خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 20 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر صنعت: مزایای روش عرضه تلفیقی در بورس کالا
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس: نرخ خوراک پتروشیمیها در بودجه ۱۴۰۱مشخص میشود
سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس: تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه میشود
معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد منصوب شد
رئیس سازمان بورس: کاهش رانت با تخصیص عرضه اولیه
زمان عرضه اولیه بزرگترین هلدینگ سیمانی کشور مشخص شد
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر صنعت: مزایای روش عرضه تلفیقی در بورس کالا
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، رضا فاطمی امین در مراسم یادبود 750 شهید اصناف و فعال اقتصادی استان همدان اعلام کرد: افقهای روشنی پیش رو است و مسئولان بار سنگینی به دوش دارند. مشکلات زیادی در بازار وجود دارد، مسایلی که سال ها انباشته شده اما علی رغم این موضوع، ظرفیت ها و زیرساخت های موجود را باید هوشمندانه دید و با قدرت مسائل را پیگیری کرد.
وی افزود: مشکلات قابل حل هستند. به عنوان مثال در مورد ورق فولاد اقداماتی انجام شد. چرا که 8 میلیون تن تولید انجام می شود اما میزان مصرف بالغ بر 10میلیون تن است. از طرفی، ورق داخلی ارزانتر از نوع خارجی بوده ، لذا روش عرضه تلفیقی در بورس ابداع شده است.
وی تصریح کرد: با اجرای این روش، هفته گذشته یک شرکت فولادی 300 هزار تن فولاد عرضه کرد که باعث شد، قیمت ورق فولاد از 21 به 19 هزار تومان کاهش پیدا کند و سهمیه بندی هم از بین رفت.
وزیر صنعت گفت: روش عرضه تلفیقی، باعث از بین رفتن سهمیه بندی، دو قیمتی شدن، کمبود، فساد ، رانت و تزریق مناسب محصول به بازار میشود. در زمینه فولاد دو میلیون تن ظرفیت تولید ورق وجود دارد و برخی کارخانهها به دلایلی بی استفاده مانده، ماشین آلات آنها فرسوده شده و یا توان تولید ندارند که با حمایت میتوانند به کار بازگردند
وی در ادامه افزود: در وزارت صنعت از شهریور سال جاری طرحی شروع شده که بر اساس آن برای هر شهر، برنامه سرمایه گذاری، اشتغال و صادرات چهار ساله تعیین شده و تا پایان سال نهایی خواهد شد. این برنامه تدوین شده، مبنای عمل در چهار سال آینده برای دستیابی به پیشرفت و توزیع متوازن امکانات در همه شهرستان ها از جمله استان همدان است.
* نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس: نرخ خوراک پتروشیمیها در بودجه ۱۴۰۱مشخص میشود
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه نگاه کمیسیون انرژی بر حمایت از پتروشیمیها و صنایع پایین دستی است، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: تاکنون طرحهای مختلفی به عنوان حمایت از پتروپالایشیها و بحثهای مربوط به خوراک، تنفس خوراک، تسهیلات واگذاری زمین و مانند آن در کمیسیون انرژی مطرح شده است.
حجتالاسلام موسی احمدی افزود: به طور قطع در بحث نرخ خوراک، پیشنهادها و راهکارهایی ارائه شده و کمیته فنی کمیسیون انرژی در حال بررسی راهکارهای آن است که امیدواریم طرحهای مطرح شده به زودی در صحن مجلس شورای اسلامی بررسی و در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ مد نظر قرار گیرد.
وی در ادامه عنوان کرد: در برنامه هفتم توسعه درباره خوراک پتروشیمیها، قیمت خوراک و حمایتهایی که لازم است از سرمایهگذاران پتروشیمیها، پترو پالایشیها و صنایع پایین دستی به عمل آید، طرحهای خوبی وجود دارد.
نماینده مردم شهرستانهای دیر، و عسلویه در مجلس شورای اسلامی درباره پیشبینیپذیر بودن اقتصاد کشور اظهار کرد: با توجه به مسائل داخلی و بین المللی کشور، گاهی شوک و نوسانهای داخلی و خارجی بر اقتصاد کشور وارد میشود و با توجه به اینکه اقتصاد کشور وابسته به تصمیم های کلان دولتمردان شده است، به نظر میرسد که اقتصاد کشور ما پیش بینی پذیر نباشد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس توجه به افزایش تولید و هدایت نقدینگیهای سرگردان به سمت تولید را خواستار شد و افزود: در شرایط کنونی که تحریمها و فشارهای بینالمللی باعث ایجاد مشکلات داخلی و اقتصادی شده است، همگرایی و هماهنگی دولت و مجلس میتواند در حل مشکلات و جلوگیری از بحران موثر باشد.
*سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس: تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه میشود
به گزارش «کالاخبر» به نقل از ایرنا، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: تولید کنونی فولاد در کشور حدود ۳۰ میلیون تُن و مصرف داخلی ۱۵ میلیون تُن است، دولت قبل ۲۰ درصد از تولید داخل را در بورس عرضه کرد و قیمت این محصول در بازار افزایش یافت.
روح الله عباس پور افزود: دستور کار کمیسیون ادامه بررسی طرح توسعه، تولید و نظارت زنجیره فولاد ارجاعی از صحن علنی مجلس با حضور معاون معدنی وزارت صمت، نمایندگان دیوان محاسبات، مرکز پژوهشها، اتاق بازرگانی، تعاون و گمرک بود.
نماینده مردم بوئین زهرا در مجلس شورای اسلامی درباره فرآیند تصویب طرح توسعه، تولید و نظارت زنجیره فولاد، توضیح داد: رسیدگی به این طرح به صورت دوشوری بوده به این معنا که پس از تصویب کلیات این طرح در صحن علنی، جزئیات آن به منظور بررسی بیشتر به کمیسیون ارجاع شد اما با روی کارآمدن دولت سیزدهم وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستار اظهار نظر درباره این طرح شد. این طرح در هفته آینده و پس از دریافت نظرات وزیر صنعت، معدن و تجارت تعیین تکلیف میشود.
عباسپور تصریح کرد: نابسامانی بازار فولاد موجب شد که کمیسیون صنایع و معادن مجلس طرح توسعه، تولید و نظارت زنجیره فولاد را تدوین کند که به موجب آن، عرضه تمامی محصولات زنجیره فولاد در بورس انجام خواهد گرفت.
*معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد منصوب شد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در حکم سید عباس حسینی، به اولویتهای برنامهای این معاونت همچون: مشارکت فعال در اصلاح نظام بانکی و ارتقای کارآمدی بانکهای دولتی، طراحی نظامات بهره ور و هوشمند برای مقابله با تحریمهای ظالمانه در حوزههای بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی و ارتقای کارایی و اثر بخشی شرکتهای دولتی با واگذاری داراییهای مازاد و پایش مستمر ریسک و بازده داراییهای این شرکت ها، تأکید کرده است.
برقراری اصول حاکمیت شرکتی در بانک ها، بیمهها و شرکتهای دولتی و طراحی نظام نظارتی مؤثر و کارآمد و مدرن در حوزههای بانکی و بیمهای از جمله اولویتهای برنامهای است که وزیر اقتصاد در این حکم، بدان اشاره داشته است.
*رئیس سازمان بورس: کاهش رانت با تخصیص عرضه اولیه
مجید عشقی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، درمورد سرمایه گذاری سهامداران به شیوههای غیرمستقیم، اظهار کرد: برای تشویق سهامداران خرد حقیقی به سرمایه گذاری غیر مستقیم، لازم است نهادهای مالی بزرگی داشته باشیم به گونه ای که آنها بتوانند محصولات و خدمات متنوعی را به سرمایه گذاران ارائه دهند، اکنون تسریع بخشی در صدور مجوزهای سبدگردانی و تامین سرمایه با همین قصد در حال انجام است.
وی در مورد عرضه های اولیه جدید در بازار سهام نیز بیان کرد: یکی از مباحثی که اکنون در مورد عرضههای اولیه مطرح می شود آن است که این عرضهها را به صندوقهای سرمایهگذاری تخصیص دهیم تا سهامداران برای کاهش ریسک خود از طریق آنان اقدام کنند که این مسئله نیز خود معایب و مزایایی دارد.
رئیس سازمان بورس اضافه کرد: از معایب سرمایهگذاری مستقیم در عرضه اولیه میتوان به تخصیص سهام شرکتهای کوچک به تعداد بسیار قابل توجهی از سهامداران اشاره داشت که این امر به مرور زمان سبب کاهش بازدهی و نقدشوندگی سهام شرکت میشود، اما از سوی دیگر مزیت این امر آن است که از آنجایی که مدیران این صندوقها اشخاص متخصص در حوزه بازار سرمایه هستند به طور قطع سهام هایی را خریداری میکنند که ریسکش برای سهامدار کمتر باشد، به گونهای که بیشترین بازدهی را با خرید آن سهم به دست آورند.
