خبر نیمروزی «بورساوا» دوشنبه 8 فروردین 1401

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر اقتصاد: شرط بخشودگی جرائم مالیاتی شرکتهای کوچک
معاون وزیر اقتصاد: تجارت خارجی غیرنفتی کشور به ۱۰۰ میلیارد دلار رسید
همه دستگاههای دولتی شرایط سخت اخذ مجوز کسب و کار را حذف کردند
هفت فرمان مهم رئیسکل بانک مرکزی به مدیرانعامل بانکها
برنامههای شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در سال ۱۴۰۱
پایان مشکلات سهامداران برای دریافت سود
عوامل موثر بر بازگشت شاخص بورس بر مدار رشد
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر اقتصاد: شرط بخشودگی جرائم مالیاتی شرکتهای کوچک
به گزارش بورس24 : وزیر اقتصاد و امور دارایی کشور اظهار کرد: اگر رکود و تورمی در اقتصاد ایجاد شود، شرکت های کوچک اقتصادی بیشتر در معرض خطر هستند.
سید احسان خاندوزی در ادامه تصریح کرد: وزارت اقتصاد این آمادگی را دارد که در صورت تصویب هیات دولت، ۱۰۰ درصد جرائم مالیاتی این شرکت ها به شرط حفظ یا افزایش تولید و اشتغال آن ها در سال ۱۴۰۱ بخشیده شود.
*معاون وزیر اقتصاد: تجارت خارجی غیرنفتی کشور به ۱۰۰ میلیارد دلار رسید
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از صدا و سیما، علیرضا مقدسی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک در خصوص صادرات کشور در سال ۱۴۰۰ گفت: تجارت خارجی غیرنفتی کشور در سال ۱۴۰۰ با تبادل ۱۶۲ میلیون تن کالا با کشورهای جهان، رکورد ۱۰۰ میلیارد دلاری را به ثبت رساند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۸ درصد رشد داشته است.
وی افزود: ۱۲۲ میلیون تن کالای ایرانی به ارزش ۴۸ میلیارد دلار، در سال ۱۴۰۰ به اقصی نقاط جهان صادر شد که این میزان ۱۴ میلیارد دلار بیشتر از سال قبل بود و رشد ۴۱ درصدی داشته است.
رئیس کل گمرک گفت: در سالی که گذشت بیش از ۴۰ میلیون تن کالا، به ارزش ۵۲ میلیارد دلار وارد کشور شد که عمدتا کالای اساسی، مواد خام و ماشینآلات تولید بودند.
مقدسی اضافه کرد: میزان کالاهای وارداتی در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال ۹۹ رشد ۲۱ درصدی در وزن و ۳۶ درصدی در ارزش را به همراه داشت که نشان از اهتمام دولت سیزدهم در تأمین کالاهای اساسی مردم دارد.
رئیس کل گمرک در پایان در تشریح رشد ترانزیت گفت: کالاهای عبوری خارجی از مسیر کشورمان در سال ۱۴۰۰ با رشد ۶۸ درصدی، به ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید که پس از هفت سال مجددا کشور توانست به این میزان ترانزیت کالا بازگردد.
*همه دستگاههای دولتی شرایط سخت اخذ مجوز کسب و کار را حذف کردند
به گزارش بورس24 : «سید امیر سیاح» رئیس مرکز مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، در مورد اتصال دستگاهها به درگاه ملی مجوزهای کسب و کار، اظهار داشت: همه دستگاههای اجرایی شرایط سخت برای اخذ مجوزهای کسب و کار را حذف کردند و دستگاههای دولتی در این زمینه همکاری لازم را انجام دادند.
وی افزود: تنها دستگاههایی که همکاری نکردند، از بخش غیردولتی و شامل چهار نهاد شهرداری تهران، سازمان نظام پزشکی، کانون وکلا و سازمان نظام مهندسی است که در مهلت قانونی به سامانه ملی مجوز متصل نشدند و اصلا شرایط سخت برای صدور مجوز را حذف و تسهیل نکردند.
