خبر نیمروزی «بورساوا»، سهشنبه 5 مرداد 1400

سر خط مهمترین خبرها:
مخالفت وزیر راه و شهرسازی با ورود مصالح ساختمانی به بورس
عضو هیات مدیره سازمان بورس : 20 تقاضا برای کارگزاری بورسی جدید
هفتمین صندوق سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر کالا مجوز گرفت
پایان محدودیت در صنایع فولادی و سیمانی و رمز ارزها تا پایان دوران گرمای هوا
آخرین اخبار بورس کالا
*مخالفت وزیر راه و شهرسازی با ورود مصالح ساختمانی به بورس
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد اسلامی، با بیان این که برای تحقق ساخت سالانه یک میلیون مسکن، تاکنون 54 هزار هکتار زمین در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است گفت: استفاده حداکثری از ظرفیت مصوب طرح جامع شهرها، الحاق اراضی موجود در پیرامون و محدوده شهرها و احیای بافتهای فرسوده در هسته شهرها از اولویتهای ساخت و ساز مسکن است.
اسلامی بیان کرد: مخالف ورود مصالح ساختمانی به بورس هستم، نتیجه ورودمصالح ساختمانی به بورس، افزایش4 برابری قیمت سیمان در یک ماه گذشته است.
.اسلامی ادامه داد: تاکنون 3 میلیون نفر در سامانه املاک و اسکان ثبتنام کردهاند و به زودی پیامکی به متقاضیان برای تأیید واحدهای مسکونی ارسال میکنیم.
وی گفت: بسیاری از مالکان واحدهای خالی افراد حقوقی هستند و مالیات این واحدها 2 برابر حساب میشود.
وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: هماکنون 534 هزار واحد مسکونی در طرح اقدام ملی مسکن در 10 هزار نقطه پروژه در حال ساخت است.
اسلامی با بیان اینکه هماکنون 1700 کیلومتر خط راهآهن در حال ساخت داریم، گفت: حدود 700 کیلومتر از این خطوط با حضور رئیس جمهور به بهرهبرداری میرسد و بقیه خطوط هم در حال تکمیل است.
وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: معدل احداث ریل و ریلگذاری در کشور طی تاریخ راهآهن حداکثر 150 کیلومتر در سال بوده است و امروز این عدد به 600 کیلومتر رسیده که رکورد است.
*عضو هیات مدیره سازمان بورس : 20 تقاضا برای کارگزاری بورسی جدید
محمدحسن ابراهیمی سروعلیا در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد اینکه تاکنون چه تعداد تقاضا برای راهاندازی کارگزاری بورس به سازمان بورس رسیده است، گفت: تقاضا برای کارگزاری به 20 مورد رسیده، اما باید پروندهها بررسی شود و با افراد متقاضی مصاحبههای تخصصی صورت گیرد. شرایط این گونه است که حداقل سرمایه برای کارگزاری باید 100 میلیارد تومان به صورت نقد پرداخت شود و علاوه بر آن باید افراد متقاضی 100 امتیاز به علاوه ارائه طرح کسب و کار ارائه کنند و این شرایط در دستورالعمل تقاضا برای کارگزاریها در سایت سازمان بورس اعلام شده است.
وی افزود: حداقل امتیاز برای کارگزاری 54 امتیاز است که اگر سه نفر حداقل به عنوان کارگزاری سهامی خاص تقاضا بدهند هر کدام علاوه بر داشتن تسهیلات مرتبط باید 18 امتیاز از مصاحبه کسب کنند و علاوه بر آن باید 100 میلیارد تومان آورده نقدی داشته باشند و امتیازات تحصیلی، علمی و تجربی برای افتتاح کارگزاری بررسی میشود.
به گفته وی، برخی از کارگزاریهای خصوصی کم کار هستند و سرمایه آنها مطابقت ندارد و طبق آییننامه سازمان بورس از 1.5 ماه قبل یکسال فرصت داده شده است تا کارگزاریها بتوانند امتیازات لازم را کسب کنند، از جمله اینکه سرمایه کارگزاری خود را به حداقل 100 میلیارد تومان برسانند و ما نمیخواهیم سرقفلی نهادهای مالی در بازار خرید و فروش شود؛ باید سرقفلی نهاد مالی در بازار به صفر برسد.
به گفته وی، استعلام از حراست و مرکز مقابله با پولشویی انجام میشود و افراد حقیقی و حقوقی باید مدارک مورد نیاز برای کارگزاری را فراهم کنند تا به آنها مجوز داده شود.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس عنوان کرد: متأسفانه برخی از مجوزهای سازمان بورس از جمله کارگزاری قبلاً با ارقام عجیب و غریب در بازار معامله میشد و ما میخواهیم سرقفلی نهادهای مالی با مجوزهای جدید و طبق ضوابط جدید به صفر برسد.
*هفتمین صندوق سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر کالا مجوز گرفت
رئیس اداره امور صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) گفت: شرایط مربوط به صدور موافقت اصولی برای تاسیس صندوقهای سرمایه گذاری که در اوراق بهادار مبتنی بر کالا هستند و کالای انتخابی آنها سکه طلا است، مورد بازبینی قرار گرفته و طی ابلاغیه به ذی نفعان اعلام شد. از زمان اعلام شرایط جدید درخواستهای متعددی ارسال و بر این اساس، مجوز فعالیت هفتمین صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر کالا در چارچوب جدید اعلامی صادر شد.
او اضافه کرد: متعاقب شرایط مرتبط با نوسانات مربوط به گواهی سپرده سکه طلا و تقاضاهای متعددی که برای راه اندازی این گونه صندوق ها وجود داشت، سازمان شرایط تاسیس صندوقهای سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر گواهی سپرده کالایی سکه طلا را مورد بازبینی قرار داد و ارائه درخواست تاسیس صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر گواهی سپرده کالایی سکه طلا با رعایت شرایط اعلامی امکان پذیر شد.
رضا نوحی حفظ آباد در خصوص شرایط لازم برای تاسیس این نوع از صندوق ها گفت: نخست اینکه سرمایه ثبت و پرداخت شده مدیرپیشنهادی صندوق باید حداقل ۵۰۰ میلیارد ریال بوده و در زمان ارائه درخواست موافقت اصولی تاسیس صندوق، دارایی سرمایه گذاران در صندوق های سهامی تحت مدیریت مدیر پیشنهادی باید به میزان حداقل۱۰۰۰ میلیارد ریال باشد. در نظر داشته باشید سقف قابل صدور واحدهای صندوقهای مذکور در زمان تاسیس به میزان حداکثر ۱۰۰۰ میلیارد ریال به ارزش اسمی خواهد بود.
نوحی بیان کرد: با صدور مجوز فعالیت صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر کالای کهربا، تعداد صندوق های سرمایهگذاری در اوراق بهادار در اوراق بهادار مبتنی بر گواهی سپرده کالایی به ۷ صندوق بالغ شد. از تعداد مذکور، ۵ صندوق مجاز به سرمایه گذاری در گواهی سپرده کالایی سکه طلا بوده و دو صندوق سرمایه گذاری دیگر در دیگر گواهی های سپرده کالایی سرمایه گذاری می کنند.
او اظهار کرد: این صندوق ها، اقدام به خرید و فروش گواهی سپرده کالایی مورد معامله در بورس می کنند و خرید و فروش و نگهداری فیزیکی کالا برای آنها موضوعیت ندارد. سازوکار کلی بدین گونه است که بورس کالا شرایط و استاندارهایی برای برخی از کالاها تعیین می کند و بر اساس آن، کالاهای مذکور در انبارهایی با شرایط مورد تایید بورس کالا سپرده شده و در قبال
قرارگرفتن این کالا ها در آن انبار، گواهی سپرده کالایی صادر می شود، این صندوق ها نیز در گواهی سپرده کالایی سرمایه گذاری می کنند.
*پایان محدودیت در صنایع فولادی و سیمانی و رمز ارزها تا پایان دوران گرمای هوا
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور به آخرین وضعیت مصرف برق در کشور و اقدامات انجام شده برای جلوگیری از قطعی مکرر آن اشاره کرد و به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: شرایط کنونی صنعت برق به گونه ای است که مجموع میزان تولید نیروگاه های حرارتی و برقآبی بیش از ٥٣ هزار مگاوات نیست در حالی که میزان مصرف برق کشور در این روزها نیازمند بیش از ٦٠ هزار مگاوات تولید برق است.
او با تاکید بر اینکه با وجود همکاری های صورت گرفته در صنایع مختلف کشور اما باز هم با شکاف حدود هشت هزار مگاواتی همراه هستیم، افزود: اکنون با طرح های پاسخگویی بار و مشارکت مشترکان کشاورزی و صنعتی در حال جبران کمبودها هستیم تا دیگر با خاموشی در بخش خانگی روبرو نباشیم.
رجبی مشهدی به محدودیت های ایجاد شده در فعالیت تولیدی برخی از صنایع حاضر در کشور اشاره کرد و گفت: صنایعی که در این موقعیت حساس کشور در حوزه برق همکاری بیشتری را در صرفه جویی مصرف برق داشتند و ٥٠ درصد از فعالیت خود را بین ساعات ٢٤ تا ٨ انجام داده اند به تدریج در فعالیت های خود رفع محدودیت خواهند شد.
سخنگوی صنعت برق کشور خاطرنشان کرد: همچنین صنایع فولادی و سیمانی که با محدودیت در فعالیت همراه بودند را رفع محدودیت کردیم تا به تدریج تولید در این بخش بازگردد.
او به میزان مصرف برق در مزرعه استخراج بیت کوین اشاره کرد و گفت: رمز ارزهایی که تاکنون کشف شده اند بیش از ٢٠٠ هزار دستگاه ماینر غیرمجاز با میزان مصرف حدود ٥٨٥ مگاوات بود، تامین برق آنها نیاز به نیروگاه بیش از ٧٥٠ مگاواتی داشت که این میزان به عنوان عددی بسیار بزرگ تلقی می شود.
به گفته رجبی مشهدی، از طرفی رمز ارزهایی که به صورت مجاز در حال فعالیت هستند از ابتدای تابستان خاموش شدند و تا پایان دوران گرمای هوا و رفع محدودیت ها خاموش خواهند ماند.
سخنگوی صنعت برق کشور به میزان صادرات برق اشاره کرد و گفت: اکنون میزان صادرات برق به دیگر کشورها در حداقل وضع ممکن قرار دارد، همچنین میزان واردات برق در عددی بیش از ٥٠٠ مگاوات قرار دارد که قطعاً با رفع محدودیت ها صادرات برق به شرایط عادی خود باز می گردد.
او با تاکید بر اینکه اکنون و در وضعیت فعلی با قطعی برق در بخش خانگی و تجاری رو به رو نیستیم، افزود: تنها محدودیتی که اکنون در مصرف برق وجود دارد در بخش صنعت کشور است که به تدریج آنها نیز رفع می شود تا بتوانند به تولید بیشتری دست پیدا کنند.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز دوشنبه 4 مردادماه، میزبان دادوستد 23 هزار و 200 تن قیر، 110 تن عایق رطوبتی و 234 تن اسلاک واکس بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، امروز و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 2 هزار و 346 تن مواد پلیمری، 22 تن مواد شیمیایی و 23 هزار و 200 تن لوب کات معامله شد.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم در این روز معامله 135 تن نرمال پارافین، 60 تن الیاف استیپل و 594 انیدرید فتالیک را تجربه کرد.