خبر نیمروزی «بورساوا» دوشنبه 3 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
عضو هیات رییسه مجلس: 272 شرکت حاضر به پرداخت سود از طریق سجام نیستند
عدم طرح موضوع تغییر قیمتگذاری دلاری پتروشیمیها در کمیسیون انرژی
رییس کل بانک مرکزی: نشانههای بهبود در اقتصاد ایران
رئیس سازمان بورس در نامهای به وزیر نفت؛ 2 پیشنهاد راهگشا برای پایان سردرگمی سهامداران شرکتهای پالایشی
حذف قیمتگذاری دستوری خودرو و عرضه برخی محصولات در بورس کالا
مدیر اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس: یک گام تا راهاندازی صندوق املاک و مستغلات در بازار سرمایه
افزایش نرخ بهره بدون ریسک، مغایر با اقتصاد مقاومتی
آخرین اخبار بورس کالا
*عضو هیات رییسه مجلس: 272 شرکت حاضر به پرداخت سود از طریق سجام نیستند
عضو هیات رییسه مجلس با اعلام اینکه از ۴۹۰ شرکت بورسی و فرابورسی ۲۷۲ شرکت اقدام به پرداخت سود از طریق سجام نکرده اند، خواهان پیگیری وزیر اقتصاد شد.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محسن دهنوی در واکنش به پرداخت سود مجمع سالانه شستا در توییتر اعلام کرد: آقای فرهاد دژپسند وزیر قبلی اقتصاد در پاسخ به پیگیریهای مجلس ، وعده داده بود همه شرکتهای بورسی مکلف به پرداخت سود سهامداران از سجام شوند .
وی افزود: با حجت عبدالمکی وزیر در این باره کار صحبت کردم و قرار شد تقسیم سود شستا از طریق سجام انجام شود .
طبق بررسیها، متاسفانه از شهریور سال گذشته از میان 490 شرکتی که اطلاعیه تقسیم سود را منتشر کردهاند، همچنان 272 شرکت واریز سود را انجام نداده یا نخواهند داد .
با توجه به احراز هویت اکثریت سهامداران بازار سرمایه شامل 32 میلیون نفر در سجام ، لازم است احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، مشکل را به صورت بنیادین حل کند.
*عدم طرح موضوع تغییر قیمتگذاری دلاری پتروشیمیها در کمیسیون انرژی
نماینده مردم گرگان درباره تغییر فرمول قیمتگذاری پایه محصولات پتروشیمی بر پایه دلار به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)گفت: این موضوع هنوز در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی مطرح نشده تا بررسی های لازم برای آن صورت گیرد.
رمضانعلی سنگدوینی افزود: پرداختن به این موضوع در مجلس شورای اسلامی بستگی به این دارد که نظر پتروشیمی ها هم در این باره شنیده شده و مورد بررسی قرار گیرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در حال حاضر تصمیمی در این رابطه گرفته نشده است و برای اجرای آن باید تمام جوانب کار بررسی شود.
*رییس کل بانک مرکزی: نشانههای بهبود در اقتصاد ایران
به گزارش برنا به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، صالح آبادی در جلسه ای با حضور مدیرعامل صندوق بین المللی پول، وزرای اقتصاد، روسای کل بانکهای مرکزی و روسای موسسات مالی منطقهای حوزه «مناپ» (MENAP) که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: ایران نیز همانند بسیاری از کشورها، آسیب سختی از همه گیری ویروس کرونا دیده است، اما اکنون در مسیری مستحکم برای بهبود اقتصادی قرار دارد. آخرین آمارهای منتشره حاکی از رشد 6.2 درصدی تولید ناخالص داخلی ایران در فصل دوم سال 2021 است که دستاورد قابل توجهی با وجود محدودیت شدید ایران در دسترسی به منابع خارجی خود و در نتیجه عدم امکان خرید واکسن از خارج به دلیل تحریم های آمریکا است.
رییس کل بانک مرکزی افزود: بخش غیر نفتی در همان دوره 4.7 درصد رشد کرده که نشان دهنده آن است که اقتصاد ایران به طور قابل توجهی از رکود خارج شده و به سمت بهبود حرکت کرده است. علاوه بر این، به دلیل سیاست های حمایتی مالی و پولی دولت و بانک مرکزی ایران، نرخ بیکاری در سه ماهه دوم سال 2021 به 8/8 درصد رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل یک درصد کاهش را نشان می دهد.
*رئیس سازمان بورس در نامهای به وزیر نفت؛ 2 پیشنهاد راهگشا برای پایان سردرگمی سهامداران شرکتهای پالایشی
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از سازمان بورس و اوراق بهادار، مجید عشقی در نامه ای به جواد اوجی وزیر نفت نوشت: «وزارت نفت، نفت خام را به قیمت کشف شده در بورس انرژی و پس از اعمال تخفیفهای مندرج در قانون الحاق برخی مواد قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی (۲) به شرکتهای پالایشی تحویل دهد، ضمن آن که شرکتهای پالایشی بتوانند پس از تامین سوخت کشور، مازاد محصولات خود را به صورت مستقل به فروش برسانند. این مهم به شفاف شدن رویه فروش محصولات از سوی شرکتهای پالایشی و تامین ارز مورد نیاز برای اجرای پروژههای توسعه و بهبود محصولات کمک شایانی خواهد کرد.»
همچنین در این نامه از وزیر نفت خواسته شده است که «موضوعاتی از قبیل قیر به دستگاههای اجرایی تبصره (۱) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در صورت لزوم با تنظیم قرارداد مشخص و با رعایت صرفه و صلاح سهامداران شرکتهای ذی ربط به شرکتهای مزبور محول شود.»
