خبر نیمروزی «بورساوا» سهشنبه 12 مرداد 1400

سر خط مهمترین خبرها:
بانک مرکزی؛ حکم دادگاههای بحرین برای بانکهای ایرانی فاقد ارزش قضایی است
دبیر کل انجمن اقتصاددانان ایران: پای رانتهای کلان در قیمتگذاری دستوری در میان است
معرفی اولین طرح تامینمالی جمعی در پلتفرم همآفرین
قیمت تضمینی؛ مزیت مغفول بورس کالا برای بازار کشاورزی
زمزمه ورود سعودیها به استخراج بیت کوین
آخرین اخبار بورس کالا
*بانک مرکزی؛ حکم دادگاههای بحرین برای بانکهای ایرانی فاقد ارزش قضایی است
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، این بانک در اطلاعیهای گفته محکومیت بانک مرکزی ج. ا ایران و سایر بانکها و بانکداران ایرانی در بحرین و آرای احتمالی در این باره به وضوح بیارزش بوده و این بانک نیز حق خود را برای هرگونه اقدام متقابل و پیگیری حقوقی موضوع، محفوظ دانسته و از دولت و مراجع قضائی بحرین میخواهد بلافاصله اقدامات قضائی موصوف را متوقف کنند.
در پی انتشار اخباری در رسانههای بحرینی مبنی بر محکومیت فیوچر بانک بحرین و برخی بانکها و بانکداران ایرانی به اتهام پولشویی در آن کشور، موارد زیر به منظور تنویر افکار عمومی منتشر میشود: پیرو اطلاعیه این بانک، به آگاهی میرساند بانک المستقبل با استقبال دولت بحرین از سرمایهگذاران ایرانی و با مجوز دولت بحرین و با سهامداری برخی بانکهای ایرانی و بحرینی در کشور بحرین تأسیس و به کار خود ادامه میداد و همواره تمام عملیات و معاملات بانکی آن تحت نظارت مستقیم و برخط مأموران نظارتی و تطبیق بانک مرکزی بحرین قرار داشت و نه تنها گزارشی از اقدام خلاف مقررات در آن بانک در بحرین صادر نشد، بلکه حتی به دلیل پیشگامی در پیروی از استانداردهای پیشرفته نظارتی و احتیاطی در بحرین، به عنوان بانک نمونه در بحرین معرفی شد.
بر این اساس در حمایت از قطع روابط سیاسی کشورهای عربستان و ایران، بانک فیوچر به طور ناگهانی توسط بانک مرکزی بحرین تصرف و مدیران ایرانی آن از بحرین اخراج و بانک مزبور تحت سرپرستی بانک مرکزی بحرین قرار گرفت و در نتیجه، از سهامداران ایرانی آن سلب مالکیت شد. حدود پنجسال بعد در برخی رسانهها مشخص شد دولت بحرین مبادرت به طرح اتهام پولشویی توسط بانک فیوچر در دادگاههای بحرین کرده است.
این در حالی است که بانک مرکزی ج. ا. ایران، تاکنون هیچ ابلاغیه یا اخطاریهای از شروع رسیدگی قضائی دادگاههای داخلی بحرین به اتهامات مطروحه علیه خود را دریافت نکرده و در عین حال، هرگونه اقدام دولت و دستگاه قضائی بحرین علیه بانک مرکزی ج. ا. ایران را که از مصونیت قضائی و اجرایی برخوردار است، مغایر با موازین و قواعد حقوق بینالملل میداند.
*دبیر کل انجمن اقتصاددانان ایران: پای رانتهای کلان در قیمتگذاری دستوری در میان است
به گزارش «کالاخبر» به نقل از سنا، دبیر کل انجمن اقتصاددانان ایران با اشاره به طرح برخی مخالفت ها با ورود سیمان به بورس کالا گفت: در واقع بحث اصلی این افراد مخالفت با بورس کالا نیست، بلکه آن ها با شفافیت و برقراری عدالت در روند معاملات کالاها مشکل دارند و اگر قرار باشد کل سیمان کشور راهی بورس کالا شود به دلیل ایجاد شفافیت، امکان واسطه گری برای این افراد باقی نمی ماند.
دبیر کل انجمن اقتصاددانان ایران گفت افرادی ترجیح میدهند سیمان را با قیمت دستوری ۲۲ هزار تومان درب کارخانه خریداری کنند و با نرخ ۱۱۰ هزار تومان بفروشند با این تفاسیر این رانت کلان است که باعث میشود برخی به دنبال روشهای سنتی و دستوری باشند.