سیاح به نهادهایی که به درگاه ملی صدور مجوزها متصل نشدند و شرایط را تسهیل نکردند، هشدار داد و گفت: این دستگاهها به نهادهای نظارتی مثل مجلس شورای اسلامی، سازمان بازرسی و قوه قضاییه معرفی میشوند و نهادهای نظارتی مطابق با قانون با آنها برخورد خواهند کرد.
*هفت فرمان مهم رئیسکل بانک مرکزی به مدیرانعامل بانکها
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، علی صالح آبادی اظهار کرد: بانک مرکزی در چارچوب برنامه جامع تحول و اصلاح شبکه بانکی کشور، نظارتهای هوشمند خود را گستردهتر خواهد کرد؛ به همین منظور بانکها باید:
– انضباط مالی و بهداشت اعتباری خود را در دستور کار جدی قرار دهند.
– اعطای تسهیلات بانکی به مردم را با رعایت اعتبار سنجی دقیق و وثایق سهلتر، تسهیل کنند.
– تسهیلات بانکی را به صورت هدفمند و صحیح به بخشهای مختلف تولیدی اعطا کنند.
– تخصیص اعتبارات و تسهیلات بانکی به بخشهای غیرمولد را متوقف کنند.
– مراقبتهای لازم در زمینه کنترل مقداری ترازنامه بانکها را به صورت دقیق انجام دهند.
– مدیریت نقدینگی را به صورت جدی در دستور کار قرار دهند و نظارت هوشمند بر مصرف تسهیلات را عملیاتی سازند.
– اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی نیز طبق قانون بودجه ۱۴۰۱ جز با سپردن وثایق معتبر، ممنوع است.
*برنامههای شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در سال ۱۴۰۱
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بازار سرمایه، روح الله دهقان با اشاره به مهمترین پروژههای این شرکت برای سال آینده، گفت: در سال جدید، توسعه سامانههای تحت اختیار در دستور کار قرار گرفته شده است، با توجه به این که سازمان بورس مجوزهای جدید ایستگاههای معاملاتی نامک را به کارگزاریها ارائه میکند، این سامانه بهروزرسانی خواهد شد و تکنولوژی آن عوض میشود.
دهقان اضافه کرد: در سال پیشرو، بنابر نیازهای بازار و معاملهگران قابلیتهای جدیدی به سامانههای سفارش گیری، مدیریت ارتباطات کارگزاران افزوده میشود؛ با توجه به دستور ریاست سازمان در حوزه ابزارهای مشتقه، یکی از برنامههای این سال شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، توسعه سامانههای بازار مشتقه است تا بتوانیم ابزارهای مشتقه جدید را در بازار تعریف کنیم و نیاز بازار را در این حوزه پاسخگو باشیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران افزود: بهرهبرداری از نسخههای جدیدی از بانکهای اطلاعاتی و سیستمهای تازه از دیگر برنامههای این شرکت در سال جدید است. در حوزه سایت tsetmc نیز سرویسهای سایتی که ارائه اطلاعات را به طور مکانیزه انجام میدهد، بازنویسی میشوند و از تکنولوژیهای جدید در این حوزه استفاده خواهد شد.
دهقان با بیان اینکه پشتیبانی از دیتاسنترها از دیگر اقدامات شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در سال آتی خواهد بود، تصریح کرد: این موضوع در سال گذشته در دستور کار قرار گرفت و اقدامات موثری در این راستا نیز انجام شد. اما بخشی از عملیات آن باقیمانده که امیدواریم در سال جدید بخشهای دیتاسنتر پشتیبان آن هم راه اندازی شود.
*پایان مشکلات سهامداران برای دریافت سود
به گزارش اقتصادآنلاین؛ در سال گذشته کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی مصوبهای مبنی بر الزام شرکتها به واریز سود از طریق سامانه سجام طراحی نمود. این مصوبه با هدف تقویت زیرساخت قانونی و با توجه به فراهم شدن همه زیرساختهای قانونی و فنی توزیع سود از سجام و رفع موانع موجود در اغلب شرکتها عملی شد.
چگونگی دریافت سود تقسیمی شرکتهای بورسی یکی از مشکلاتی است که سهامداران همواره با آن دست و پنجه نرم میکنند اما به نظر میرسد این مشکل تا حد زیادی رفع شده و تعدادی از شرکتها سود خود را از طریق سامانه سجام پرداخت میکنند.
