خبر نیمروزی «بورساوا» سهشنبه 30 فروردین 1401

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر صمت: مقابله با رانت و دوقیمتیها از مسیر بورس کالا
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: پرونده عوارض صادراتی روی میز نمایندگان مجلس
رئیس کل بانک مرکزی: این هفته اسامی ابر بدهکاران در قالب جداول استاندارد منتشر میشود
معاون پذیرش فرابورس؛ انجام بزرگترین معامله بازار دارایی فکری در فرابورس
فرآیند افزایش دامنه نوسان با اخذ «تعهدات بلند مدت» از بازارگردان انجام شود
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر صمت: مقابله با رانت و دوقیمتیها از مسیر بورس کالا
به گزارش کالاخبر و به نقل از تسنیم ، رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن وتجارت نیز در دومین نشست مشترک مجلس و دولت تصریح کرد: در سال گذشته کار ویژه ای در حوزه بورس کالا انجام دادیم و همچنین با رانت و دو قیمتی ها مقابله کردیم. در حوزه معادن نیز اقدامات موثری انجام گرفته و برای فعال شدن واحدهای تولیدی و صنعتی ضمن استفاده از ظرفیت ها باید در حوزه سرمایه گذاری تمرکز شود.
فاطمی امین با با بیان اینکه دولت و مجلس در سال ۱۴۰۱ اقدامات مهمی را در حوزه اصلاح ساختار اقتصادی و در راستای پیشرفت برای رشد ۸ درصدی باید با هم انجام دهند، گفت: در سال گذشته بخش قابل توجهی از زیرساخت ها فراهم شد.
*رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: پرونده عوارض صادراتی روی میز نمایندگان مجلس
محمد رضا پورابراهیمی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم با بیان اینکه هرگونه تصمیم تاثیرگذار بر حوزه صادرات کشور خارج از ضوابط قانونی توسط مجلس قابل پیگیری است، گفت: اگر وزارت صمت در تفسیر قانون بودجه مشکلی دارد می تواند از مجلس توضیح بخواهد؛ مبنای مجلس در وضع مالیات برای جلوگیری از خامفروشی بوده زیرا ارزش افزوده نظام اقتصادی ما را به خارج از کشور منتقل نکند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: اگر بنا به تعیین عوارض هم باشد وزارت صمت باید در بازه زمانی مشخصی و نه یک دفعه ای آن را اعمال می کرد.
پورابراهیمی تاکید کرد: وضع عوارض به غیر از مالیات بر محصولات معدنی صادراتی نیازمند بررسی های کارشناسی است و مجلس پیگیر آن خواهد شد.
*رئیس کل بانک مرکزی: این هفته اسامی ابر بدهکاران در قالب جداول استاندارد منتشر میشود
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، علی صالح آبادی با تشریح اقدامات انجام شده در خصوص گسترش دسترسی عموم به خدمات بانکی به صورت غیر حضوری، اظهار کرد: در خصوص تسهیل دسترسی مردم به خدمات بانکی در راستای شمولیت مالی، امکان احراز هویت و افتتاح حساب غیر حضوری، آگاهی افراد از رتبه اعتباری، استفاده از سفته و امضای الکترونیک نیز فراهم شده است و بر این اساس مشتریان شبکه بانکی میتوانند با سهولت بیشتر و به صورت غیر حضوری از خدمات بانکی بهره مند شوند.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: بانک مرکزی از این هفته انتشار فهرست بدهکاران بزرگ بانکی را در چارچوب مفاد بند د تبصره ۱۶ قانون بودجه ۱۴۰۱ و در قالب جداول استاندارد و مشخص شروع میکند و این اطلاعات از طریق سایت بانک مرکزی در معرض عموم قرار خواهد گرفت.
*معاون پذیرش فرابورس؛ انجام بزرگترین معامله بازار دارایی فکری در فرابورس
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از فرابورس ایران، حجت اسماعیلزاده معاون پذیرش فرابورس ایران از ثبت باارزشترین معامله در بازار دارایی فکری از تاریخ راهاندازی این بازار در معاملات ۲۷ فروردینماه خبر داد و گفت: با معامله ۱۰۰ درصد از مالکیت علامت تجاری تبرک، نخستین معامله بازار دارایی فکری در سال ۱۴۰۱ انجام شد.
اسماعیلزاده با اشاره به عملکرد بازار دارایی فکری از زمان راهاندازی این بازار در سال ۱۳۹۳ عنوان کرد: تاکنون ۱۵ دارایی فکری شامل ۹ اختراع، دو طرح صنعتی و چهار علامت تجاری به ارزش ۱۷۵ میلیارد و ۸۵۰ میلیون ریال در بازار دارایی فکری فرابورس ایران معامله شده است.