وی افزود: باوجود کاستیهایی که بهواسطه مداخلات در بازارها مشاهده میشود، اما عملکرد بورس کالا در سال های گذشته باعث شده تا نقطهضعف بزرگ اقتصاد سنتی ما یعنی نبود شفافیت، مرتفع شود و امروز معاملات آن بخش از کالاهایی که در بورس مبادله می شوند، قابل رصد است.
مولوی با بیان اینکه سیستم سنتی عرضه کالاها، رانت و فساد ایجاد میکند و سود آن را دلالان میبرند، اظهار داشت: در تمام کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه، تنظیم بازارهای کالایی از طریق ابزارهای بازار سرمایه صورت میگیرد، اما در کشور ما به دلیل ذینفعان بسیار زیادی که وجود دارد، سعی میکنند تا این مسیر را سد کنند.
وی یادآور شد: خروجی اقتصاد دستوری، شرایطی را سبب میشود که در شوروی سابق شاهد آن بودیم و هماکنون در اقتصاد ایران نیز شایع شده است. هماکنون، رتبه ایران از نظر شاخص آزادی اقتصادی نشان دهنده آن است که از بین ۱۸۰ کشور جهان در رتبه ۱۶۴ قرار گرفته ایم این آمار به وضوح از تسلط دستوری بودن اقتصاد در کشور حکایت دارد.
مولوی در پایان با بیان اینکه شاخص آزادی اقتصادی به بررسی میزان آزادی فعالیتهای اقتصادی هر کشور براساس اصول اقتصاد بازار آزاد میپردازد، تأکید کرد: فقط از طریق ایجاد زیرساختهای شفاف عرضه کالا مانند بورس کالا و همچنین حرکت به سمت مکانیسم بازار و کشف قیمت است که میتوان علاوه بر مبارزه با رانت و فساد، اقتصاد را در مسیر توسعه قرارداد.
*معرفی اولین طرح تامینمالی جمعی در پلتفرم همآفرین
به گزارش بورس نیوز، مهدی فرازمند، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری فاینتک در نشست خبری معرفی پلتفرم تامین مالی جمعی «هم آفرین» گفت: تامینمالی جمعی؛ مقدمات سرمایهگذاری در بخش خصوصی را فراهم کرده است و در بازارهای بینالمللی ادبیات دیرینهای دارد. و از آنجا که ابزار گواهی شراکت در پلتفرم تامینمالی جمعی جزو اوراق بهادار شناسایی شده، معاف از مالیات است.
مدیرعامل فاینتک درباره سایر ویژگیهای تامین مالی جمعی گفت: کسب سود بالا و ریسک کم از دیگر ویژگیهای سرمایهگذاری در طرحهایی است که پلتفرم تامین مالی جمعی معرفی میکند.
فرازمند بیان کرد: شرکت مشاور سرمایهگذاری فاینتک پلتفرم تامین مالی جمعی همآفرین را راهاندازی کرده است. همچنین ویژگیها و طرحی که قرار است برای آن مبالغ سرمایهگذاری جمعآوری شود در سایت https://hamafarin.ir/ قابل مشاهده است.
این مدیر باسابقه بازارسرمایه تصریح کرد: مشارکت در تولید ۴ داروی دانشبنیان از نوع مکمل برای یک شرکت، طرحی است که سکوی همآفرین برای آن از اشخاص حقیقی و حقوقی مبالغ سرمایهگذاری جمعآوری میکند. همچنین در این طرح اشخاص حقوقی سقفی برای سرمایهگذاری ندارند و اشخاص حقیقی تا سقف ۶۹ میلیون تومان در این طرح میتوانند سرمایهگذاری کنند.
وی در ادامه افزود: همچنین در این سرمایهگذاری سود به صورت ۷۰ به ۳۰ به نفع سرمایهگذار است؛ به نحوی که در دوره ۱۲ ماهه به هر میزان که سود حاصل شد، ۷۰ درصد آن در اختیار سرمایهگذاران قرار میگیرد و ۳۰ درصد به شرکت تولیدی.
فرازمند اظهار داشت: بدین ترتیب بین ۳۰ تا ۳۶ درصد بازدهی سالانه برای سرمایهگذاران این طرح متصور هستیم که حداقل سود ۳۰ درصد توسط خود متقاضی برای سرمایه گذاران تضمین شده است. همچنین پرداخت سود این طرح هر ۳ ماه یکبار انجام میشود. سرمایه گذاران محترم برای دریافت اطلاعات بیشتر به صفحه این طرح در سایت هم آفرین مراجعه فرمایند.
*قیمت تضمینی؛ مزیت مغفول بورس کالا برای بازار کشاورزی
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد، نوسان آزادانه قیمتها، کاهش ریسک قاچاق و بازارپسندی نرخگذاری، کاهش مداخلات دولتی و افت هزینههای جاری، جذابیت بیشتر تولید و امکان تعریف ابزارهای مالی همگی از مزیتهای قراردادهای قیمت تضمینی در بورس کالاست. قیمت تضمینی تعریف سادهای دارد؛ به جای خرید تضمینی خارج از بورس، کشاورز کالای خود را به انبارهای بورس کالا تحویل داده و بر اساس کیفیت تولیدی، محصول در بورس عرضه شده و مورد معامله قرار میگیرد.
اگر به هر دلیل قیمت آن از نرخ تضمینی اعلامی پایینتر باشد، مابهالتفاوت آن را دولت پرداخت میکند. این مکانیزم در گذشته امتحان خود را پس داده است. سیدرضا فاطمی امین میگوید که اجرای طرح قیمت تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا از راههای جبران کسری بودجه است، بهطوریکه دولت بهجای صرف ۲۰هزار میلیارد تومان برای خرید تضمینی گندم بهسادگی میتواند گندم را در بورس کالا عرضه کند و بهجای پرداخت کل هزینه خرید، تنها مابهالتفاوت قیمت بازار و قیمت تضمینی را به کشاورزان پرداخت کند.
براساس تجربه اجرای این طرح برای ذرت، هزینه دولت در خرید تضمینی به یکچهارم کاهش یافت. شبکه خبر با موضوع راههای جبران کسری بودجه با حضور سیدرضا فاطمی امین، کارشناس ارشد مسائل اقتصادی برگزار شد. وی در این برنامه یکی از راههای جبران کسری بودجه دولت را اجرای سیاست قیمت تضمینی محصولات کشاورزی، از جمله گندم در
بورس کالا اعلام کرد و گفت: دولت در خرید تضمینی، قیمتی را بهعنوان نرخ تضمینی تعیین میکند و منابع زیادی را به این کار اختصاص میدهد.
قیمت تضمینی گندم از سوی دولت که ۵هزار تومان برای هر کیلو تعیین شده بود، بیش از ۲۰هزار میلیارد تومان منابع را درگیر کرد، درحالی که با یک اقدام ساده یعنی سپردن این سازوکار به بورس کالا، صرف این منابع میتواند به میزان قابلتوجهی کاهش یابد.
*زمزمه ورود سعودیها به استخراج بیت کوین
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از بال نیوز، اخیرا گزارشاتی منتشر شده بود که نشان میداد، شرکت نفتی دولتی آرامکوی عربستانی به صنعت استخراج بیت کوین ورود کرده، اما این شرکت، گزارشات در این رابطه را، تکذیب میکند.
با توجه به گزارشات اخیر که در آن ادعا شده که آرامکو میخواهد به استخراج بیت کوین ورود کند، اعلام کرد که این ادعاها اشتباه بوده و غیردقیق هستند.
آرامکو بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان است که تقریبا از هر 8 بشکه نفت تولیدی در جهان یکی مربوط به همین شرکت سعودی است.
گفته میشود؛ سازمان سما، متولی سیاستهای پولی عربستان سعودی، به استفادهکنندگان از بیت کوین هشدار داده و و اعلام کرده که استفاده از این ارز مجازی خطر بالایی دارد و معاملهگران آن هیچ حمایت قانونی و تضمین یا حقوقی، نخواهند داشت.
با این حال ، شرکتهای کوچک و فروشگاهها علی رغم این هشدار سما همچنان بیتکوین را قبول میکنند اما سما ذکر کرده است که بیت کوین ابزار معامله و خرید و فروش نیست.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز دوشنبه 11 مرداد ماه، میزبان دادوستد 7 هزار و 150 تن قیر، 5 هزار تن گوگرد و 80 تن عایق رطوبتی بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در آن تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 19 هزار و 568 تن مواد پلیمری، 542 تن قیر ، 3 هزار تن لوب کات، 3 هزار و 500 تن وکیوم باتوم و یک هزار و 9 تن روغن پایه معامله شد.
شایان ذکر است، 32 هزار و 350 تن ورق فولادی و 20 کیلوگرم شمش طلا نیز در تالار محصولات صنعتی و معدنی به فروش رسید.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم در این روز میزبان معامله 125 تن کائولن بود.