خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 13 شهریور 1400

سر خط مهمترین خبرها:
معاون دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی: پرداخت وام ودیعه مسکن آغاز شد
عضو شورای فقهی بانک مرکزی: سپردهها با سود ثابت و متغیر باید تفکیک شود
امکان صدور و ابطال برخط صندوقهای سرمایه گذاری از طریق اپلیکیشنها فراهم شد
مدیر عامل سابق بورس انرژی: قیمتگذاری دستوری باعث از بین رفتن شفافیت و ایجاد رانت میشود
گزارش نماینده شرکت ملی نفت در بورس انرژی از عدم اقبال عرضه نفت
آخرین اخبار بورس کالا
*معاون دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی: پرداخت وام ودیعه مسکن آغاز شد
به گزارش خبرنگار مهر، علی قائدی در برنامه زنده تلویزیونی شبکه خبر سیما درباره آخرین وضعیت تسهیلات دهی ودیعه مسکن با اشاره به آغاز پرداخت این تسهیلات از سوی بانکهای عامل، اظهار کرد: بر اساس مصوبهای که ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ از ستاد ملی مقابله با کرونا داشتیم، از ۲۶ خرداد ثبت نام را آغاز کردیم تا کنون حدود ۷۴۰ هزار نفر ثبت نام کرده اند که از این ثبت نامی ها حدود ۸۱ هزار نفر به بانکها معرفی شده اند.
وی درباره مبلغ تسهیلات ودیعه مسکن گفت: برای شهر تهران با توجه به اینکه مبالغ اجاره بها بالاتر است، ۷۰ میلیون تومان، برای سایر کلانشهرها ۴۰ میلیون تومان و برای سایر مناطق شهری هم ۲۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
معاون دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی دوره بازپرداخت این تسهیلات را ۵ ساله عنوان کرد و افزود: نرخ سود این تسهیلات ۱۳ درصد است.
قائدی ادامه داد: نیازی به حضور در ادارات راه و شهرسازی برای ثبت نام نیست و فقط باید در مرحله آخر که مراجعه به بانک است، در شعبه حاضر شوند؛ برای ثبت نام متقاضیان باید به سامانه طرح اقدام ملی مسکن در آدرس… ثبت نام کنند، سپس به صورت کاملاً سیستمی شرایط متقاضیان پالایش میشود؛ هر متقاضی ای که واجد شرایط باشد، شعبه بانک مورد نظر را در نزدیک ترین محل زندگی خود انتخاب کرده و پس از آن به بانک مراجعه میکند.
این مقام مسئول در معاون مسکن وزارت راه و شهرسازی تصریح کرد: بنابراین افرادی که در حال حاضر نسبت به انعقاد قرارداد اجاره با موجر اقدام میکنند هم مشمول دریافت این تسهیلات خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: طبق قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، کسانی میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند که یا آقای متأهل باشند یا خانم مجرد بالای ۳۵ سال؛ اجاره نامهها هم یا باید در دفاتر مشاور املاک نوشته شده و کد رهگیری اخذ شود یا اینکه در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده باشد.
*عضو شورای فقهی بانک مرکزی: سپردهها با سود ثابت و متغیر باید تفکیک شود
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم با اشاره به برخی انتقادها به نظام بانکی در خصوص نرخ سود وبهره گفت: در عقود مبادلهای به ویژه برای خرید مسکن و خودرو که نیاز به مستندات است مشکل خاصی وجود ندارد، اما در خصوص تسهیلات برای خرید کالا از آنجا که امکان صدور فاکتورهای صوری وجود دارد، مشکل جدی داریم.
وی افزود: برای پرداخت سود علی الحساب به سپرده گذاران نباید این ذهنیت ایجاد شود که این نرخ در واقع سود پول است و همچنین درباره نرخ بهره تسهیلات نباید بدون توجه به اینکه فعالیت اقتصادی سود ده یا زیان ده بوده است، مبلغ سود مطالبه شود.
مصباحی مقدم گفت: راهکار این موضوع جدا سازی سپرده گذاری هاست به نحوی که اگر سپرده گذاران میخواهند در عقود مبادلهای سرمایه گذاری کنند منابع آن در همان عقود مبادلهای هزینه شود و بانک نیز میتواند نرخ سالانهای را به عنوان مثال ۱۸ تا ۲۰ درصد برای آنها تعیین کند.
وی افزود: کسانی که ریسک پذیری بیشتری دارند میتوانند در عقود مشارکتی با سود متغیر سرمایه گذاری کنند و در سود و زیان طرحهای سرمایه گذاری شده سهیم میشوند.
مصباحی مقدم گفت: شورای فقهی بانک مرکزی مصوبههایی را در این زمینه دارد که باید برای اجرا باید به تصویب شورای پول و اعتبار برسد.
*امکان صدور و ابطال برخط صندوقهای سرمایه گذاری از طریق اپلیکیشنها فراهم شد
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، میثم فدایی مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با صداو سیما با بیان اینکه برای نخستین بار، صندوقهای سرمایه گذاری از بازار کسب و کارهای نوپا کمک میگیرند، افزود: در گذشته برخی از صندوقها امکان ارائه خدمات به صورت برخط داشتند و پلتفرمی طراحی و به مردم ارائه میکردند، اما اکنون با
استفاده از اپلیکیشنهای مختلف، مجوز ابطال و صدور صندوقها ایجاد شد تا برخی از افراد بتوانند به راحتی در صندوقهای سرمایه گذاری کنند.
