خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 16 بهمن 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر اقتصاد: سود 550 هزار تومانی سهام عدالت تا پایان سال پرداخت میشود
معاون وزیر صمت: بلاک چین در سامانه جامع تجارت پیادهسازی شد
کمیسیون تلفیق بودجه مجلس: مشوق جدید برای شرکتهای بورسی و فرابورسی با صفر مالیات و افزایش سرمایه
رییس سازمان بورس: پیشنهاد کاهش فرصت هشتماهه شرکتها برای پرداخت سود در اصلاح قانون بازار سرمایه
مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس: قابلیت سامانه بومی معاملات: پردازش ۲۴هزار تراکنش در ثانیه روی یک نماد
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا؛ آثار مصوبه مالیات ارزش افزوده بر بازار گواهی سپردههای کالایی
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر اقتصاد: سود 550 هزار تومانی سهام عدالت تا پایان سال پرداخت میشود
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سید احسان خاندوزی طی سخنانی در جمع خبرنگاران در خاتمه جلسه شورای عالی بورس و اوراق بهادار، دستور شورا را مختص به موضوع سهام عدالت و جمعیت حدود 50 میلیون نفری سهامداران مستقیم و غیر مستقیم آن عنوان و مهم ترین مصوبه آن را مربوط به پرداخت سود سهام عدالت سال 1399 به سهامداران اعلام کرد.
وزیر اقتصاد گفت: با وجود برگزاری مجامع عمده شرکت های عضو سهام عدالت در نیمه اول سال 1400، تا کنون سودِ دارندگان مستقیم و غیر مستقیم سهام آنها تا کنون پرداخت نشده بود که در این جلسه مقرر شد، با تعامل میان شرکت های سرمایه گذاری استانی و کانون های شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت، به سرعت و تا قبل از پایان اسفند ماه امسال، سود سهام عدالت سال 1399 افراد پرداخت شود.
وی افزود: برآورد دبیرخانه شورای عالی بورس و اوراق بهادر این است که حدود 550 هزار تومان به ازای هر کدام از دریافت کنندگان سود سهام عدالت پرداخت خواهد شد که طبیعتاً برای سهامدارانی که مبلغ یک میلیون تومان سهام خود را در موقع مقرر تکمیل کرده بودند، این رقم تقریبا به دو برابر افزایش می یابد.
*معاون وزیر صمت: بلاک چین در سامانه جامع تجارت پیادهسازی شد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت صمت، علیرضا پیمان پاک اظهار کرد: به دنبال این موضوع هستیم که منابع صندوق توسعه ملی را به عنوان اعتبار فروشنده در حوزه صادرات وارد کنیم و می خواهیم این موضوع را در هیئت دولت تصویب کنیم.
رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: ساز و کارهای ارزی جدید مانند بلاک چین را در کنار تسهیل تعهدات ارزی در دستور کار قرار دادیم، اکنون بلاک چین در سامانه جامع تجارت پیادهسازی شده است که از این موضوع برای صادرات به کشور عمان می توان استفاده کرد.
وی با یادآوری اینکه تمرکز ما روی موضوعات ارزی بوده است، ادامه داد: موضوعات مرتبط با رفع تعهدات ارزی با ابلاغیهای که از ستاد اقتصادی دولت گرفته ایم تسریع یافته است. همچنین برای تسهیل امور صادرکنندگان کلاً واردات در مقابل صادرات برای تمامی کالا ها و ردیف ها (به غیر از پتروشیمی، فولاد، سیمان و بعضی واحدهای بزرگ) آزاد شده است.
معاون وزیر صمت بیان کرد: یکسری گروههای کالایی را از نیما خارج و با گروه هایی که مواد اولیه آنها مستقیم از سامانه نیما تامین میشود، متناظر کردیم تا ارز این نوع کالاها مبادله و رفع تعهد شود.
*کمیسیون تلفیق بودجه مجلس: مشوق جدید برای شرکتهای بورسی و فرابورسی با صفر مالیات و افزایش سرمایه
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، رحیم زارع در خصوص جلسه کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ گفت: به منظور جلوگیری از مالیات مضاعف و پرداخت مالیات توسط تحویل گیرنده کالایی با الحاق یک بند به تبصره ۷ لایحه بودجه سال آینده موافقت شد.
وی افزود: به منظور حمایت از توسعه ابزارهای مالی و تسهیل معاملات ابزارهای مبتنی بر کالا مالیات بر ارزش افزوده، کلیه کالاهایی که در قالب گواهی سپرده کالایی در بورسهای کالایی پذیرش میشوند، مادامی که در هر یک از بورسهای کالایی مورد مبادله قرار می گیرند، مشمول مالیات با نرخ صفر هستند.
