خبر عصرگاهی «بورساوا» یکشنبه 22 اسفند 1400

سر خط خبرها:
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: تحقق رشد ۸ درصدی در اقتصاد از مسیر تکمیل زیرساختها و افزایش بهرهوری
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس؛ راهاندازی صندوقی با هدف حفظ اصل سرمایه سهامداران
تغییر در زمانبندی معاملات بازار مشتقه و مالی
فروش ۷۲ و ۸۱ میلیاردی آبی و قرمزها در ۵ روز پذیرهنویسی سهام
” دو ردپا در ریزش بورس”
*عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: تحقق رشد ۸ درصدی در اقتصاد از مسیر تکمیل زیرساختها و افزایش بهرهوری
محمد باقری بنایی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه به نظر میرسد رشد اقتصادی ۸ درصدی که دولت در بودجه ۱۴۰۱ پیش بینی کرده کمی غیرواقعی است به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور نمیتوان انتظار رشد اقتصادی را برای سال آینده یا سالهای بعد از آن داشت.
به گفته این نماینده مجلس؛ رشد ۲ تا ۳ درصدی اگر در کشور آغاز شود یک گام رو به جلو است اما با وضعیت زیرساختها، مشکلات بین المللی و نبود بهرهوری، این رشد یکباره ایجاد نشده و باید به مرور حاصل شود. در طول یک سال رشد اقتصادی ۸ درصدی ممکن نیست.
باقری با تاکید بر اینکه انتظارات مردم هم باید در نظر گرفته شود، ادامه داد: نباید توقع رشد اقتصادی ۸ درصدی، افزایش درآمد سرانه و بهتر شدن وضع معیشتی مردم را داشته باشیم و این نظر کاملاً غیر واقع بینانه است. اگر تولید ناخالص ملی رشد داشته باشد و وضعیت زیرساختهای کشور بهبود یافته و بهرهوری ایجاد شود، رشد ۶ تا ۸ درصدی هم ممکن خواهد بود.
این عضو کمیسیون مجلس گفت: متاسفانه طبق پیشبینیهای برنامه ششم توسعه، رشد اقتصادی ۸ درصدی با توجه به تورم و ظرفیت کشوردر سرمایهگذاری، فنآوری و بهرهوری دوراز انتظار است.
وی با اشاره به اینکه در بودجه امسال، تغییراتی که رشد ۸ درصدی را ممکن کند دیده نشده است، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط حاکم و میزان کسری بودجه که بر بودجه سایه انداخته، سرمنشا بروز مشکلات دیگری خواهد شد. هرچقد کسری بودجه کمتر شود و دولت دست خود را به سوی بانک مرکزی برای استقراض پیش نبرد، وضعیت بهتر خواهد شد.
*معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس؛ راهاندازی صندوقی با هدف حفظ اصل سرمایه سهامداران
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) از طراحی و راهاندازی جدیدترین صندوق سرمایهگذاری با عنوان صندوق تضمین اصل مبلغ سرمایهگذاری خبر داد.
علیرضا ناصرپور،حفظ ارزش اصل مبلغ سرمایهگذاری را یکی از مهمترین دغدغههای سرمایهگذاران پس از ورود به بازار سرمایه طی سالهای اخیر برشمرد و تصریح کرد: غالباً ورود سرمایهگذاران جدید به بازار سرمایه در واپسین روزهای روندهای صعودی و پس از رشدهای تصاعدی بوده است، بنابراین، تغییر روند بازار به زیان تعداد قابل توجهی از سرمایهگذاران منجر شده است.
این مقام ارشد اذعان کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار پس از بررسی انواع مدلهای صندوقهای سرمایهگذاری مورد استفاده در دنیا، اقدام به طراحی صندوق سرمایهگذاری جدیدی با عنوان صندوق تضمین اصل مبلغ سرمایهگذاری کرده است.
او با بیان اینکه صندوق یادشده در دو ساختار متفاوت طراحی شده است، خاطرنشان کرد: در صندوق تضمین، اصل مبلغ سرمایهگذاری توسط ضامن، رکن ضامن به سایر ارکان صندوق اضافه شده و اصل سرمایه را تضمین خواهد کرد.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس، ساختار دیگر این صندوق را تضمین اصل مبلغ سرمایهگذاری توسط دارندگان واحدهای ممتاز برشمرد و تصریح کرد: صندوق تضمین با الهام از مدل صندوق سرمایهگذاری اهرمی طراحی شده و بنابراین، از مکانیزم تضمین اصل سرمایه درون صندوق برخوردار است. به بیانی دیگر دارندگان واحدهای ممتاز صندوق، اصل سرمایه دارندگان واحدهای عادی صندوق را تضمین میکنند.
ناصرپور با مدنظر قرار دادن زمان راهاندازی صندوق تضمین در بازار سرمایه عنوان کرد: اساسنامه این صندوق در دو ساختار مجزا در هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار نهایی شده است و به زودی ابلاغ خواهد شد.
*تغییر در زمانبندی معاملات بازار مشتقه و مالی
بورس کالا از تغییر روز معاملاتی در بازار مشتقه و بازار مالی در پایان سال ۱۴۰۰ خبر داد.
