خبر نیمروزی «بورساوا» شنبه 1 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
قائم مقام وزیر صمت؛ حذف قیمت دستوری و سهمیه از محصولات پتروشیمی در دستور کار است
گلایه رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از شهرداری بابت پلمب بورس
دبیر کمیته فقهی سازمان بورس: تغییر حجم تأمین مالی از محل اوراق اجاره مبتنی بر سهام و پیش بینی افزایش
رئیس اداره امور نهادهای مالی خدماتدهنده سازمان بورس: شرایط مؤسسین یا سهامداران نهادهای مالی اصلاح شد
مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس و پاسخ به ابهامات سهامداران
آخرین اخبار بورس کالا
*قائم مقام وزیر صمت؛ حذف قیمت دستوری و سهمیه از محصولات پتروشیمی در دستور کار است
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بورس کالا، قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی در خصوص توقف سهمیه بندی محصولات پتروشیمی گفت: این طرح با نام مدیریت بازار تعریف شده و هدف آن حذف قیمتگذاری دستوری و رقابتی کردن بازار است؛ با توجه به اینکه قرار است از قیمتهای دستوری پرهیز کنیم، تنها راه اجرای این موضوع رقابتی کردن بازار و بهترین ابزار رقابتی کردن بازار، بورس کالا است چراکه قیمتی که در بورس کشف میشود قیمت منطقی و واقعی است.
محمدصادق مفتح در این خصوص توضیح داد: ساز و کار اجرایی حذف سهمیهها در دست برنامه ریزی است و با تکمیل این ساز و کار جزئیات آن هفته آینده از طریق بورس کالا اعلام میشود.
وی ادامه داد: بر مبنای این طرح از این پس عرضه محصولات پتروشیمی و فولاد بر اساس نظامات بورس انجام میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در خصوص ساز و کار حذف سهمیههای مواد اولیه با بخش خصوصی مشورت شده است، گفت: این تصمیم با هم اندیشی فعالان اقتصادی گرفته شده و پس از تکمیل ساز و کارها، تشکلها و فعالان اقتصادی بخش خصوصی نیز در جریان جزئیات قرار خواهند گرفت و از نظرات آنها استفاده خواهد شود.
مفتح همچنین در خصوص اظهارات اخیر وزیر صمت مبنی بر حذف دلار از قیمت پایه محصولات پتروشیمی خاطر نشان کرد: یکی از موارد غلط در قیمت گذاری، تاثیرپذیری همه کالاهای اساسی اعم از پتروشیمی و فولاد از دلار است در حالی که این موضوع نادرست بوده و باید اصلاح شود.
*گلایه رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از شهرداری بابت پلمب بورس
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمدرضا پور ابراهیمی داورانی درباره پلمب ساختمان بورس تهران گفت: با وجود حق قانونی شهرداری تهران و رای دیوان عدالت اداری، نحوه برخورد شهرداری در پلمب بورس تهران قابل قبول نیست، زیرا پرونده تعهدات شرکت بورس تهران از طریق مکاتبه با وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورای عالی بورس در چارچوبی منطقی قابل حل و فصل بود.
وی با بیان اینکه در صورت تخلف در بورس تهران بابت عدم ایفای تعهدات نسبت به شهرداری، مسئولیت برعهده مجموعهای است که باید براساس قانون عمل میکرد، ادامه داد: از وزیر امور اقتصادی و دارایی میخواهیم هرچه سریعتر به این موضوع ورود و تصمیمگیری کند تا شاهد وضعیت کنونی یعنی تضعیف ارکان اقتصادی کشور نباشیم.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با اشاره به ضرورت رعایت قانون، ضوابط و مقررات و ایفای تعهدات بورس به شهرداری تهران اضافه کرد: علیرغم وجود تعهدات شرکت بورس تهران، انتظار میرفت شهرداری تهران با روش منطقیتری نسبت به این موضوع برخورد میکرد، زیرا این برخوردها برای کشور در فضای بین المللی اثر منفی دارد و از سوی دیگر موجب نگرانی در داخل کشور میشود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با گلایه از برخورد شهرداری تهران به خانه ملت گفت: ضمن اینکه مطالبات شهرداری تهران از شرکت بورس تهران باید کامل پرداخت شود و شهرداری باید در نحوه برخورد خود بازنگری کند.
*دبیر کمیته فقهی سازمان بورس: تغییر حجم تأمین مالی از محل اوراق اجاره مبتنی بر سهام و پیش بینی افزایش
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مجید پیره با اشاره به جلسه اخیر کمیته فقهی سازمان بورس به سنا گفت: در این جلسه، پیشنهاد مطرح شده برای توسعه تامین مالی شرکتها از محل انتشار اوراق اجاره مبتنی بر سهام بررسی شد. انتشار اوراق اجاره پس از سال ۸۹ به عنوان راهکاری برای تامین مالی بنگاههای اقتصادی از محل بازار سرمایه مطرح شد. به مدد اوراق اجاره، فعالان بازار و صندوقها و سرمایهگذاران حقیقی میتوانند سبد سرمایهگذاری را متنوع کنند.
وی با بیان اینکه اوراق اجاره بر مبنای قرارداد اجاره تنظیم میشود، افزود: در قرارداد اجاره، نرخ اجاره بهای پرداختنی رقم معینی است. این موضوع سبب میشود این اوراق در زمره انواع ابزارهای با درآمد معین طبقهبندی و برای حوزه سرمایهگذاری ریسکگریز، ابزار مطلوبی محسوب شوند. بسیاری از شرکت های فعال در بازار سرمایه، شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگ ها هستند. دارایی عمده در اختیار این نوع از شرکتها، سهام است. بنابراین موضوع اجاره دادن سهام در کمیته تخصصی فقهی مطرح شده بود و در طی سالهای گذشته بسیاری از شرکت ها از محل انتشار اوراق اجاره مبتنی بر سهام توانستند تامین مالی کنند.
