خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 18 دی 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر اقتصاد؛ استقراض ۵۰ هزار میلیاردی دولت قبل از بانک مرکزی در ابتدای سال
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: طرح مجلس برای اصلاح قانون بورس با هدف رفع سوء استفادهها از دارایی مردم است
عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس: بورس با موارد مثبت رئیسی و خاندوزی در لایحه بودجه حمایت خواهد شد
سه برنامه جدید بانک مرکزی در حوزه نظارت بر بانکها
تزریق نقدینگی با سرمایهگذاری بانکها در بازار سرمایه
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر اقتصاد؛ استقراض ۵۰ هزار میلیاردی دولت قبل از بانک مرکزی در ابتدای سال
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت امور اقتصادی و دارایی، سید احسان خاندوزی اظهار کرد: دولت سیزدهم در شهریور ماه در شرایطی شروع به کار کرد که ما در حال تجربه تورم بسیار بالا برای چهارمین سال پیاپی بودیم، امری که در ۷۰ سال اخیر، بی سابقه بود. ما پیش از این و مثلاً در دوران جنگ تحمیلی یا دوران سازندگی تجربه تورم بالا را داشتیم اما هر کدام بلافاصله کنترل شده بودند ولی اینکه چهار سال مداوم شاهد کاهش مستمر قدرت خرید مردم باشیم، کاملاً بی سابقه بود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: دولت سیزدهم در این شرایط و در حالی شروع به کار کرد که دولت پیشین در چند ماه ابتدای سال، ۵۰ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی برای تأمین هزینههای جاری گرفته بود و علاوه بر افزایش بی سابقه نرخها، شاهد کمبود برخی کالاها در سطح شهرهای بزرگ و تشکیل صفهای طولانی برای تهیه اقلامی مثل مرغ بودیم.
خاندوزی تصریح کرد: عمده این چالشها، به عنوان میراث برخی کوتاهیها و اشتباهات دولت پیشین و نیز فشارهای ناجوانمردانه وارده از سوی دشمنان خارجی، به طور کامل به دولت جدید منتقل شد به نحوی که بخش بزرگی از جلسات ستاد اقتصادی دولت را به پیدا کردن راه حلی برای گذر از آنها بدون استقراض از بانک مرکزی اختصاص دادیم.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه خلق بی ضابطه پول توسط نظام بانکی و اضافه خرجیهای دولت، دو منشأ اصلی تورم هستند، اظهار داشت: در چهار ماه نخست فعالیت دولت، وقت و توان بسیار زیادی در درجه اول صرف کنترل نرخ ارز در شرایطی شد که عدهای میکوشیدند در آستانه مذاکرات وین، با افزایش مصنوعی قیمت آن، تیم مذاکره کننده کشورمان را تحت فشار قرار دهند.
وی کنترل مخارج دولت و ایجاد منابع جدید برای تأمین هزینهها و کنترل خلق بی ضابطه پول بانکی را به عنوان دو هدف اصلی جلسات دولت طی چهار ماه اخیر مورد اشاره قرار داد و گفت: ثمره این تلاشها، کشیده شدن ترمزِ تورم و دیگر موتورهای بی ثبات کننده اقتصاد کشور بود که اولین بروز ظاهری آن، همین کاهش تورم نقطه به نقطه در آذر ماه است.
*عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: طرح مجلس برای اصلاح قانون بورس با هدف رفع سوء استفادهها از دارایی مردم است
«مجتبی توانگر» عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به مطالب مطرح شده در پیشنویس تغییر قوانین بازار سرمایه که منجر به نگرانی سهامداران برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه شد، اشاره کرد و گفت: بعد از افت و خیزهای معاملات بورس در طول دو سال گذشته و ترس سهامداران از نوسانهای ایجاد شده در این بازار، یکی از مهمترین موضوعات مدنظر در کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی وضعیت بازار سرمایه، انجام اقدامات لازم مبنی بر تغییر قوانین مربوط به این بازار برای بهبود روند معاملات و نیز خروج آن از نوسانهای شدید بود.
توانگر اظهار داشت: در ادامه جلسات برگزار شده با مسوولان مختلف در حوزه بازار سرمایه، طرحی را برای سامان دادن به نحوه فعالیت اجزای مختلف بورس طراحی کردیم تا بتوان از طریق اعمال برخی از تغییرات، روزهای خوشی را پیشروی بازار و سهامداران قرار دهیم.
