خبر نیمروزی «بورساوا» دوشنبه 8 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: استفاده از ظرفیت بلااستفاده قطعهسازان
بانک مرکزی: اعتبار وام ودیعه مسکن تمام شد
رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی: توسعه کسب و کارها با راه اندازی بازار مشتقه ارزی
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس: افزایش کفایت سرمایه نهادهای مالی پشتوانه سهامداران است
سایه سنگین بودجه 1401 بر سر بورس
آخرین اخبار بورس کالا
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: استفاده از ظرفیت بلااستفاده قطعهسازان
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به ضرورت فعال شدن ظرفیت قطعهسازان، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: در حال حاضر برخی قطعهسازان به ویژه مجموعههای فعال در حوزه موتورسازی، به سایر کشورها صادرات دارند.
حجتاله فیروزی درباره ظرفیت ایران برای تولید و صادرات قطعه خودرو به سایر کشورها، گفت: با وجود اینکه در کشور ما ظرفیت قطعهسازی بسیار است، اما بخشی از آن بلااستفاده مانده که میتوان با فراهم کردن زمینه صادرات، آنها را فعال کرد.
نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی درباره برخی اظهارنظرها مبنی بر کیفیت پایین قطعات ایرانی برای صادرات، توضیح داد: در ۴ سال گذشته حدود ۱۴۰ میلیون دلار قطعه ایرانی به سایر کشورها صادر شده است. بنابراین، بازار صادرات وجود دارد و در صورت فعال شدن واحدهای تولیدی، بازارهای جدیدی به دست میآید.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم افزود: هرچند در مصوبه کمیسیون صنایع و معادن مجلس علاوه بر واردات خودرو به ازای صادارت قطعه و خودرو، راهکار دیگری نیز برای تامین ارز مورد نیاز واردات خودرو در نظر گرفته شده بود اما مصوبه کنونی را نیز میتوان برای واردات خودرو به فال نیک گرفت.
*بانک مرکزی: اعتبار وام ودیعه مسکن تمام شد
به گزارش خبرگزاری مهر، شهرزاد دانشمندی مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی میگوید: به نیمی از متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن، وامی پرداخت نخواهد شد.
وی با اعلام اینکه سامانه ثبت نام تسهیلات ودیعه مسکن از سوی وزارت راه و شهرسازی اداره میشود، افزود: تاکنون حدود ۱۳۰ هزار میلیارد ریال، بیش از سهمیه تعیین شده ستاد کرونا، ثبت نام تسهیلات ودیعه مسکن انجام شده است و بانکها هیچ تعهدی برای پرداخت تسهیلات بیش از سهمیههای تعیین شده از سوی ستاد کرونا ندارند.
وی علت سخت گیری بانکها برای پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن را پُر شدن سهمیه تعیین شده عنوان کرد و گفت: تعداد افراد در صف مانده، دو برابر سهمیه تعیین شده است و متقاضیانی که موفق به اخذ تسهیلات نشده اند ناراضی خواهند شد.
مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی افزود: باوجود اینکه سهمیه تسهیلات ۱۲ درصدی ودیعه مسکن تکمیل شده است، همچنان سامانه ثبت نام این وام از سوی وزارت راه و شهرسازی باز است که منجر به اعطای تسهیلات نخواهد شد.
*رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی: توسعه کسب و کارها با راه اندازی بازار مشتقه ارزی
به گزارش «کالاخبر» به نقل از ایرنا، نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه در «نقشه راه رشد غیر تورمی» فرصتهای خوبی است که میتوان از آنها به نفع اقتصاد کشور بهره برد، گفت: جذب منابع در پروژههای مختلف باعث مولد شدن داراییهای راکد و توسعه صادرات و اشتغال میشود.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: طی این سال ها شاهد وجود پروژه های نیمه تمام زیادی در کشور بودیم و طبق آمارهای ارائه شده حدود ۶۰ هزار پروژه نیمه تمام در حوزه های مختلف وجود دارد که دارای چرخه اقتصادی هستند.
وی خاطرنشان کرد: این پروژه ها با درصدهای مختلفی از پیشرفت همراه بودند و بهتر است تا بعد از انجام تامین مالی پروژه های اقتصادی که درصد بالایی از پیشرفت را کسب کرده اند تبدیل به شرکت شوند تا سهام آن از طریق عرضه اولیه در اختیار مردم قرار بگیرد.
