خبر نیمروزی «بورساوا» دوشنبه 1 آذر 1400

سر خط مهمترین خبرها:
وزیر اقتصاد: وعده یک ماهه طرح اصلاح قانون بورس و بررسی نرخ سود بانکی
رئیس کمیسیون اصل ۹۰: انتقاد از سازمان بورس در پیگیری واریز سود معوق ۵۰ میلیون سهامدار عدالت
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس: موافق استمرار رویه ارز ۴۲۰۰ نیستیم
رئیس سازمان بورس: شفافیت؛ رمز بازپسگیری اعتماد و ثبات
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالا؛ برنامهریزی مطمئن برای تولید با قرارداد کشف پریمیوم
رئیس هیأت مدیره کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی: تخلف شرکتهای سرمایهپذیر در نگهداری سود سهامداران عدالت
مدیر اجرایی انجمن تولید کنندگان فولاد ایران؛ ابهامات بورس کالا، اجرای قانون جهش تولید مسکن را مشکل می کند
آخرین اخبار بورس کالا
*وزیر اقتصاد: وعده یک ماهه طرح اصلاح قانون بورس و بررسی نرخ سود بانکی
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، احسان خاندوزی در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس با هدف بررسی برنامه های وزارت اقتصاد برای ساماندهی وضعیت بازار سرمایه گفت: باید نگاهی راهبردی به مسیر حرکت بازار سرمایه به عنوان یکی از اساسی ترین بازارها داشت. در کارگروه مشترکی که بین وزارت اقتصاد و کمیسیون اقتصادی مجلس تشکیل شده، جمع بندی نهایی تصویب مصوبه ای ماندگار جهت اصلاح بازار سرمایه است.
وی ادامه داد: در جلسه ای با بانک مرکزی هم ابزارهای تعیین نرخ سود بانکی که برای فعالان بازار سرمایه اهمیت دارد، بررسی شد و هماهنگی برای همسان سازی سیاست گذاری ها و نرخ ارز نیز به انجام رسید. دولت نقش شفاف سازی و سالم سازی بازار سرمایه را به عهده دارد و در تلاش برای ایجاد ثبات و اعتماد است.
خاندوزی با اشاره به اینکه بازار سرمایه نماد هماهنگی سیاست های مختلف در حوزه هایی از جمله صنعت، معدن ، پتروشیمی ، نفت و… است، ادامه داد: بهبود بلند مدت و ایجاد اعتماد مستلزم عملکرد تمام این بخش ها است. سطح انتظارات سهامداران و فعالان بازار سرمایه با عملکرد وزارتخانه های اقتصادی مطابقت دارد و اینکه صرفاً یک وزارتخانه در بازار سرمایه نقش ایفاء کند حرف علمی نیست. از سهامداران خرد درخواست می شود سواد مالی را ارتقا داده و سطح انتظارات را با واقعیت ها و جنس بازار سرمایه تطبیق دهند.
*رئیس کمیسیون اصل ۹۰: انتقاد از سازمان بورس در پیگیری واریز سود معوق ۵۰ میلیون سهامدار عدالت
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، حسن شجاعی با اشاره به اجرای طرح سهام عدالت از سال 85 تا کنون به فارس گفت: قرار بود، پس از پایان مهلت 10 ساله تسویه اقساط سهام عدالت از سود سالانه این سهام قابلیت آزادسازی پیدا کند و سود سالانه هم بصورت نقدی به حساب مشمولان واریز شود. با گذشت بیش از 15 سال از اجرای این طرح، سهامداران از اختیار مدیریت و مالکیت اصل سهام برخوردار نیستند و سود سهام عدالت آنها نیز بصورت کامل به حساب واریز نشده است.
وی افزود: طبق قانون تجارت شرکتها مجازند حداکثر 8 ماه پس از برگزاری مجامع سالانه، اقدام به واریز سود به حساب سهامداران کنند اما برخی از این شرکتها هنوز اقدام به واریز سود به حساب مشمولان نکردهاند و 10 درصد از سود کلی سهام عدالت از 50 میلیون سهامدار دریغ شده است.
این نماینده مجلس ادامه داد: سازمان بورس به عنوان نهاد مسئول در این زمینه این موضوع را پیگیری نکرده و با متخلفان نیز برخوردی نداشته است. از این رو کمیسیون اصل 90 مجلس این مطالبه عمومی را به نمایندگی از 50 میلیون سهامدار عدالت پیگیری می کند که در آینده نزدیک اطلاعرسانی لازم انجام و جزئیات بیشتری منتشر می شود.
