خبر نیمروزی «بورساوا» دوشنبه 18 مرداد 1400

سر خط مهمترین خبرها:
طی حکمی؛ مخبر معاون اول رئیس جمهور شد
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: مخالفان عرضه سیمان در بورس کالا به دنبال رانت قیمتی هستند
رئیس کل بانک مرکزی: مشکلی برای تامین ارز واردات واکسن کرونا نیست
سازمان بورس: نخستین دور تاسیس کارگزاریهای جدید و شکست انحصار با بررسی ۲۷ درخواست
خرید و فروش سهام با اطلاعات رانتی چه مجازاتی دارد؟
آخرین اخبار بورس کالا
*طی حکمی؛ مخبر معاون اول رئیس جمهور شد
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، طی حکمی محمد مخبر را به عنوان معاون اول رئیس جمهور منصوب کرد. محمد مخبر از سال 86 سمت ریاست ستاد اجرایی فرمان امام را برعهده داشته است وی دانش آموخته دکتری حقوق بینالملل است و از جمله اقدامات او در ستاد اجرایی فرمان امام(ره) می توان به تاسیس بنیاد برکت، بنیاد احسان، موسسه دانش بنیان برکت، گروه توسعه اقتصادی تدبیر، راه اندازی قرارگاه محرومیت زدایی و پیشرفت در مسیر خدمت به محرومان و مستضعفین و تولید نخستین واکسن ایرانی کرونا اشاره کرد.رئیس جمهور رئیسی ، همچنین طی حکمی آقای اسمعیلی را نیز به سمت رئیس دفتری خود منصوب نمود .
*عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: مخالفان عرضه سیمان در بورس کالا به دنبال رانت قیمتی هستند
غلامرضا مصباحی مقدم در گفت و گو با «کالاخبر» اظهار داشت: قیمت گذاری دستوری برای اقتصاد کشور تبعات زیادی به همراه داشته و تجربیات قبلی بیانگر آن است که قیمت گذاری در بازار کالا و خدمات باید به طور حتم از طریق عرضه و تقاضا شکل بگیرد و به هیچ عنوان دولت نباید با ورود در قیمت گذاری ها، دخالتی را در تعیین قیمت کالاها داشته باشد.
رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: دولت ها همواره در شرایطی که بازار با التهاب یا کمبود کالا مواجه می شود به قیمت گذاری روی آورده اند که شاید در چند قلم کالای خاص آن هم به صورت کاملا مقطعی بتوان اثراتی در رویه بازار داشت اما در یک رویکرد کلی قطعا در پیش گرفتن سیاست قیمت گذاری دستوری به رانت، دو نرخی شدن بازار و التهاب منجر می شود.
مصباحی مقدم با تاکید بر اینکه قیمت گذاری های دولتی پذیرفتنی نیست، گفت: این موضوع دقیقا با روایات مربوط به اداره بازار منافات دارد و حتی در مبانی دینی مورد تاکید قرار گرفته است که به هیچ عنوان دخالتی در قیمت گذاری ها صورت نگیرد.
وی با تاکید بر اینکه بنابر چنین روایاتی نباید هیچگونه مداخلاتی در معاملات بازار صورت پذیرد، گفت: دخالت های صورت گرفته در بازار مضر است و در صورتی که در برهه ای از زمان با افزایش یا کاهش تقاضا در بازار مواجه شویم قیمت ها خود را بنابر تقاضای موجود در بازار تنظیم خواهند کرد.
وی با بیان اینکه باید اجازه داد تا بازار سرمایه به صورت خودکار عمل کند و در این میان زمینه رفع عیوب بازارها نیز فراهم شود، افزود: یکی از مشکلات موجود در بازارهای سنتی مساله تبانی است، گروهی که اقدام به تبانی در بازار می کنند روند معاملات را تخریب و منجر به بهم ریختگی مکانیزم بازار می شوند که با تمرکز معاملات در بازار سرمایه به دلیل شفافیت بالا، این مسائل به حداقل ممکن می رسد.
مصباحی مقدم در پایان به بخش خریداران محصولات از بورس کالا اشاره کرد و گفت: بحث رصد و شفافیت معاملات بورس کالا علاوه بر حوزه عرضه کنندگان در بخش خریداران نیز وجود دارد و باید رویه ای ایجاد شود تا میزان خرید و مصرف نیز به صورت سیستمی گزارش شود تا دیگر امکان فعالیت های واسطه ای برخی خریداران با مجوز نهادهای بیرونی از بازار سرمایه وجود نداشته باشد.
*رئیس کل بانک مرکزی: مشکلی برای تامین ارز واردات واکسن کرونا نیست
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، اکبر کمیجانی در حاشیه مراسم واکسیناسیون کارمندان شبکه بانکی کشور با بیان اینکه بانک مرکزی با همکاری بانکها ارز مورد نیاز واردات واکسن کرونا را تأمین کرده است، گفت: به رغم همه مشکلات، تأمین ارز واکسن کرونا از الویتهای نظام بانکی بوده و هست.
وی با اشاره به فوت بیش از ۲۶۰ نفر از کارمندان بانک به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور، گفت: انشاالله با واکسیناسیون کارمندان بانک، ایمنی بیشتری ایجاد خواهد شد.
رئیس بانک مرکزی با اشاره به اینکه واکسیناسیون همه کارکنان نظام بانکی با قوت در بیمارستانهای بانک ملی در حال انجام است، گفت: هماهنگیهای لازم برای تزریق دوز دوم واکسن، از اکنون برای ماه آینده انجام شده است.