آرگون اعلام کرد: با توجه به ساختار بودجه کشور، طرح های عمرانی نمی توانند منابع لازم را برای تکمیل طرح ها از بودجه کشور تامین کنند، در این زمینه می توان چند پروژه همگن را به عنوان شرکت عام پروژه ایجاد کرد.
آرگون اظهار داشت: در صورت رفع شرایط تحریمی می توان به راه اندازی و استفاده از بازار آتی ارز در بورس کالا به عنوان اقدامی موفق نگاه کرد و از آن به عنوان سیاست موفق کمک گرفت.
عباس آرگون با اشاره به نقشه راه غیر تورمی دولت می گوید: دولت اصلی ترین بازیگر بازار ارز است، در این میان راه اندازی بازار مشتقه ارزی می تواند کمک زیادی به مهار نوسانات ارزی کند. لذا در صورت رفع شرایط تحریمی می توان به راه اندازی و استفاده از بازار آتی ارز به عنوان اقدامی موفق نگاه کرد و از آن به عنوان سیاست موفق کمک گرفت.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران افزود: با افزایش پیش بینی پذیری بازار ارز، فعالان بازار راحتتر می توانند به کسب اطلاعات از آینده این بازار، برنامه ریزی فعالیت ها و توسعه کسب و کار خود بپردازند.
وی راه اندازی بازار مشتقه ارزی را کمک کننده در تحقق نقشه راه غیرتورمی اعلام کرد و گفت: این اقدام علاوه بر پیشبینی پذیری اقتصاد کشور منجر به کاهش ریسکهای ناشی از تغییرات احتمالی قیمت ارز خواهد شد.
آرگون تاکید کرد: در صورتی که بتوان با ابزاری موفق، نوسان نرخ ارز را پوشش داد ریسک احتمالی مربوط به تغییرات و تحولات قیمت ارز با کاهش همراه خواهد شد.
*مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس: افزایش کفایت سرمایه نهادهای مالی پشتوانه سهامداران است
فدایی با بیان اینکه یک شرکت سبدگردان موافقت اصولی تاسیس صندوق اهرمی را گرفت، گفت: افزایش کفایت سرمایه نهادهای مالی پشتوانه سهامداران است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، و به نقل از بازار سرمایه (سنا)، میثم فدایی مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان کرد: هدف از اجرای ابلاغیه افزایش حداقل سرمایه، الزام نهادهای مالی در توسعه و استفاده از کفایت سرمایه متناسب با شرایط روز و همچنین «بازارگردانی» اوراق دولتی با هدف تضمین نقدشوندگی است؛ اقدامی که در جهت حفظ منافع سرمایه گذاران و بازارسرمایه قلمداد می شود.
به تازگی سازمان بورس ابلاغیه ای در راستای افزایش حداقل سرمایه نهادهای مالی منتشر کرد، بر اساس مصوبه مورخ ۲۴ آبان ماه، هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، با توجه به تغییر شاخص قیمتها طی سالهای اخیر، ریسکها، نیازمندیها و منابع مورد نیاز کسب و کار و خرید فضای اداری در خصوص افزایش حداقل سرمایه نهادهای مالی تغییری اعمال کرد.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: از آنجا که سازمان بورس، متولی نظارت بر نهادهای مالی است و این نهادها با پول مردم سروکار دارند، اگر اختلافی در فعالیت این نوع نهادها ایجاد شود به طور قطع با تبعات زیادی مواجه خواهیم شد؛ از طرفی دیگر اگر سرمایه شرکتهای سبدگردان کفاف فعالیتهایشان را ندهد، با مشکلات و خطرات اخلاقی رو به رو خواهند شد؛ بنابراین این ابلاغیه در راستای حمایت از حقوق سرمایهگذاران منتشر شده است.
فدایی، با اشاره به مشکلات افزایش سرمایه در حوزه نهادهای مالی بیان کرد: در خصوص شرکتهای تامین سرمایه معضلی که با آن مواجه هستیم این است که بازار بدهی وسعت زیادی پیدا کرده، اما هنوز شرکتهای تامین سرمایه به این اندازه نرسیده اند.
