خبر نیمروزی «بورساوا» دوشنبه 17 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر اقتصاد اعلام کرد: مصوبه ماندگار برای اصلاح بورس و هماهنگی با بانک مرکزی در دو حوزه
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس: تشکیل کمیته مشترک وزارت اقتصاد و مجلس برای بررسی واصلاح بازار سرمایه
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: نگاه دستوری؛ ریشه اصلی فساد در اقتصاد
طی حکمی از سوی هیات مدیره بورس تهران؛ مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران منصوب شد
رییس بسیج دانشگاه تهران مدیر جدید روابط عمومی سازمان بورس شد
تعارض منافع مدیران بورس، آفت پنهان بازار سرمایه
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر اقتصاد اعلام کرد: مصوبه ماندگار برای اصلاح بورس و هماهنگی با بانک مرکزی در دو حوزه
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، احسان خاندوزی در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس که با هدف بررسی برنامههای وزارت اقتصاد برای ساماندهی وضعیت بورس تشکیل شده بود ، گفت: باید نگاه راهبردی به مسیر حرکت بازار سرمایه به عنوان یکی از اساسیترین بازارها داشت و در کارگروه مشترک با کمیسیون اقتصادی مجلس برای مصوبهای ماندگار جهت اصلاح بازار تلاش می شود .
وی ادامه داد : در این جلسه با بانک مرکزی، ابزارهای تعیین نرخ سود بانکی که برای فعالان بازارسرمایه اهمیت دارد که بررسی و هماهنگیهایی برای همسان سازی سیاست گذاریها و نرخ ارز شد. چرا که دولت نقش شفاف سازی و سالم سازی و ثبات و اعتماد بازار سرمایه را دارد.
این مقام مسئول افزود: بورس نماد هماهنگی سیاستهای مختلف در حوزههایی از جمله صنعت، معدن، پتروشیمی، نفت و… بوده و بهبود بلندمدت و ایجاد اعتماد، مستلزم عملکرد تمام این بخشها است. انتظارات سهامداران و فعالان با عملکرد وزارتخانههای اقتصادی هم مطابقت دارد و نباید صرفا” به ایفای نقش یک وزارتخانه محدود شود.
خاندوزی همچنین از سهامداران حقیقی خواست سواد مالی را ارتقا داده و سطح انتظارات را با واقعیتها و جنس بازار سرمایه تطبیق دهند.
*سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس: تشکیل کمیته مشترک وزارت اقتصاد و مجلس برای بررسی واصلاح بازار سرمایه
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «غلامرضا مرحبا» در توضیح نشست کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به خبرنگاران گفت: کمیسیون اقتصادی میزبان «احسان خاندوزی» وزیر اقتصاد و امور دارایی و «مجید عشقی» رییس سازمان بورس اوراق بهادار بود که وضعیت بازار سرمایه و مشکلات آن در این نشست بحث و بررسی شد.
مرحبا با اشاره به سخنان وزیر اقتصاد و امور دارایی گفت: احسان خاندوزی ابراز امیدواری کرد که شرایط حاضر را بتواند به بهترین دوران همکاری بین دولت و مجلس تبدیل کند.
وی درباره سخنان «مجید عشقی» رییس سازمان بورس اوراق بهادر در این جلسه گفت: موضوع شفافیت دارایی شرکتها و شفافیت در دعاوی حقوقی از جمله موارد طرح شده توسط رییس سازمان بورس اوراق بهادار بود.
نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: رییس سازمان بورس اوراق بهادار پیشنهاد داد کمیته مشترکی بین بانک مرکزی و سازمان اوراق بهادار تشکیل شود تا فعالیتهای تامین سرمایه و پرداخت سود از طریق سیستم بانکی را نظارت و رسیدگی کنند.