بر اساس صحبتهای عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس از مصوبه مجلس برای الزام قانونی شرکتهای بورسی برای پرداخت سود سهام، اگر سود شرکتها از هر طریق به جز سجام به حساب سهامداران پرداخت شود؛ ناشر مکلف به پرداخت مبلغ سود با ٢٠ درصد جریمه میشود.
بنابراین همه ناشران ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار موظفند، سود تقسیمی مصوب مجمع عمومی سالیانه خود را از طریق سامانه سجام و با همکاری شرکت سپردهگذاری مرکزی به حساب سهامداران پرداخت کنند. این امر به عنوان یک تکلیف قانونی تلقی میشود که همه شرکتهای پذیرفته شده در بورس باید آن را در دستور کار خود قرار دهند.
*عوامل موثر بر بازگشت شاخص بورس بر مدار رشد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، حسین عبدی مدیر صندوق سرمایه گذاری پیشگامان به عوامل اثرگذار بر بازگشت رشد به شاخص بورس اشاره کرد و به سنا اعلام کرد: نخستین عامل مربوط به بحث روانشناختی است. با توجه به افت فرسایشی شاخص کل برای مدت طولانی و نیز رسیدن قیمت سهام شرکت ها به نقطه ارزندگی، بازار سهام از روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ مسیر را تغییر و واکنش مثبتی به سهامداران نشان داد.
وی افزود: علت بنیادی و اقتصادی این تغییر روند ، افزایش قیمت نفت و کامودیتی ها است. در این میان تحولات مهمی در سطح جهانی رخ داد. بسیاری از سرمایه گذاران به این مسئله پی بردند قیمت های جهانی در حدی است که سود سهام کامودیتی محور مانند پتروشیمی، فلزات اساسی و پالایشی ها می توانند تا چند برابر رشد داشته باشند.
عبدی در ادامه گفت: روند بازار با توجه به تحولات رخ داده در قیمت های جهانی و در صنایعی مانند آلومینیوم، روی، مس، نفت و اوره مسیر صعودی در پیش گرفت. به نظر می رسد روند صعودی معاملات بازار در صنایع غیرارزی و نیز خارج از صادرات تحت تاثیر اخبار موثقی که چند وقت گذشته از مذاکرات برجام به گوش رسید، ادامه دار باشد.
وی تصریح کرد: واکنش نرخ ارز عامل دیگری بود که باعث شد بازار سرمایه بر مدار صعود باقی بماند. نرخ ارز افت چندان زیادی را تجربه نکرد و در سطوح قبلی باقی ماند. این روند نشان می دهد بازار ارز تحت تاثیر نوسان منطقی در حال معامله است و با ثابت نگه داشتن نرخ حاضر در این بازار، بخشی از نگرانی های معاملات برطرف خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: طبق پیشبینیها اگر نرخ جهانی کامودیتی ها و نیز قیمت نفت در همین سطح باقی بماند، روند صعودی شاخص بورس برای صنایع صادرات محور ادامه دار است. با توجه به برنامه های مدونی که دولت برای اداره و ایجاد تحولات در صنایع خودرو و بانک در نظر گرفته این صنایع در بلندمدت بازدهی مطلوبی نصیب سهامداران خواهند کرد.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار سیمان بورس کالای ایران روزیکشنبه 7 فروردین ماه، میزبان دادوستد 830 هزار و 30 تن سیمان بود.
به گزارش روابط عمومی وامور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ در تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز 48 هزار تن آهن اسفنجی، 4هزار و 508 تن تیرآهن، 4 هزار و 400 تن سبد میلگرد، یک هزار و 700 تن شمش آلومینیوم و 25 تن بیلت آلومینیوم معامله شد.
همچنین 30 هزار تن کنسانتره سنگ آهن و 15 هزار تن وکیوم باتوم نیز در تالار حراج باز بورس کالا به فروش رسید.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز معامله 16 هزار و 260 تن لوب کات، 12 هزار و 500 تن مواد شیمیایی، 4 هزار تن مواد پلیمری، 299 تن پارافین واکس، 161 تن اسلاک واکس و 50 تن آرگون را تجربه کرد.
در مجموع 982 هزار و 913 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران معامله شد.