خبر عصرگاهی «بورساوا» چهارشنبه 6 مرداد 1400

سر خط خبرها:
عضو هیات رییسه مجلس: فهرست کابینه دولت پنجشنبه آینده داده میشود
دستور وزیر بهداشت؛ واکسیناسیون کارمندان بانکها از هفته آینده
واکنش رئیس سازمان بورس به خروج سیمان از بورس کالا
تاثیر دلالی و قطعی برق بر بورس کالا
درخواست برنامه ریزی فوری برای تولید حداقلی فولاد
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” گلایه بورسیها از دخالت و جرمانگاری “
*عضو هیات رییسه مجلس: فهرست کابینه دولت پنجشنبه آینده داده میشود
عضو هیات رییسه مجلس گفت: فهرست کابینه پیشنهادی دولت ، پنجشنبه آینده ارائه می شود تا بعد از بررسی یک هفته ای کمیسیون ها ، جلسات رأی اعتماد برگزار شود .
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محسن دهنوی گفت: با توجه به شرایط فعلی و اهمیت استقرار سریع تر دولت و تاکید رؤسای قوای مجریه و مقننه ، مقرر شد فهرست کابینه پیشنهادی دولت پنجشنبه به مجلس ارائه شود.
وی ادامه داد: مراسم تحلیف هم از ساعت ۱۷ پنجشنبه آینده ۱۴ مرداد با حضور مهمانانی از ۵۰ کشور انجام می شود و پس از آن با ارائه فهرست پیشنهادی کابینه توسط رییسی ، کمیسیون ها از شنبه برای یک هفته ، تشکیل جلسه خواهند داد و سپس جلسات رأی اعتماد برگزار خواهد شد .
*دستور وزیر بهداشت؛ واکسیناسیون کارمندان بانکها از هفته آینده
وزیر بهداشت دستور داد که کارمندان بانک ها بر اساس اولویت، از هفته آینده جزو گروه هایی قرار بگیرند که می بایست واکسینه شوند.
به گزارش خبرگزاری مهر، سعید نمکی،در ادامه برنامه های آن وزارتخانه در راستای واکسیناسیون کارمندان و اقشاری که ریسک ابتلای انها در رابطه با پاندمی کرونا بیشتر است در نامهای به علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، نوشت: پیرو مکاتبات قبلی و با توجه به ظرفیت موجود واکسیناسیون کشور و آسیبپذیری کارمندان بانکها، به خصوص آنان که در تماس مستقیم با ارباب رجوع هستند شایسته است ترتیبی اتخاذ فرمائید تا واکسیناسیون این گروه از اوایل هفته آینده شروع گردد.
هماهنگی با مدیران بانکهای دولتی و خصوصی، ثبت نام و استفاده از فضاهای مناسب در آن مجموعه، به گونهای که ضمن حفظ نظم در سرعت واکسیناسیون دیگر گروههای هدف تأثیرگذار نباشد، بسیار حائز اهمیت است.
*واکنش رئیس سازمان بورس به خروج سیمان از بورس کالا
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به عرضه سیمان در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: در حوزه سیمان باید شرایط قبل و بعد از عرضه سیمان در بورس کالا مورد بررسی قرار گیرد تا تغییر و بهبود رویهها به خوبی نمایان شود. تا پیش از ورود سیمان به بورس کالا قیمت گذاری روی محصولات تولیدی، مطلوب شرکتهای سیمانی نبود و امکان سرمایه گذاری مجدد یا تعمیر و بازسازی دستگاهها و خطوط تولید به دلیل روند قیمت گذاری غیر منطقی وجود نداشته است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: این گونه قیمتها به صورت دستوری و از سوی سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان تعیین میشد که موضوع مورد توجه این بود که با وجود قیمت گذاری، سیمان با قیمت دولتی به دست مصرف کننده نیز نمیرسید. به عبارت دیگر در حالی که هر پاکت سیمان ۱۷ هزار تومان در بازار آزاد قیمت گذاری شده بود، مصرف کننده آن را بالای ۳۰ هزار تومان خریداری میکرد و در واقع سیمان به دست افراد محدودی توزیع میشد؛ به عبارت دیگر، قیمتهای موجود در بازار رانت قابل توجهی را نصیب دلالان میکرد.