این نماینده مجلس ادامه داد: در صورتی که کالای پشتوانه گواهی سپرده ماهیتا مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد، مالیات تنها یک مرتبه و در زمان تحویل فیزیکی کالا وصول خواهد شد و وظیفه پرداخت مالیات بر عهده تحویل گیرنده نهایی کالای پشتوانه گواهی سپرده کالایی است.
زارع تصریح کرد: به منظور تشویق سرمایه گذاری در شرکت های بورسی و فرابورسی و ترغیب آنها به عدم تقسیم بخش بیشتری از سود اکتسابی و استفاده از منابع حاصل برای افزایش سرمایه و در نتیجه توسعه بخش های تولیدی و ایجاد فرصتهای جدید شغلی، مقرر شد در سال ۱۴۰۱ مالیات بر درآمد آن بخش از سود تقسیم نشده شرکتها که به حساب سرمایه انتقال مییابد، مشمول مالیات با نرخ صفر شود.
*رییس سازمان بورس: پیشنهاد کاهش فرصت هشتماهه شرکتها برای پرداخت سود در اصلاح قانون بازار سرمایه
“مجید عشقی” در حاشیه جلسه شورای عالی بورس و در جمع خبرنگاران اظهار کرد: طبق برنامه ای که در سال ٩٩ آغاز شد، آزادسازی سهام عدالت در دستور کار قرار گرفت و اما با توجه به شرایط بازار تلاش خواهیم کرد که تعادلی درخصوص آزادسازی سهام عدالت صورت گیرد تا آسیبی به دارایی ها وارد نشود.
رییس سازمان بورس و اواراق بهادار به تشکیل کانون سهامداران حقیقی تاکید کرد و گفت: ما به عنوان سازمان بورس این آمادگی را داریم که کانون سهامداران حقیقی را تشکیل دهیم، حتی تاکنون بخشی از اقدامات آن انجام شده است.
وی به مشکلات حاکم در خصوص تشکیل کانون سهامداران حقیقی اشاره و اظهار کرد: اشخاصی که درخواست تشکیل کانون سهامداران حقیقی را می دهند باید احراز هویت شوند که نماینده کدام بخش هستند؛ این موضوع به عنوان مساله ای مهم تلقی می شود که باید در مورد آن تصمیم گیری شود.
عشقی خاطرنشان کرد: این آمادگی را داریم که در مورد اساسنامه این کانون، نظرات را جمع بندی و به صورت عمومی اعلام کنیم تا در نهایت، اساسنامه را تصویب و اقدامات لازم برای تشکیل آن را انجام دهیم.
عشقی به فرصت هشت ماهه شرکت ها برای پرداخت سود به سهامداران اشاره و اظهار کرد: بر اساس قانون تجارت، شرکتها به مدت هشت ماه فرصت برای پرداخت سود دارند؛ کاهش این زمان نیازمند مصوبه مجلس است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: پیشنهاد کاهش زمان سود شرکت ها، ارائه شده و در اصلاح قانون بازار مورد توجه قرار گرفته است.
*مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس: قابلیت سامانه بومی معاملات: پردازش ۲۴هزار تراکنش در ثانیه روی یک نماد
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، حمید حسنآبادی، مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس از برگزاری سومین جلسه هماندیشی مدیران فاوای سازمانهای تابعه و مرتبط با وزارت امور اقتصاد و دارایی خبر داد و اظهار کرد: حجم معاملات و فشار روی هسته معاملات در سال ۱۳۹۹ فراتر از ظرفیت سامانه فعلی معاملات بود که این تجربه در طراحی و توسعه سامانه بومی معاملات مد نظر قرار گرفت.
وی افزود: از دیگر دستاوردهای مهم حوزه IT بازار سرمایه، برگزاری مجامع به صورت الکترونیکی است که این موضوع از زمان آغاز کرونا در کشور مطرح شد و با جدیدیت بیشتری پیگیری شد. از سال ۹۹ تا امروز بیشتر از ۹۰ مجمع بهصورت غیرحضوری و در بستر الکترونیک برگزار شده است.
مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس در ادامه پس از معرفی اجمالی ساختار مدیریت فناوری اطلاعات سازمان بورس و مسئولیتهای هریک از واحدها به معرفی و گزارش آخرین وضعیت پروژههای ملی بازار سرمایه در حوزه فناوری پرداخت. پروژههای «سامانه بومی معاملات»، «سامانه بومی پس از معاملات»، «سامانه متمرکز اقدامات نظارتی»، «گذرگاه سرویس بازار سرمایه (CMIX)»، «پروژه توثیق سهام عدالت»و «راه¬اندازی سندباکس بازار سرمایه» از جمله مواردی بود که در این جلسه بیان شد.
