خبر عصرگاهی «بورساوا» یکشنبه 25 مهر 1400

بر سر خط خبرها:
حرکت بانکیها روی ریل سالم
گزارش دیوان محاسبات پیرامون حواشی صندوق تثبیت بازار سرمایه منتشر شد
بازگشت «ثبات و اعتماد» با ترکیب جدید هیات مدیره سازمان بورس
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” داغترین روز بورس ۱۴۰۰”
*حرکت بانکیها روی ریل سالم
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه اصلاح نظام بانکی در کشور یک اولویت جدی است به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: با توجه به موضوع الزام بانک ها برای بارگذاری قراردادها و ثبت کلیه عملیات و محاسبات مربوط به تسهیلات در صفحه تسهیلات گیرنده و ضامن و همچنین بحث مربوط به ایجاد سامانه الکترونیکی قراردادهای تسهیلات از جمله مباحثی است که به بهبود فضای کسب و کار کمک میکند.
مهدی طغیانی در این باره توضیح داد: با اصلاح نظام بانکی مسیر حرکت بانک ها قاعدهمند میشود تا اگر نظام بانکی بر خلاف قوانین عمل کند یا خلق اعتبار اضافه داشته و یا بدون اجازه از بانک مرکزی برداشتی داشته باشد، در این صورت با مقام مسئول آن برخورد قانونی شود.
طغیانی در ادامه صحبت های خود معتقد است با ایجاد سامانه الکترونیکی قراردادهای تسهیلات، امکان پیشبینیپذیری قراردادهای مالی فعالان اقتصادی با بانکها فراهم میشود.
وی با اشاره به تکلیف مجلس به بانکها برای ایجاد سامانه الکترونیکی قراردادهای تسهیلات در جریان بررسی ماده ۳ طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار، گفت: پیش از این، در قراردادهایی که میان فعالان حوزه کسب و کار و بانکها به منظور دریافت تسهیلات منعقد میشد از یک سو بانکها از ارائه قراردادها به این فعالان خودداری میکردند و از سوی دیگر بخشهایی از این قراردادها تکمیل نشده باقی میماند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی افزود: روند مذکور موجب میشد که اگر قراردادهای تسهیلات به بازنگری یا تمدید نیاز داشته باشند، بانک اقدام به تکمیل ارقام و قسمتهای تکمیل نشدهی قراردادها میکرد و به نوعی حقوق مشتری و فعالان حوزه کسب و کار تضییع میشد.
وی اضافه کرد: از آنجا که در رویه کنونی، مشتری هیچ نسخهای از قراردادهای تسهیلات را در اختیار ندارد تا از حقوق طرفین آگاه باشد و قراردادها تا روز آخر به صورت شناور باقی میمانند، در ماده ۳ طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار پیش بینی شد که تمامی قراردادها باید آنلاین ثبت و تکمیل شود. در صورت ایجاد سامانه الکترونیکی و ثبت آنلاین قراردادهای تسهیلات بانکی، اگر تغییری در قراردادها ایجاد شود، قابل رصد خواهد بود.
* گزارش دیوان محاسبات پیرامون حواشی صندوق تثبیت بازار سرمایه منتشر شد
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، با عنایت به بخش سوم گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ مبنی بر “تأخیر و تعلل (۳) ماهه شورای عالی بورس در تصویب تزریق مبلغ ۱.۵۰۰ میلیارد تومان از محل منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه ، یکی از راه های تعادل بخشی بازار سرمایه تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه بوده است
. درواقع با ادامه روند ریزشی در بازار سرمایه از سال گذشته، زمزمه های تزریق یک درصد از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار در چند مرحله به گوش رسید که مرحله نخست این قرار، به مبلغ یک هزار میلیارد تومان اجرا شد اما خبری از مراحل بعدی نشد.
در این راستا چند ماه قبل صندوق توسعه ملی اعلام کرد که بعد از مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر اختصاص منابع صندوق به بازار سرمایه، فرایند آن بلافاصله در صندوق بررسی و در دستور کار قرار گرفته است ولی پیگیری نکردن سازمان بورس از بانک مرکزی و مشکلات تسعیر نرخ ارز توسط بانک منجر به اجرایی نشدن مصوبه شده است.
البته بورسی ها این ادعا را رد و اعلام کردند که تمامی مکاتبات، پیگیری ها و پیوست های مرتبط با دستور حمایت صندوق توسعه ملی از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار به مجموعه صندوق توسعه ملی ارائه شده و جای شک و شبهه ای در این زمینه وجود ندارد.
*بازگشت «ثبات و اعتماد» با ترکیب جدید هیات مدیره سازمان بورس
به گزارش «کالاخبر» به نقل از تسنیم، علیرضا عسگری مارانی در خصوص تغییر و تحولات اخیر مدیریتی در سازمان بورس گفت: رئیس جدید این سازمان سابقه فعالیت در پستهای مختلف مدیریتی در ارکان بازار سرمایه از جمله شرکتهای سرمایهگذاری، کارگزاری و بورس کالا را دارد.
این پیشکسوت بازار سرمایه افزود: سایر اعضای هیات مدیره سازمان بورس هم از سابقه فعالیت در ارکان بازار سرمایه برخوردار هستند و افرادی خوشفکر و سلامت هم میباشند. بنابراین مجموعه این خصوصیات میتواند بارقههای امید را برای بهبود شرایط بورس و بازگشت اعتماد به این بازار فراهم آورد.
وی همچنین با اشاره به سابقه فعالیت عمده افراد هیات مدیره جدید بورس در بورس کالای ایران تصریح کرد: وجه مشترک تمامی هیات مدیره جدید این است که زمانی که در بورس کالا فعالیت داشتند برای بهبود شرایط بورس، پذیرش کالاها در این بازار و همچنین شفافیت بیشتر بازار سرمایه و از همه مهمتر از میان رفتن قیمت گذاری دستوری جنگیدهاند. بنابراین به نظر میرسد در زمان فعالیت هیات مدیره جدید سازمان بورس، این تلاشها همچنان ادامه داشته باشد و با توجه به شناختی که این افراد از کلیت بازار سرمایه دارند، شاهد بازگشت ثبات به این بازار باشیم.
عسگری مارانی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به ظرفیت بالای بازار سرمایه در تامین کسری بودجه، تامین مالی بنگاهها و همچنین خصوصیسازی و واگذاری سهام شرکتهای دولتی تصریح کرد: با توجه به تجربه واگذاریها در کشور بویژه در بحث اهلیت خریداران و متقاضیان بنگاهها، دیگر خصوصیسازی به سبک واگذاری بنگاههایی مانند هپکو معنا و مفهومی ندارد.
این پیشکسوت بازار سرمایه ادامه داد: از این رو باید به دنبال سیاستهایی همچون عمومیسازی در اقتصاد کشور باشیم تا با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه، شاهد افزایش سهم مردم از اقتصاد و همچنین بکارگیری نقدینگی خرد جامعه در راستای اجرای سیاست خصوصیسازی باشیم.
وی گفت: این در حالی است که هیات مدیره جدید سازمان بورس در تعامل با سازمان خصوصیسازی میتواند تعریف جدیدی از خصوصیسازی و واگذاری بنگاههای دولتی در کشور فراهم آورد و با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه، واگذاری سهام به عموم مردم را به صورت نقد و نسیه و همچنین گسترش مالکیت عمومی پیگیری کند.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 1396 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 5175 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 544 میلیارد نقدینگی حقیقی بوده ایم. 473 نماد منفی و 154نماد مثبت بوده اند. همچنین 197 نماد صف فروش و 55 نماد صف خرید داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به شراز و بیشترین ورود پول حقوقی به وگردش اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،300
سکه 11،737,000
آبشده 4،953,000
طلای هیجده عیار 1،143،500
انس 1,767
*” داغترین روز بورس ۱۴۰۰”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « داغترین روز بورس ۱۴۰۰ » نوشت: بورس تهران پس از سپری کردن یک هفته تماما منفی، معاملات اولین روز کاری از آخرین هفته مهرماه را توفانی آغاز کرد و با رشد ۸۷/ ۲درصدی، داغترین روز تالار شیشهای به لحاظ صعود قیمت سهام در سال جاری رقم خورد. همزمان حقیقیها پس از دوری ۸ روزه، مجددا در سمت خرید سهام فعال شدند. ثبات دلار در کانال ۲۷هزار تومان، پایان مثبت نفت و فلزات در بازار جهانی و همزمان با آن انتخاب فردی جدید برای ریاست سازمان بورس، مهمترین دلیل واکنش سبز بورسبازان در دادوستدهای روز شنبه بود.
سرخط خبر بازار کالا در هفتههای اخیر به جهش نرخ نفت و گاز اختصاص داشته است. قیمت گاز بر اساس مناطق جغرافیایی مختلف نسبت به زمان مشابه در سال گذشته سه تا پنج برابر شده و بهتدریج در حال ایجاد یک اثر تبعی بر محصولات نهایی است. در همین راستا، قیمت اوره، متانول و پیویسی که محصولات مهمی برای صنایع پتروشیمی بهشمار میروند ظرف حدود یکماه گذشته ۳۰ تا ۵۰درصد افزایش یافتهاند. بهطور متناسب، ارزش سهام شرکتهای مرتبط در بورس تهران در همین دوره حداقل ۲۰درصد افزوده شده است. مطالعه نمونههای مشابه در سطح جهانی نشان میدهد که واکنش قیمت سهام شرکتهای تولیدکننده به جهش نرخ فروش در کوتاهمدت محتاطانه بوده و سرمایهگذاران نسبت به انعکاس رشد ناگهانی درآمد فروش شرکتهای کامودیتی در ارزشگذاری سهام با طمانینه رفتار میکنند. در بررسی دلایل این امر دو مورد قابل اشاره است. اول اینکه بنا بر سوابق تاریخی، با عنایت به فراوانی سرمایه و تکنولوژی در دسترس، اعوجاجات قیمتی مواد خام معمولا با یک فاز تاخیر، موج عرضه و تولید بیشتر محصول را به دنبال دارد که به نوبه خود باعث اصلاح نرخها میشود. دومین دلیل به ماهیت فعالیت شرکتهای کامودیتیمحور مربوط است. بهطور کلی، شرکتهایی که کنترل بیشتری بر نرخگذاری محصولات خود دارند، نزد سرمایهگذاران از مطلوبیت بالاتری نسبت به صنایعی برخوردارند که درآمد فروش آنها به عواملی خارج از نظارت و کنترل آنها وابسته است. تولیدکنندگان کامودیتی بهوضوح در گروه دوم قرار میگیرند و از اینرو معمولا چه به لحاظ ارزشگذاری و چه به لحاظ تعیین قیمت فروش در شرایط ضعیفتری نسبت به دسته اول هستند.