خبر نیمروزی «بورساوا» سهشنبه 24 اسفند 1400

سر خط مهمترین خبرها:
هیئت وزیران با واگذاری ۲ مجموعه ورزشی به سرخابیها موافقت کرد
نایب رئیس کمیسیون صنایع: کل محصولات زنجیره فولاد، پتروشیمی در بورس کالا عرضه میشود
اولین تامین سرمایه صنعتی در تابلو زرد بازار پایه فرابورس درج شد
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا: کدام کالاها در بازار فرعی بورس کالا عرضه میشوند؟
مدیر صندوق سرمایهگذاری پالایشی یکم: سود پالایش یکم غیرسجامیها و حقوقیها پرداخت میشود
تأثیر چهار سناریوی مذاکرات سیاسی بر بازار سرمایه
آخرین اخبار بورس کالا
*هیئت وزیران با واگذاری ۲ مجموعه ورزشی به سرخابیها موافقت کرد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در جلسه شب گذشته هیئت وزیران که بهریاست ابراهیم رئیسی رئیس جمهور برگزار شد، با تمدید مهلت اجرای مصوبات مربوط به واگذاری مجموعههای ورزشی شهدای گمنام و زندهیاد ناصر حجازی به پرسپولیس و استقلال موافقت کرد.
این گزارش میافزاید: در پی واگذاری سهام سرخابیها در فرابورس، پیشتر مدیرعامل فرابورس 5 پیششرط را برای سرخابیها مشخص کرده است که عبارتند از:
- تأییدیه حسابرس مستقل در مورد بهرهمندی شرکت از سیستم حسابداری مطلوب و ایجاد کمیتههای حاکمیت شرکتی و سیستمهای کنترل داخلی در هر دو شرکت
- ارائه گزارش ارزشگذاری سهام هر دو شرکت (گزارش کارشناسی قیمت سهام تهیهشده توسط شرکتهای تأمین سرمایه و مشاور سرمایهگذاری، موضوع بند 4 ماده 28 دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران)
- انتقال مالکیت برند استقلال به شرکت فرهنگی ورزشی استقلال ایران
- تکمیل اعضای هیئت مدیره هر دو شرکت و تعیین تکلیف وضعیت ثبتی آنها نزد مرجع ثبت شرکتها
- تقاضای لغو بند 3 و اصلاح تصویبنامه کمیسیون اصل 138 قانون اساسی در خصوص مالکیت کمپ ناصر حجازی و ورزشگاه شهید مرغوبکار و ورزشگاه شهدای گمنام.
*نایب رئیس کمیسیون صنایع: کل محصولات زنجیره فولاد، پتروشیمی در بورس کالا عرضه میشود
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، جواد حسینی کیا درخصوص نشست کمیسیون صنایع و معادن مجلس به خانه ملت گفت: دستور کار دیروز کمیسیون، بررسی طرح اصلاح سیاستهای تنظیم بازار با رویکرد توسعه، تولید و نظارت بر کالاهای پایهای با حضور مسئولان دستگاههای اجرایی ذیربط و نمایندگان مرکز پژوهشها بود.
وی افزود: طبق این طرح، تمامی محصولات زنجیره تولید کالاهای پایهای مانند فولاد، پتروشیمی و… در بورس کالا عرضه میشود و مازاد آن برای صادرات در نظر گرفته خواهد شد. در واقع وزارت صنعت باید تولیدکنندگان را ملزم به عرضه این محصولات در بورس کالا کند. با تحقق این مهم رصد مناسبی بر زنجیره کالاهای پایهای صورت میگیرد. از سوی دیگر بازار این کالاها تنظیم و قیمتها منطقی خواهد شد.
حسینی کیا ادامه داد: در نشست پیشنهادات مجموعههای مختلف مانند وزارت صنعت، مرکز پژوهشها و… استماع و رای گیری در باره این طرح به جلسه آینده موکول شد. طرح اصلاح سیاستهای تنظیم بازار با رویکرد توسعه، تولید و نظارت بر کالاهای پایهای، بازار فولاد، پتروشمی و… را ساماندهی میکند و نگرانی هایی مانند عرضه محدود این کالاها را از بین خواهد برد.
*اولین تامین سرمایه صنعتی در تابلو زرد بازار پایه فرابورس درج شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، به استناد مصوبه کمیته درج فرابورس، شرکت تامین سرمایه خلیج فارس از 23 اسفند با نماد “تفارس” در گروه فعالیت های کمکی به نهادهای مالی واسط به عنوان دویست و شصت و نهمین نماد در تابلو زرد بازار پایه درج شد.
بنابراین گزارش، تأمین سرمایه خلیج فارس با سرمایه 500 میلیارد تومانی اولین تامین سرمایه صنعتی ایران بشمار میرود و هشتم آبان، پذیرهنویسی عام 40 درصد از سهام این شرکت با مشارکت بیش از 151 هزار نفر در کمتر از دو ساعت انجام شد و فقط محدود به پروژههای هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس نیست و نه تنها برای صنعت نفت، گاز و پتروشیمیهای خارج از گروه، کار تأمین مالی از طریق بازار سرمایه را انجام خواهد داد که به دنبال ارائه این خدمت به همه صنایع است.
تامین سرمایه خلیج فارس در قالب خدمات مدیریت دارایی شامل تاسیس و مدیریت صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانی، امکان دسترسی عموم سرمایه گذاران با درجات مختلف ریسک پذیری را به فرصتهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه فراهم آورده است.
*مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا: کدام کالاها در بازار فرعی بورس کالا عرضه میشوند؟
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، جواد فلاح در خصوص شرایط عرضه کالاها در بازار فرعی بورس کالای ایران گفت: یک سری از کالاها وجود دارند که بنا به دلایلی استمرار عرضه ندارند و عملا طبق مقررات، امکان پذیرش و معامله آنها در بازار اصلی بورس کالا وجود ندارد، مانند کالاهای وارداتی که محمولهای هستند یا کالاهایی مانند آهن آلات قراضه که یک مقطعی در یک شرکتی ممکن است ایجاد شود و دیگر وجود نداشته باشد. این کالاها بر اساس دستورالعمل امکان پذیرش در بورس کالا را ندارند.
فلاح افزود: گروه دیگری از کالاها هستند که مشخصات آنها با توضیحات نوشتاری قابل تشخیص نبود و نیاز بود این کالاها از نزدیک بررسی شوند مانند اموال غیر منقول یا قراضه که نیازمند بررسی حضوری کالا از نزدیک هستند و در کل برای این دست کالاها شرط بازدید برای احراز کیفیت کالا وجود دارد که این گروه نیز امکان معامله در بازار اصلی بورس کالا را ندارند. در همین زمینه معمولا کالاهایی که دارای استاندارد مشخصی نیستند مانند قراضه آهن و همچنین کالاهای آف گرید که نسبت به کالای اصلی یک یا چند مشخصه متفاوت دارند نیز راهی بازار فرعی می شوند.
وی ادامه داد: گروه سوم نیز عرضه کنندگانی بودند که در بازار اصلی پذیرش شان تعلیق میشد و باید اقداماتی را انجام میدادند که بورس کالا متوجه شود اصلاح در رفتار آنها صورت گرفته است همه اینها سبب شد بورس کالا به این فکر بیفتد که یک بازار دومی را تحت عنوان بازار فرعی نیاز دارد.
به گفته فلاح، تفاوت عمده بازار فیزیکی و بازار فرعی در مدل پذیرش است در بازار اصلی یک مرتبه کالا پذیرش میشود و به صورت مستمر تا زمانی که شرایط پذیرش توسط عرضه کننده رعایت شود کالا عرضه میشود، اما در بازار فرعی کالا به صورت محمولهای پذیرش میشود.
وی گفت: اگر عرضه کنندگانی باشند که استمرار عرضه خودشان را در بازار فرعی نشان دهند و کالا نیز شرایط پذیرش را داشته باشد قطعا امکان پذیرش کالای آنها در بازار اصلی وجود دارد.
فلاح در پایان یادآور شد: بورس کالا بستری است برای این که عرضه و تقاضا به صورت شفاف و در قالب مکانیزم حراج در مقابل هم قرار گیرند و کشف نرخ مبتنی بر عرضه و تقاضا باشد؛ اقتصاددان ها معتقد هستند و تجربه نیز اثبات کرده که برای عمده کالاها این روش بهترین روش تخصیص است که با شفافیت همراه خواهد بود.
*مدیر صندوق سرمایهگذاری پالایشی یکم: سود پالایش یکم غیرسجامیها و حقوقیها پرداخت میشود
به گزارش ایرنا از روابط عمومی صندوق پالایشی یکم، «داود رزاقی» به پرداخت سود سهامداران صندوق پالایشی یکم اشاره کرد و اظهار داشت: سود سهامداران حقیقی که در سامانه سجام مراحل ثبت نام خود را تکمیل کرده بودند در تاریخ۳۰بهمن بهحسابهای اعلامی این افراد واریزشده است.
وی افزود: سود سهامداران حقوقی نیز با ارسال آخرین روزنامه رسمی تغییرات و اعلام کتبی شماره حساب و شبای بانکی از تاریخ ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۰ قابل پرداخت خواهد بود.
