خبر عصرگاهی «بورساوا» چهارشنبه 3 آذر 1400

سر خط خبرها:
وزیر نفت: عرضه نفت در بورس انرژی، باعث شفافیت میشود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: انتقاد از بی دقتی وزیر اقتصاد در انتخاب عضو جدید شورای عالی بورس
نائب رئیس هیأت مدیره سازمان بورس؛ اعتماد؛ سرمایه اجتماعی بازار سرمایه
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی: بورس انرژی بهترین مرجع برای قیمت گذاری نفت است
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” وعده فراموش شده احیای بورس “
*وزیر نفت: عرضه نفت در بورس انرژی، باعث شفافیت میشود
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از صدا و سیما، جواد اوجی پس از جلسه مشترک مسئولان دیوان محاسبات و وزارت نفت درباره برنامه این وزارتخانه برای جبران ترک فعل گذشته در فعال کردن بورس انرژی گفت: دولت سیزدهم از ابتدای کارش همکاری خوبی با بورس انرژی هم در عرضه فرآوردهها و هم در عرضه نفت خام داشته است.
وی افزود: ارائه فرآوردههای نفتی در بورس انرژی قطعا شفافیت بیشتری در پی خواهد داشت و دسترسی متقاضیان را خیلی راحتتر و بهتر خواهد کرد.
وزیر نفت با اشاره به جلسه امروز با مسئولان دیوان محاسبات، گفت: امروز نخستین نشست ما با رییس دیوان محاسبات و نمایندگان سایر دستگاههای نظارتی برگزار و دغدغهها، چالشها، نواقص و انحرافات بودجه در سالهای گذشته و امسال مطرح شد.
اوجی افزود: گزارش خوبی که از جانب دستگاههای نظارتی ارائه شد و با تعامل خوبی که آقای بذرپاش با همه دستگاههای اجرایی برقرار کرده است، قطعاً بسیاری از مسائل، دغدغهها، مشکلات و انحرافات رفع خواهد شد.
اوجی گفت: در گزارش تفریغ بودجه مواردی از انحرافات از قانون مطرح شد که در سالهای گذشته اتفاق افتاده است و با برگزاری این جلسات، هماهنگی و تعاملی که میان وزارت نفت و دیگر دستگاههای نظارتی وجود دارد، این انحرافات رفع خواهد شد.
وی با قدردانی از رییس دیوان محاسبات بابت ایده برگزاری این جلسات مشترک، تاکید کرد: وزارت نفت قطعاً قول میدهد که تعاملش با دیوان محاسبات و دستگاههای نظارتی دیگر تنگاتنگ خواهد بود و هدف ما این است که موضوع امنیت انرژی کشور که بسیار اهمیت دارد به خصوص در شرایط کنونی تأمین شود.
*عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: انتقاد از بی دقتی وزیر اقتصاد در انتخاب عضو جدید شورای عالی بورس
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، احسان ارکانی با انتقاد از این انتخاب وزیر اقتصاد در معرفی علی سعیدی عضو هیات مدیره بانک آینده به عنوان یکی از اعضا جدید شورای عالی بورس به تسنیم، گفت: علت اعتراض به این تصمیم خاندوزی این بود بانک ها یکی از رقبای اصلی بورس و بازار سهام هستند و عضو هیئت مدیره یک بانک خصوصی هم قاعدتا به فکر افزایش سود بانک متوبع باشد اما نباید این فرد را در حوزه بورس گذاشت که مصداق بارز تعارض منافع است.
وی ادامه داد: اگر چه این شخص از شورای عالی بورس استعفا داد اما وزیر اقتصاد باید قبل از اینکه کار به چنین مرحله ای برسد و نمایندگان و افکار عمومی به این موضوع اعتراض کنند، دقت و از انتصاب تداعی کننده تعارض منافع ، دوری می کرد .