شجاعی گفت : علاه بر عدم واریز 10 درصد سود سهام عدالت به حساب دارندگان سهام، مجامع سال مالی 99 شرکتهای سرمایهپذیر نیز بطور کامل برگزار شده و نهادها و سازمانهای مسئول در این زمینه نیز گویا برنامه و ارادهای برای اعلام مبلغ کلی این سود، اطلاعرسانی در مورد سهم هر یک از دارندگان سهام عدالت و اعلام زمان تقریبی واریز این سود ندارند.
*سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس: موافق استمرار رویه ارز ۴۲۰۰ نیستیم
به گزارش بورس24 : سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه مجلس موافق ادامه رویه ارز۴۲۰۰ نیست، گفت: متاسفانه از آنجایی که نظارت کافی بر توزیع ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود نداشته است، ارز دولتی تاثیری در سفره مردم نداشت و فقط به جیب دلالان رفت.
غلامرضا مرحبا تصریح کرد:مجلس موافق ادامه این رویه نیست، اما معتقدیم که نباید یک دفعه درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تصمیم گرفته شود و این کار باید کاملا منطقی و حساب شده پیش برود.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بیان داشت: اگر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بدون در نظر گرفتن تاثیرات آن و به یک باره حذف شود، قیمتها به شدت افزایش مییابد.
این نماینده مجلس اظهارداشت: از طرف دیگر، فاصله قیمت بسیاری از کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد شده، با کالاهایی که با ارز آزاد وارد شده است، چشمگیر نیست.
*رئیس سازمان بورس: شفافیت؛ رمز بازپسگیری اعتماد و ثبات
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، بازگشت اعتماد به بازار را منشاء اصلی ثبات در آن خواند و گفت: ثبات در بازار باعث بازگشت اعتماد سهامداران خرد و عمده میشود. پیگیری شفافیت اطلاعات مالی و اطلاعات منتشر شده شرکتها بر کدال و اطلاعاتی که به سرمایهگذاران داده میشود، از جمله موضوعاتی است که در این راستا پیگیری میشود.
عضو شورای عالی بورس با بیان اینکه اطلاعات شفاف به اعتماد سرمایهگذاران منتهی میشود، اظهار کرد: اطلاعات شفاف به این معنی است که در صورتهای مالی شرکتها، تناقض، تضاد یا ابهام وجود نداشته باشد. در صورتهای مالی برخی از صنایع تناقض وجود دارد. این دست موضوعات باعث تحمیل هزینههایی میشود که شرکتها مابهازای درآمدی بابت آن نداشته اند. اگر این بحث حل شود، به شفافسازی اطلاعات مالی بانکها کمک شایانی میکند که اعتماد سهامداران را در پی دارد.
وی ادامه داد: موضوع دیگر، به قراردادهای بلندمدت در بحث تأمین خوراک صنایع برمیگردد. دادن یا ندادن رانت به صنایع مسأله نیست. این موضوع به سیاست دولت بستگی دارد و ممکن است دولت بخواهد از یک صنعتی حمایت یا در صنعتی تشویق به سرمایهگذاری کند یا از هزینههای صنعتی بکاهد یا یک صنعتی کاملا رقابتی کار کند. روی این موضوعات به عنوان سازمان بورس، بحثی وجود ندارد. سازمان بورس به دنبال این است که روابط مالی د ر صنایع به صورت بلندمدت مشخص باشد.
*معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالا؛ برنامهریزی مطمئن برای تولید با قرارداد کشف پریمیوم
به گزارش «کالاخبر» به نقل از خبرگزاری صداوسیما، جواد جهرمی درباره قراردادهای کشف پریمیوم در بورس کالا افزود: یکی از دغدغههای صنایع بالادستی و پایین دستی، عرضه محصولاتشان و تامین مواد اولیه به طور مستمر بود که با این قرارداد، صنایع محصولات خود را در قالب قرارداد بلند مدت عرضه میکنند و همین موضوع باعث میشود تا برنامه ریزی برای تولید داشته باشند.
وی ادامه داد: این قرارداد باعث میشود تا صنایعی که مازاد تولید دارند بتوانند برای صادرات کالا نیز برنامه ریزی کنند.
جهرمی بیان کرد: مزیت اصلی این قرارداد نسبت به قرارداد سلف، این است که در قراردادهای سلف، خریدار باید همه پول را پرداخت کند، اما در قراردادهای کشف پریمیوم قیمت در سررسید تحویل مشخص میشود و کسانی وارد این رقابت میشوند که، بخواهند در آن زمان سررسید و بازه زمانی مد نظر خود، محصول را تحویل بگیرند.
وی ادامه داد: برای تولیدکنندهای که میخواهد برنامه ریزی بلند مدت انجام دهد، این ابزار میتواند بسیار کارآمد باشد ضمن اینکه تولیدکننده میتواند به صورت مستمر به فعالیت خود ادامه دهد.