به گفته او بر اساس مصوبه هیات پذیرش فرابورس، ۱۰۰ درصد از مالکیت علامت تجاری تبرک متعلق به گروه کارخانجات صنعتی تبرک، به ارزش ۶۰ میلیارد ریال از طریق بازار دارایی فکری فرابورس ایران به شرکت نوش پونه مشهد واگذار و این معامله در ۲۷ فروردین ۱۴۰۱ قطعی شد.
بازار دارایی فکری فرابورس، اهداف منحصربهفردی دارد که مهمترین آنها حمایت از دارندگان دانش فنی و امتیاز ثبت اختراعات به منظور ارزشگذاری دارایی معنوی و همچنین تخفیف ریسکهای قیمتی مربوط به اوراق بهادار مبتنی بر مالکیت معنوی است
علاوه بر این آسانکردن انتقال تکنولوژی، تسهیل قیمتگذاری منطقی اوراق مالکیت معنوی بر مبنای قیمت یک بازار رقابتی و نیز ارتقای شاخص ثبت اختراعات کشور در مراجع بینالمللی به عنوان یکی از شاخصهای اصلی توسعه علم و فناوری، در زمره دیگر اهداف راهاندازی این بازار تعریف شده است.
*فرآیند افزایش دامنه نوسان با اخذ «تعهدات بلند مدت» از بازارگردان انجام شود
معاون نهادهای مالی هلدینگ توسعه ثروت و سرمایه «داناک» در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، با مثبت دانستن اقدام اخیر سازمان بورس بیان کرد: به طور کلی هر سیاستی که منجر شود تا دامنه نوسان افزایش پیدا کند و بازار به سمتی برود که با سرعت بیشتری به تعادل برسد، اتفاق خوبی برای بازار سرمایه به شمار میآید. از این طریق تخلیه هیجانات بهتر انجام خواهد شد و در نتیجه با بازار کارارتری رو به رو خواهیم بود.
احمد احمدآبادی تاکید کرد: نکته اساسی که در این میان وجود دارد، مجوزی است که به این نمادها در راستای افزایش دامنه نوسان داده میشود. سازمان بورس و اوراق بهادار باید توجه داشته باشد که فرایند افزایش دامنه نوسان با اخذ تعهدات بلند مدت از بازارگردان، ناشر یا هر کسی که متعهد بازارگردانی نماد است، انجام شود تا از این طریق شائبه استفاده سوء از افزایش دامنه نوسان برطرف شود.
وی اضافه کرد: طی چند سال اخیر بسیاری از ناشران بورسی موظف به تعیین بازارگردان شدند، این موضوع سبب شد تا گاه در برخی نمادها شاهد مفسده باشیم، به این معنی که با آغاز عملیات بازارگردانی شاهد تحرکات غیرعادی در این نمادها بودیم.
این کارشناس بازارسرمایه ادامه داد: این اتفاقات در دوران اوج بازار بیشتر وجود داشت و شاید به همین دلیل هم زیاد مورد توجه قرار نگرفت. موضوعی که سبب شد تا رشد قیمتها در برخی نمادها رقم بخورد و همزمان با افت بازار نیز روند این نمادها به شدت افت داشته باشد.
احمدآبادی تصریح کرد: به این ترتیب چیزی از عملیات بازارگردانی در این نمادها شاهد نبودیم، زیرا تعهد بر عهده ناشر بود و مدیر بازارگردان خود را از توجه به اتفاقات در روند بازارگردانی مبرا کرده و تعهد را بر عهده ناشر و یا سهامدار عمده می دانست.
وی اظهار کرد: همان طور که اشاره شد، این اتفاق در برخی نمادها مفسدههایی ایجاد کرد؛ بنابراین اگر مکانیزمی وجود داشته باشد که مدیر بازارگردان نماد، خود مسئولیتی را به شکل بلند مدت قبول کند و فضای باز شدن دامنه نوسان را بتواند در بلند مدت تضمین کند به دنبال افزایش دامنه نوسان با اتفاقات خوبی در بازارسرمایه رو به رو خواهیم بود.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز دوشنبه 29 فروردین ماه میزبان دادوستد 34 هزار و 10 تن قیر و 2 هزار تن مس کاتد بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 20 هزار و 595 تن مواد پلیمری، 8 هزار و 30 تن قیر، یک هزار و 712 تن روغن پایه، 575 تن روغن موتور و 253 تن مواد شیمیایی معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی هم در این روز معامله700 تن شمش آلیاژی آلومینیوم، 625 هزار تن هیدروکسید آلومینیوم، 40 تن مس کاتد و 7 کیلوگرم شمش طلا را تجربه کرد.
تالار سیمان نیز میزبان معامله 126 هزار و 925 تن سیمان بود.
بر اساس این گزارش 30 هزار تن وکیوم باتوم در تالار حراج باز به فروش رسید.
در مجموع 225 هزار و 893 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.