*حذف قیمتگذاری دستوری خودرو و عرضه برخی محصولات در بورس کالا
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بازار سرمایه، در نشستی مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و فرشاد مقیمی، مسائل و مشکلات صنعت خودرو بررسی و بر خروج این صنعت از نظام قیمت گذاری دستوری تاکید شد.
بر اساس توافق رئیس سازمان بورس و مدیر عامل این غول خودروسازی، مقرر شد که کلیه اقدامات و پیگیریهای لازم جهت حذف قیمت گذاری دستوری از صنعت خودرو با جدیت دنبال شود.
از دیگر توافقات این نشست، عرضه برخی از محصولات شرکت خودروسازی مذکور که قابلیت عرضه در بورس کالای ایران را دارند، بود.
*مدیر اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس: یک گام تا راهاندازی صندوق املاک و مستغلات در بازار سرمایه
به گزارش ایرنا به نقل از بورس کالا، مدیر اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص طرح راهاندازی صندوق سرمایهگذاری املاک و مستغلات گفت: این صندوق براساس مدل اجارهدهی و استفاده از منافع املاک به کار گرفته میشود و ابلاغ دستورالعمل آن در مراحل پایانی قرار دارد.
وی افزود: در این نوع صندوق ها املاکی که دارای پایان کار بوده یا املاکی که دارای اسناد معتبر هستند به مالکیت صندوق در آورده می شوند و با گزارش های کارشناسی رسمی و دادگستری که انجام میگیرد، املاک قیمتگذاری شده و واحدهای صندوق ها به مردم فروخته میشود و سود حاصل از این سرمایهگذاری در قالب واحدهای سرمایهگذاری، نصیب سهامداران میشود.
وی درخصوص زمان راهاندازی این صندوقها خاطرنشان کرد: به دلیل پیچیدگیهای گسترده قوانین مربوط به بخش املاک، نظرات صاحبنظران مختلف اخذ شده و احتمال میرود طی چند روز آینده با ابلاغ دستورالعمل صندوق املاک و مستغلات، این صندوق به مرحله راه اندازی برسد.
فدایی درباره فروش متری مسکن نیز این طور گفت: فروش متری مسکن یک طرح موازی صندوق املاک و مستغلات است که موضوع متفاوتی در حوزه پیوند بازار سرمایه و مسکن به شمار می رود. در این روش صرفا خرید مسکنی که می خواهد ساخته شود مطرح است درحالی که در صندوق املاک و مستغلات، ملک موجود بوده و در حال استفاده و کاربری است و چون افرادی وجود دارند که امکان خرید ملک و اجاره دهی ندارند در نتیجه یونیت های این صندوق ها را با سرمایه های کم خریداری می کنند و به اندازه سرمایه خود در کسب و کار خرید ملک و اجاره دهی شریک می شوند.
*افزایش نرخ بهره بدون ریسک، مغایر با اقتصاد مقاومتی
سید مصطفی صفاری مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان در گفتوگو با بورس نیوز در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: قطعاً بازار سرمایه تا پایان سال جاری بیشترین بازدهی را نسبت به سایر فرصتهای سرمایهگذاری در کشور برای سرمایهگذاران به ارمغان خواهد داشت.
وی افزود: دلیل رکود و رخوت این روزهای بازار سرمایه، همان بی اعتمادی است که در نتیجه ضرر و زیان سال گذشته ایجاد شده است. بازگشت سرمایه گذاران به بازار زمان بر است، ولی معتقدم با انتشار گزارشهای ۶ ماهه، جذابیتهای بازار سرمایه افزایش خواهد یافت.
این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دغدغههای برخی از فعالان این بازار در خصوص تامین مالی دولت از طریق بازار سرمایه اظهار کرد: تامین مالی دولت از طریق انتشار و عرضه اوراق در بازار سرمایه به خودی خود مشکلی برای این بازار ایجاد نخواهد کرد نکته نگران کننده نرخ بهره اوراق است.
صفاری تاکید کرد: به صورت طبیعی بازار بدهی و بازار سرمایه ۲ رقیب جدی هستند و اینکه سرمایهگذاران تصمیم بگیرند پول خود را صرف خرید سهام کنند یا در سپرده بانکی و بازار اوراق با درآمد ثابت سرمایه گذاری کنند و بستگی به نرخ بهره بدون ریسک دارد. باید دید نرخ بهره بانکی به چه میزان تعیین خواهد شد و نرخ تورم در کشور ما چقدر خواهد بود. افزایش یکی_دو درصدی نرخ بدون ریسک تاثیر با اهمیتی بر روند بازار سرمایه ما نخواهد داشت، اما اگر نرخ بهره بدون ریسک به ۳۰ درصد نزدیک شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اتفاقی که در ابتدای دولت آقای روحانی هم رخ داد؛ تولید در معرض آسیب جدی قرار خواهد گرفت. افزایش با اهمیت نرخ بهره بدون ریسک، با حمایت از تولید و اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد و امیدواریم سیاستگذاران به این نکته مهم توجه داشته باشند.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز شنبه اول آبان ماه میزبان دادوستد 17 هزار و 270 تن قیر بود.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 9 هزار و 745 تن مواد پلیمری و 18 هزار و 647 تن مواد شیمیایی معامله شد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز معامله 855 تن هزار و 995 تن سیمان، 160 تن شمش بلوم، 975 تن سبدمیلگرد، یک هزار و 357 تن سبد تیرآهن و 20 هزار تن آهن اسفنجی را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم میزبان معامله 11 تن کربوکسی متیل سلولز و منو کلرو استیک اسید بود.