حسنآبادی در خصوص سامانه بومی معاملات توضیح داد که این سامانه با توجه به قابلیتهای ویژهای مانند ظرفیت توان پردازشی در حدود ۲۴۰۰۰ تراکنش در ثانیه روی یک نماد و زمان پردازش سفارشات ۴۸ میکرو ثانیه از جایگاه ممتازی نسبت به سامانههای معاملات مطرح جهانی و در مقایسه با سایر سامانههای مشابه داخلی در حوزه بانکداری همچون سامانه شاپرک و سامانه شتاب برخوردار است.
*مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا؛ آثار مصوبه مالیات ارزش افزوده بر بازار گواهی سپردههای کالایی
جواد فلاح، مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران در گفتوگو با «کالاخبر» در خصوص اهمیت موضوع در دستورکار کمیسیون تلفیق مجلس اظهار کرد: مقوله بحث مالیات بر ارزش افزوده گواهی سپردههای کالایی موضوع قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی و قانون مالیات های مستقیم اصلاحی بود که علی رغم ابلاغ قانون، سازمان امور مالیاتی در خصوص چگونگی و نحوه اجرای آن دچار ابهام بود.
به گفته فلاح با ارایه توضیحات قانونی از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار و پیگیریهای شرکت بورس کالای ایران در راستای تسریع در رفع ابهامات، کمیسیون تلفیق مجلس بر مبنای بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، پرداخت مالیات ارزش افزوده گواهی سپرده کالایی را فقط توسط تحویل گیرنده کالا به تصویب رساند و در صورتی که در صحن مجلس به تصویب نهایی نمایندگان خانه ملت برسد، برای اجرا و ابلاغ در چارچوب لایحه قانونی بودجه سال ۱۴۰۱ عملیاتی میشود.
مدیر توسعه فیزیکی بورس کالای ایران یادآوری میکند: در مصوبه کمیسیون تلفیق، به جای اینکه مالیات بر ارزش افزوده در مرحله نخست از دارنده گواهی سپرده اخذ شود، به مرحله پایانی در زمان تحویل نهایی کالا انتقال و از دارنده نهایی کالا اخذ میشود.با تصویب نهایی این ماده قانونی، دارنده گواهی سپرده بدون پرداخت مالیات بر ارزش افزوده میتواند معاملات گواهی سپرده را انجام دهد. بدین ترتیب تنها فردی که در مرحله نهایی زمان سررسید گواهی سپردههای کالایی، بخواهد کالا را از انبار بورس کالا تحویل بگیرد، مشمول مالیات بر ارزش افزوده میشود.
فلاح با اشاره به اینکه پیشتر گواهی سپرده کالاهایی همچون زعفران تجربه موفقی را از سرگذرانده، تصریح کرد: با تصویب نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده گواهی سپرده کالایی، ما امیدوار خواهیم بود قراردادهای گواهی سپرده کالایی علاوه بر کالاهای کشاورزی بر پایه کالاهایی که پیشتر مشمول مالیات بر ارزش افزوده بودند، راه اندازی و با اقبال عمومی سرمایهگذاران مواجه شود.
وی در پایان با اشاره اینکه رونق و تقویت گواهی سپردههای کالایی میتواند پیامدها و اثرات مطلوبی به دنبال داشته باشد، اظهار کرد: پس از تقویت گواهی سپردههای کالاهای صنعتی، معدنی و پتروشیمی و فرآورده های نفتی، میتوان قراردادهای آتی یا اختیار معامله روی این محصولات و به دنبال آن، صندوقهای کالایی راهاندازی و شکل گیرند و به واسطه آن، دورنمای جذب سرمایهگذاری در این عرصه برجستهتر به چشم آید.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 13 بهمن ماه میزبان داد و ستد 59 هزار و 977 تن میلگرد و تیرآهن بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران،43 هزار و 500 تن خاک روی، 4 هزار تن ورق فولادی، 3 هزار و 747 تن ناودانی و نبشی، 2 هزار تن آهن اسفنجی، 5 تن اسلب مسی، و یک کیلوگرم شمش طلا نیز در تالار محصولات صنعتی و معنی مورد معامله قرار گرفت.
تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله 7 هزار و 508 تن قیر و 45 تن پلی وینیل کلراید بود.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران نیز داد و ستد 5 هزار و 86 تن مواد پلیمری، 12 هزار و 674 تن مواد شیمیایی، 780 تن PDA TAR را تجربه کرد.
تالار سیمان بورس کالای ایران در این روز میزبان معامله 14 هزا رو 950 تن سیمان بود.
تالار حراج باز بورس کالای ایران نیز شاهد معامله 5 هزا رتن وکیوم باتوم، 4 هزارو 484 تن استایرن منومر، یک هزا رو 400 تن دی اتیل هگزانول، 280 تن تولوئن و 126 تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص بود.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز داد و ستد 650 تن ضایعات و 160 تن دودسیل بنزن صادراتی را تجربه کرد.
در مجموع 160 هزار و 82 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفت.