خبر نیمروزی «بورساوا» سهشنبه 23 شهریور 1400

سر خط مهمترین خبرها:
نامه رئیس کل دیوان محاسبات به وزیر اقتصاد: غفلت از واگذاری سهام دولت در بانکها و بیمهها
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار: بهبود خدمات دهی در بازار سرمایه با ایجاد رقابت بین شرکتهای سپرده گذاری
قائم مقام بورس کالای ایران: بار چرخه معیوب قیمت گذاری دستوری روی دوش مردم
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا: معاملات گواهی سپرده سیمان به زودی راه اندازی میشود
مدیریت امور اعضای بورس تهران: لغو مجوز کارگزاریها در صورت عدم تجمیع مجوزها
توقف و بازگشایی نماد با نزول و صعود شاخص کل
آخرین اخبار بورس کالا
*نامه رئیس کل دیوان محاسبات به وزیر اقتصاد: غفلت از واگذاری سهام دولت در بانکها و بیمهها
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مهرداد بذرپاش در نامه ایی به احسان خاندوزی اعلام کرد: احکامی از قبیل واگذاری باقیمانده سهام دولت در بانکها و بیمههای مشمول واگذاری به منظور افزایش سرمایه بانکهای دولتی، بازسازی ساختار مالی و استقرار حاکمیت شرکتی در بانکهای دولتی، پوشش نوسانات نرخ ارز، اطلاعرسانی تغییر سیاستها، مقررات و رویههای اقتصادی در زمان مقتضی قبل از اجرا، تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، اجرای برنامه آمایش گمرکات، اصلاح سیاستهای ارزی و تجاری و تعرفهای و ارتقای شفافیت اطلاعات در بازار سرمایه مسکوت ماندهاند.
همچنین هیچ یک از اهداف دستیابی به رشد اقتصادی متوسط سالانه 8 درصد، بهبود فضای کسب و کار، افزایش تولید محصولات دانش بنیان و کسب و گسترش سهم بین المللی ایران در صادرات این محصولات، رسیدن ضریب نفوذ بیمههای بازرگانی در طول اجرای برنامه به 7 درصد، ارتقای رقابتپذیری بینالمللی و ارتقای شاخص بینالمللی حقوق مالکیت در میان کشورهای منطقه سند چشمانداز به رتبه سوم و تحقق 20 درصد از این هدف در هر سال، به دلیل عدم اجرای احکام قوانین مربوط و وظایف دستگاههای مرتبط محقق نشده است.
با توجه به گزارش ارسال نامه به وزیران در راستای تحقق شعار سال “تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها” و نیز جهت پیگیری سیاستهای کلی و برنامههای اقتصاد مقاومتی و همچنین وظایف قانونی و اختیارات وزارتخانهها، در دستورکار دیوان محاسبات قرار گرفته است.
*رییس سازمان بورس و اوراق بهادار: بهبود خدمات دهی در بازار سرمایه با ایجاد رقابت بین شرکتهای سپرده گذاری
«محمدعلی دهقان دهنوی»، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران به ارائه توضیحاتی درخصوص تهیه دستورالعمل جدید مبنی بر اعطای مجوز سپرده گذاری پرداخت و گفت: شرکت سپرده گذاری، شرکتی است که بحث تسویه معاملات و
نگهداری اطلاعات سهامداران را انجام می دهد. سپردهگذاری یک شرکت سهامی خاص است که صحبتهایی برای تبدیل آن به سهامی عام مطرح شده است.
وی اظهار داشت: نکته مهم این است که باید در بازار مالی رقابت بین شرکت ها ایجاد شود تا این رقابت منجر به ارتقای کمیت و کیفیت خدمات شود.
دکتر دهقان دهنوی به هدف از اجرای این تصمیم اشاره کرد و گفت: هدف از این اقدام این است که مجوزی برای سپرده گذاری وجود داشته باشد تا اگر مجموعه های توانمند دیگری وجود دارند که میتوانند خدمات بهتر و با کیفیت تری را به سهامداران ارائه دهند قادر به دریافت مجوز باشند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: اجرایی شدن این تصمیم منجر به ایجاد رقابت بین شرکت های سپردهگذاری میشود که این امر به دنبال خود بهبود روند خدمات دهی در بازار سرمایه را به همراه میآورد.