وی اضافه کرد: در جلسه اخیر کمیته فقهی، فرایندهای اجاره دادن سهام از منظر ملاحظات فقهی بررسی شد که در نهایت باید در اجاره دادن سهام این امکان فراهم شود تا شرکتی که متقاضی فروش بخشی از سهام و اجاره به شرط تملیک آن است به مقدار ارزش سهام واگذار شده و با لحاظ درصد سهامداری، بتواند تامین مالی کند. پیش از این، مقدار دارایی قابل اجاره شرکتی که سهام آن موضوع انتشار اوراق قرار گرفته بود، سقف تأمین مالی از محل انتشار اوراق اجاره را تعیین میکرد.
پیره تصریح کرد: با تغییری که در فرایند حجم تامین مالی از محل انتشار اوراق اجاره مبتنی بر سهام رخ داد، پیشبینی میشود شرکتهایی همانند سرمایهگذاری ها و هلدینگ ها که دارایی آنها، سهام است، بتوانند در حجم بالاتری از محل انتشار اوراق اجاره مبتنی بر سهام تأمین مالی کنند. امید می رود از طریق هدایت نقدینگی حاصل از انتشار این اوراق توسط شرکتهای سرمایه گذاری و هلدینگها به سمت خرید سهام، فضای مناسبی برای اعتمادسازی و اطمینانسازی بیشتر جهت ورود سرمایه ها به بازار سرمایه فراهم شود.
*رئیس اداره امور نهادهای مالی خدماتدهنده سازمان بورس: شرایط مؤسسین یا سهامداران نهادهای مالی اصلاح شد
رئیس اداره امور نهادهای مالی خدماتدهنده سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به تصویب ابلاغیه اصلاح شرایط موسسین یا سهامدارن نهادهای مالی به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: در تاریخ ۹ شهریور ماه ۱۳۹۸ ابلاغیهای با موضوع شرایط موسسین یا سهامداران نهادهای مالی شامل شرکتهای سبدگردان، مشاوره سرمایهگذاری، پردازش اطلاعات مالی، رتبهبندی و گروه خدمات بازار سرمایه صادر شد. بند یک این ابلاغیه در ۲۸ مهر ماه سال جاری اصلاح شد.
محسن عربزاده بیان کرد: اصلاحات انجام شده در ابلاغیه جدید، در حوزههای مختلفی به منظور تسهیل فرایند صدور مجوز تأسیس/تبدیل نهاد مالی و انتقال سهام برای موسسین یا سهامداران نهادهای مالی بوده است.
وی ادامه داد: براساس این ابلاغیه، موسسین یا سهامداران نهادهای مالی که درخواست صدور مجوز تأسیس/تبدیل نهاد مالی و انتقال سهام را دارند، ضروری است مدارک و مستندات لازم را طبق ابلاغیه مذکور به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال کنند. همچنین موسسین و سهامداران حقیقی یا حقوقی نهادهای مالی باید حداقل شرایط لازم را طبق ابلاغیۀ مذکور احراز کنند.
رئیس اداره امور نهادهای مالی خدماتدهنده سازمان بورس درباره پروسه بررسی درخواستها در سازمان بورس اظهار کرد: پس از وصول مدراک و مستندات لازم، بررسیهای کارشناسی توسط کارشناسان سازمان انجام میشود. در صورت کامل بودن مدارک و احراز حداقل شرایط لازم موسسین و سهامداران حقیقی یا حقوقی نهادهای مالی مطابق ابلاغیه مذکور، استعلامات لازم در خصوص سوابق کیفری، تخلفاتی، پولشویی و حراست مؤسسین و سهامداران از مراجع ذیصلاح انجام میشود.
*مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس و پاسخ به ابهامات سهامداران
به گزارش بورس نیوز پلمپ ساختمان بورس در سعادت آباد توسط شهرداری تهران نگرانی هایی برای سهامداران ایجاد کرده بود که آیا امکان انجام معاملات از امروز هست یا خیر. البته ظاهرا تمام بخش های ساختمان بورس پلمب نشده و امکان تردد درساختمان سعادت آباد وجود دارد.
روح الله دهقان مدیر عامل شرکت مدیریت فناوری بورس در این خصوص بیان کرد: پلمب ساختمان شرکت بورس در منطقه سعادت آباد، هیچ ارتباطی با سامانه معاملاتی ندارد.
وی افزود: سیستم معاملاتی بورس و فرابورس در محیطی ایزوله خارج از شرکت بورس نگهداری میشود و معاملات از امروز به روال عادی انجام خواهد شد.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران، روز چهارشنبه 28 مهرماه میزبان معامله 400 کیلوگرم زعفران رشته ای بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز 77 هزار و 567 تن میلگرد، 27 هزار و 510 تن تیرآهن، 500 تن شمش بلوم، 100 تن سبد نبشی، 75 تن آلومینیوم و 7 هزار و 300 تن سیمان معامله شد.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران هم در این روز میزبان معامله 5 هزار و 123 تن مواد پلیمری، 10 هزار و 653 تن مواد شیمیایی، 350 تن قیر و 25 هزار تن وکیوم باتوم بود.
همچنین 19 هزار و 670 تن قیر، 3 هزار تن گوگرد و یک هزار و 984 تن پلی وینیل کلراید نیز در تالار صادراتی بورس کالای ایران به فروش رسید.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم در این روز معامله 677 تن انیدریدفتالیک، براده آلومینیوم، بوتادین، کائولن، تسمه فولادی، تیشو و دی اکتیل فتالات را تجربه کرد.