این نمایده مجلس افزود: در این میان فعلا” ضوابط و مقررات مشخص در خصوص انتصاب افراد دارای تعارض منافع نیست اما کلیات طرح مدیریت تعارض منافع در مجلس تصویب شده و بزودی جلوی این گونه موضوعات گرفته می شود. طبق این طرح ، عضویت اعضا هیئت مدیره بانکهای دولتی و خصوصی و موسسات در هر مجموعه ای که دامنه تصمیم گیری ها مرتبط باشد، تخلف است .
ارکانی گفت: بنابراین عضو هیئت مدیره بانک در تمام مجموعه هایی که بخشی از مصوبات و تصمیم گیری ها به حوزه کاری مجموعه فعلی بر گردد، نمی تواند عضو مجموعه هایی مانند شورای عالی بورس، شورای هماهنگی اقتصاد و شورای پول و اعتبار شود مگر اینکه از جای قبلی استعفا دهد.
*نائب رئیس هیأت مدیره سازمان بورس؛ اعتماد؛ سرمایه اجتماعی بازار سرمایه
اعتماد برای بازار سرمایه بسیار مهم است بنابراین، با تصمیمهای نادرست و اشتباه باعث از بین رفتن صنعت و اطمینان خاطر سهامدار نشویم.
نایب رییس هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، با بیان این مطلب در پاسخ به این پرسش که چرا اقتصاد کشور هنوز نمیتواند به سمت حذف قیمتگذاری دستوری پیش برود، به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: به طور کلی، سرمایهگذاریها در کشور به سمت صنایعی حرکت میکنند که سودآور باشند. بدیهی است اگر قیمتگذاری دستوری، مانع رشد و توسعه شرکتها و همچنین ایجاد پروژههای جدید شود، بی تردید این امر سبب از بین رفتن آن صنعت میشود.
محسن خدابخش در اینباره افزود: با قیمتگذاری دستوری، شرکتهای صنعتی ضمن آسیبهای جدی، نمیتوانند تجهیزات و فناوری خود را بهروز کرده و همین امر باعث افزایش استهلاک و کاهش بهرهوری در این شرکتها میشود در نتیجه سهامداران اقبالی برای سرمایهگذاری در این دست صنایع نشان نمیدهند.
وی تاکید کرد: اعتماد برای بازار سرمایه بسیار مهم است و باید سرمایه اجتماعی به عنوان مهمترین مساله، در تصمیمگیریها مورد توجه باشد و با تصمیمهای نادرست و اشتباه باعث از بین رفتن صنعت و سهامدار نشویم.
*معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی: بورس انرژی بهترین مرجع برای قیمت گذاری نفت است
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، محمد صالحی فر، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس انرژی، گفت: بخشی از عرضه فرآوردههای نفتی مربوط به بخش دولتی یعنی شرکتهای ملی پخش فرآوردههای نفت، شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز است و بخش دیگر مربوط به پالایشگاهها و پتروشیمیهای خصوصی است که این بخش مانند سابق ادامه دارد.
صالحی فر با تاکید بر اینکه شرایط خاص کشور نیازمند استفاده از ظرفیتهای بورس انرژی و ارز حاصل از صادرات دارد، گفت: در بند «ح» ماده ۴ قانون برنامه ششم توسعه وزارت نفت مکلف به عرضه نفت خام و فرآوردههای نفتی در بورس انرژی شده است و انجام این عرضهها مزایای بسیاری برای وزارت نفت و شرکتهای تابعه آن به همراه خواهد داشت. به شرطی که قیمتهای اعلامی متناسب با شرایط بازار هر کالا تعیین شود.
وی تصریح کرد: بورس انرژی ساختار و مقررات خاصی دارد و قراردادهای معاملاتی متنوعی از جمله معاملات نقدی، نسیه، سلف و کشف پریمیوم در بازار محمولههای اسپات و قراردادهای آتی در بازار مشتقه میتوانند ابزارهای معاملاتی مناسبی را دراختیار فروشندگان و خریداران قرار دهد که همین امر موجب پیشرفت و ارتقای سطح معاملات در بازار انرژی کشور خواهد شد.
