خبر عصرگاهی «بورساوا» یکشنبه 16 آبان 1400

سر خط خبرها:
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: دولت برای حمایت از بورس نباید بازارهای موازی را گسترش دهد
مدیر مالی شرکت ملی صنایع مس ایران؛ مجوز افزایش سرمایه شرکت ملی صنایع مس صادر شد
دبیر انجمن سیمان: از شرط تأمین سیمان تا اجرای نهضت ملی مسکن
چرا p/e بورس در یکسال کمتر از نصف شد؟
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” سبزترین روز بورس امسال “
*عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: دولت برای حمایت از بورس نباید بازارهای موازی را گسترش دهد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محسن زنگنه در گفتگو با رادیو در مورد پیش نیازهای ثبات بخشی به بازار سرمایه گفت: قدم نخست برای ثبات بخشی به بازار سرمایه و اقتصاد کشور این است که این دو حوزه پیش بینی پذیر باشند فعالان بازار سرمایه باید بتوانند بازار را پیش بینی کنند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تأکید بر اینکه بازار سرمایه و کل اقتصاد باید سیاست ها و راهبردهای کلان داشته باشند گفت: متاسفانه برخی راهبردها و سیاست های اقتصادی کشور به طور شفاف و آشکار پیش روی فعالان اقتصادی نیست.
این نماینده مجلس تصریح کرد: وقتی ما بازارهای موازی را با سود بسیار بالا تقویت می کنیم نباید توقع داشته باشیم که بانک ها و هلدینگ ها و سرمایه گذاران، سرمایه خود را وارد بورس کنند. بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و مدیران بازار سرمایه باید اقتصاد کشور را یک فرآیند به هم پیوسته ببینند نه اینکه برای حل یک مشکل، نرخ سود بین بانکی را افزایش دهند و گمان کنند که این کار هیچ تأثیری بر بازار سرمایه نخواهد گذاشت.
زنگنه ادامه داد: تا زمانی که بازار اوراق بدهی و بازار بین بانکی مزایا و سودآوری برتر و ثابت تر و تضمین شده تری داشته باشد طبیعتاً نمی توان انتظار داشت که سرمایه ها به سمت بازار سرمایه حرکت کنند.
وی با تأکید بر اینکه سیاست های اقتصادی کشور مانند ارز 4200 تومانی باید هر چه سریع تر مشخص شود افزود: دولت برای حمایت از بازار سرمایه هم که شده نباید خودش به افزایش و گسترش بازارهای موازی اقدام کند.
*مدیر مالی شرکت ملی صنایع مس ایران؛ مجوز افزایش سرمایه شرکت ملی صنایع مس صادر شد
به گزارش اقتصادآنلاین، امیدعلی معیری مدیر مالی شرکت ملی صنایع مس ایران افزود: برای اولین بار شرکت مس از لحاظ سرمایه، بزرگترین سرمایه را در بین تمام شرکتهای بورسی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه در اجرای قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران تقاضای افزایش سرمایه و انتشار سهام جدید شرکت ملی صنایع مس ایران در این سازمان مورد بررسی قرار گرفت گفت: در همین راستا، بر اساس رسیدگی انجام شده مواردی حاکی از مغایرت با قوانین و مقررات مربوطه در انتشار سهام ملاحظه نشده است و افزایش سرمایه شرکت مس با رعایت قوانین و مقررات مربوطه از نظر سازمان بورس و اوراق بهادار بلامانع اعلام شد.
معیری در ادامه سرمایه فعلی شرکت ملی صنایع مس را ۲۰۰ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: تعداد سهام قابل انتشار ۲۰۰ میلیارد سهم به ارزش اسمی هر سهم هزار ریال و مبلغ افزایش سرمایه ۲۰۰ هزار میلیارد ریال است.
به گفته وی منبع این تامین سرمایه ۲۰۰ هزار میلیارد ریالی از محل سود انباشته شرکت ملی مس خواهد بود.