وی با بیان اینکه در کنار اقداماتی که برای بهبود وضعیت بازار سرمایه انجام شده این اقدام نیز در دستور کار قرار گرفت تا خدماتدهی بهتری از این طریق در اختیار سهامداران قرار گیرد، گفت: ارزیابی ما از این اقدام این است که نهایی شدن این اتفاق به نفع بازار سرمایه تمام میشود، به همین دلیل به دنبال فعالیت های توسعهای، در راستای انحصارزدایی از این حوزه هستیم.
*قائم مقام بورس کالای ایران: بار چرخه معیوب قیمت گذاری دستوری روی دوش مردم
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا؛ در این راستا رضا محتشمی پور، قائم مقام بورس کالای ایران ، اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی به این نتیجه درست رسید که دولت را از مداخله در قیمت کشف شده در بورس های کالایی منع نماید اما متاسفانه در دوره های زمانی مختلف همچنان قیمت گذاری به عنوان یکی از سیاست های حمایت از مصرف کننده و کنترل کننده تورم دنبال شده است.
قائم مقام بورس کالای ایران با تاکید بر اینکه سیاست قیمت گذاری علاوه بر این که نمیتواند مشکل تورم را حل کند، آسیب های جبران ناپذیری را بر تخصیص بهینه منابع در اقتصاد وارد می کند، توضیح داد: به عبارتی از یک طرف تولید را دچار مشکل می کند و از طرف دیگر مصرف را در کوتاه مدت افزایش می دهد ولی در میان مدت به دلیل این که تولید از بین رفته است، عملا مصرف کنندگان را نیز با مشکل دسترسی به کالا و کمیابی مواجه می کند.
محتشمی پور ادامه داد: باید به این نکته توجه کرد که با قیمت گذاری دستوری روی کالاها نمی توان بهای تمام شده مسکن را کاهش داد. تبعات سیاست قیمت گذاری برای هر کالایی غیر از نابود کردن تولید و اشتغال و ایجاد فرصت های رانتی ناشی از شکل گیری قیمت های بازار سیاه و منتفع شدن عده ای خاص نیست. زیرا در یک سیکل معیوب سیاست قیمت گذاری در میان مدت با آسیب رساندن به تولید و کاهش آن باعث افزایش قیمت در دوره بعد و دوره های بعد تر می شود و از طرف دیگر چون مشکل تورم ناشی از کسری بودجه دولت است و این مشکل حل نمی شود، فشار تقاضای ناشی از افزایش نقدینگی، رشد قیمت ها در دوره های بعدی را با شتاب بیشتری ایجاد می کند و بازنده نهایی این سیاست، تولید کننده و مصرف کننده یعنی مردم هستند.
*معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا: معاملات گواهی سپرده سیمان به زودی راه اندازی میشود
به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرضا ناصرپور معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران در خصوص نشست اخیر با مدیران واحدهای سیمانی که پیرامون راه اندازی معاملات گواهی سپرده سیمان برگزار شد، گفت: مقرر شده طبق ابلاغ وزارت صمت کلیه سیمان تولیدی کشور که نزدیک به ۸۰ میلیون تن است در بورس کالا مورد معامله قرار گیرد که این معاملات تا به این جا در بازار فیزیکی بورس کالا انجام شده است.
وی افزود: بازار فیزیکی بورس کالای ایران در واقع بازار عمده فروشی است که از گذشته برای کالاهای مختلف در حوزه صنعتی و معدنی، پتروشیمی و فرآوردههای نفتی فعال بوده است. در این بازار برای آنکه مشتریان قادر باشند خریدی انجام دهند، نیازمند کد معاملاتی هستند و سیستم ثبت سفارشات در این بازار به صورت آفلاین است. این ویژگی بازار فیزیکی سبب شده مشتریانی که به دنبال معاملات خرد در بازار سیمان هستند و به عنوان مصرف کننده سیمان ممکن است تنها یکبار نیازمند خرید بوده و در آینده مشتری سیمان نباشند، ورودشان به بازار و خرید از بورس دشوار باشد لذا برای اینکه مشکل این گروه از مشتریان در بازار رفع شود، روش دیگر معاملات یعنی معاملات گواهی سپرده کالایی پیشنهاد شد.
