خبر عصرگاهی «بورساوا» یکشنبه 10 مرداد 1400

سر خط خبرها:
پیشنهاد جدید وزیر صمت برای عوارض صادراتی ۱۶ محصول معدنی و فولادی
موافقت کمیسیون صنایع مجلس با عرضه خودرو در تالار نقره ای
پنج تکلیف بانک مرکزی برای برگزاری مجمع سالانه بانک بورسی
قائم مقام بورس کالای ایران؛ تاکنون ۱۴۰۰ نفر از بورس کالا سیمان خریدهاند
رییس اتاق اصناف تهران: عرضه، تقاضا و رقابت؛ ۳ عنصر کلیدی تعیین قیمت
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” سکوی دلاری پرش بورس “
*پیشنهاد جدید وزیر صمت برای عوارض صادراتی ۱۶ محصول معدنی و فولادی
علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت در واپسین روزهای عمر دولت تدبیر و امید در قالب نامهای به جهانگیری، برای عوارض صادراتی ۱۶ محصول معدنی و فولادی پیشنهاد جدیدی داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت دوازهم در نامهای فوری به اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی با فهرست 16 محصول معدنی و فولادی، عوارض صادراتی برخی محصولات مانند کنسانتره آهن را تا دو برابر افزایش داده و برای برخی محصولات تخت نورده شده از آهن یا از فولادی های غیرممزج، عوارض 10 درصدی پیشنهاد داده است.
شایان ذکر است رزم حسینی که از مهر سال گذشته در بالاترین سمت وزارت صنعت حضور دارد با رویه های منسوخ مانند قیمت گذاری دستوری زنجیره فولاد، دردسرهایی برای بورس ایجاد کرده است و حالا در آخرین روزهای عمر دولت تدبیر و امید پیشنهادی برای عوارض صادراتی مواد معدنی و محصولات فولادی در سال جاری داده است.
*موافقت کمیسیون صنایع مجلس با عرضه خودرو در تالار نقره ای
نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به این موضوع که از ابتدای مجلس یازدهم شورای اسلامی، کمیسیون صنایع و معادن مخالفت خود را با قیمت گذاری دستوری بارها اعلام کرده است، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)گفت: این موضوع بارها مورد بحث و بررسی قرار گرفته زیرا با وارد شدن خودرو در بورس کالا قیمت عرضه و تقاضا خود به خود تنظیم می شود.
حجت الله فیروزی با اشاره به وضعیت بازار سرمایه در سال های آتی، اظهار کرد: خوشبختانه با تدبیر بسیاری از مسئولان در سازمان بورس و اوراق بهادار ثبات در این بازار ایجاد شده و به طور حتم با آموزش و فرهنگ سازی نسبت به توانمندی سهامداران، انتظار می رود شرایط بازار هر چه بیشتر رو به بهبودی حرکت کند.
نماینده مردم فسا افزود: صداقت و ارائه اطلاعات واقعی و درست از جمله ساز و کارهای اصلی برای این حوزه خواهد بود زیرا مردم با اعتماد وارد آن شده و سرمایه های خود را در این بازار سرمایه گذاری می کنند.
وی یادآور شد؛ مسئولان این حوزه تخصصی، باید ضمن اطمینان بخشی به سرمایه گذاران، زمینه را برای ارائه اطلاعات شفاف فراهم کرده تا کسی دچار ضرر و زیان ناشی از نبود اطلاعات کافی نشود.
*پنج تکلیف بانک مرکزی برای برگزاری مجمع سالانه بانک بورسی
بانک مرکزی با برگزاری مجمع سالانه بانک پاسارگاد به منظور تصویب صورت های مالی سال منتهی به اسفند ۹۹ مشروط به اعمال ۵ تکلیف موافقت کرد.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، بانک پاسارگاد درحالی 27 تیر روانه مجمع سالانه شد که با توجه به عدم صدور مجوز بانک مرکزی تا تاریخ مذکور، مجمع در خصوص هیچ یک از موارد دستور جلسه تصمیم گیری نکرد و با تنفس روبرو شد.
حال بانک مرکزی با برگزاری مجمع سالانه بانک پاسارگاد به منظور تصویب صورت های مالی برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۹ منوط به اعمال موارد زیر موافقت کرد.
۱. ضرورت اعمال ثبت حسابداری به مبلغ ۲.۷ هزار میلیارد تومان بابت کسری ذخیره مطالبات مشکوک الوصول در صورت های مالی منتهی به اسفند ۹۹
۲. لزوم توجه سهامداران به بند ۴ گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی در خصوص کسری ذخایر مالیاتی
۳. ضرورت عدم توزیع هرگونه سود نقدی به استثنای حداقل مقرر در ماده ۹۰ قانون تجارت
۴. مبلغ ۷.۲ هزار میلیارد تومان از درآمدهای سال ۹۹ ناشی از تسعیر ارز بوده که قابلیت توزیع نداشته و باید پس از موافقت این بانک به حساب افزایش سرمایه منظور شود.