معیری با تاکید بر اینکه این افزایش سرمایه با هدف تامین بخشی از منابع موردنیاز برای تکمیل طرحهای توسعه ای شرکت و اصلاح ساختار مالی انجام می گیرد، گفت: این در حالی است که در خصوص برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده برای تصویب افزایش سرمایه و اجرایی کردن آن رعایت قوانین و مقررات سازمان خصوصیسازی ضروری است.
مدیر مالی شرکت ملی صنایع مس ایران تأکید کرد: با توجه به افزایش سرمایه، اصلاح ساختار مالی و میسرشدن امکان تأمین مالی پروژههای مس، شرکت مس برای رشد تولید پایدار آمادگی کامل دارد.
وی افزود: این امر به به افزایش سودآورری منجر شده و میتوان به سهامداران نوید داد که در بلندمدت در یک سرمایهگذاری بنیادی و قوی سرمایهگذاری کردهاند.
*دبیر انجمن سیمان: از شرط تأمین سیمان تا اجرای نهضت ملی مسکن
دبیر انجمن سیمان در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) ضمن اشاره به این مطلب که با وجود توانایی کافی کارخانجات داخلی برای تأمین سیمان داخل، تأمین انرژی پایدار شرط لازم برای تحقق تولید این کالای استراتژیک محسوب می شود؛ موضوعی که برای اجرایی شدن نهضت ملی مسکن امری لازم و حیاتی است. گفت: موضوع تامین انرژی پایدار و معضلات پیش روی آن، اتفاق تازه ای نیست. در این خصوص ضروری است وزارت خانه های نیرو و نفت راهی برای جبران کمبودهای موجود بیاندیشند.
عبدالرضا شیخان افزود: اگر نتوانیم تولید کافی داشته باشیم، شاید صنعت سیمان نتواند به حیات خود ادامه دهد؛ زیرا در این شرایط آنقدر هزینهها افزایش پیدا کرده که در برخی موارد ممکن است تولید کارخانجات متوقف شود و یا ناچار به تعدیل نیرو شوند. براین اساس، نیاز به سرمایهگذاری در این صنعت همواره وجود دارد.
دبیر انجمن سیمان اظهار کرد: به طور قطع می توان سیمان مورد نیاز برای اجرای این طرح را با توجه به زمان بندی واحدهای تولیدی تامین کرد. در نظر داشته باشید که پراکندگی کارخانههای سیمان در سطح کشور زیاد است، این ویژگی می تواند هزینه حمل و نقل در نتیجه قیمت نهایی را برای تولید مسکن کاهش دهد.
وی عرضه سیمان در بورس کالا را اقدامی مثبت دانست و گفت: این اقدام سبب شده تا میزان دلالی در این خصوص کاهش پیدا کند. اکنون سهامداران خرد هم می توانند با کد سجام خود بین ۱۰ تا ۱۰۰ تن از بورس کالا سیمان بخرند.
شیخان گفت: امیدوارم بتوانیم با وزارت صمت به توافق برسیم تا از تمرکز بیش از حد در صنعت سیمان و تدوین مقررات پیچیده برای بورس کالا در خصوص این کالا کاسته شود؛ زیرا از این طریق ما به عنوان تنها تشکل صنعت سیمان می توانیم با برنامه ریزی دقیق تر و ارائه راهکارهای متناسب، مسیر را برای بقای تولیدکنندگان و نیز مصرفکنندگان سیمان هموار کنیم.
*چرا p/e بورس در یکسال کمتر از نصف شد؟
آرتا اسدی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص روند P/E بازار سرمایه در یکسال اخیر گفت: با مشاهده نمودارها پیداست از آبان ۹۹ تا آبان ۱۴۰۰ نسبت p/e بازار نزولی بوده است. این روند نزولی نشان دهنده افت قیمت سهام در برابر رشد سودآوری بسیاری از شرکتهای بورسی بوده است.