وی ادامه داد: معاملات گواهی سپرده کالایی در قالب سامانههایی که سهام در آنها مورد معامله قرار میگیرد انجام میشود و اشخاص با همان کد سهامداری بازار سرمایه قادرند گواهی سپرده را معامله کنند و سفارشات خود را به صورت آنلاین ثبت و معامله کنند. از این رو از طریق این بازار دسترسی بهتری برای مشتریان فراهم میشود و به همین خاطر تلاش شده تا معاملات سیمان هم در قالب گواهی سپرده کالایی انجام شود تا هر فردی که کد سهامداری دارد نیز قادر باشد از این مکانیزم برای خرید سیمان بهره ببرد.
*مدیریت امور اعضای بورس تهران: لغو مجوز کارگزاریها در صورت عدم تجمیع مجوزها
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مدیریت امور اعضاء بورس تهران اعلام کرد: با توجه به ابلاغیههای سازمان بورس و اوراق بهادار با موضوع تمدید مهلت تجمیع مجوزهای فعالیت شرکتهای کارگزاری، چنانچه شرکتهای کارگزاری مشمول در مهلتهای مقرر
مجوزهای فعالیت خود را تجمیع ننمایند، مجوزهای فعالیت آنها به انتخاب کارگزار یا طبق نظر سازمان بورس و اوراق بهادار به صورت مرحله به مرحله لغو میشود.
همچنین شرکت کارگزاری موظف است از طریق تارنمای خود اطلاعات مجوزهای لغو شده را اطلاع رسانی کنند.
بدیهی است این موضوع صرفاً جهت اطلاع رسانی به تمامی مشتریان شرکتهای کارگزاری مربوطه بوده و هرگونه اخبار و تصمیمات اخذ شده احتمالی در آینده از همین طریق به اطلاع عموم سرمایه گذاران محترم خواهد رسید.
*توقف و بازگشایی نماد با نزول و صعود شاخص کل
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، یکی از موضوعاتی که در سال گذشته شایعات زیادی را پیرامون برخی نمادها ایجاد کرده بود، توقف و یا بازگشایی آنها در روندهای خلاف آنچه در بازار سرمایه رخ داده است، می باشد.
همین مساله اعتماد به سازمان بورس و تصمیمات این سازمان را کاهش داده و سهامداران حقیقی از رویه های غلط این چنینی به شدت گلایه داشته و دارند.
یکی از نمادهایی که امروز با چنین وضعیتی مواجه شد، سهم فرابورس می باشد که به زعم بسیاری از سهامداران به دلیل اینکه وارد فاز منفی نشود، بسته شده و با صعود شاخص کل، این نماد باز و پس از ورود به رنج منفی دوباره بسته شده و برای مرتبه دوم بازگشایی شده و پس از کشیدن رنج مثبت و صف خرید شدن دوباره بسته شده است.
برخی از سهامداران می گویند این نماد با شروع آغاز روند نزولی بورس بسته شده و با به تعادل رسیدن بازار سرمایه بازگشایی شده است.
طبق ماده 13 همین قانون، فرابورس مکلف به ارائه توضیح به عموم در خصوص بسته شدن و باز شدن نمادها می باشد. در ماده ۱۳ آمده است: فرابورس باید دلیل توقف نماد معاملاتی را حداکثر تا پایان روز کاری توقف نماد معاملاتی اطلاعرسانی نماید. همچنین فرابورس مکلف است حداقل ۱۵ دقیقه قبل از بازگشایی نماد معاملاتی مراتب را به اطلاع عموم برساند.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز دوشنبه 22 شهریورماه، میزبان دادوستد 13 هزار تن قیر بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 18 هزار و 249 تن مواد پلیمری، 2 هزار و 146 تن روغن پایه، 78 تن اسلاک واکس،100 تن قیر، 30 هزار تن لوب کات و 15 هزار تن وکیوم باتوم معامله شد.
شایان ذکر است تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز معامله 20 تن مس کاتد، 6 هزار و 900 تن ورق فولادی، 10 هزار و 30 تن سیمان و یک کیلوگرم شمش طلا را تجربه کرد.
براساس این گزارش، 504 تن الیاف استیپل، کائولن و تیشو نیز در بازار فرعی بورس کالای ایران به فروش رسید.