معاون نظارت بر بازار بورس انرژی با اشاره به اینکه یکی از سیاستهای اقتصاد مقاومتی تنوع ابزارهای فروش نفت است، گفت: در بورس انرژی ابزارهای مختلفی از جمله قراردادهای آتی را میتوان اجرایی کرد تا این بورس به عنوان مرجعی برای قیمت گذاری انواع فرآوردههای نفتی استفاده شود کما اینکه بورس عمان و دبی به عنوان مرجع قیمت گذاری نفت خام سنگین تبدیل شده و حتی شرکت ملی نفت ما هم از این بازار برای تعیین قیمت نفت خود استفاده میکند. وقتی این ظرفیت با پشتوانه قانونی و سامانههای نظارتی متعددی که برای انجام معاملات در بورس وجود دارد، میتوان بهره برداری مناسبی از آن نمود..
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 10445 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 5747 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 256 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 416 نماد منفی و 201نماد مثبت بودهاند. همچنین 99 نماد صف فروش و 54 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به تجلیح و بیشترین ورود پول حقوقی به شستا اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 28،950
سکه 12،619,000
آبشده 5،411,000
طلای هیجده عیار 1،249،200
انس 1,792
* ” وعده فراموش شده احیای بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « وعده فراموش شده احیای بورس » نوشت: بیش از ۱۵ ماه است که سهامداران هر روز در انتظار چرخش مسیر قیمتها در تالار شیشهای هستند. اما گوشی برای شنیدن مباحث کارشناسانه درباره تاثیرات منفی محدودیت دامنه نوسان نیست. پنجماه پیش بود که رئیس وقت سازمان بورس وعده داد به تدریج شاهد افزایش دامنه نوسان قیمتها باشیم؛ اما بر مبنای بررسیها به نظر میرسد این وعده فراموش شده است.
حمایتیهایی که برخی اوقات زیربار فشارهای ناشی از اعتراضات به اوج خود میرسد و برای چند روزی نمای بازار را سبز میکند اما مجددا روز از نو و روزی از نو. گلایههای سهامداران و توصیه کارشناسان نیز بهجایی نمیرسد. کارشناسانی که چندسالی است از چالشهای موجود در قوانین معاملاتی بورس تهران سخن میگویند و تاکید زیادی بر حذف دامنه نوسان و لغو قیمتگذاری دستوری اعمال شده بر صنایع بورسی دارند. شاید به همین دلیل است که بعضا و در برشهای زمانی مختلف، سیاستگذار مخالفت علنی خود را با این محدودیتهای صفساز اعلام میکند اما برنامهای مدون برای رفع آن ارائه نمیدهد. سال گذشته شورای عالی بورس تصمیمگیری در خصوص دامنه نوسان را به سازمان بورس واگذار کرد. در این راستا اوایل تیرماه سالجاری محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس وقت سازمان بورس اعلام کرد «تصمیم دارد طبق مصوبه شورای عالی بورس، در مسیر حرکت کند تا هر ماه نیمدرصد به دامنه نوسان اضافه شود و در نهایت بازار سهام به مرحلهای برسد که انگار دامنه نوسان وجود ندارد.» حالا حدود ۵ ماه از آن وعده میگذرد. «دهنوی» جای خود را به «عشقی» داده، بسیاری از مسوولان سازمان بورس تغییر کردهاند و در شورای عالی بورس نیز بسیاری از اعضای سابق دیگر حضور ندارند.
در این شرایط اما به نظر میرسد وعده افزایش تدریجی دامنه نوسان به دست فراموشی سپرده شده است. اعضای شورای عالی بورس از واگذاری این تصمیم به سازمان بورس سخن میگویند و تاکید دارند در جلسات پیشین این شورا، دیگر موضوع دامنه نوسان مطرح نشده است. مسوولان سازمان بورس نیز از جواب دادن طفره میروند. آیا هنوز زمان ارتقای بازار سهام با حذف قوانین هیجانساز فرا نرسیده است؟ چه زمانی قرار است ریزساختها برای لغو دامنه نوسان مهیا شود؟ آیا برنامهای در دست اقدام است؟ به نظر میرسد جواب به تمامی این سوالات از جانب متولیان بازار منفی باشد.