اسدی در پاسخ به این پرسش که، علت کاهش p/e بازار در یکسال اخیر چیست؟ اظهار کرد: علت ریزش p/e بازار سرمایه، کاهش قیمتها و افزایش سودآوری شرکتهاست. پس از کاهش قیمت تمام سهمها، تمایل سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در بورس کاهش یافت. از طرف دیگر نیز در یک سال گذشته علی رغم همه مشکلات اقتصادی و شیوع کرونا شرکت ها رشد خوبی در
سودآوری داشتند، که این رشد خود به خود باعث کاهش نسبت p/e بازار شده است، نسبتی که افت آن با کاهش قیمت سهام، تشدید شد.
وی بیان کرد: الزاما کاهش یا افزایش p/e نمی تواند مبنای تحلیل و خرید یا فروش یک سهم باشد اما می توان از کاهش p/e نتیجه گرفت که، حداقل بازار سرمایه در نرخهای هیجانی و یا نرخهای بالا قرار ندارد و قیمت سهمها از ارزش ذاتی شرکتها دور نیستند.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که بیشترین و کمترین p/e مربوط به کدام صنعت است؟ گفت: بیشترین نسبتهای p/e بازار به گروه خودرویی و کمترین p/e نیز متعلق به گروه نفتی است.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 9689 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 7252 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 495 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 437 نماد منفی و 180نماد مثبت بودهاند. همچنین 123 نماد صف فروش و 60 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به خساپا و بیشترین ورود پول حقوقی به فولاداختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،750
سکه 12،037,000
آبشده 5،177,000
طلای هیجده عیار 1،193,000
انس 1818
* ” سبزترین روز بورس امسال “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « سبزترین روز بورس امسال » نوشت: شاخص بورس تهران در خلال معاملات روز شنبه برای چهارمین بار در سالجاری به ابرکانال یکمیلیون و ۴۰۰هزار واحدی پا گذاشت تا شائبه تداوم رکود در بازار را مجددا کمرنگ کند. با این حال آنچه که بیشتر شگفتی آفرید، نه حرکتهای رفت و برگشتی این نماگر در طول هفتههای اخیر بلکه رشد بیش از ۳درصدی آن تنها در یک روز بود. بر این اساس این نخستین باری است که در سالجاری شاهد افزایش شاخص کل بورس به میزان یاد شده بودهایم و اگر بخواهیم رشد ۳درصدی را با کارنامه بازار سهام در شرایط عادی مقایسه کنیم، بیراه نخواهد بود که بگوییم ممکن است این بهترین عملکرد شاخص در یک روز برای سال ۱۴۰۰ باشد، اگرچه شکسته شدن این رکورد هم اصلا امر بعیدی نیست. به هر روی اتفاقی که روز گذشته افزایش تقاضا در بازار سهام رقم زد سبب شد تا صعود ۴۲هزار واحدی شاخص بورس این نماگر را به محدوده یکمیلیون و ۴۴۰ هزار واحدی برساند.
اینطور که به نظر میآید حمایت کلامی رئیس سازمان بورس از بازار سهام و سخنان وزیر اقتصاد و جلسه گذاشتن با حقوقیها پس از یک ریزش تقریبا بیوقفه فعالان بورسی را به حدی سر حال آورده که همسو با رشد نسبی قیمت ارز در بازار آزاد تقاضای خود برای سهام را افزایش میدهند. روز گذشته بهای هر دلار آمریکا در بازار آزاد به حدود ۲۷هزار و ۸۲۰ تومان رسید. این در حالی است که در سامانه نیما قیمت هر واحد از این ارز معتبر تنها ۲۳هزار و ۳۰۰ تومان بود. مطابق با این تفاوت نرخ میتوان گفت که واکنش بازار به بهای ارز در بازار آزاد آن هم در شرایطی که نرخ دلار برای تسعیر ارز به دست آمده از فعالیت شرکتها تفاوتی فاحش با بازار دارد ناشی از این است که احتمالا با توجه به چشمانداز تورمی موجود، بازار در خصوص رشد نرخ نیمایی خوشبین است. البته تحقق یا عدمتحقق چنین تصوری صرفا با گذر زمان مشخص خواهد شد.