خبر عصرگاهی «بورساوا» چهارشنبه 4 اسفند 1400

سر خط خبرها:
با رای نمایندگان مجلس: شهرداریها مجاز به انتشار ۱۲ هزار میلیارد تومان اوراق مالی شدند
مدیرعامل بانک صادرات؛ الگوی جدید بانک صادرات برای جهش تأمین مالی پتروشیمیها در ۱۴۰۱
رئیس انجمن قطعهسازان: پیشنهاد صادرات یک میلیارد دلاری قطعات خودرو در مقابل واردات خودرو
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” آرایش نفتی در بورس تهران”
*با رای نمایندگان مجلس: شهرداریها مجاز به انتشار ۱۲ هزار میلیارد تومان اوراق مالی شدند
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، بررسی های مجلس از بخش درآمدی لایحه بودجه سال آینده امروز هم ادامه یافت که با تصویب دو بند ج و د تبصره 5 ماده واحده همراه بود.
طبق بند ج ، اوراق فروشنرفته بندهای الف و ب این تبصره برای مطالبات در سقف اعتبار مربوطه با تأیید رئیس دستگاه اجرائی و ذیحساب – مدیر مالی ذیربط و سازمان برنامه و بـودجه کشور قابل واگذاری به تمامی طلبکاران است .
همچنین طبق بند د و به منظور توسعه حمل و نقل عمومی و زیر ساختهای شهری مدیریت پسماند و نیروگاههای زباله سوز، بازسازی بافت های فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینی و سکونت گاه های غیررسمی به شهرداریهای کشور و سازمانهای وابسته اجازه داده میشود با تأیید وزارت کشور تا سقف 12 هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی با تضمین و با بازپرداخت اصل و سود توسط همان شهرداریها منتشر کنند.
تضمین بازپرداخت اصل و سود این اوراق برای اجرای طرح های قطار شهری و حمل و نقل شهری به نسبت 50 درصد دولت و 50 درصد شهرداری ها است.
اوراق فروشنرفته این بند در سقف مطالبات معوق طرح با تأیید شهرداری مربوط قابل واگذاری به طلبکاران آن طرح است .
*مدیرعامل بانک صادرات؛ الگوی جدید بانک صادرات برای جهش تأمین مالی پتروشیمیها در ۱۴۰۱
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک صادرات ایران، حجتاله صیدی در نشستی که با حضور و سخنرانی محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور و عبدالعلی علیعسگری مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس برگزار شد، از عملیاتی شدن طرح پتروصاد به عنوان طرح ویژه بانک صادرات ایران برای تکمیل زنجیره تأمین مالی صنعت پتروشیمی خبر داد و اظهار امیدواری کرد که در سال آینده اعتبارات و تأمین مالی بیشتری توسط بانک صادرات ایران به این صنعت تخصیص یابد.
صیدی افزود: بانک صادرات ایران با هدف دستیابی به الگویی مناسب برای تأمین مالی سریعتر و مؤثرتر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، طرح «پتروصاد» را با برخی اصلاحات در مدل نظری اولیه، عملیاتی کرد که ظرفیتهای بازار پول و سرمایه را در برمیگیرد.
مدیرعامل بانک صادرات ایران با بیان اینکه در بازار پول همواره تسهیلات نقدی، تعهدات، ضمانتنامهها و اعتبارات اسنادی موضوعیت دارد، اظهار داشت: بانک صادرات ایران در سالهای اخیر با طرحهای طراوت تولید و توسعه، گامهای بلند و مؤثری برای تأمین سرمایه در گردش و سرمایه ثابت صنایع پیشران کشور برداشته و یکی از بهترین همکاریها را با استفاده از طرحهای یادشده با انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران (استصنا) داشته است.
حجتاله صیدی با اشاره به الگوی بانک صادرات ایران در استفاده از شرکتهای زیر مجموعهاش برای پشتیبانی از صنایع نفت، گاز و پتروشیمی افزود: در بازار سرمایه با انتشار اوراق از توانمندیهای تأمین سرمایه سپهر و همچنین برای تکمیل این چرخه از ظرفیتهای کارگزاری بانک صادرات ایران و بیمه سرمد استفاده شده و با برخی اصلاحهای ساختاری، از ظرفیت شعب خارج از کشور به نحو مطلوبتری بهرهبرداری صورت گرفته است.
*رئیس انجمن قطعهسازان: پیشنهاد صادرات یک میلیارد دلاری قطعات خودرو در مقابل واردات خودرو
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از خبرگزاری فارس، محمدرضا نجفیمنش با بیان اینکه نقدینگی یکی از اساسیترین مشکلات قطعهسازان است، گفت: به طوری که ۹۰ درصد از مشکلات قطعه سازان مربوط به موضوع کمبود نقدینگی است.
وی با بیان اینکه قطعه ساز، کالا را به خودروساز میدهد اما پول آن را نمیتواند از خودروساز دریافت کند، افزود: براساس برآورد انجام شده خودروسازان ۴۵ هزار میلیارد تومان بدهی به قطعه سازان دارند که پرداخت ۱۲ هزار میلیارد تومان از این بدهی بیشتر از ۴ ماه طول کشیده است.
رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان کشور افزود: ۲۵ هزار میلیارد تومان از بدهی قطعه سازان به صورت اوراق گام، خرید دین یا قرارداد سه جانبه در طول سال گذشته پرداخت شده است. یعنی خودروساز علاوه بر اینکه ۴۵ هزار میلیارد تومان به قطعه ساز بدهی دارد ۲۵ هزار میلیارد تومان نیز به بانک بدهی دارد و علت آن نیز ۱۰۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته ای که تاکنون حادث شده است.