فدایی اضافه کرد: صندوقهای با درآمد ثابت، دارای سود و بازده مشخص و معمولا سود آن از سپرده بانکی بیشتر است و در حال حاضرحجم این صندوقها بیش از ۳۵۰ هزار میلیارد تومان است که افراد زیادی در این صندوق سرمایه گذاری کرده اند.
فدایی گفت: بسیاری از مردم با توجه به مشغلهای که دارند فرصت زیادی برای تحلیل سهام ندارند و بر این اساس این صندوقها دارای تحلیگران موفقی هستند و میتوانند با جمع آوری سرمایههای مردم و شناسایی بازارهای مختلف، در بهترین محل سرمایه گذاری کنند.
وی تصریح کرد: مزیت دیگر این صندوق ها، بحث نقدشوندگی است؛ صندوقهای سرمایه گذاری در بورس دارای بازارگردان است و صندوقهای خارج از بورس نیز مزیت نقد شوندگی دارند.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس افزود: کارمزد معاملات در صندوقهای سرمایه گذاری بدلیل حجم بزرگ صندوق ها، تخفیف دارد است.
*مدیر عامل سابق بورس انرژی: قیمتگذاری دستوری باعث از بین رفتن شفافیت و ایجاد رانت میشود
“سید علی حسینی”در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به قیمت گذاری دستوری و تبعات اجرای آن در اقتصاد کشور اشاره کرد و افزود: تجربه نشان داده است که در قیمت گذاری دستوری نه تنها قیمت های اعلام شده بر روی کالاها اعمال نشده است بلکه مصرف کنندگان همیشه مجبور به پرداخت هزینه های بیشتری برای کالای مدنظر بوده اند.
وی به معضلات قیمت گذاری دستوری بر روی کالاهای مختلف اشاره کرد و گفت: قیمت گذاری دستوری باعث از بین رفتن شفافیت لازم از بازار کالا و افزایش رانت در بازارهای مختلف خواهد شد، در نهایت با اجرای قیمت گذاری دستوری نه تنها هیچ حمایتی از مردم یا مصرف کننده صورت نمی گیرد بلکه هزینه بیشتری به آنها برای خرید تحمیل خواهد شد.
حسینی اظهار داشت: از دید سرمایه گذاری، تعیین قیمت یک کالا به صورت دستوری عملا امکان برنامه ریزی برای سرمایه گذاری را از بین خواهد برد و سرمایه گذار دیگر قادر به برنامه ریزی برای ورود سرمایه های خود به تولید آن کالا نیست.
مدیر عامل سابق بورس انرژی اظهار داشت: این موضوع به تدریج باعث کاهش میزان تولید کالا، کاهش عرضه نسبت به تقاضا در بلندمدت و نیز شوک قیمتی می شود که در این میان خریدار یا مصرف کننده متحمل ضرر و زیان های ایجاد شده خواهند شد؛ بنابراین به طور کلی با توجه به وجود چنین مشکلاتی استفاده از قیمت گذاری دستوری مناسب اقتصاد کشور نیست.
*گزارش نماینده شرکت ملی نفت در بورس انرژی از عدم اقبال عرضه نفت
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، امیرحسین تبیانیان با اشاره به ادامه عرضه نفت و میعانات گازی در بورس انرژی به ایرنا گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون به دلیل حجم پایین تقاضا، هیچ محموله نفتی در بورس به فروش نرفت. در حالی که متقاضی برای فرآوردههای نفتی بیشتر است و تقریبا تمام عرضهها با فروش همراه بود.
وی افزود: مهمترین محصولی که در سال جاری عرضه شد، نفت کوره بود که در محمولههای مختلف عرضه و معامله شده است.در تیر و مرداد به دلیل تامین نیاز داخلی، عرضه فرآوردهها کاهش داشت اما معاملات از سر گرفته شده و در آخرین عرضه که روز چهارشنبه ۱۰ شهریور انجام شد، ۱۰ هزار تن نفت کوره به فروش رسید.
بر اساس این گزارش، عرضه نفت با هدف افزایش سهم بخش خصوصی در بازار نفت و امکان بالا بردن حجم صادرات این محصول در شرایط تحریم از سال ۹۸ آغاز شد.محدود بودن تولیدکنندگان و خریداران باعث شد این بازار پیچیدگی بیشتری نسبت به بازار فرآوردههای نفتی داشته باشد.در این میان، بیتجربه بودن بخش خصوصی در این زمینه هم به عدم اقبال به خرید نفت از بورس دامن زده است.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران روز چهارشنبه 10 شهریورماه میزبان داد و ستد 315 تن PVC شرکت پتروشیمی آبادان و 2 هزار و 976 تن PVC شرکت پتروشیمی غدیر بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، 41 هزار و 220 تن قیر، 624 تن اسلاک واکس و 55 تن عایق رطوبتی نیز در تالار مذکور معامله شد.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران در این تاریخ معامله 5 هزار و 141 تن مواد پلیمری، 14 هزار و 116 تن مواد شیمیایی، یک هزار و 350 تن گوگرد، 10 هزار تن وکیوم باتوم و 462 تن قیر را تجربه کرد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران نیز داد و ستد 15 هزار و 415 تن فولاد و6 کیلوگرم طلا را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران در این روز میزبان معامله 81 تن رب گوجه فرنگی و 12 تن تایرخودرو بود.