وی اضافه کرد: با توجه به این که کفایت سرمایه تامین سرمایه ها تکمیل شده است، این شرکت ها تمایل زیادی به انجام فعالیت های جدید و بیشتر ندارند. براین اساس نیاز به افزایش حداقل سرمایه در این شرکت ها بیش از گذشته وجود دارد. نکته دیگر این که در شرایط کنونی دولت به انتشار اوراق بدهی بدون بازارگردان تشویق شده، موضوعی که بازار اوراق بدهی را به بازاری بدون بازارگردان تبدیل کرده است.
*سایه سنگین بودجه 1401 بر سر بورس
احمد اشتیاقی کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با بورس24 در خصوص افزایش نرخ حامل های انرژی در بودجه 1401 و تاثیری که بر صنایع خواهد گذاشت، گفت: معتقدم ایجاد چنین شرایطی قابل پیش بینی بود. با توجه به اینکه دولت قصد دارد بودجه سال 1401 را بدون کسری ببندد قاعدتا هر منبع درآمدی که بتواند برای خود متصور شود را به آن فکر خواهد کرد. که از جمله آن می توان به بحث حامل های انرژی اشاره کرد. حامل های انرژی از جمله مباحث مهمی است که اکثر فعالیت های اقتصادی به این موضوع توجه ویژه دارند و معتقدند باید از حالت قیمت گذاری دستوری خارج و بنا به شرایط منطقه ای قیمت گذاری شود.
احمد اشتیاقی در رابطه با شرایط حاکم بر بازار سرمایه نیز عنوان کرد: ادامه دار بودن منفی های بازار به ابهاماتی که این بازار دارد باز می گردد. تجربه بدی را در سال 99 داشتیم. عموم مردم وارد بورس شدند و با ضرر و زیان وجوه شان را از بازار سرمایه خارج کردند. با توجه به زیانی هم که متحمل شدند دیگر حاضر نیستند وجوه جدیدی را به بازار سرمایه تزریق کنند. علاوه بر این ها به تدریج از سال های 98 و 99 حجم شناوری بازار افزایش پیدا کرده که دیگر پول فعالان بازار پاسخگوی این حجم شناوری نیست. در حقیقت تقاضا برای این میزان عرضه ای که وجود داشت، وجود ندارد. از سوی دیگر اکثر افرادی که در حال حاضر مبادرت به خرید در بازار دارند معامله گر بوده و سهام دار و سرمایه گذار نیستند.
احمد اشتیاقی گفت: علاوه بر این نمی دانیم که آیا اجازه رشد به دلار نیمایی خواهند داد یا خیر. از سویی مباحث مربوط به قیمت گذاری دستوری نیز همچنان مطرح هستند. ابهاماتی در رابطه با سهام عدالت وجود دارد که چه ساز و کاری برای آزادسازی سهام عدالت در نظر خواهند گرفت. این ها مواردی هستند که باعث می شود پول جدید تمایلی برای ورود به بورس نداشته باشد. همه این ها دلایلی هستند که با توجه به ارزنده بودن سهام، فضای منفی در این بازار را شاهد باشیم.
*آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز یکشنبه 7 آذر ماه میزبان عرضه 55 هزار تن گندله سنگ آهن، 30 هزار تن کنسانتره سنگ آهن، 28 هزار تن آهن اسفنجی،11 هزار تن مس کم عیار، 6 هزار و 200 تن شمش آلومینیوم، 5 هزار تن هیدروکسید آلومینیوم، 5 هزار و 90 تن مس کاتد، 495 تن بیلت آلومینیوم، 685 تن شمش روی و 280 تن سولفورمولیبدن است.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، 141 هزار و 690 تن سیمان در تالار سیمان بورس کالای ایران عرضه می شود.
تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز در این روز شاهد عرضه 17 هزار و 420 تن قیر است.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران میزبان عرضه 40 هزار و 929 تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر، گوگرد، وکیوم باتوم و اسلاک واکس است.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز عرضه 3 هزار و 505 تن اکسیدآلومینیوم، تایرخودرو، تیشو، شمش زاماک، کائولن، منو کلرو استیک اسید و هیپو کلریت سدیم را تجربه می کند.
در مجموع 345 هزار و 294 تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران عرضه می شود.