خبر عصرگاهی «بورساوا» یکشنبه 9 آبان 1400

سر خط خبرها:
سرپرست بورس تهران: معاملات الگوریتمی سهام حق سفارش سرخطی ندارند
با تصویب هیئت مدیره سازمان بورس؛ معاملات بلوکی در بورس کالا و بورس انرژی مجاز شد
رییس هیات عامل ایمیدرو؛ رفع نگرانی تامین نیاز مواد اولیه از طریق بورس کالا
با صدور اطلاعیه بورس کالا؛ تاریخ انقضای اعتبار گواهی سپرده پسته اعلام شد
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” چسبندگی رفتاری در بورس تهران”
*سرپرست بورس تهران: معاملات الگوریتمی سهام حق سفارش سرخطی ندارند
سرپرست بورس تهران با بیان اینکه الگوریتمها حق گذاشتن سفارش در پیش گشایش بازار را ندارند، گفت: در صورت عدم رعایت فاصله یک ثانیه ای ایجاد سفارش و حذف با متخلف برخورد خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمود گودرزی درباره انجام معاملات الگوریتمی به فارس گفت: انجام معاملات الگوریتمی منوط به داشتن مجوزهای لازم از سازمان بورس است و ادعای افرادی که میگویند بدون مجوز انجام میشود، درست نیست. اگر فردی مدرکی دارد که معاملات الگوریتمی بدون مجوز در حال انجام است به سازمان بورس معرفی کند تا با آن برخورد شود.
وی افزود: برخی معاملات در کمتر از 300 میلی ثانیه انجام میشود و بخشهای نظارتی سازمان بورس و بورس تهران بر انجام این نوع معاملات نظارت میکنند. در صورتی که یک معاملهگر در زمانی کمتر چندین سفارش انجام دهد با وی برخورد خواهد شد. به هیچ فرد یا شرکتی مجوزی در این زمینه داده نشده است.
این مقام مسئول ادامه داد: افرادی که به معاملات الگوریتمی ایراد وارد میکنند، باید بدانند الگوریتمها حق گذاشتن سفارش در زمان پیش گشایش بازار را ندارند و اصطلاحا نمیتوانند سرخطی بزنند. افرادی که معتقدند این معاملات نوعی بی عدالتی در حق سهامداران خرد است از این مسئله بی خبر هستند.
گودرزی عنوان کرد: معاملاتی که توسط الگوریتم ها در زمان بازار انجام می شود، برچسب می خورد و بخش های نظارتی به راحتی میتوانند این معاملات را تشخیص دهند. افرادی هم که در معاملات پربسامد سفارشهای کمتر از 300 میلی ثانیه میگذارند، توسط سیستم شناسایی شده و به آنها تذکر داده میشود. فاصله ایجاد یک سفارش و حذف آن توسط معاملات الگوریتمی باید یک ثانیه باشد و در صورت عدم رعایت، تخلف بوده و با آنها برخورد خواهد شد.
*با تصویب هیئت مدیره سازمان بورس؛ معاملات بلوکی در بورس کالا و بورس انرژی مجاز شد
هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در آخرین جلسه خود انجام معاملات بلوک را با هدف توسعه بورسهای کالایی برای بورس کالا و بورس انرژی تصویب کرد.
کارشناس مسئول اداره نظارت بر بازار بورسهای کالایی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) با بیان مطلب فوق، اظهار کرد: امکان انجام معاملات بلوکی پیشتر برای بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران فراهم بوده و بورس کالا و بورس انرژی از این امکان برخوردار نبودهاند.
محمدرضا عالمی ادامه داد: با توسعه بورسهای کالایی در حوزه اوراق بهادار مبتنی بر کالا ضروت انجام معاملات بلوکی در بورسهای کالایی احساس شد. ازاینروی، دستورالعملی به منظور انجام معاملات بلوکی تدوین شد.