رزاقی در خصوص نحوه پرداخت سود سایر سهامداران حقیقی که در سامانه سجام ثبتنام نکرده بودند یا شماره حسابهایشان دارای اشکال بوده است، بیان کرد: سود این افراد از روز سهشنبه ( ۲۴ اسفندماه) با مراجعه به کلیه شعب بانک اقتصاد نوین در سراسر کشور و ارائه کارت ملی قابل دریافت است.
مدیر صندوق سرمایهگذاری پالایشی یکم اعلام کرد: صندوق سرمایهگذاری پالایش یکم با نماد پالایش، دومین صندوق ETF واگذار شده توسط دولت قبل در سال ۹۹ است، این صندوق در نخستین مجمع خود که در تاریخ ۲۰ بهمن برگزار شد، مبلغ ۶۰۰ تومان سود نقدی به ازای هر واحد سرمایهگذاری (ممتاز و عادی) بین دارندگان واحدهای صندوق تقسیم کرد.
*تأثیر چهار سناریوی مذاکرات سیاسی بر بازار سرمایه
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از خبرگزاری ایسنا؛ روزبه شریعتی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در سال آینده با ابهامات زیادی رو به رو است، توضیح داد: یکی از این ابهامات، آینده مذاکرات سیاسی است. اگر توافق صورت بگیرد و یک توافق اقتصادی گستردهای باشد، منجر به ورود سرمایهگذار به کشور و فروش ۲.۵ میلیون بشکه نفت ایران و در نتیجه منتج به تلطیف فضای اقتصادی میشود. در چنین شرایطی کشور با قیمتهای کنونی بازار جهانی کشور میتواند با دلار ۲۵ هزار تومانی سر پا بماند و شرکتها به سمت طرح توسعهای بروند و بازار P/E خوش بینی ببیند. در این شرایط صنایع برجامی مانند خودروسازها، بانکیها، لیزینگیها با ورود شرکتها به داخل ایران متحول شده و سایر صنایع نیز نفع میبرند زیرا هزینه پول و حمل و نقل پایین میآید.
وی ادامه داد: سناریوی دیگر این است که توافق شکل نگیرد و مذاکرات شکست بخورد. در این شرایط با توجه به اینکه فروش نفت ایران به زیر یک میلیون بشکه در روز میرسد و با توجه به کسری بودجه، آخر سال آینده شاهد ۶.۴ میلیون میلیارد تومان حجم نقدینگی خواهیم بود. در این شرایط تبدیل شبه پول به پول سرعت میگیرد و مردم برای فرار از تورم پول را در هر بازاری میچرخانند.سناریوی شکست منجر بهتورموحشتناک،رشدقیمت دلارتابیش از۳۲هزارتومان میشود.
این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه با بیان اینکه سناریوی دیگر این است که مذاکرات به صورت فرسایشی ادامه داشته باشد، اظهار کرد: در این فضای برزخ گونه تورم به صورت خزنده و آرام رشد میکند. رکورد تورمی در جامعه شکل میگیرد که بازار سرمایه هم متاثر از این فضا فرسایشی جلو خواهد رفت. سناریوی دیگر این است که توافقی بسیار محدود شکل بگیرد. در حد اینکه ایران بتواند حدود دو میلیون بشکه نفت بفروشد و معادل آن کالاهای اساسی وارد کند. در این شرایط کشور سال آینده را یر به یر میگذارند، اما اگر قیمتهای جهانی بالا بمانند، وضعیت به مراتب بهتر از سال ۱۳۹۹ است. یک میلیون بشکه نفت ۱۰۰ دلاری در سال حدود ۳۷ میلیارد دلار می شود که چهار برابر میانگین فروش نفت در سال ۱۳۹۹ است.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار سیمان بورس کالای ایران روز دوشنبه 23 اسفندماه، میزبان دادوستد 165 هزار و 715 تن سیمان بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز 124 هزار و 700 تن شمش بلوم، 220 تن مس و 125 تن آلومینیوم معامله شد.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی هم معامله 17 هزار و 86 تن مواد پلیمری، 873 تن روغن پایه، 425 تن مواد شیمیایی، 332 تن قیر و 110 تن گوگرد را تجربه کرد.
تالار حراج باز نیز میزبان معامله 484 تن پلی وینیل کلراید بود.
17 هزار و 350 تن قیر و 4 هزار و 750 تن گوگرد نیز در تالار صادراتی به فروش رسید.
همچنین بازار فرعی هم شاهد معامله 2 هزار و 203 تن الیاف استیپل، 1و3-بوتادیان، دی اکتیل ترفتالات و انیدرید فتالیک بود.
در مجموع 333 هزار و 539 تن انواع کالا هم در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.