خبر نیمروزی «بورساوا» سهشنبه 6 مهر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
بانک مرکزی؛ گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی منتشر شد
مدیر توسعه بازارهای فیزیکی بورس کالا: کشاورزان به واسطه بورس کالا وام دریافت خواهند کرد
شرکت بورس تهران: آغاز معاملات قراردادهای اختیار معامله «شپنا»
اظهارات مهم یک عضو اتاق بازرگانی درباره عرضه برنج در بورس
شرکت مدیریت شبکه برق ایران: جزییات خرید برق شرکت های توزیع از بورس انرژی
پایان التهاب بازار سیمان پس از نظم عرضهها در بورس کالا
آخرین اخبار بورس کالا
*بانک مرکزی؛ گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی منتشر شد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، با توجه به پیشبینی این بانک از وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی، موضع عملیاتی بانک مرکزی در این هفته تزریق نقدینگی بود. از این رو، این بانک به اجرای عملیات بازار باز در قالب توافق بازخرید معکوس به مبلغ ۱۱۸.۵هزار میلیارد ریال اقدام کرد.
بانک مرکزی در چارچوب مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بینبانکی ریالی، عملیات بازار باز را به صورت هفتگی اجرا میکند. موضع عملیاتی این بانک (خرید یا فروش از طریق ابزارهای موجود) بر اساس پیشبینی وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی و با هدف کاهش نوسانات نرخ بازار بینبانکی حول نرخ هدف، از طریق انتشار اطلاعیه در سامانه بازار بینبانکی اعلام میشود.
متعاقب اطلاعیه مزبور، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی میتوانند در راستای مدیریت نقدینگی خود در بازار بینبانکی، نسبت به ارسال سفارشها تا مهلت تعیین شده از طریق سامانه بازار بینبانکی اقدام کنند.
بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی میتوانند در روزهای شنبه تا چهارشنبه از اعتبارگیری قاعدهمند (دریافت اعتبار با وثیقه از بانک مرکزی) مشروط به در اختیار داشتن اوراق مالی اسلامی دولتی و در قالب توافق بازخرید با نرخ سقف دالان نرخ سود (۲۲ درصد) استفاده کنند.
*مدیر توسعه بازارهای فیزیکی بورس کالا: کشاورزان به واسطه بورس کالا وام دریافت خواهند کرد
جواد فلاح مدیر توسعه بازارهای فیزیکی بورس کالای ایران در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با گواهی سپرده کالایی اظهار کرد: گواهی سپرده کالایی مدل معاملاتی بر گرفته از مدلهای جهانی و بین المللی است. با توجه به این که محصولات کشاورزی در بازه زمانی کوتاه تولید و در یک بازه زمانی بلند مدتتر مصرف میشود بنابراین معمولا محصولات کشاورزی نیازمند انبارداری هستند. حالا برای این که انبارهای استانداردی را داشته باشیم که بتوانیم کالا را در یک قالب استانداردتری پذیرش و نگهداری کنیم مدل گواهی سپرده کالایی راه اندازی شد.
وی افزود: بعد از تحویل کالا به انبار، قبض انباری برای کشاورز صادر میشود که روز کاری بعد، این قبض تبدیل به یک ورقه بهادار تحت عنوان گواهی سپرده کالایی شده و در کد سهامداری مالک کالا مینشیند. از آن تاریخ، مالک کالا اجازه فروش پیدا میکند و هر کس دیگر که در بازار سرمایه کد سهامداری دارد میتواند به صورت آنلاین یا از طریق کارگزاری اقدام به خرید کند. خریدار نیز میتواند مجدد در بازار ثانویه محصول خریداری شده را به فروش برساند.
فلاح در ادامه اظهار کرد: امکان دیگری که این گواهی فراهم ساخته این است که صاحب کالایی که حالا اوراق بهادار در دست دارد، میتواند این اوراق را نزد شبکه بانکی برای دریافت تسهیلات، وثیقه کند و به پشتوانه آن وام بانکی دریافت کند. البته در حال رایزنی هستیم تا بانکها بخش نامههای اجرایی مربوط به این موضوع را تصویب و به شعب خود ابلاغ کنند.
وی در ادامه افزود: در صورت اجرایی شدن توثیق گواهی سپرده کالایی برای کشاورز، این امکان ایجاد خواهد شد که وقتی در فصل برداشت قیمت محصول افت کرده است از فروش محصول خود به دلیل نیاز مالی اجتناب کند تا پس از بهبود قیمتها در بازار، محصول خود را به قیمتهای بهتری به فروش رساند. در حال حاضر دلالها و واسطهها از این افزایش قیمت بهرهمند میشوند.
*شرکت بورس تهران: آغاز معاملات قراردادهای اختیار معامله «شپنا»
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، شرکت بورس تهران با انتشار اطلاعیهای از آغاز دوره معاملاتی قراردادهای اختیار معامله خرید و فروش بر سهام «شپنا» از شنبه ۱۰ مهر ماه لغایت ۱۹ دی ۱۴۰۰ خبر داد.
براساس این اطلاعیه، معاملات مربوط به این قراردادها تنها به صورت برخط بوده و تنها از طریق کارگزارانی که مجوز معاملات برخط در این بازار را دارند، قابل انجام است.
با توجه به راهاندازی سامانه مدیریت ریسک و امکان محاسبات وجوه تضمین براساس «ضوابط وجه تضمین قرارداد اختیار معامله در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران»، اتخاذ موقعیت باز فروش در قراردادهای اختیارمعامله، به شرط کفایت وجوه تضمین، برای تمامی فعالان بازار سرمایه امکانپذیر است.