وی خاطرنشان کرد: براساس دستورالعمل معاملات بلوکی در بورس کالا و بورس انرژی، فعالان بازار میتوانند از امکان معاملات بلوکی بهرهمند شوند. بنابراین، در انواع بازارها از جمله بازار گواهی سپرده کالایی، بازار صندوقهای کالایی و سلف موازی استاندارد، امکان اجرایی شدن معاملات بلوک فراهم شده است.
کارشناس مسئول اداره نظارت بر بازار بورسهای کالایی سازمان بورس با مفید خواندن معاملات بلوکی در بازارهای یادشده، تصریح کرد: با انجام معاملات بلوکی، معاملهگران کلان بازار میتوانند با هماهنگی ناظر بازار در یک نماد به شکل مستقل از بازار خرد، معاملات بلوکی را به گونهای انجام دهند که بازار معاملات خرد تحتتأثیر قرار نگیرد.
وی در آخر خاطرنشان کرد، این دستورالعمل در روز چهارشنبه ۵ آبان ماه به تصویب هیئتمدیره سازمان بورس رسید و اکنون در شرف ابلاغ به بورسهای کالایی است.
*رییس هیات عامل ایمیدرو؛ رفع نگرانی تامین نیاز مواد اولیه از طریق بورس کالا
به گزارش بورس24 : وجیه اله جعفری رییس هیات عامل ایمیدرو در هشتمین کنفرانس بین المللی استیل پرایس گفت: در نظر داریم مواد اولیه را از طریق بورس کالا برای تولیدکنندگان فراهم کنیم تا نگرانی های آنها در حوزه تامین مواد اولیه برطرف شود.
رییس هیات عامل ایمیدرو افزود: تامین مواد اولیه یکی از مهمترین گلوگاههای صنعت فولاد است و توسعه اکتشاف سنگ آهن در دستور کار ایمیدرو و شرکت های بزرگ قرار دارد.
وی ادامه داد: تولید سالانه شمش فولاد کشور از مرز ۳۰ میلیون تن و ظرفیت نصب شده از ۴۰ میلیون تن گذشته است. اهمیت صنعت فولاد بر هیچ کس پوشیده نیست و در زنجیره فولاد در آهن اسفنجی ۳۶ میلیون تن و کنسانتره ۶۷.۲ میلیون تن ظرفیت نصب شده داریم.
وی اظهار داشت: باید به کشورهای حاشیه برای سیاستگذاری در این بخش و دسترسی به نتایج مطلوب توجه جدی داشته باشیم. همچنین پیشبینی میشود تقاضای فولاد به ۲ میلیارد و ۶۶ تن در آینده برسد و ایران برای سومین سال متوالی رتبه دهم تولیدکننده فولاد را از آن خود کند.
جعفری افزود: توسعه در زنجیره پاییندستی و ایجاد ارزش افزوده در طرحهای جدید باید مورد توجه قرار گیرد تا صنایع بالادستی ما حفظ شود که در این زمینه نیز سطح بلوغ شرکتهای فولادی کشور در سطح قابل قبولی است اما نیازمند برنامهریزی جدی در بحث استفاده از تکنولوژیهای جدید برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر است.
*با صدور اطلاعیه بورس کالا؛ تاریخ انقضای اعتبار گواهی سپرده پسته اعلام شد
به گزارش «کالاخبر»؛ در اطلاعیه منتشره که مخاطب آن کلیه کارگزاران و فعالان بازار سرمایه به ویژه فعالان بازار گواهی سپرده کالایی پسته هستند آمده است، تاریخ انقضای اعتبار گواهی سپرده کالایی و آخرین روز معاملاتی نماد گواهی سپرده پسته فندقی و بادامی انبارهای شرکت سبز دانه کویر و شرکت زرین زعفران مشرق زمین روز چهارشنبه هفته آینده ۱۹ آبان ماه خواهد بود و پس از آن گواهی مزبور قابلیت معامله در بورس را ندارد. لذا دارندگان گواهی سپرده کالایی نماد فوق باید قبل از تاریخ مذکور، نسبت به فروش گواهی سپرده یا خروج کالا از انبار اقدام کنند.
در ادامه این اطلاعیه اشاره شده مطابق دستورالعمل پذیرش انبار و صدور، معامله و تسویه گواهی سپرده کالایی، دارندگان گواهی سپرده کالایی نماد فوق، تا روز یکشنبه ۳۰ آبان ماه مهلت دارند تا با مراجعه به انبار و پرداخت هزینه های انبارداری، نسبت به تحویل کالا اقدام کنند و در صورت عدم مراجعه دارنده گواهی سپرده کالایی یا نماینده قانونی وی به انبار پس از مهلت مذکور، انباردار خروج نهایی کالا را ثبت کرده و متعاقبا تضامین تودیع شده توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی آزاد و به انباردار مسترد می شود.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 35349 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 3865 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 1331 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 559 نماد منفی و 47 نماد مثبت بودهاند. همچنین 374 نماد صف فروش و21 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به سمایه و بیشترین ورود پول حقوقی به اتکای اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،480
سکه 11،799,000
آبشده 5،048,000
طلای هیجده عیار 1،164،900
انس 1,783
* ” چسبندگی رفتاری در بورس تهران”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « چسبندگی رفتاری در بورس تهران » نوشت: بازار سهام در اولین روز از هفته دوم آبانماه عملکردی ضعیف از خود به نمایش گذاشت. در این روز افت ۳۱/ ۱درصدی شاخص بورس و بیشتر فرو رفتن آن در کانال یک میلیون و ۳۰۰هزار واحدی دقیقا خلافانتظار معاملهگران و حتی تحلیلگران بورسی بود. همه اعم از سهامداران و تحلیلگران از ارزندگی بازار و نسبتهای پایین قیمت به درآمد شرکتها سخن میگویند و نسبت به آینده بازار اظهار امیدواری میکنند، اما برخلاف انتظارات هر روز شاهد خروج سرمایههای حقیقی از گردونه معاملات سهام و افت بیشتر قیمتها هستیم.
دلیل بروز چنین اتفاقی چیست؟ بهنظر میرسد نامشخص بودن مسیر تحولات سیاسی و اقتصادی بیشترین نقش را در رفتار این روزهای بورسبازان دارد. برخی نسبت به آینده برجام خوشبین بوده و آن را عامل کاهش نرخ دلار میدانند و برخی دیگر آینده مثبتی برای مذاکرات هستهای متصور نیستند، اما هر دو گروه یک واکنش یکسان نشان میدهند. یا در نقش فروشنده ظاهر شده یا از معامله سهام دست کشیده و در انتظار یک فرصت مناسب نشستهاند. موضوعی که خود را در مقادیر نازل حجم و ارزش دادوستدهای روزانه نشان میدهد. در این میان بیشواکنشی به مولفههای مختلف از دلار آزاد تا بهره بینبانکی و اوراق فروشی دولت نیز هیزم آتش هیجانات بورسبازان است.
به هر روی آنچه مشخص است چسبندگی رفتاری فعالان بورسی و ترس از زیان بیشتر مانع جدی چرخش مسیر بازار سهام است؛ بهعبارتی حال و روز این روزهای بورسی تهران دقیقا این نقلقول معروف وارن بافت، سرمایهگذار افسانهای است: «مهم نیست که یک سهم چقدر ارزان است، مهم این است که تا چه زمان ارزان میماند!»
شاید با همین استدلال بود که در روز شنبه ۶۸۱ میلیارد تومان دیگر از پول سرمایهگذاران حقیقی از بازار خارج شد تا به این ترتیب خالص خرید حقیقی در بورس نسبت به میانگین ۳۰ روز معاملاتی اخیر بیش از دوبرابر رشد کند. تمامی این تحولات نشان از آن دارد که با پیچیدهتر شدن مذاکرات احیای برجام بهنحویکه بتواند ریسک انتظاری را در اقتصاد کاهش دهد، ممکن است شاهد افزایش عرضه در بازار سهام باشیم.