند توسعه پیدا کنند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که، رفع قیمت گذاری دستوری از صنایع مختلف مخصوصا صنایع بورسی چه آثاری برای بازار سرمایه خواهد داشت؟ اظهار کرد: وقتی قیمت محصولات متناظر با تورم در جامعه افزایش پیدا نمیکند و اختلاف قیمت در بازار به جیب شرکت نمیرود، این موضوع سبب ضرر سهامداران میشود. زیان تحمیلی که تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری را کاهش میدهد. حذف تدریجی قیمت گذاری دستوری اثر مستقیمی بر سودآوری شرکتها دارد و این سبب افزایش انگیزه سهامداران به خرید سهام و حتی سرمایهگذاری جدید در توسعه شرکتها میشود.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 19 آبان ماه، میزبان دادوستد 39 هزار و 450 تن قیر و 3 هزار تن مس کاتد بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 20 هزار تن وکیوم باتوم، 13 هزار و 995 تن شیمیایی، 3 هزار و 548 تن مواد پلیمری، 2 هزار و 645 تن قیر و یک هزار تن لوب کات معامله شد.
شایان ذکر است تالار محصولات صنعتی و معدنی هم در این روز معامله 78 هزار و 74 تن میلگرد، 17 هزار و 8 هزار و 32 تن تیرآهن، 4 هزار و 440 تن سیمان، 500 تن خاک روی و 232 تن نبشی را تجربه کرد.
بر اساس این گزارش، بازار فرعی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله یک هزار و 410 تن بوتادین، تایرخودرو و روغن کارکرده لوکوموتیو بود.
در مجموع 177 هزار و 134 تن کالا در تالارهای مختلف بورس کالا معامله شد.