نجفی منش بیان کرد: طبق قانون برنامه پنجم و قانون اصل ۴۴ هرگاه دولت قیمت کالایی را مشخص کند و از قیمت گذاری دستوری ضرر و زیان متوجه تولید کننده شود، دولت باید آن میزان خسارت را پرداخت کند براین اساس دولت باید ۱۰۰ هزار میلیارد تومان ضرری که به خودروساز وارد کرده را تامین کند اما از آنجا که خودروسازها نیز دولتی هستند و مدیران آن را دولت تعیین می کند و دولت نمیتواند از دولت شکایت کند، ضرر و زیان آن متوجه قطعه سازان می شود.
نجفی منش درباره واردات قطعات مورد نیاز افزود: بعضی از قطعات وارداتی است بنابراین اگر شرایط بهتر شد باید به جای واردات این کالاها کارخانه تولید کالا را وارد کنیم و دقت کنیم که اشتباهات گذشته تکرار نشود و خودمان را محدود به واردات برخی قطعات نکنیم.
رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان کشور درباره صادرات قطعات خودرو بیان کرد: طرحی به مجلس ارائه شده و در شورای نگهبان نیز این طرح به تایید رسیده و جلسهای درباره این طرح در تشخیص مصلحت نظام برگزار شد که براساس آن پیشنهاد دادهایم که در مقابل صادرات قطعات خودرو واردات خودرو مجاز باشد. به این صورت که قطعات خودرو به واردکننده خودرو داده میشود و وارد کننده قطعه را در کشور مقصد می فروشد و به ازای پول فروش قطعات یدکی خودرو، اقدام به واردات خودرو می کند که اگر این کار انجام شود صادرات قطعات خودرو سالانه به رقمی حدود یک میلیارد دلار میرسد.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 3460 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 3604 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 1 میلیارد نقدینگی حقیقی بوده ایم. 382 نماد مثبت و 241 نماد منفی بوده اند. همچنین 106 نماد صف خرید و 58 نماد صف فروش داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به وغدیر و بیشترین ورود پول حقوقی به فملی اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدودا: 26،350
سکه: 11،863,000
مثقال طلا: 5،172,000
طلای 18 عیار: 1،194,000
انس طلا: 1,896
* ” آرایش نفتی در بورس تهران”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « آرایش نفتی در بورس تهران » نوشت: چهارمین روز کاری هفته برای بورسیها با رشد نماگرهای بازار سهام پایان یافت. به این ترتیب روز سهشنبه شاخص کل بورس تهران با رشد ۲۵/ ۰درصدی همراه شد و نماگر هموزن نیز ۲۴/ ۰درصد افزایش ارتفاع داد. سهامداران که تا روز دوشنبه به سبب چشمانداز مثبت در خصوص مذاکرات هستهای خرید سهامی از دو گروه بانک و خودرو را در دستور کار قرار داده بودند، پس از رشد بیش از ۷درصدی شاخص این دو صنعت روز گذشته به شناسایی سود پرداختند و در مقابل سهام پالایشگاهی را در لیست خرید خود قرار دادند. این مهم از آنجا رقم خورد که کرملین اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، فرمانی را برای به رسمیت شناختن مناطق جداشده شرق اوکراین، «دونتسک» و «لوهانسک» به عنوان کشورهای مستقل امضا میکند، جریانهای ریسکگریز بر بازارهای مالی تسلط یافتند. روز سهشنبه، داراییهای حساس به ریسک در تلاش برای یافتن تقاضا بودند و در مقابل داراییهای در امان از ریسک در برابر رقبای اصلی خود پرتقاضا ماندند. جاناتان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته که آنها کاملا از روسیه انتظار دارند اقدام نظامی انجام دهد و افزود نشانههای روی زمین نشان نمیدهد که روسیه به دنبال راهحل دیپلماتیک است. علاوه بر این، یک مقام ارشد کاخسفید در بیانیهای اعلام کرد که آمریکا روز سهشنبه در پاسخ به «تصمیمها و اقدامات» مسکو، تحریمهای جدیدی را علیه روسیه اعلام خواهد کرد. از سوی دیگر، طبق گزارشها، پارلمان روسیه معاهدات دوستی با این سرزمینها را بررسی خواهد کرد. سران اتحادیه اروپا اقدام روسیه را «نقض فاحش قوانین بینالمللی» خوانده و وعده دادند که به آن واکنش نشان خواهند داد. آمریکا و اتحادیه گفتهاند برای مقابله با این اقدام پوتین تحریمهایی را اعلام خواهد کرد. انگلیس هم اظهارات مشابهی داشت و از تحریم قریبالوقوع روسیه خبر داد. دولت آلمان نیز از تصمیم خود برای تعلیق اجرای پروژه خط لوله گاز با روسیه موسوم به نورداستریم۲ خبر داد. تمامی این اظهارات و واکنشها سبب شد شاخصهای نفتی با نگرانی از کاهش عرضه طلای سیاه صعودی شوند. روسیه بیش از ۱۰میلیون بشکه معادل ۱۰درصد نفت جهان را روزانه تولید میکند. از این رو درصورتی که تحریمها به اختلال در عرضه نفت روسیه منجر شود، طبیعتا شوک قیمتی در بازار نفت رخ خواهد داد. این مهم سبب شد دیروز شاهد اقبال بورسبازان به زیرمجموعههای پالایشگاهی بورس تهران باشیم. آمارها نشان میدهد شاخص صنعت فرآوردههای نفتی در روزی که گذشت، بیش از ۳درصد افزایش ارتفاع داد. ضمن آنکه نگاهی به عملکرد بازیگران حقیقی تالار شیشهای نشان داد در ازای خروج حدود ۶۰ میلیارد تومان سهامداران خرد از دو گروه بانک و خودرو، پالایشیها شاهد جابهجایی سهامی به ارزش حدود ۴۸میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند.