خبر نیمروزی «بورساوا»،یکشنبه 30 آبان 1400

سر خط مهمترین خبرها:
نامه نگاری خاندوزی با رئیسجمهور
«محتشمی پور» معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت شد
سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید: بازار رقابتی؛ مسیر سرراست حذف قیمتگذاری دستوری
استقبال عشقی از تحقیق و تفحص مجلس از بورس
ارزیابی حسابدار و مشاور سابق وزیر از وضعیت بورس در شرایط تداوم و لغو تحریمها
حل مشکلات بنیادی بورس نیازمند همکاری کدام ارگانهاست؟
آخرین اخبار بورس کالا
*نامه نگاری خاندوزی با رئیسجمهور
به گزارش خبرگزاری مهر، احسان خاندوزی در نامهای به رئیس جمهور ۱۵ چالش فروش و مولدسازی اموال مازاد دستگاههای اجرایی برای تحقق بودجه سال جاری را اعلام کرد و خواستار تصویب و ابلاغ بخشنامه جدید در این زمینه شد.
در جزئیات نامه وزیر امور اقتصادی و دارایی آمده است: همانگونه که مستحضرید مطابق تبصره ۱۳ قانون بودجه، به وزارت امور اقتصادی و دارایی اجازه داده شده نسبت به مولد سازی داراییهای دولت در اختیار دستگاههای اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری تا سقف ۲۰۰۰ میلیارد تومان با استفاده از انتشار انواع اوراق مالی اسلامی خارج از سقف اوراق مالی اسلامی دولت، اجاره بلند مدت حداکثر ۱۰ ساله دارد. توثیق با تشخیص و محور وزیر امور اقتصادی و دارایی اقدام و وجوه حاصله را به ردیف درآمدی ۳۱۰۲۴۰ نزد خزانه داری کل کشور واریز کند.
همچنین به وزارت امور اقتصادی و دارایی اجازه داده شده تا سقف ۱۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان از اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول و حقوق مالی مازاد دولت جمهوری اسلامی ایران به استثنای انفال و موارد مندرج در اصل هشتاد و سوم قانون اساسی را بدون رعایت تشریفات مربوط به تصویب هیات وزیران با رعایت قوانین و مقررات از طریق حراج عمومی در بورس املاک و مسکن و یا از طریق مزایده عمومی به فروش برساند.
نظر به اینکه چالشهای موجود مبنی بر بخشی نگری دستگاهها و عدم همکاری، مقاومت و مخالفت آنان، اجرای تکالیف قانونی و اعمال مدیریت دولت در حوزه اموال متعلق به خود و تحقق منابع مورد نیاز را با مشکلات جدی مواجه نموده لذا در صورت صلاحدید متن بخشنامه پیوست که برای کاهش موانع و چالش های موجود در چارچوب قوانین و مقررات حاکم و تسهیل تحقق منابع پیش بینی شده در بودجه سال جاری تهیه شده را تائید و دستور فرمایید به کلیه دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
*«محتشمی پور» معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت شد
رضا محتشمی پور که پیش از این قائم مقام بورس کالای ایران بود با حکم سید رضا فاطمی امین وزیر صمت به عنوان معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت منصوب شد تا فردی خوشنام و آشنا با صنایع، دغدغه های تولید و روند بازارهای کالایی در این جایگاه استراتژیک قرار گیرد.
به گزارش «کالاخبر»؛ محتشمی پور که در سالهای اخیر مدیریت، نظارت مطلوبی بر تجارت کامودیتیها و محصولات معدن و صنایع معدنی را در بالاترین سطح کشور و در بورس کالا در کارنامه دارد، در ساماندهی بازار و عرضه های صنعتی و معدنی در بورس، ورود سیمان کل کشور به بورس کالا و پیگیری و عملیاتی کردن عرضه کل زنجیره فولاد در بورس کالا نقش ویژه ای داشته است.
همچنین بررسیها نشان میدهد که این مدیر جوان از زکاوت بسیار بالایی در تحلیل و برنامه ریزی فرآیندهای مدیریتی و اقتصادی حاکم بر زنجیرههای معدنی کشور برخوردار است.
توجه محتشمی پور به جایگاه تشکل ها در صنعت پتروشیمی طی سال های گذشته باعث شد تا رفته رفته انجمن های مختلف در بدنه تصمیم گیری حضور پیدا کنند و هویت بیابند که بیشترین تعامل بین وزارت صنعت و شرکت ملی پتروشیمی نیز مرهون حضور محتشمی پور به عنوان رییس دفتر توسعه صنایع پایین دستی بود.
محتشمی پور را همه علاوه بر تجارب ارزشمند در تولید و صنعت کشور، با سلامت نفس و تعهد کاری بسیارش می شناسند که همین ویژگی شخصیتی، وی را در برابر رانت های مختلف قرار داد و به عنوان یکی از اولین منتقدان رانت عظیم ناشی از اشتباه قیمت گذاری با دلار تک نرخی در بازار محصولات پتروشیمی، شناساند.
*سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید: بازار رقابتی؛ مسیر سرراست حذف قیمتگذاری دستوری
سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری مغایر با اصول اقتصاد است، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: کشور در صورتی که همانند سالهای گذشته سمت و سوی قیمتگذاری را در بازارهای مختلف کشور به ویژه کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم در پیش بگیرد، آسیبهای جبران ناپذیری به اقتصاد کلان کشور وارد میشود.
محسن زنگنه عنوان کرد: قیمتگذاری دستوری برای برخی کالاها شیوه درستی نبوده و باعث ایجاد بازار سیاه و مغازههای زیرزمینی در کشور میشود.
نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: متاسفانه در صنعت خودرو شاهد قیمت گذاری دستوری هستیم که برای حذف آن باید بازار خودرو از انحصار خارج شود و تا زمانی که بازار در انحصار باشد، حذف قیمتگذاری جوابگو نیست و شاهد تناقض در این حوزه خواهیم بود.
زنگنه با اشاره به اینکه نفی قیمتگذاری در بازارهای رقابتی سفارش می شود، عنوان کرد: براساس فرمولهای اقتصادی، زمانی که یک شرکت انحصار کامل را به دست دارد، تعیین کننده قیمت است و بدون توجه به تقاضا و با اطمینان به اینک مردم چارهای جز خرید آن کالا را ندارند، بدون تبلیغات و ارتقای کیفیت و یا ارائه بستههای مشتری پسند، اقدام به قیمتگذاری دستوری می کند.
وی خاطر نشان کرد: راهبرد اقتصاد کشور باید مردمی، رقابتی و آزاد بوده و تمامی مولفههای آن پذیرفته شده باشد و نمیتوان بخشی از اقتصاد را دولتی و بخشی را آزاد اداره کرد.
*استقبال عشقی از تحقیق و تفحص مجلس از بورس
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مجید عشقی بخشی از ناپایداری شرایط بورس را مربوط به تصمیماتی دانست که در سطح کلان و بدون توجه به اقتضائات و اصول حاکم بر بازار سرمایه اتخاذ می شود.
رئیس سازمان بورس گفت: این موضوع دیگر در اختیار سازمان بورس نبوده و لذا ضروری است با اخذ نظرات سازمان بورس در تصمیمگیریها، منافع حدود 60 میلیون نفر سهامدار نیز لحاظ شود.
رئیس سازمان بورس تاکید کرد: سیل نقدینگی ورودی به بازار در سال گذشته تخریبهایی را به همراه داشت که البته باید در آن زمان کنترل میشد و اگر تخلف هایی در آن دوره صورت گرفته باید بررسی و برخورد شود. اکنون نیز بحث تحقیق و تفحص از بازار سرمایه در مجلس مصوب شده که می تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.
عشقی در تعریف بحث نظارت بر ناشران تصریح کرد: فعالیت شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس و منتشرکنندگان اوراق تامین مالی و سهام در بورس باید کاملا شفاف شود و در این راستا سازمان بورس به شرکت ها اعلام کرده، باید صورت های مالی خود را در موعد مقرر و به طور صحیح تحویل دهند و در انتشار اطلاعات نیز تخلف نکرده و افشای اطلاعات را به صورت کاملتر و دقیقتر انجام دهند.
رئیس سازمان بورس اظهار کرد: نظارت بر ناشران تاکنون به درستی انجام شده و براساس آمار شش ماه گذشته تاکنون 99.5 درصد شرکتها گزارش های خود را در موعد مقرر در سامانه کدال بارگذاری کرده اند.
وی اولویت بعدی سازمان بورس را افزایش کیفیت گزارشات دانست و گفت: اکنون سازمان بورس در حال بررسی موضوع کیفیت گزارشات است به نحوی که گزارشات اعلامی حاوی اطلاعات معنادار و صحیحی برای اتخاذ تصمیم درست از سوی سهامداران باشد.
عشقی وظیفه دیگر سازمان بورس را نظارت بر معاملات برشمرد و ادامه داد: برخی مباحث مطروحه در این خصوص در رسانهها و از سوی برخی اشخاص غیرمنصفانه و برخلاف واقع است. البته میپذیریم که یکسری نقایص در امر نظارتی بورس وجود داشته اگرچه نقص هم نیست.
*ارزیابی حسابدار و مشاور سابق وزیر از وضعیت بورس در شرایط تداوم و لغو تحریمها
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، غلامرضا سلامی یکی از حسابداران خبره و مشاور سابق وزیر مسکن است با بررسی وضعیت بازار سرمایه در شرایط تداوم و لغو تحریمها به ابتکار اعلام کرد: بدون شک رفع تحریمها به سود اقتصاد است اما ادامه تحریمها به نفع بازار سرمایه خواهد بود. شرکت هایی همانند فولادیها، پتروشیمیها و .. در بازار سرمایه وجود دارند که شرایط را تعیین میکنند.
بنابراین هنگامی که تحریمها ادامه داشته باشد، دلار افزایش قیمت را تجربه میکند و وقتی دلار گران شود به نفع شرکتها خواهد بود و در نتیجه شاخص در کوتاه مدت رشد خواهد داشت. اکنون شرکتهای صادرات محور نگران افت قیمت دلار هستند. چراکه در صورت کاهش قیمت دلار، ارزش سهام این شرکت ها نیز ریزش پیدا میکند. بدون شک ادامه تحریمها اقتصاد ایران را متضرر میکند اما در کوتاهمدت ادامه تحریمها به نفع بورسبازان خواهد بود.
وی افزود: اینکه بورس در ماههای آتی چگونه خواهد بود بستگی به چند عامل دارد. اگر دلار به دلیل تحریم و تورم افرایشی باشد ارزش سهم برخی از شرکتها بالا میرود و در آن شرایط شاخص صعودی می شود. البته در آن شرایط وضعیت برخی از شرکتهایی که سکان بازار را در دست دارند مطلوب میشود نه کل بازار سرمایه.
*حل مشکلات بنیادی بورس نیازمند همکاری کدام ارگانهاست؟
مهدی میرزایی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با این پرسش که حل مشکلات بنیادی بازار سرمایه نیاز به همکاری کدام نهاد و ارگان ها دارد؟ اظهار کرد:حل مشکلات بنیادی بازار سرمایه در چند محور قرار میگیرد که هر محور نیازمند نقش آفرینی چند بخش است. عمده فعالیت هر سیستم استواری بر محیط حقوقی، قواعد و مقررات آن بنا است. در نتیجه برای اینکه بخواهیم گامی برای حل مشکلات بنیادی بازار برداریم در اولین قدم نیازمند اصلاحاتی در زمینههای حقوقی بازار سرمایه هستیم، که اصلاح حقوقی در بازار سرمایه نیازمند تعامل و اقدام سریع تر مجلس، وزرات اقتصاد است. چندین سال است که قانون جدید بازار سرمایه در مجلس در حال بررسی است که باید هرچه زودتر این موضوع عملیاتی شود.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه بیان کرد: محور دوم در زمینه اصلاحات بنیادی در حوزه سیاستگذاریها است. امروز با این موضوع مواجه هستیم که سیاستگذاریها در بازار سرمایه به صورت جزیره ای اتخاذ می شود.
میرزایی تصریح کرد: مورد بعد حوزه بودجه وسازمان برنامه بودجه است که به جرات گفته می شود در زمان بستن بودجه سال بعد هیچ توجه ای به بازار سرمایه نمیشود. بخش بعدی وزرات اقتصاد است که برای نقش این وزرات خانه در اصلاحات بنیادی بازار می توان ساعت ها بحث کرد اما نگاه به بازار سرمایه برای محل تامین کسری بودجه و بعضا برخی دخالت ها از عواملی است که باید اصلاح شود. نکته بعد تدوین شورای هماهنگی در سطح امور مالی کشور است تا سیاستهای کلی مشخص شود .ارگان های دیگر نیز در اصلاح بنیادی بازار سرمایه نقش خواهند داشت. از آموزش و پرورش و وزارت علوم در حوزه آموزش و آشنایی اصولی افراد با بازار سرمایه و سرمایه گذاری گرفته تا وزارت صمت در حوزه قیمت گذاری دستوری که نباید به آن جزیره ای و تک بعدی توجه کرد. حتی به نقش وزارت نفت برای تعیین یک سری مولفها مانند نرخ خوراک پتروشیمیها و پالایشگاهی ها میتوان اشاره نمود.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار سیمان بورس کالای ایران روز شنبه 29 آبان ماه، میزبان دادوستد 857 هزار و 840 تن سیمان بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز یک هزار و 110 تن میلگرد معامله شد.
براساس این گزارش، 8 هزار تن وکیوم باتوم، 5 هزار و 719 تن مواد شیمیایی، 3 هزار و 553 تن مواد پلیمری و یک هزار و 40 تن PDA TAR نیز در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی به فروش رسید.
تالار صادراتی بورس کالای ایران در این روز معامله 10 هزار و 715 تن قیر و 52 تن اسلاک واکس را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله 75 تن پشم شیشه و 130 تن نرمال پارافین بود.
امروز همچنین ۲۰ هزار تن آهن اسفنجی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در قالب ۱۰ قرارداد کشف پریمیوم معامله شد.