او ادامه داد: با ورود سیمان به بورس به جای آنکه ۱۰ تا ۲۰ نفر خریدار سیمان از شرکتهای سیمانی باشند، ۱۳۹۵ نفر تا به امروز خریدار مستقیم سیمان از بورس کالا بودند و از سوی دیگر ۴ هزار نفر هم کد دریافت کردهاند و امکان خرید برای آنها فراهم است.این اتفاق به معنای آن است که دست واسطهها و دلالان از بازار سیمان کوتاه شده و بسیاری از مصرف کنندگان قادرند مستقیما از طرق بورس کالا از کارخانجات خرید کنند.
به گفته دهقان دهنوی، ورود سیمان به بورس کالا نه تنها برای سهامداران شرکتهای سیمانی مطلوب است بلکه برای شرکتهای سیمانی هم سودآوری خوبی ایجاد میکند و سیمان نیز با قیمت پایین تری به دست مصرف کننده میرسد؛ تمامی این مزایا سبب شد این رویداد مورد تایید و حمایت همه از جمله سیاست گذاران و قانون گذاران باشد.
* تاثیر دلالی و قطعی برق بر بورس کالا
محمدعلی پورشیرازی عضو هیات مدیره انجمن شرکتهای ساختمانی با بیان اینکه گرانی اخیر سیمان علاوه بر قطعی برق واحدها و کاهش تولید، نشات گرفته از زیادهخواهی دلالان حوزه سیمان است، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: بازار ساختمان، حال وروز خوبی ندارد و رشد قیمتهایی که در بخش سیمان اتفاق افتاده، ساختوساز را نیز تحت تأثیر قرار داده و بسیاری از پروژههای ساختمانی متوقف شده است.
پورشیرازی توضیح داد: اگرچه قطعی برق باعث توقف تولید و کاهش عرضه سیمان در بازار میشود اما سودجویان از این فرصت استفاده کرده و بر کمبودها دامن زدند تا قیمتها را تا حد امکان افزایش دهند.
وی با بیان اینکه طرح عرضه سیمان در بورس و رشد قیمت ها، موضوعی انحرافی است، تأکید کرد: این افزایش قیمتها، هیچ ارتباطی به عرضه سیمان در بورس کالا ندارد و افرادی که بورس را متهم به افزایش قیمت میکنند؛ میخواهند بازار را آشفتهتر کنند تا حاشیه سودشان افزایش یابد.
عضو هیات مدیره انجمن شرکتهای ساختمانی با بیان اینکه در کشور ۸۰ میلیون تن ظرفیت تولید سیمان وجود دارد عنوان کرد: قطعی برق در همه نقاط کشور یکسان نبوده و برخی کارخانجات همچنان به تولید ادامه میدهند. بنابراین با داشتن چنین ظرفیت تولیدی، نباید شاهد کمبود ناگهانی سیمان در بازار میشدیم.
پورشیرازی با اشاره به اینکه قیمت سیمان به مرز ۱۰۰ هزار تومان در هر کیسه رسیده، تأکید کرد: دولت نباید به دست عدهای سودجو، بهانه بدهد تا با افزایش قیمت به مصرفکننده، فشار وارد کنند.
او یادآور شد: مسکن، کالایی مهم در سبد هزینه خانوار است و رشد قیمت مصالح ساختمانی، میتواند هزینههای خانوار را سنگینتر از قبل کند. با ادامه این شرایط و درصورتی که دولت فکری برای تأمین پایدار برق کارخانجات و متعادلسازی قیمتها نکند؛ جهش قیمت مسکن و همچنین اجارهبها در ماههای آینده قابل پیشبینی است.
پورشیرازی اذعان کرد: در قانون رفع موانع تولید، بر ضرورت تأمین نهادههای تولید بارها تأکید شده است. بنابراین، دولت برخلاف این قانون عمل کرده و برق صنایع را قطع کرده تا برق خانگی را بتواند تأمین کند، این در حالی است که عواقب این تصمیم، کارشناسی نشده است.
*درخواست برنامه ریزی فوری برای تولید حداقلی فولاد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، رسول خلیفه سلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد طی نامهای به قائم مقام وزیر صنعت در امور بازرگانی اعلام کرد: پیرو مذاکرات قبلی در حاشیه جلسه چهارم مرداد کارگروه تنظیم بازار و مذاکرات متعاقب آن این انجمن خطاب به وزیر صنعت، علی رغم وعدههای قبلی متاسفانه تامین حداقلی برق مورد نیاز کارخانه های زنجیره فولاد همچنان در شرایط بحرانی قرار دارد که موجب وارد آمدن خسارات سنگین روزانه به این زنجیره و اقتصاد ملی شده و بطور میانگین بیش از ۸۵ درصد تولید شرکت های فعال زنجیره فولاد را به تعطیلی کشانده است که قطعا تبعات نامطلوب آن بر بازار داخلی و صادراتی فولاد ایران در ماه های آینده بیش از زمان کنونی پدیدار خواهد شد.
در ادامه این نامه اینچنین آمده است : با توجه به پیش بینی تداوم وضعیت نامطلوب فعلی تا پایان مرداد ماه، تقاضا دارم جلسه فوقالعادهای در جهت برنامه ریزی تولید عادلانه و متوازن برای کلیه صنایع انرژی بر در شرایط بحرانی فعلی و پرهیز از قرار گرفتن همه بار بر دوش یک یا دو صنعت را بصورت فوری و عاجل تنظیم و امر به ابلاغ فرمایید تا حداقل بتوان با مدیریت منسجم در آن وزارتخانه و تعامل لازم با وزارت نیرو، شرایط تولید حداقلی کارخانه های زنجیره فولاد در جهت تنظیم بازار داخلی و رفع تعهدات ضروری صادراتی را فراهم کرد. این انجمن آمادگی جهت ارائه برنامه پیشنهادی در این خصوص در جلسه مذکور را اعلام میکند.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 1606 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات5629 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 161 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 356 نماد منفی و 214 نماد مثبت بودهاند. همچنین 128 نماد صف فروش و 77 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به شاراک و بیشترین ورود پول حقوقی به وخاور اختصاص داشته است.
* آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 25،300
سکه 11،107,000
آبشده 4،708,000
طلای 18عیار 1،087،600
انس 1،800
*
” گلایه بورسیها از دخالت و جرمانگاری “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « گلایه بورسیها از دخالت و جرمانگاری » نوشت:
در کنار موضوعات و خبرهایی که این روزها در فضای توییتر فارسی به شدت دنبال میشوند و کاربران نسبت به آن واکنش نشان میدهند دیروز یکی از هشتگهای مورد استفاده کاربران توییتر، هشتگ سیمان بود. کاربران با استفاده از این هشتگ نظرات خود را درباره ورود مصالح ساختمانی به بورس و رابطه آن با افزایش قیمتش مینوشتند.
ماجرای این هشتگ اما از شب چهارم مردادماه شروع شد که وزیر راه و شهرسازی در گفتوگویی اعلام کرد که نتیجه ورود مصالح ساختمانی به بورس، افزایش چهار برابری قیمت سیمان در یک ماه گذشته بوده است. همان شب بعد از این صحبتها خیلی از کاربرانی که در توییتر حضور داشتند نسبت به این گفتهها واکنش نشان دادند.
در این راستا آخرین جمله ی این مقاله این باشد که «وقتی بازار را به نابازار تبدیل میکنید باید هم بورس را کنار گذاشته و از مکانیزم قیمتگذاری و توزیع مربوط به عصر کمونیسم دفاع کنید. یک لحظه هم به این فکر کنید که شاید ایراد از استفاده نادرست از ابزار بود نه خود ابزار.»