۵. ضرورت تعیین تکلیف شرکت های ابزاری ،اقماری ،تحت نفوذ در مجموعه گروه پاسارگاد ( بانک و شرکت های گروه در هر سطح) از منظر سهامداری، تسهیلاتی، تعهداتی و بهداشت اعتباری
*قائم مقام بورس کالای ایران؛ تاکنون ۱۴۰۰ نفر از بورس کالا سیمان خریدهاند
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از کالا خبر، محتشمی پور با بیان اینکه متاسفانه ولنگاری و عدم نظارت نهادهای مربوطه در بازار باعث توزیع رانت فراوانی به یک عده ای محدود شد، اظهار داشت: شرایط نامساعد بازار سیمان، آینه تمام نمای سیاست های نادرست و اصرار بر قیمت گذاری دستوری است.
محتشمی پور با بیان اینکه اوضاع بازار سیمان با ورود به بورس کالا در حال تحول و حمایت اصولی از تولیدکننده و مصرف کننده است، ادامه داد: واقعیت آن است که ناکارآمدی قیمت گذاری دستوری برای همگان نمایان شده و ورود کالاها به بورس های کالایی کارآمدترین مسیر برای رهایی از رانت های کلان در اقتصاد است. اگر به دنبال رفع گره های رشد تولید، سرمایه گذاری و احیای زیر ساخت ها هستیم باید همه محصولات و شرکت های سیمانی وارد بورس کالا شوند که اگر تاکنون این اقدام به طور کامل انجام نشده به دلیل آن است که وزارت صمت وظایف خود را به خوبی انجام نداده است.
قائم مقام بورس کالای ایران با اشاره به ایجاد آرامش نسبی بازار سیمان کشور پس از معاملات اخیر در بورس کالا گفت: تنها بستری که امکان نظارت دقیق و ارائه مشوق و تسهیلات برای شرکت های متعهد و منضبط را فراهم می کند، بورس کالای ایران است که در همین زمینه طبق هماهنگی ها، مقرر شده است تا وزارت نیرو نسبت به تامین برق شرکت های عرضه کننده در بورس اقدام نماید تا بتوان برای عرضه هفته های آینده نیز برنامه ریزی کرد؛ این دست اقدامات، شیوه ای صحیح برای تعادل بخشی به بازار و حمایت از تولیدکنندگان است.
وی به پایان انحصار خرید سیمان در کشور اشاره کرد و گفت: تا به امروز ۱۴۰۰ نفر از بورس کالا سیمان خریده اند که امکان خرید از ۱۰ تن به بالا برای همه به طور برابر فراهم است؛ این رویداد را در مقابل خرید عده ای خاص از درب کارخانه و با قیمت مصوب قبل از ورود سیمان به بورس قرار دهید تا تغییر شرایط بازار سیمان پس از ورود به بورس کالا نمایان شود.
محتشمی پور در پایان گفت: دستورالعملی در خصوص عرضه سیمان در بورس کالا در دست تدوین است که براساس آن، مقرر خواهد شد تا تمام فروش سیمان در داخل کشور از طریق بورس صورت پذیرد.
*رییس اتاق اصناف تهران: عرضه، تقاضا و رقابت؛ ۳ عنصر کلیدی تعیین قیمت
رییس اتاق اصناف تهران در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) با بیان این مطلب و تاکید بر اینکه رقابت حرف اول را در کسب و کار و قیمتگذاریها میزند و نه رانتخواری، اظهار داشت: با ایجاد رقابت بین تولیدکنندهها، زمینه افزایش کیفیت محصولات و بهبود در قیمت گذاریها فراهم میشود. زیرا نبود هماهنگی قیمتها در بازار منجر به خودداری مصرفکنندگان از خرید کالا میشود.
قاسم نوده فراهانی با اشاره به قیمتگذاری دستوری در کشور تصریح کرد: باید اقدامی صورت گیرد تا رقابت در بازار تعیین کننده قیمتها باشد. همچنین بهتر است مسوولان ارشد کشور به جای قیمتگذاری دستوری، رقابت را تعیینکننده مسیر تجارت و کسب و کار کنند تا از این طریق، تولیدکننده و واردکننده از انگیزه بالاتری برخوردار شوند و مردم بتوانند از قیمت های منطقی و شفاف ایجاد شده در بازار نهایت بهره را ببرند.