به گزارش « کالاخبر»، در اطلاعیه جدید بورس کالای ایران آمده است: آخرین روز معاملاتی بازار مشتقه و مالی شامل آتی، اختیار معامله، گواهی سپرده کالایی پیوسته و ناپیوسته، صندوقهای سرمایهگذاری کالایی و اوراق سلف موازی استاندارد در سال ۱۴۰۰، روز شنبه ۲۸ اسفند اعلام شد.
براساس همین اطلاعیه، ساعت پایان جلسه معاملات در همه بازارهای نامبرده در روزهای ۶ تا ۱۱ فروردین ۱۴۰۱ مطابق اطلاعیه قبلی ساعت ۱۳ تعیین میشود.
*فروش ۷۲ و ۸۱ میلیاردی آبی و قرمزها در ۵ روز پذیرهنویسی سهام
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، پذیرهنویسی سهام جدید ناشی از سلب حقتقدم در افزایش سرمایه شرکتهای فرهنگی ورزشی استقلال ایران و پرسپولیس در حالی روز یکشنبه (15 اسفند) بهترتیب در قیمتهای 2,910 ریال و 3,387 ریال از ساعت 09:30 لغایت ساعت 11:30 انجام شد که در روز نخست این پذیرهنویسی 167 میلیون و 403 هزار و 930 سهم باشگاه استقلال توسط 179 هزار و 185 نفر و 162 میلیون و 229 هزار و 136 سهم باشگاه پرسپولیس توسط 201 هزار و 254 نفر خریداری شد.
این در حالی است که با احتساب کل روزهای پذیرهنویسی در نمادهای معاملاتی (استقلالح1) و (پرسپولیسح1)، حجم تقاضای خرید در نماد معاملاتی (استقلالح1) در مجموع 5 روز به 248,019,726 سهم و در نماد معاملاتی (پرسپولیسح1) به 240,057,620 سهم در سامانه ثبت شده است.
بدین ترتیب تا پایان چهارمین روز از پذیرهنویسی نماد دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به ترتیب 72 و 81 میلیارد تومان از سهام این دو باشگاه فروخته شده است.
* ” دو ردپا در ریزش بورس”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « دو ردپا در ریزش بورس » نوشت: شاخص بورس تهران پس از یک رشد کموقفه از محدوده یکمیلیون و ۲۸۰هزار واحدی تا محدوده یکمیلیون و ۳۵۰هزار واحدی در روزهای اخیر، در آغاز آخرین هفته سال تغییرجهت داد و به میزان ۱۵هزار واحد کاهش یافت. همین امر سبب شد تا در پایان معاملات روز شنبه شاهد افت این نماگر به محدوده یکمیلیون و ۳۳۲هزار واحدی باشیم، از اینرو به واسطه افزایش عرضه سهام در بسیاری از نمادهای طی روز معاملاتی اخیر، میانگین وزنی قیمتها کاهشی ۱۴/ ۱درصدی داشته است. بررسیها نشان میدهد که بازار سهام با طولانیتر شدن روند مذاکرات احیای برجام و اعلام تنفس مجددا در معرض رخوت قرار گرفته و به دلیل کاهش سرعت رشد قیمتها در بازارهای جهانی حالا شاهد تردید معاملهگران در زمین خرید سهام است، با اینحال طبق معمول بسیاری از روزهای فعالیت بازار در سالها و ماههای اخیر، روند بازار چه مثبت باشد و چه منفی، همواره نمادهایی وجود داشتهاند که به شناکردن برخلاف جهت کلی بازار ادامه دهند، اما دلیل حرکت خلاف مسیر برخی گروهها در معاملات روز شنبه چه بود؟ اما از همه خوشبینیها و بدبینیهای بازار در طول سالیان اخیر که بگذریم، نمیتوان کتمان کرد که برجام و مذاکرات فشرده معطوف بر احیای آن دستکم یک سالاست که تمامی بازارهای دارایی ایران را معطل نگه داشته است. در شرایطی که هر آن ممکن بوده تا خبر توافق انتظارات تورمی، ریسکهای انتظاری و در نتیجه نرخ ارز را کاهش دهد، با وجود تورم بالا نه کسی جرات رفتن به بازار ملک را پیدا کرده و نه سرمایهگذاران ریسک حضور در بازار سهام را به جان خریدهاند. خریداران بازار سکه و ارز هم اگرچه در طول این سالنوسانهای خوبی را شاهد بودهاند با این حال به ازای سود نهچندان مطلوبی که بهدست آوردهاند، ریسک بالایی را متحمل شدهاند. در ماههای اخیر اما تاکید زیاد کارشناسان بر شکاف بین نرخ ارز نیمایی و آزاد توانست تا حدودی تصورات قبلی پیرامون افت برجامی بورس ناشی از کاهش قیمت دلار را درهم بشکند و به پررنگکردن عامل قابلاتکاتر و کمنوسانتر در بازار سهام که همان نرخ نیمایی است بینجامد. اثرپذیری بالای صنایع غیردلاری نظیر بانکها، خودروییها و حملونقل از برداشتهشدن تحریمها سبب شده تا بازار همچنان خبرهای مربوط به مذاکرات ایران و ۴+۱ در وین را دنبال کنند. همین امر سبب شد تا در نخستین روز معاملاتی هفته اخیر اعلام تنفس در مذاکرات یادشده به واسطه آنچه که جوزف بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا «عامل خارجی» خواند، در روز شنبه بر بازار اثر منفی بگذارد و نمادهای مربوطه را با افت قیمت مواجه کند.