وی همچنین با اعلام اینکه بانک ملی ایران به عنوان مسئول واکسیناسیون شبکه بانکی کشور، فقط ۱۷ مکان مختلف را برای تزریق واکسن به کارمندان بانکهای دولتی و خصوصی مشخص کرده است، افزود: واکسن همه کارمندان نظام بانکی تا آخر هفته تزریق خواهد شد.
کمیجانی در پایان افزود: واردات و توزیع واکسن در اختیار ستاد مرکزی وزارت بهداشت است و هر نوع واردات و تأمین ارزی با نظارت و مدیریت وزرات بهداشت انجام میشود.
*سازمان بورس: نخستین دور تاسیس کارگزاریهای جدید و شکست انحصار با بررسی ۲۷ درخواست
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، هیات مدیره سازمان بورس ، صدور مجوز تأسیس و فعالیت کارگزاری را در دستور کار قرار داده تا بعد از سال ها و برای اولین بار انحصار این صنعت با ۱۰۸ کارگزاری فعال شکسته شود. بر همین اساس ، دستورالعملی تدوین و تصویب شد تا متقاضیان، اقدام به ارسال درخواست کنند .
در این میان تاکنون ۲۷ درخواست دریافت مجوز تاسیس شرکت کارگزاری دریافت شده تا پس از بررسی و تایید شرایط عمومی و اختصاصی متقاضیان، برای ارزیابی طرح توجیه ، میزان آشنایی با صنعت کارگزاری و قوانین و مقررات بازار سرمایه به سازمان بورس دعوت شوند.
برهمین اساس ، نخستین دور از موافقت اصولی مجوز تاسیس شرکت کارگزاری در آینده ای نزدیک صادر می شود .
*خرید و فروش سهام با اطلاعات رانتی چه مجازاتی دارد؟
مرتضی شهیدی کارشناس حقوقی بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: صرف دسترسی به اطلاعات نهانی جرم و تخلف محسوب نمیشود و تعدادی از اشخاص ممکن است علاوه بر دسترسی به اطلاعات نهانی یا معاملات شرکت، به اطلاعاتی در رابطه با اقتصاد کلان کشور نیز قبل از انتشار عمومی دسترسی داشته باشند، اما این آگاهی جرم محسوب نمیشود، زمانی که افراد با استفاده از این آگاهی دست به خرید و فروش سهم میزنند جرم محسوب میشود.
وی افزود: استفاده از اطلاعات افشا نشده مورد نهی قانون است، حال ممکن است این اطلاعات مثبت یا منفی باشد، اگر این اطلاعات منفی باشد فرد اقدام به فروش و خالی کردن سهم و اگر مثبت باشد اقدام به خرید سهم میکند.
شهیدی به این پرسش که آیا زمانی که معاملهای با اطلاعات نهانی رخ میدهد سازمان بورس متوجه این معامله میشود یا خیر؟ پاسخ داد: سازوکار بورس برای فهمیدن این امر بیشتر به عملکرد و رفتار سهامدار بستگی دارد. به این صورت که مثلا فردی که ۱۰ درصد از یک سهم را دارد به صورت ناگهانی کل این 10 درصد را خالی کرده و یک یا دو روز بعد از این اقدام سهامدار، اطلاعات مهمی از شرکت افشا میشود.
این کارشناس حقوقی بازار سرمایه تاکید کرد: برنامههای کامپیوتری نوشته شده است و در حال اجرا است که رفتارهای مشکوک سهامداران را هشدار میدهد. با این برنامه می توان استفاده کنندگان از اطلاعات رانتی را شناسایی کرد.
شهیدی به این پرسش که با سهامداری که با اطلاعات رانتی اقدام به خرید و فروش میکند چه برخوردی میشود؟ پاسخ داد: این عمل سهامدار جرم مالی مبتنی بر اطلاعات نهانی شناخته میشود؛ که مطابق ماده ۵۲ قانون، سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان شاکی، مستندات را جمع میکند و آنها را نزد مرجع قضایی کیفری میبرد و در آن جا شکایتی صورت میگیرد، که مرجع قضایی کیفری بر حسب معامله صورت گرفته سهامدار را به جزای نقدی یا حبس محکوم می کند که حبس ۳ تا یک سال است و جریمه نقدی ۲ یا ۵ برابر سودی که به دست آورده یا ضرری که قرار بوده متحمل شود، خواهد بود.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران، روزیکشنبه 17 مردادماه، میزبان دادوستد 40 هزار و 500 تن وکیوم باتوم و 16 هزار تن لوب کات بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در آن تاریخ و در تالار مذکور 4 هزار و 705 تن مواد پلیمری، 78تن مواد شیمیایی ، 50 تن قیر،70 تن گوگرد و 959 تن اسلاک واکس معامله شد.
شایان ذکر است تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هم در این روز شاهد معامله 10 هزار تن کنسانتره سنگ آهن، 30 هزار تن گندله سنگ آهن، 38 هزار و 660 تن سیمان، 480 تن مس کاتد، 425 تن شمش روی، 2 هزار و 385 تن آلومینیوم و 120 تن سولفورمولیبدن بود.
همچنین 9 هزار و 40 تن هم در تالار صادراتی بورس کالای ایران به فروش رسید.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز معامله 250 تن بوتن1 و 48 تن منو کلرو استیک اسید را تجربه کرد.