وی با اشاره به صحبتهای عشقی مبنی به ورود ارزهای اولیه مناسب و شرکتهای دانش بنیان به بورس اوراق بهادار افزود: نخستین شرکت دانش بنیان وارد بورس شده و در تابلو قرار گرفت و رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم از تشکیل کارگروه مشترک استقبال کردند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه سازمان بورس اوراق بهادار باید از نظر سخت افزاری و نرم افزاری تغییرات اساسی انجام دهد، خاطرنشان کرد: موضوع رمز ارزها نیز در این جلسه مطرح شد و به لزوم تعیین تکلیف این بخش نیز تاکید شد. چرا که باید سرمایه گذاری در بخش رمز ارزها در شرایط مطمئن انجام شود.
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: نگاه دستوری؛ ریشه اصلی فساد در اقتصاد
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی درباره قیمت گذاری دستوری و ضرر و زیانی که به صنایع کشور وارد می شود، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: تبعات منفی قیمت گذاری دستوری و بهکارگیری بلندمدت این سیاست در بازارهای مختلف اقتصادی، بیش از تأثیرات مثبتی است که در کوتاهمدت ایجاد میکند.
مصطفی طاهری افزود: اصلیترین مشکل در تعیین قیمت بهشکل دستوری این است که مابهالتفاوت قیمتها نصیب مصرفکننده و تولیدکننده نمیشود و مستقیماً واسطهها را منتفع میکند.
وی با بیان اینکه با اجرای درست طرح حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به معیشت مردم آسیب وارد نمیشود، گفت: با اتخاذ سیاستهای درست و حذف قیمتگذاری دستوری نه تولید کننده و مصرف کننده و نه بخشهای مختلف اقتصادی آسیب خواهند دید.
طاهری در ادامه گفت: طی سالهای اخیر هر زمان , ارز چند نرخی بوده سود آن برای مردم حداقل بوده و به جیب رانت خواران و دلالان رفته است.
این نماینده مجلس عنوان کرد: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی طی سالهای گذشته مطرح شده اما با توجه به اینکه زیرساختهای مناسبی برای توزیع یارانههای پنهان وجود ندارد، در نهایت در مرحله اجرا, مشکلات بسیاری ایجاد شده است.
*طی حکمی از سوی هیات مدیره بورس تهران؛ مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران منصوب شد
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، هیات مدیره بورس اوراق بهادار تهران پیرو جلسه مورخ ۱۶ آبان ۱۴۰۰ محمود گودرزی را به عنوان مدیرعامل بورس تهران انتخاب کرد.
محمود گودرزی به عنوان معاون بازار بورس تهران، مدیرعامل و عضو هیات مدیره چند شرکت کارگزاری، عضو غیر موظف هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری هامون شمال، مشاور مدیرعامل در امور بازار سرمایه شرکت بیمه اتکایی امین فعالیت داشته است. همچنین وی علاوه بر مدارک حرفه ای بازار سرمایه، کارشناس رسمی قوه قضاییه در حوزه بازار سرمایه نیز است.
همچنین گودرزی طی حکمی در ۷ مهر ۱۴۰۰ از سوی هیات مدیره بورس اوراق بهادار تهران به سمت سرپرست این شرکت منصوب شد.
گفتنی است، گودرزی مدرک کارشناسی خود را در رشته حسابداری از دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) کسب کرده است. وی همچنین مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت مالی از دانشگاه علامه طباطبایی و دکتری مدیریت مالی را از دانشگاه آزاد اسلامی اخذ کرده است.
*رییس بسیج دانشگاه تهران مدیر جدید روابط عمومی سازمان بورس شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، آخرین تغییر و تحولات در سازمان بورس حکایت از آن دارد، محمد هادی سلیمی زاده به عنوان مدیر روابط عمومی و امور بین الملل این سازمان منصوب و جایگزین سارا علیاری شد که از 18 اسفند سال 99 در این پست مشغول به فعالیت بود.
سلیمی زاده دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد علوم اقتصاد دانشگاه تهران است که در حوزه رسانه و اقتصاد عمومی فعالیت داشته، پیش از این جانشین مدیرعامل اندیشکده تنها مسیر بود و مسئولیت مرکز بسیج دانشجویی دانشگاه تهران، تهیه کنندگی و سردبیری برنامه پایش را هم در سوابق کاری دارد.
*تعارض منافع مدیران بورس، آفت پنهان بازار سرمایه
به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مهدی دلبری کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که، تعارض منافع در بورس چطور نمود پیدا میکند؟ اظهار کرد: افراد زیادی سالیان طولانی در نهادهای نظارتی و ارکان بازار سرمایه مثل سازمان بورس و انواع
بورسهای کشور، به عنوان عضو هیئت مدیره فعالیت دارند که همزمان در نهادهای تحت نظارتی همچون، کارگزاریها و سبدگردانها نیز فعال هستند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: از جمله مصادیق تعارض منافع میتوان به تصدی همزمان دو یا چند شغل، رانت اطلاعاتی، تصمیمگیری به نفع شخصی و پذیرش هدیه اشاره کرد.
دلبری در ادامه گفت: به عنوان مثال اگر فردی در بورس کالا عضو هئیت مدیره باشد و همزمان در یک شرکت تولیدکننده فلزات و پتروشیمی نیز فعالیت کند، این فرد باید میان منافع تولیدکننده و بورس کالا تصمیم بگیرد که در این موقعیت تعارض منافع به خوبی مشهود است.
وی بیان کرد: در عمده شرکتهای مدیریت دارایی نیز تعارض منافع وجود دارد، به این صورت که فردی مدیر پرتفوی شرکت سبدگردان است و همزمان برای خودش نیز به خرید و فروش سهام میپردازد. در کشورهای دیگر معمولا این فرد باید قبل از خرید و فروش برای خود مجوزهای لازم را بگیرد و آنها را طبق قانون افشا کند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که، تعارض منافع به سهامداران خرد چگونه آسیب میرساند؟ اظهار کرد: به طور مثال فردی که در کارگزاری مشغول فعالیت است، باید حافظ منافع مشتریان باشد. این نوع تعارض جایی مشکل زا میشود که کارگزار، منافع خود را که برایش حائز اهمیت است، بر منافع فرد ترجیح دهد. به عنوان مثال فردی میخواهد یک سهم را به قیمت مناسبی بخرید و کارگزار نیز از طریق رفتار فرد به این نتیجه رسیده که این سهم، سهم خوبی برای خرید است. تضاد منافع در اینجا حاصل میشود که اگر خودش را بر شما مقدم بداند در بازی نمایندگی و عاملیت، منافع خود را بر شما ترجیح داده است. یعنی جلوتر از مشتری عمل میکند.
وی در خصوص قوانین مرتبط با تعارض منافع در کشور خودمان اظهار کرد: جرایم مرتبط بازار سرمایه که در فصل ششم قانون بازار سرمایه به آن اشاره شده است، شامل دو جرم کیفری اعم از سو استفاده از اطلاعات نهانی و دستکاری در قیمت است که این دو جرم به واسطه تعارض منافع اتفاق میافتد. در اصل برای حل مشکل تعارض منافع باید افراد درگیر با این مسئله به اعلام و افشای موقعیت خود که سبب تعارض منافع شده است، بپردازند. موردی که در اجرا به صورت حداقلی پیاده شده است.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالارهای مختلف بورس کالای ایران روز یکشنبه 16 آبان ماه، میزبان دادوستد 223 هزار و 645 تن انواع محصول بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار محصولات صنعتی و معدنی 50 هزار تن گندله سنگ آهن، 15 هزار و 500 تن آهن اسفنجی، 3 هزار و 15 تن شمش آلومینیوم، یک هزار و 200 تن مس کم عیار، 720 تن مس کاتد و 220 تن شمش روی معامله شد.
تالار سیمان بورس کالای ایران نیز در این روز معامله 140 هزار و 180 تن سیمان را تجربه کرد.
تالار صادراتی بورس کالای ایران هم در این تاریخ میزبان معامله 4 هزار و 765 تن قیر بود.
همچنین تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله 4 هزار و 69 تن مواد شیمیایی، 3 هزار و 15 تن مواد پلیمری، 506 تن پارافین واکس و 260 تن اسلاک واکس بود.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم معامله 181 تن ضایعات فلزی، کربوکسی متیل سلولز و منو کلرو استیک اسید وهیپو کلریت سدیم (آب ژاول) را تجربه کرد.