وی به اعتراض فعالان بازار نسبت به بند مربوط به آموزش و فرهنگسازی در پیشنویس تغییر قوانین بازار اوراق بهادار اشاره کرد و گفت: فعالیت افراد متعدد تحت عنوان کارشناس بازار سرمایه، مدرس بورس و تحلیلگر از جمله مشکلات تهدیدکننده معاملات بازار سرمایه بود که طی دو سال اخیر روند این بازار را با خطر جدی همراه کرد و نیز سبب ایجاد نوسانات پرشتاب بازار و زیان تعداد زیادی از سهامداران تازه وارد شد.
به گفته توانگر، این افراد سیگنالفروشی را جایگزین آموزش مبانی سرمایهگذاری، سهامداری و شناساندن نحوه تحلیل بنیادین و تکنیکالی کردند که همین امر منجر به خروج بازار از مسیر اصلی معاملات خود شد.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: با توجه به سوءاستفاده تعدادی از سیگنالفروشان نسبت به عدم آگاهی افراد تازهوارد از سرمایهگذاری درست در بازار سرمایه و نیز ضرر و زیان سنگین سهامداران، قصد داریم تا با کمک این طرح زمینه نظم بخشیدن به وضعیت آموزش و مشاوره در بازار سرمایه را فراهم و قواعد مشخصی را برای معاملات این بازار تعیین کنیم.
*عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس: بورس با موارد مثبت رئیسی و خاندوزی در لایحه بودجه حمایت خواهد شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محس علیزاده که اخیرا” اعلام کرده بود پیش نویس اصلاح قانون بازارسرمایه نیازمند همفکری فعالان بوده و نظرات مثبت فعالان باعث اصلاحات بهتر خواهد شد، گفت: رویکردها و موارد حمایتی مثبت رئیس جمهور و وزیر اقتصاد از بورس در لایحه بودجه سال آینده لحاظ شده است.
وی ادامه داد: تمام نمایندگان و کمیسیونهای مجلس به حمایت از بازار سرمایه حساسیت دارند و کمترین تنش در لایحه بودجه هم برای بازار سرمایه وجود دارد. بنابراین حمایت مثبتی از بورس انجام خواهد شد.
*سه برنامه جدید بانک مرکزی در حوزه نظارت بر بانکها
به گزارش بورس24 : نادعلی گفت: بانک مرکزی در حوزه نظارت، برنامهریزی جدیدی در دستور کار دارد تا بتواند با استفاده از ابزارها و سایتها و دانش فناوری اطلاعات در زمینه نظارت بر بانکها نظارت موثرتر داشته باشد.
محمد نادعلی مدیرکل عملیات پول و اعتباری بانک مرکزی با اشاره به تکلیف ۳گانه رئیس جمهوری برای بانک مرکزی گفت: نظارت بر خلق نقدینگی توسط بانکها، خروج بانکها از بنگاهداری از طریق رفع ناترازی و کنترل کفایت سرمایه بانکها و کمک بانک مرکزی برای بهبود این موضوع ۳محوری است که بنا به دستور رئیس جمهور به طور جدی پیگیر آنها هستیم.
مدیرکل عملیات پول و اعتباری بانک مرکزی با اشاره به ابزارها و روش ها و مقرراتی که بانک مرکزی برای محدود کردن خلق نقدینگی استفاده میکند، اظهار کرد: یکی از این ابزارها ضریب فزاینده نقدینگی است که بانک مرکزی از طریق سپرده قانونی که از بانکها میگیرد آن را کنترل میکند. بانک مرکزی برای اینکه چرخه تسهیلات و سپرده را کند و قدرت خلق بانکها را محدود کند در هر مرحله از سپرده گذاری بانکها، آنها را موظف میکند درصدی را به عنوان سپرده قانونی نزد بانک مرکزی نگهداری کنند که این رقم در حال حاضر بین ۱۰ تا ۱۳ درصد میان بانکهای ماست.
نادعلی ادامه داد: روش دیگر این است که بانک مرکزی شاخص پوشش نقدینگی به بانکها اعلام کرده است که باید درصدی از دارایی های خود به صورت نقد یا دارایی هایی که از نقدینگی بالایی برخوردارند را در پرتفو نگهداری کند. این امر کمک میکند بانکها به نوعی کمتر بتوانند تسهیلات بدهند.
وی با اشاره به شاخص کفایت سرمایه تصریح کرد: بانکها وقتی بخواهند این شاخص را رعایت کنند مجبور هستند در فرآیند اعطای تسهیلات و به نوعی سرمایه گذاری و خرید دارایی طوری رفتار کنند که نسبت کفایت سرمایه را رعایت کنند. در این زمینه ها مقررات لازم به شبکه بانکی ابلاغ شده است و خلایی نداریم اما در بعد نظارتی باید برنامه های بیشتری داشته باشیم.
*تزریق نقدینگی با سرمایهگذاری بانکها در بازار سرمایه
محمدعلی احمدزاده اصل کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، در خصوص تاثیر درج تبصرهای در بودجه ۱۴۰۱ ، مبنی بر رفع محدودیت سرمایهگذاری بانکها بر بازارسهام، اظهار کرد: خوشبختانه در لایحه بودجه و ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصمیمات خوبی در حوزه بازارسرمایه گرفته شده اما بعضی از آنها همانند یک مُسکن عمل میکند، اما به گفته رئیس سازمان بورس بازارسهام نیازمند دستورالعملها و تصمیماتی است که علاوه بر پایدار بودن، بازار را از شرایط رکود نیز خارج سازد.
وی بیان کرد: تصمیمی که در کمیسیون برنامه و بودجه اخذ شده مبنی بر سرمایهگذاری بانکها در سال ۱۴۰۱ میتواند به نفع بازارسهام به ویژه سهامداران تمام شود زیرا اکنون این بازار نیازمند نقدینگی و پول تازه نفس است.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه تاکید کرد: البته این امر یک مشکل اساسی دارد آن هم این است که نباید در بازه کوتاه مدت رخ دهد، زیرا در شرایط فعلی بانکها نیز منابع مالی چندانی ندارند اگر برای این مسئله یک بازه زمانی بلند مدت در نظر گیرند به طور قطع بانکها نیز از سود این بازار منتفع خواهند شد.
احمدزاده اصل گفت: حضور بانکها در بازارسرمایه سبب خروج این بازار از رکود، بازگشت اعتماد سهامداران و تزریق مجدد نقدینگی خواهد شد، البته نباید نادیده گرفت که تحقق این امر نیازمند بهبود زیر ساختهای فعلی است.
وی با رد این نکته که بسیاری از فعالان بازار سرمایه معتقدند سرمایهگذاری بانکها سبب بنگاهداری آنها می شود، تصریح کرد: به سبب آنکه سرمایهگذاری منافاتی با بنگاهداری ندارد در اصل بانک ها سعی دارند با این اقدامشان سپرده های مردم را از طریق بازار سرمایه به سمت تولید ببرند .
این کارشناس ارشد بازار سرمایه بیان کرد: اکنون بیش تر بانک ها زیانده هستند که با ورود آنها به بازار سرمایه این مشکلشان نیز رفع خواهد شد همچنین این امر بر افزایش ارزش سهمهای بانکی نیز تاثیر میگذارد.
احمدزاده اصل در پایان تصریح کرد: سال آینده به طور قطع به سبب تصمیمات اتخاذ شده در متن پیش نویس بودجه ۱۴۰۱ شرایط بازار بهتر از شرایط فعلی خواهد بود به همین خاطر از سهامداران می خواهم که با نگاه بلند مدت در این بازار بمانند.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 15 دی ماه، میزبان دادوستد 47 هزار و 980 تن قیر و 45 تن پلی وینیل کلراید (PVC) بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 5 هزار و 112 تن مواد شیمیایی، یک هزار و 772 تن مواد پلیمری، 404 تن قیر، 52 تن اسلاک واکس و 26 تن روغن پایه معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی هم در این روز معامله 65 هزار و 265 تن میلگرد، 36 هزار و 500 تن خاک روی، 14 هزار و 310 تن تیرآهن، 2هزار و 373 تن نبشی، 2 هزار تن آهن اسفنجی، 950 آلومینیوم، 625 تن ناودانی، 550 تن ورق گرم و 100 تن شمش روی را تجربه کرد.
تالار حراج باز بورس کالای ایران نیز در این تاریخ شاهد معامله یک هزار و 100 تن دی اتیل هگزانول، 300 تن تولوئن ،126 تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص و 21 تن کنسانتره فلزات گرانبها بود.
همچنین در بازار فرعی بورس کالای ایران نیز یک هزار و 785 تن تسمه فولادی، ضایعات فولادی، براده آلومینیوم، تایر خودرو، بوتادین و دی اکتیل فتالات به فروش رسید.
در مجموع 184 هزار و 390 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.