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران گفت: یکی از مهمترین کارکرد این نوع قراردادها، این است که تولید کنندگان، برنامه ریزی مطمئنتر برای تولید و اطمینان خاطر از تامین مواد اولیه مورد نیاز خود خواهند داشت.
*رئیس هیأت مدیره کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی: تخلف شرکتهای سرمایهپذیر در نگهداری سود سهامداران عدالت
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، حسین امینیخواه رئیس هیأت مدیره کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی در ارتباط با سهام عدالت اظهار کرد: متأسفانه 10 درصد از سود عملکرد سهامداران عدالت که عمدتاً افراد کم درآمد و دارای سختی معیشت هستند، واریز نشده است، در حالی که مردم برای هزینه جاری زندگی به آن نیاز دارند.
وی تأکید کرد: سودی که طبق قانون در مجامع شرکتهای سرمایهپذیر تصویب میشود، باید پرداخت شود و هیچ دلیل دیگری ندارد که این سودها توسط شرکتهای سرمایهپذیر گرو نگه داشته شوند.
رئیس هیأت مدیره کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی در پاسخ به این پرسش که برخی از شرکتهای سرمایهپذیر ظاهراً اعلام کردهاند، به دلیل طلب داشتن از دولت سود سهام عدالت مربوط به سال 98 را ندادهاند، گفت: سودی که در مجمع عمومی شرکتها تصویب میشود، طبق قانون باید به حساب ذینفعان یعنی سهامداران چه سهام عدالت باشد و یا سهامداران دیگر باید واریز شود و این هیچ ربطی به طلب این شرکتها از دولت ندارد و در واقع این شرکتها تخلف کردهاند.
امینیخواه گفت: متأسفانه عمده سهامداران عدالت از افراد دهکهای کم درآمد هستند و نباید سود متعلق به سهام عدالت در حساب سپردهگذاری مرکزی یا در نزد شرکتهای سرمایهپذیر رسوب کند.
وی گفت:در حال حاضر از 49 میلیون سهامدار عدالت 30 میلیون نفر روش مدیریت غیرمستقیم و 19 میلیون نفر هم روش مدیریت مستقیم را برگزیدهاند و شرکتهای سرمایهپذیر عدالت موظف هستند هر مقدار سودی که در مجامع آنها تصویب میشود را طبق قانون به حساب تمام ذینفعان سهام عدالت و دیگر سهامداران واریز کنند.
*مدیر اجرایی انجمن تولید کنندگان فولاد ایران؛ ابهامات بورس کالا، اجرای قانون جهش تولید مسکن را مشکل می کند
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از صدا و سیما، وحید یعقوبی در نشست موانع اجرایی قانون جهش تولید مسکن که به میزبانی سازمان بازرسی کل کشور برگزار شد، درباره خرید مصالح مورد نیاز اجرای این قانون افزود: با توجه به مدل جدید تنظیم بازار همه واحدهای تولیدی باید محصولاتشان را در بورس کالا بفروشند و تامین مصالح از طریق بورس کالا باید صورت گیرد، در حالی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت هیچ مکانیسمی برای خرید مصالح از بورس کالا دیده نشده است و این موارد ما را با تعارض روبرو میکند.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت:در اجرای قانون جهش تولید مسکن باید از تشکلها استفاده بهینهای شود.
یعقوبی افزود: همه با اجرای این قانون و با رونق مسکن موافقند، اما ما در شرایطی هستیم که هم اکنون به لحاظ تحریمها بیشترین ارز مورد نیاز کشور را دو صنعت فولاد و پتروشیمی تامین میکنند.
مدیر اجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: مسئولان وزارت راه و شهرسازی برای اجرای چهارساله این قانون ۴۰ میلیون تن فولاد در نظر گرفته اند در حالی که دو برابر این میزان نیاز است و در این شرایط صادرات فولاد کشور حداقل در بحث شمش متوقف میشود و در سیاست گذاری کلان قانون جهش مسکن باید برای تامین ارز هم فکری کرد.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز یکشنبه 30 آبان ماه میزبان معامله 51 هزار تن گندله سنگ آهن و 36 هزار و 500 تن آهن اسفنجی بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، 9 هزار و 300 تن الومینیوم، 930 تن روی، 4 هزار و 280 تن مس، 5 هزار تن ورق فولادی و 20 هزار تن میلگرد نیز در تالار مذکور معامله شد.
تالار سیمان نیز در این روز شاهد داد و ستد 124 هزار و 265 تن سیمان بود.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران معامله 5 هزار و 188 تن مواد شیمیایی، 3 هزار و 688 تن مواد پلیمری، یک هزار و 78 تن روغن پایه، 25 تن قیر و 50 تن آرگون را تجربه کرد.
تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله 19 هزار و 680 تن قیر بود.