عشقی افزود: عده ای بحث رانت را میان شرکتهای صندوق سرمایه گذاری در صورت تخصیص سهام عرضه های اولیه مطرح می کنند که این امر صحت ندارد زیرا دارندگان این واحدها علاوه بر آنکه تعداد قابل توجهی را تشکیل می دهند، مدیرانشان نیز از بدنه بازار سهام هستند پس به منظور جلب اعتماد سهامدار سعی دارند تا از تخلفات به دور باشند.
*زمان عرضه اولیه بزرگترین هلدینگ سیمانی کشور مشخص شد
به گزارش ایرنا از سازمان بورس و اوراق بهادار، عرضههای اولیه طی یکی دو سال اخیر و به دنبال افزایش تعداد فعالان بازار به یکی از موضوعات مورد توجه بازارسرمایه تبدیل شده و از طرفی دیگر همین موضوع بازار سرمایه را دچار آسیب هایی از این محل کرده است. معضلاتی که ناشی از ضعف دانش و آگاهی بسیاری از تازه واردان بورسی به موضوع ارزش گذاری اصولی و در کل فقدان دانش کافی در حوزه سرمایه گذاری در بورس باز می گردد.
بر این اساس و در راستای ایجاد آرامش بیشتر و تحلیل مداری در سرمایهگذاری، روش «حراج» به میدان آمده تا بازار را از هیجانات موجود در عرضه های اولیه و معاملات ثانویه آن بیش از گذشته حفظ کند.
پیشتر روش بوک بیلدینگ، تنها راه در عرضههای اولیه به شمار می رفت، تا این که چند ماه پیش روش دیگری به نام «روش ترکیبی» با رویکرد تشویق مردم به خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوقها و سرمایهگذاری غیرمستقیم به بازارسرمایه معرفی شد؛ اما اکنون شرکت فرابورس ایران در اقدامی جدید تصمیم دارد برای نخستین بار از روش «حراج» برای عرضه اولیه یک نماد در بازار دوم فرابورس خود استفاده کند.
نکته مهم عرضه اولیه امروز، این است که انجام آن برای عموم نیست و تنها به سرمایهگذاران واجد شرایط، یعنی صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و صندوقهای مشترک اختصاص دارد.
براین اساس، روز شنبه (۲۰ آذر ماه)، نماد «سغدیر» ۱۶۷.۵ میلیون سهم را برای اولین بار به روش جدید، عرضه اولیه می کند، این میزان معادل پنج درصد از کل سهام سغدیر است که به روش حراج در بازار دوم فرابورس ایران عرضه می شود.
بنابر اطلاعیه شرکت فرابورس، قیمت مبنای هر سهم «سغدیر» یک هزار و ۴۵۰ تومان خواهد بود؛ به این ترتیب حداقل ارزش این عرضه اولیه ۲۴۳ میلیارد تومان خواهد بود و هر کد معاملاتی واجد شرایط میتواند حداکثر ۱۰ درصد از این عرضه اولیه یعنی ۱۶.۷۵ میلیون سهم خریداری کند.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 17 آذر ماه، میزبان دادوستد 88 هزار و 291 تن میلگرد و 11 هزار و 565 تن تیرآهن بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 6 هزار و 500 تن شمش بلوم، 700 تن ورق گرم، 500 تن خاک روی و 300 تن نبشی نیز معامله شد.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز معامله 9 هزار و 195 تن مواد شیمیایی، یک هزار و 747 تن مواد پلیمری، 390 تن گوگرد، 104 تن روغن پایه و 25 تن قیر را تجربه کرد.
تالار صادراتی نیز در این روز میزبان معامله 20 هزار و 500 تن قیر و 315 تن پلی وینیل کلراید (PVC) بود.
علاوه براین 126 تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص و 280 تن تولوئن دی ایزو سیانات (TDI) پتروشیمی کارون در تالار حراج باز بورس کالای ایران معامله شد.
بازار فرعی نیز در این روزشاهد دادوستد 490 تن بوتادین، تسمه فولادی، دی اکتیل فتالات و تیشو بود.
در مجموع 142 هزار و 59 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.