او با تاکید بر اینکه باید اقدامی صورت گیرد تا عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمتها در بازار باشند، افزود: اگر قیمت کالایی به نرخ ١٠٠ تومان تعیین شود اما آن کالا در بازار به دلیل به صرفه نبودن تولید با کمبود مواجه شود، در آن زمان قیمتگذاری دستوری چه فوایدی را می تواند در اقتصاد کشور با خود به همراه داشته باشد؟ این در حالیست که اگر همان کالا به میزان لازم در بازار وجود داشته باشد و تولید برای تولیدکننده مقرون به صرفه باشد، قیمتها به صورت طبیعی و در مسیر بازار به دلیل رقابت موجود در بازار، کاهشی میشوند و این موضوع هم به سود مصرفکنندگان و هم به نفع تولیدکنندگان خواهد بود.
رییس اتاق اصناف تهران به لغو تحریمها و مزیتهای آن در کشور اشاره کرد و گفت: لغو تحریمها، تسهیل واردات مواد اولیه برای تولید کارخانهها را به همراه خواهد داشت. این موضوع بر همه حوزهها تاثیرگذار است و می تواند در کلیت اقتصاد کشور اثرگذار باشد.
او اظهار داشت: با لغو تحریمها و کاهش قیمت ارز در کوتاهترین زمان ممکن شاهد تاثیر مثبت آن در بازار و کاهش قیمت کالاها خواهیم بود.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 8790 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 6170 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد ورود 67 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 333 نماد منفی و 252 نماد مثبت بودهاند. همچنین 111 نماد صف فروش و94 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به کدماح و بیشترین ورود پول حقوقی به فملی اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 25،700
سکه 11،306،000
آبشده 4،783,000
طلای 18عیار 1،104,000
انس 1,814
” سکوی دلاری پرش بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « سکوی دلاری پرش بورس » نوشت: شاخص کل بورس تهران تحت تاثیر رشد نرخ دلار، نخستین روز معاملاتی هفته را با پرش ۶۶/ ۲درصدی آغاز کرد و با ثبت دومین رکورد رشد درصدی در سال جاری، تا محدوده یکمیلیون و ۳۵۱هزار واحد پیشروی کرد. در این شرایط سهامداران خرد نیز پنجمین خرید پرمقدار خود در سال ۱۴۰۰ را رقم زدند. سهم ۶۰درصدی صنایع صادراتمحور از کل ارزش بازار سهام سبب شده است تا تغییرات نرخ دلار و البته قیمت جهانی کالاها، نقش پررنگی در روند سودسازی این شرکتها ایفا کند.
همچنین خالص خرید حقیقی به میزان ۳۱۰میلیارد تومان مثبت شد که خود گواهی بر افزایش اقبال به سمت بازار سرمایه است.اینطور که به نظر میآید، تشدید ریسکهای سیستماتیک شرایطی را پدید آورده که در کنار رشد قیمت دلار، سرمایهگذاران خود را بیشتر از گذشته برای بازگشت به روند صعودی تورمی در بازار سرمایه آماده کردهاند. با این حال قیمتگذاری دستوری مانعی است که بنا بر تجربه تحت هر شرایطی ممکن است به جان بازارها بیفتد و به بهانه محافظت از مردم عادی، تیشه به ریشه منافع سرمایهگذاران و اصول پذیرفتهشده علم اقتصاد بزند.
طبیعتا در چنین حالتی شرکتهایی با قیمتگذاری دلاری محصولات در خط مقدم افزایش تقاضا قرار میگیرند. به همین دلیل در پایان معاملات روز گذشته بیشترین اثر مثبت بر شاخص کل از جانب نمادهایی بود که صادرات محور بودند یا قیمتگذاری محصولات در آنها بر مبنای بهای جهانی کالاهای اساسی تعیین میشد. بر این اساس مهمترین محرک رشد دیروز بازار سهام، رشد نرخ دلار پس از خبرهای برجامی پایان هفته بود که با توجه به اینکه ۶۰درصد نمادهای بورس، صادراتمحور هستند، اثر قابل توجهی بر محاسبه شاخص کل داشت.
تمامی این عوامل آن هم در شرایطی که رویکرد اقتصادی دولت آینده هنوز حتی سر سوزنی روشن نشده است، خود به عدم اطمینانی میانجامد که در نهایت بیشتر از گذشته بر سردرگمیها میافزاید. هنوز مشخص نیست آیا دولت بعدی نیز در نظر دارد مانند گذشتگان بر طبل توخالی قیمتگذاری دستوری بکوبد یا با لحاظ کردن اراده جمعی حاکم بر اقتصاد که در قیمتهای بازار نمایان میشود، درصدد حفاظت از منافع واقعی سهامداران برخواهد آمد.