*اظهارات مهم یک عضو اتاق بازرگانی درباره عرضه برنج در بورس
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، علی عباسی عضو اتاق بازرگانی تهران وکارشناس بورس اظهار کرد: عرضه کالای اساسی در بورس مشروط بر اینکه قسمت ارسال و فروش آن خوب و به درستی صورت بگیرد هیچ ایرادی ندارد.
وی تصریح کرد: صرفا عرضه کردن کالا نیست بلکه باید دید آیا چنین اقلامی از بورس خریداری می شود و یا اینکه برای گرفتن آن محصول مشکلی به وجود نمی آید.
عضو اتاق بازرگانی تهران، خاطرنشان کرد: سوال اینجاست که با فرض عرضه کالای اساسی آیا واقعا می توانند آن کالا را به دست مشتری برسانند.
عباسی با اشاره به اینکه برای کالایی چون برنج اگر بخواهد عرضه برای خریدار عمده باشد افزود: بهتر است برای کشاورزها یک سری کدها تعریف شود، در واقع هر کشاورزی به اندازه زمینی که دارد تخمین زده شود و به آن کد تعلق گیرد.
وی با بیان اینکه اگر قرار است برنج در بورس به افراد حقیقی فروخته شود، باید به هر فردی با شناسنامه و کارت ملی در نهایت تا ۲۰۰ کیلوگرم در سال بفروشند، ادامه داد: از خرید و فروش یکجا در بورس باید پرهیز شود.
عباسی گفت: اگر این طرح به این صورت انجام و اجرا شود در نوع خود منحصر به فرد است.
*شرکت مدیریت شبکه برق ایران: جزییات خرید برق شرکت های توزیع از بورس انرژی
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، پس از ۵ سال وقفه و با حمایت وزارت نیرو و شرکت توانیر دوباره شرکت های توزیع نیروی برق از بورس انرژی خرید کردند.
خرید برق به قیمت رقابتی، کشف قیمت واقعی برق، امکان برنامه ریزی بلند مدت خرید برق شرکت های توزیع، توسعه رقابت و تشویق سرمایه گذارها به احداث نیروگاه از نتایج معامله در بورس انرژی است.
همچنین امید آن می رود که با ادامه این روند و استمرار خرید برق شرکت های توزیع از بورس انرژی، سهم معاملات در بورس انرژی افزایش و نقش دولت در خرید و فروش برق بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی کاهش یابد.
پیشتر شرکت مدیریت شبکه برق ایران اعلامکرده بود: از آغاز عقد قراردادهای گواهی ظرفیت تاکنون ۲۵۴ معامله به حجم یکهزار و ۵۲۲ مگاوات انجام شده است.
*پایان التهاب بازار سیمان پس از نظم عرضهها در بورس کالا
حسن هراتی معاون مالی و اقتصادی شرکت سیمان هرمزگان در گفت و گو با «کالاخبر» اظهار داشت: بازار چیزی جز عرضه و تقاضا نیست و این مکانیزم عرضه و تقاضاست که باید قیمتها را مشخص کند؛ اما تجربه نشان داده که هر زمان در طرف عرضه یا تقاضا مداخله صورت گیرد، زمینههای بروز آشفتگی در بازار فراهم میشود.
وی افزود: هرچند، طی ماههای گذشته بازار سیمان به دلیل مشکلات برق و کاهش تولید، دچار التهاب و افزایش قیمت شد اما با نظم گرفتن عرضه در بورس و ورود کارخانجات سیمان به این بازار، قیمتها به سمت تعادل رفت که تاکید می شود نباید هیچ مداخله ای به بازار تحمیل شود تا بازار براساس واقعیت پیش رود.
وی تصریح کرد: امروز که بالغ بر ۸۰ درصد از تولیدکنندگان سیمان محصول خود را به بورس آوردهاند، بهتر است اجازه داده شود عرضه و تقاضا بر اساس مکانیزم خود عمل کرده و دستکاری در طرف عرضه و یا تقاضا صورت نگیرد.
هراتی توضیح داد: درصورتیکه اولویت با تأمین نیاز داخل باشد، میتوان محدودیتهایی برای صادرات تعیین کرد اما این محدودیت نباید تبدیل به ممنوعیت شود
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران، روز یکشنبه 4 مهرماه، میزبان دادوستد 241 هزار و 120 تن ورق گرم HR بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران در این روز و در تالار مذکور 118 هزار و 170 تن سیمان، 5 هزار تن آهن اسفنجی، 20 هزار تن کنسانتره سنگ آهن، 10 هزار تن گندله سنگ آهن، 3 هزار و 460 تن مس کاتد، 2 هزار و 700 تن مس کم عیار،360 تن شمش روی، 2 هزار و 625 تن شمش هزار پوندی آلومینیوم، 275 تن هیدروکسید آلومینیوم و 300 تن بیلت آلومینیوم نیز معامله شد.
همچنین تالار حراج باز بورس کالای ایران هم در این تاریخ شاهد معامله 50 هزار تن سنگ آهن دانه بندی بود.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران نیز در این روز معامله 954 تن اسلاک واکس، 3 هزار و 788 تن مواد پلیمری، 24 هزار تن لوب کات، 48 هزار تن وکیوم باتوم و 2 هزار و 657 تن مواد شیمیایی را تجربه کرد.
همچنین 5 هزار تن قیر و 105 تن عایق رطوبتی هم در تالار صادراتی بورس کالای ایران به فروش رسید.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز میزبان دادوستد 2 هزار تن اکسید آلومینیوم و30 تن منو کلرو استیک اسید بود.